Posts

Showing posts from January, 2017

220117- Kotak pertama.

Image
Bismillah.



Switzerland : Zurich

Image
Bismillah.

Ok.

Malam ni aku sambung tulis tentang Zurich pula. Mungkin juga post malam ni post penutup untuk trip Switzerland. yahoo!

.

Selain Bern dan Interlaken, aku juga tertarik dengan suasana di Zurich. Zurich ni  merupakan bandar terbesar di Switzerland, so kemeriahan dia memang tak dapat disangkal lagi. Kalau ke Basel, suasana dia lebih tenang, kalau Zurich lebih meriah. Meriah tapi tak sampai serabut. haha. Kami bermalam di Zurich semalam, sebelum bertolak balik ke KL (flight awal pagi) Jadi, kami bermalam di  Hotel Ibis Budget Zurich airport terletak di Unterriet, hanya  lima minit dari zurich airport dengan menggunakan (tram)


untuk mengisi masa yang ada, kami ke bandar Zurich. dari hotel ke bandar Zurich, 30 minit (tram.)
Lindenhof Hill, ada salah satu tempat yang menarik di Zurich. Menarik bagi seorang yang sukakan panorama yang masyaAllah.

untuk sampai ke lindenhof ni, kena mendaki sikit la. kena menapak pun ye gak.
haha.

bagi aku, lindenhof hill ni merupakan sebuah taman…

Switzerland : Reihen, Basel & (Domodossola, Italy)

Image
Bismillah.




Post kali ini, aku nak sambung sikit lagi berkenaan trip Switzerland hari itu. Sikit lagi? Haha. Okay sikit ja lagi, ( tinggal dua post berbaki. eheh) tapi dalam post ni, aku gabungkan dua atau tiga tempat, atas beberapa faktor. Tempoh hari, kami ke Reihen. Reihen ni macam mana nak cakap eh, kalau mengikut apa yang aku faham. Reihen ni masih di dalam Switzerland tapi bersempadan dengan Jerman  atau sebenarnya dia boleh jadi, Reihen, Switzerland dan juga Reihen, Jerman. Macam padang Besar, Perlis, atau Padang besar Thailand? huhu

tapi kalau mengikut pemerhatian dan pengetahuan aku yang tak seberapa ni, Reihen yang kami jejak ni, ialah Reihen, Switzerland, Sebab dari Basel ke Reihen cuma dalam 5-10 minit. Kalau Reihen German, makan masa hampir 3 jam lebih kurang.

ok.

sebenarnya, ke Reihen ni macam main redah saja. Aku tak buat reseacrh pun pasal Reihen ni. Cuma ambik kesempatan ke Reihen, apabila tahu yang dia bersempadan dengan German dan juga Reihen ni termasuk dalam route…

Switzerland : Makanan halal di Switzerland

Image
bismillah.

Okay.

kali ini aku bukan topik halal food, nak cari halal food di switzerland agak sukar sebenarnya. Tapi orang kata, nak seribu daya tak nak seribu dalih. haaa gitew. jadi, aku nak berkongsi beberapa tempat yang menyediakan halal food di Bern, Geneva, Domodossola, dan Zurich. (yang aku singgah masa trip aku hari tu la)

tempat yang aku cadangkan ni mungkin ada yang tak berkenan atau apa, tapi korang tak perlu risau, kalau sampai di switzerland, mana-mana pergi pun, just cari halal food di muslim pro. atau apa-apa apps yang boleh membawa korang menuju ke kedai halal food. haha. senang cerita.

.

bila kita travel, kita tak boleh la nak mkn nasi 3, 4 kali sehari, lauk pauk dan macam-macam, kalau dapat roti dan kebab tu pun dah kira bagus. agak sukar  nak cari halal food dekat switzerland, tapi dengan menggunakan apps macam muslim pro, boleh juga tahu dekat mana ada halal food. haha. sbnrnya aku tahu guna muslim pro je. hekhek.


kalau jenis tak kisah makan roti tetiap hari, tak …

Switzerland : Geneva (Nations)

Image
ok. Hari ini aku nak sambung tulis post trip aku satu family ke Switzerland. sorry korang, kalau ada yang menunggu. lama. (haha. maaf ter-perasan macam blogger femess. ihiks) kali ini kita terus ke geneva.

kalau korang nak iti yang simple. just klik sini ok : Basic Itinerary Switzerland 

.

pertama sekali,

Kami ke Geneva pada hari keempat. Dengan  Swiss travel pass yang masih berbaki untuk 4 hari, kami menggunakan SBB train untuk ke Geneva. Dari Bern ke Genevaambil masa selama 1 jam lebih.

traveller yang pernah ke Switzerland akan cakap macam ni. " Kalau sampai Geneva kena pergi UN dan kerusi patah (broken chair), baru boleh cakap 'aku dah pernah sampai Geneva," hahaha.

sebenarnya, kami takde tempat tertentu untuk dituju. hanya plan untuk ke geneva untuk berlegar-legar sekitar geneva. cuma nak relax kan diri sambil menghayati 'aset' negara orang. Alhamdulillah, kami sempat menjejakkan kaki ke tempat-tempat yang di kata 'wajib' kalau  datang melawat geneva…

Lepak-ing na. na.na . na

Image
petang tadi. dalam kereta. 
ada lagu apa tah dekat radio. tiba-tiba nana " bla bla bla what the hell.." aku cam kerut dahi "Na, betul ke lirik dia camtu?" Aku pandang nana, nana pandang aku. "Aku hentam je." "GELAK BESAR* bengong tau dia ni. 

selain masakan dia sedap, aku suka deco Xpress Pinang yang simple.
note:  gambar ni semua menipuuuu. kalau jumpa depan-depan tak deknya macam ni punya gaya. Haha.  .
dua hari lepas, nana tidur rumah. satu hal yang aku selalu nanti-nantikan. sama ada sebulan sekali atau dua bulan sekali, nana akan  whatssapp. 
"Woots, aku nak lepak rumah kau ni." 
Apa lagi, macam-macam benda la plan. nak buat itu, nak buat ini. dari jogging, window shopping, melepak atas katil sambil pakai mask, sembang pasal novel, plan nak masak itu ini dan satu aktiviti wajib adalah melepak dekat uptown. Haha. tapi malam semalam, dia kecundang. so takdek ahh aktivti uptown.
oh ya tak lupa kita dua juga bersembang tentang masa depan.…

Motivasi daripada hadith nabi

Image
Salam,  .
Aku tak tahu nak mula dari mana tapi meh aku perkenalkan satu buku yang aku kira sangat bagus untuk di baca pada awal tahun 2017 dan mungkin juga buku ini boleh menjadi pendamping setia kita kemana saja sehingga ke hujung tahun. Hiks.


Itu benda pertama yang terlintas dalam fikiran aku sebaik membaca tiga subtopik awal berkenaan niat, istiqamah dan permudahkan urusan yang baik. 

Aku terkesan apabila membaca bait-bait di dalamnya. Mungkin perkara sebegini sudah biasa kedengaran tapi bagi aku, ia tetap menjadi satu permulaan yang baik dan secara tak langsung ia mengingatkan kita semula. 

tentang niat, 
Aku simpulkan terus untuk memendekkan apa yang aku baca, hehe : Buku ini menggalakkan kita supaya memperbanyakkan niat yang baik. Niat lah apa saja kebaikan yang terlintas di fikiran. dan juga niat untuk meninggalkan kemaksiatan juga, satu kebaikan.
kenapa kita di galakkan untuk banyak berniat tentang hal-hal yang baik? (walaupun kadang-kadang kita sedar yang kita hanya mampu berni…

Review Novel : Once upon a time, Inawza

Image
note: 2/30 



'Kerana hidup itu tak pernah sempurna, biar pun seluruh rasa itu benar.'


Review:

Akhirnya, Inawza kembali lagi setelah menyepikan diri. Haha. Aku agak je lah, sebab selepas odybm tiada novel baru dari beliau sehinggalah hujung dec 2016 yang lepas.(atau aku yang terlepas pandang) Alhamdulillah, tahniah Inawza untuk kelahiran  novel terbaru yang dinani-nantinkan oleh peminat anda. eheh! 👏
aku tak tunggu lama untuk membeli OUAT di expobuku1malaysia bulan dec hari itu, sebab aku memang dah jatuh cinta dengan penulisan inawza walaupun masa mula-mula baca odybm, aku kurang gemar. tapi sebab semakin aku menginjak usia, aku perlukan satu bahan bacaan yang tak-langsung 'lovey dovey' tapi tetap menarik dan menghiburkan! 
kalau ada orang tanya best tak novel ni? 
"best kalau kau jenis yang tak mengharapkan dialog-dialog sweet."heh.
Apatah lagi dengan kehebatan inawza dalam menulis jalan cerita yang sentiasa bertemakan, kekeluargaan, cinta, persahabatan dengan meni…

Review Novel : Si Baju Kurung Kasut Kanvas

Image
note: 1/30


"Cantiknya dirimu bukan pada paras rupa." 



Sinopsis:
Kata emaknya, Cik Pah, Suria Rihana tak pandai melawa, sebab itu tak ada lelaki mahu mendekat. Dia cuma tahu pakai baju kurung, baju kurung dan baju kurung. Mahu runtuh langit kalau dapat tengok dia pakai skirt labuh macam anak-anak dara zaman sekarang. Lagi satu,dia tak reti pakai kasut gegirl, yang dia tahu hanyalah kasut kanvas tapak rata tu. Pergilah mana pun, fesyen dia itu, itulah juga. Buruk sangatkah berpenampilan begitu? Emak dia dan sepupunya, merangkap anak saudara kesayangan Cik Pah a.k.a musuh ketatnya selalu menghina pemakaiannya. Emak mentua dan bakal suami tak jadinya pun sama. 
Malah calon-calon menantu pilihan emaknya juga memandang dia sebelah mata. Sebab itulah emak dia sering menyalahkan Suria. Emak susah dapat menantu sebab Suria tak pandai bergaya. Tiada lelaki yang berkenan! Pada suatu petang yang sedih, dia telah ditakdirkan berjumpa dengan seorang pak cik sado yang tinggi kualitinya. Zaman…

Happy New Year 2017

Image
metanoia  (n.) the journey of changing one's mind, heart, self or a way of life
Happy new year 2k17!