Wednesday, April 19, 2017

Perhimpunan 1000 Penulis (P1000P)





Assalamualaikum. 





Haa, mesti korang tertanya-tanya, apa itu Perhimpunan 1000 Penulis ini? Okay meh sini, aku nak share, bersempena PBAKL 2017 yang hanya tinggal 9 hari itu, banyak juga aktiviti sampingan yang diadakan untuk memeriahkan lagi PBAKL tahun ini, jadi salah satunya adalah program atau perhimpunan yang dikenali dengan nama

Sunday, April 16, 2017

Walimah : Tasneem & Firdaus




2 April 2017, 

First time dapat menghadiri walimah kawan sendiri. (haha) sebelum ini, aku banyak menerima undagan walimah (kawan form 5, kawan form 6, kawan satu batch um pun) tapi aku tak pernah berkesempatan untuk menghadiri. 

Memandangkan aku dah pun berpindah ke Kl semula. jadi, walimah kawan-kawan jauhhhh di utara itu, memang minta maaf awal-awal la. (Tak mampu nak attend.) Kalau dekat pula, kadang-kadang masa itu tengah exam la, apa la, travel la. so memang tak mampu nak adjust. tapi apa apa pun, aku tetap bersyukur sebab dapat jemputan. hehe. 

 alhamdulillah. 

aku dapat pergi walimah Tasneem yang diadakan di Masjid Putra Nilai hari itu, itupun mampu sebab ada kakanda ainun yang menemankan, kalau idak. Tak sampai juga aku rasa (haha) maceh ainun, muah ciked 😘haha. Nak dijadikan cerita, Tasneem ni kawan sekolah rendah, aku pernah la duduk sebelah dia masa darjah enam, bayangkan aku yang tak berapa cerdik ni duduk sebelah orang cerdik (woohaa! terus aku rasa aku dapat aura aura genius dia.heh) 

disebabkan aku dah lama tak jumpa kawan-kawan sekolah rendah since aku pindah perlis, ada dekat 10 tahun jugak tak jumpa diorang, so memang tak boleh lari dari rasa awkward dan krik krik. aku lebih banyak diam la, nak menyampuk pun tak tau celah mana kan. tapi bukan aku pemalu ke sombong ke, cuma tu la, dah lama tak jumpa.. banyak benda dah berubah... so dapat jumpa kawan-kawan dan meraikan hari bahagia Tasneem pun dah alhamdulillah. Kira macam reunion jugak lah, dapat jumpa cikgu kelas waktu darjah 4, cikgu Sahrum. Ustazah Yuspi yang masih maitain awet muda. 


selepas beratur, akhirnya dapat juga bergambar dengan pengantin. 

Barakallah lakuma wa baraka alaykuma wa jama'a bainakuma fi khair, Tasneem dan pasangan. Semoga kekal hingga jannah. Insya-Allah. 

lepas makan+ berborak bagai. wefieeee! Yasss. 


p/s: thank you ainun tolong drive balik kl. Haha. 

Review Buku: Pena & Picagari, Dr. Khairul Hafidz







Tajuk : Pena & Picagari 
Penerbit : Puteh Press
M/s: 230 
Rating: 4/5 


Pena & Picagari tulisan Dr. Khairul Hafidz ini merupakan sebuah buku yang wajib dimiliki oleh setiap individu. Tidak kira kanak-kanak, remaja, dewasa, orang tua... semua boleh baca dan memanfaatkannya. Aku tak kan suggest kalau buku ni tak bagus. Kenapa aku suggest kan buku ini kepada semua? 

Selain dari cover dia yang memang menjadi simbol kepada penceritaan dan pengalaman seorang pegawai perubatan, buku ini juga memiliki beberapa subtopik yang boleh relate dengan kehidupan kita seharian. 

Membongkar mitos, adalah bahagian yang aku paling suka. Suka sebab, mitos-mitos yang aku dengar sebelum ini akhirnya terjawab dengan penjelasan dari ahli yang betul -betul ahli, bukan baca dekat internet terus percaya bulat-bulat. lepas itu semua rasa serba tak kena. Bagi aku, penjelasan yang ditulis oleh Dr. Khairul Hafidz ni umum dan disampaikan dengan bahasa yang santai dan tidak terlalu berat. Ialah, kalau kita bukan belajar bidang perubatan, harus lah kita krik-krik sikit kan bab term-term perubatan. Tapi insya-Allah, selepas membaca bahagian membongkar mitos, kita akan rasa sedikit cerdik dalam bidang doktor-doktor ini (Haha) 

Selain membongkar mitos, ada juga bahagian-bahagian lain yang boleh memberikan kau rasa nak ketawa, tercuit hati, geleng kepala, bila baca bahagian cerita seorang doktor, dan bila kau (aku yang tgh down, disebabkan kerja aku sekarang, bila baca bab semangat profesi, terus rasa macam bersemangat balik. Serius tak rugi, kalau korang masih ada rasa teragak-agak untuk beli Pena & Picagari ini. Ada juga diselitkan part  media sosial dan mahasiswa & housemanship. 

******

"Pak cik tekanan darah tinggi lagi. makan ubat tak? Ada dua jenis ubat, kan?"

"Ubat dah lama tak makan, doktor. Sekarang makan ubat tutt... tuttt... tuttt.."

"Kenapa makan ubat tu?"

"Pak cik baca testimoni di Facebook, mereka kata ubat tu bagus doktor, tekanan darah turun!"

Periksa tekanan darah, 205/120. TESTIMONI...

"i.kenot.brain.dis."

Pena & Picagari ini aku beli di Kedai Buku Hasani dekat Setapak Central. Kalau korang nak beli buku ini, boleh juga tunggu PBAKL2017 : 28 April sampai 7 Mei 201.  Mana tau diorang nak kasi diskaun banyak-banyak ke? Mana tahu! Haha. 



Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...