Posts

Showing posts from April, 2017

Perhimpunan 1000 Penulis (P1000P)

Image
Assalamualaikum. 




Haa, mesti korang tertanya-tanya, apa itu Perhimpunan 1000 Penulis ini? Okay meh sini, aku nak share, bersempena PBAKL 2017 yang hanya tinggal 9 hari itu, banyak juga aktiviti sampingan yang diadakan untuk memeriahkan lagi PBAKL tahun ini, jadi salah satunya adalah program atau perhimpunan yang dikenali dengan nama

Walimah : Tasneem & Firdaus

Image
2 April 2017,
First time dapat menghadiri walimah kawan sendiri. (haha) sebelum ini, aku banyak menerima undagan walimah (kawan form 5, kawan form 6, kawan satu batch um pun) tapi aku tak pernah berkesempatan untuk menghadiri. 
Memandangkan aku dah pun berpindah ke Kl semula. jadi, walimah kawan-kawan jauhhhh di utara itu, memang minta maaf awal-awal la. (Tak mampu nak attend.) Kalau dekat pula, kadang-kadang masa itu tengah exam la, apa la, travel la. so memang tak mampu nak adjust. tapi apa apa pun, aku tetap bersyukur sebab dapat jemputan. hehe. 
 alhamdulillah. 
aku dapat pergi walimah Tasneem yang diadakan di Masjid Putra Nilai hari itu, itupun mampu sebab ada kakanda ainun yang menemankan, kalau idak. Tak sampai juga aku rasa (haha) maceh ainun, muah ciked 😘haha. Nak dijadikan cerita, Tasneem ni kawan sekolah rendah, aku pernah la duduk sebelah dia masa darjah enam, bayangkan aku yang tak berapa cerdik ni duduk sebelah orang cerdik (woohaa! terus aku rasa aku dapat aura aura ge…

Review Buku: Pena & Picagari, Dr. Khairul Hafidz

Image
Tajuk : Pena & Picagari  Penerbit : Puteh Press M/s: 230  Rating: 4/5 

Pena & Picagari tulisan Dr. Khairul Hafidz ini merupakan sebuah buku yang wajib dimiliki oleh setiap individu. Tidak kira kanak-kanak, remaja, dewasa, orang tua... semua boleh baca dan memanfaatkannya. Aku tak kan suggest kalau buku ni tak bagus. Kenapa aku suggest kan buku ini kepada semua? 
Selain dari cover dia yang memang menjadi simbol kepada penceritaan dan pengalaman seorang pegawai perubatan, buku ini juga memiliki beberapa subtopik yang boleh relate dengan kehidupan kita seharian. 
Membongkar mitos, adalah bahagian yang aku paling suka. Suka sebab, mitos-mitos yang aku dengar sebelum ini akhirnya terjawab dengan penjelasan dari ahli yang betul -betul ahli, bukan baca dekat internet terus percaya bulat-bulat. lepas itu semua rasa serba tak kena. Bagi aku, penjelasan yang ditulis oleh Dr. Khairul Hafidz ni umum dan disampaikan dengan bahasa yang santai dan tidak terlalu berat. Ialah, kalau kita bukan…