Friday, January 20, 2017

Switzerland : Zurich



Bismillah.

Ok.

Malam ni aku sambung tulis tentang Zurich pula. Mungkin juga post malam ni post penutup untuk trip Switzerland. yahoo!

.

Selain Bern dan Interlaken, aku juga tertarik dengan suasana di Zurich. Zurich ni  merupakan bandar terbesar di Switzerland, so kemeriahan dia memang tak dapat disangkal lagi. Kalau ke Basel, suasana dia lebih tenang, kalau Zurich lebih meriah. Meriah tapi tak sampai serabut. haha. Kami bermalam di Zurich semalam, sebelum bertolak balik ke KL (flight awal pagi) Jadi, kami bermalam di  Hotel Ibis Budget Zurich airport terletak di Unterriet, hanya  lima minit dari zurich airport dengan menggunakan (tram)


untuk mengisi masa yang ada, kami ke bandar Zurich. dari hotel ke bandar Zurich, 30 minit (tram.)
Lindenhof Hill, ada salah satu tempat yang menarik di Zurich. Menarik bagi seorang yang sukakan panorama yang masyaAllah.

untuk sampai ke lindenhof ni, kena mendaki sikit la. kena menapak pun ye gak.
haha.

bagi aku, lindenhof hill ni merupakan sebuah taman yang terletak di atas bukit. dikelilingi bangunan-bangunan tinggi dan juga rumah-rumah. boleh juga nak riadah dekat sini pun. heh ramai juga orang yang datang ke lindenhoff hill ni. ada local ada juga pelancong. yang paling penting sini bolek lepak lama, relax sambil makan chipsmore dan amik view lelawo.

dekat bawah ni aku kolaj kan gambar. supaya korang tak senak mata untuk tengok gambar besar-besar. haha


LINDENHOF HILL

gambar atas: view dari atas lindenhof hill
gambar bawah: view sekeliling lindenhof hill



gambar 1: lindenhof hill.
gambar 2: senja di bridge, balik dari lindenhof hill
gambar 3: tram di zurich city
gambar 4: lampu di old town
gambar 5: Iddi di lindenhof hill
gambar 6: Airport Zurich


gambar terakhir,seawal jam 7 pagi. dalam tram menuju ke airport zurich. muka baru bangun tidur je memasing pun. haha.

sebenarnya Zurich ni banyak lagi tempat best. orang kata kalau nak shopping di switzerland, shopping la di zurich. haha tapi kami tak dek lah nak shopping kan. dapat sampai Switzerland, menghayati view yang tak dek dekat Malaysia pun dah syukur, alhamdulillah.

sebelum post trip switzerland ni berkahir, aku kira Switzerland ada:

Tiga perkara yang best:


  1.  Negara yang wajib di lawati, kerana tempat-tempat yang menarik, Interlaken, Bern, Zurich, Geneva
  2. Aktiviti-aktiviti outdoor yang memang best gila nak mati snowboarding, toboggan, ski, (tapi i got no money, so tak main apa pun. haha) 
  3. Public transport yang superb. Cth:  (Swiss Travel Pass), tiket yang flexible, mudah ke sana sini, menjimatkan, selesa, on-time. 
  4. Walaupun ia bukanlah negara yang muslim-friendly seperti Jepun, tapi tetap negara yang selamat untuk dilawati walaupun female traveller. Insya-Allah, kalau yang berhijab ni, local lebih menghormati. 
Tiga perkara yang tak best : 

  1. Sabtu/Ahad- mereka bercuti so banyak kedai tutup. Kalau weekdays, kedai buka sampai jam 5, kalau di Bern, hari khamis, kedai buka smapai jam 8 mlm. 
  2. Local yang lebih berusia lebih sensitif dengan bunyi bising. cth : di dalam train, jgn sesekali bergelak tawa/ berhura hura tak ketahuan,/berbual dengan nada yang kuat, kalau tak,  nanti kena tegur dengan local. jangan dengar lagu/bacaan quran/zikr tanpa earphone. Melalui pemerhatian aku, generasi muda, lebih relax. 
  3. Toilet mereka ada dua jenis. Jenis yang memang awam tak perlu bayar. Jenis yang kena bayar, kena bayar 2 CHF
  4. Peraturan kejiranan yang aku kira terlalu 'melampau'. Kalau korang duduk rumah orang, perkara yang korang kena tahu atau ambik tahu, adalah, peraturan rumah tersebut. Cth: aku duduk dirumah nenek saudara aku, sebelah malam, kalau nak flush tandas pun kena hati-hati, nak berjalan pun tak boleh nak lari-lari anak ke apa. kanak-kanak, adik dan pakcik aku yang umur 10.11 tahun tu tak boleh lari sesuka hati, kalau weekend, tak boleh nak buat bising, macam vacuum rumah ke, potong rumput ke. Weekend, waktu mereka 'rehat' dan 'sepi' sesepinya.
Ok.

aku rasa itu je lah kot, yang aku boleh update tentang pengalamaan aku yang tak seberapa tentang trip ke Switzerland tempoh hari. Rasanya dah tulis memacam. kalau ada something yang korang ada nak tanya, just tinggalkan komen dekat ruangan komen tu je. insya-Allah nanti, aku reply. 

.

terima kasih sudi baca. 
jumpa post akan datang pula. 

.

have a nice weekend gais. 


Sunday, January 15, 2017

Switzerland : Reihen, Basel & (Domodossola, Italy)




Bismillah.




Post kali ini, aku nak sambung sikit lagi berkenaan trip Switzerland hari itu. Sikit lagi? Haha. Okay sikit ja lagi, ( tinggal dua post berbaki. eheh) tapi dalam post ni, aku gabungkan dua atau tiga tempat, atas beberapa faktor. Tempoh hari, kami ke Reihen. Reihen ni macam mana nak cakap eh, kalau mengikut apa yang aku faham. Reihen ni masih di dalam Switzerland tapi bersempadan dengan Jerman  atau sebenarnya dia boleh jadi, Reihen, Switzerland dan juga Reihen, Jerman. Macam padang Besar, Perlis, atau Padang besar Thailand? huhu

tapi kalau mengikut pemerhatian dan pengetahuan aku yang tak seberapa ni, Reihen yang kami jejak ni, ialah Reihen, Switzerland, Sebab dari Basel ke Reihen cuma dalam 5-10 minit. Kalau Reihen German, makan masa hampir 3 jam lebih kurang.

ok.

sebenarnya, ke Reihen ni macam main redah saja. Aku tak buat reseacrh pun pasal Reihen ni. Cuma ambik kesempatan ke Reihen, apabila tahu yang dia bersempadan dengan German dan juga Reihen ni termasuk dalam route yang di tawarkan oleh SBB train dengan menggunakan swiss travel pass. so tak payah bayar apa lagi.

jadi, dekat bawah ni antara gambar-gambar yang sempat dirakam. ewah. punyalah, tak buat preparation apa pun untuk ke Reihen. Kami saja jalan-jalan sesuai dengan moto satu keluarga, 'janji sampai' Hahah. pekdah sungguh.

okay, mungkin korang tertanya-tanya, kalau nak ke Reihen ni macam mana? Okay, kalau korang stay di Bern, ambik direct train dr Bern ke Basel. Sampai di Basel, tukar naik train  Basel bad BF ke Reihen. 5-10 minit, sampai lah di train Reihen.


platform di bawah ni platform di Basel untuk menuju Ke Reihen. 




bila dah sampai Reihen, kena jalan kaki sekitar 15 minit untuk ke tempat tram. (supaya boleh explore Reihen) ok, aku takdek pengalaman naik tram dekat Reihen, sebab kitaorang punya misi asal jejak tu buatkan kitaorg, stuck dekat tengah-tengah pekan tu. haha tak tau nak kemana, padan muka. sapa suruh tak caritahu pasal Reihen.



jadinya, amik gambar cemtu je lah. dan lepas amik gambar dekat taman, naik train semula balik ke Basel. Tiba di Basel, niat di hati nak cari halal food, guna muslim pro, kena jalan 45 minit gitu. yang jadi kelakar dan buat kami frust ialah, dah sampai restauran tu, hmm dukacita sungguh. restauran tu dah takdek.  bangunan tu dah tukar jadi ofis. frust. rasa nak menangis, semua ada lah. dah la penat oi jalan kaki , sesat lagi. haha. sekali sampai-sampai, ofis what ofissssss???  pffft.


gambar di Basel.





aku tak sure, dari segi bangunan atau pun tempat tarikan, Basel macam Bern atau Zurich atau mana-mana sekali pun, tempat yang famous adalah museum. so macam okay je la. kitaorang just jejak kai sat. pastu, balik semula ke Bern. πŸ˜‚

.

hari sebelumnya, kami ke Domodossola, dengan moto satu keluarga yang masih sama, asal sampai, kami ke sana seawal jam 8.30 pagi dan tiba di Domodossola jam 9.30 pagi.

Ok.

Domodossola, ni dah masuk Italy, tapi masih boleh kesana dengan SBB train dan juga swiss travel pass, cuma sampai je di Domodossola, akan ada  yang bertanyakan passport kita. gambar di bawah ialah gambar yang aku ambik sekitar domodossola, sebuah pekan kecik yang pemandangannya



masyaAllah.

pekan Domodossola ini dikelilingi oleh gunung ganang sepeti yang korang boleh nampak dalam gambar pertama tu. disebabkan dia hanyalah pekan kecik, jadi kedai makan, supermarket, bas (utk pelancong) bermula lewat. hampir jam 10.30 ke 11 baru semuanya beroperasi. jadi sepanjang berada di sana, kami semua jalan kaki.





bagi aku yang menariknya domodossola ni selain pemandangannya, ialah kedai buku dan mini library yang bersepah. Bersepah. sebab baru jalan, jumpa kedia buku, jalan lagi jumpa library. dan bila sampai domodossola ni feeling milan sikit ahh. nak pergi milan tak mampu. haha.

boleh pergi milan dari domodossola tapi kena tambah lagi 50-60 CHF seorang. ok takpa takpa. kalau ada rezeki, insya-Allah sampai Milan pula. *berangan* hahaha.

oh ya. dah nama pun pekan jadi domodossola ni, tak crowded sangat dengan local, plus sunyi sepi je.


okay apa lagi aku patut cerita.

hmm, rasanya dah takdek kot. di domodossola ni kami jalan-jalan je lah. tengok tempat orang katanya. tapi itu la, kalau ada hasrat di hati nak jejak domodossola ni, aku suggestkan ambik train tak awal sangat la. sebab macam aku cakap sebelum ni, domodossola ni, semuanya buka lambat. haha.

.

ok

.
itu je kot.
.
terima kasih sudi baca :)

Friday, January 13, 2017

Switzerland : Makanan halal di Switzerland


bismillah.

Okay.

kali ini aku bukan topik halal food, nak cari halal food di switzerland agak sukar sebenarnya. Tapi orang kata, nak seribu daya tak nak seribu dalih. haaa gitew. jadi, aku nak berkongsi beberapa tempat yang menyediakan halal food di Bern, Geneva, Domodossola, dan Zurich. (yang aku singgah masa trip aku hari tu la)

tempat yang aku cadangkan ni mungkin ada yang tak berkenan atau apa, tapi korang tak perlu risau, kalau sampai di switzerland, mana-mana pergi pun, just cari halal food di muslim pro. atau apa-apa apps yang boleh membawa korang menuju ke kedai halal food. haha. senang cerita.

.

bila kita travel, kita tak boleh la nak mkn nasi 3, 4 kali sehari, lauk pauk dan macam-macam, kalau dapat roti dan kebab tu pun dah kira bagus. agak sukar  nak cari halal food dekat switzerland, tapi dengan menggunakan apps macam muslim pro, boleh juga tahu dekat mana ada halal food. haha. sbnrnya aku tahu guna muslim pro je. hekhek.


kalau jenis tak kisah makan roti tetiap hari, tak pe lah. lagi bagus.

tapi aku dengan family jenis kaki makan. haha. seboleh-bolehnya usaha sampai dapat untuk cari nasi. dapat mkn nasi sekali sehari pun tak pe lah. haha benda ni boleh adjust tapi kalau aku, travel dgn family, nasi satu kemestian, melainkan memang tak dek pilihan, so okay je lah. kalau tak dek nasi pun.

.

okay post kali ini, aku sertakan website kedai makan yang halal dan juga location, so korang boleh check betul ke tak ke semuanya lah.
.

Bern

Kalau korang stay di Bern, ada banyak halal food yang terletak di monbijoustrasse. Cuma kena tahu tram no. berapa untuk ke sana dan dalam masa beberapa minit korang boleh sampai di kedai halal food tersebut.

tips: pastikan waktu opening kedai makan tersebut. melalui pemerhatian aku, kalau winter, kedai makan hanya beroperasi seawal jam 5 atau 6 petang dan ke atas.

City Pizzeria, 

dimiliki oleh orang turki sendiri, ia merupakan kedai makan yang menjual makanan halal seperti pizza, set ayam goreng bersama fries, salad, garlic bread dan sebagainya. korang boleh usha di

1. Website
2. location : Monbijoustrasse 26, 3011, Bern Switzerland

Di bawah ni adalah menu pilihan aku sekeluarga.


2 set pouletflugeli ( 6 pieces) dengan french fries 
(berbelit lidah nak sebut, padahal kepak ayam goreng je pun πŸ˜‚) 
1 set boleh makan untuk 2 org, sedap dan berbaloi-baloi. haha




Geneva 

Bombay Restaurant Indien 

1. Website
2. location:  Rue de Berne 11, 1201 GenΓ¨ve, Switzerland

Di Geneva pula, korang boleh ke Bombay Restaurant Indien.  Restoran India ini menawarkan banyak menu yang sedap tapi bagi aku sedikit mahal. Tapi apa boleh buat, sebab dah lapar sangat, kami order je lah nasi putih, kari daging dan juga kurma ayam. Aku boleh cakap makanan yang dihidangkan boleh diterima tekak. sedap itu sedap la, kalau jenis tak kisah cam aku. haha

tapi sebenarnya, di belakang kedai bombay ini, ada lagi deretan kedai halal food. yang kebanyakkannya turkish food. dan of course lah lagi murah. haha. terkena tapi takpe aku bersyukur juga, sebab dekat bombay ini, owner dia baik hati carikan kami tempat solat, dekat sebelah kedai bombay ada cybercafe dan di bawah itu ada ruang macam stor. so owner tu minta izin bagi pihak kami. serius baik kan? alhamdulillah untuk kebaikan owner kedai bombay, pekerja CC. Moga Allah merahmati mereka dan majukan lagi bisnes mereka. ameen.  

note :  ada gambar restauran ja, gambar makanan lupa ambik sebab dah lapar gila masa tu😞



Zurich

1. Website
2. location : Badenerstrasse 530 8048 Zurich, Switzerland

Yat Restaurant atau di panggil sebagai Singapore Restaurant terletak di  Badenerstrasse, kalau dari Zurich HB, ambil masa lebih kurang 20 - 30 minit. Dekat sini, aku suggestkan korang tanya owner kedai tu sendiri, masa aku pergi itu, en khalid cadangkan menu yang betul-betul halal. ( korang tahu kalau kita di oversea macam mana, so alhamdulillah en khalid baik hati nak cadangkan pada kami semua.) thanks en khalid :)



kami pilih untuk makan bihun dan nasi goreng seafood. sedap gila. tapi aku nak ingatkan, portion untuk setiap menu ni boleh makan untuk 2 orang kalau hat jenis kuat makan, kalau biasa- biasa 3 orang pun boleh. haha. bayangkan portion makanan orang dekat swiss. hui.


* Domodossola, Italy.

Di Domodossola juga, kami sempat lunch di kedai Turki. Alhamdulillah. Orang Turki ini ada dekat mana-mana  je eh? Disebabkan cuaca sejuk, kebanyakkan kedai buka sedikit lewat dan nampak seperti tutup saja. Tapi sebenarnya, buka. bila masuk,

"Halal?"
"Halal halal."

kemudian, dia tunjuk tin arak dalam peti "NO Halal" kami semua senyum. kemudian, ayah aku borak-borak sikit, dia cakap dekat sini, kalau takdek arak macam tak laku kedai. orang italy tak boleh kalau tak dek arak. dia lah cakap. haha.

kami pesan kebab ayam dua, pizza satu. fries 2. dan owner kedai tu sikit punya suka lah, sebab ada muslim yang masuk kedai dia, dia bagi free baklava. haha. kita orang macam "eh tak order..."

"Sadaqah." kata owner tu. Alhamdulillah. semoga owner Kebab fantasy terus dirahmati Allah dan bisnes makin maju. Ameen.




note: cari halal food je dah banyak ibrah. muslim bila jumpa muslim walaupun tak sama warna kulit, tak sama bangsa tak sama bahasa, tapi  rasa macam kenal dan 'dekat' masyaAllah rahmat Allah itu luas. boleh berbual-bual. hadiahkan makanan, hadiahkan doa. ada satu kiosk kecik kitaorang singgah di Geneva, kedai palestin, bila tahu kami dari malaysia, tak putus-putus doakan untuk kami. Allah :') tak cukup doa, sampai harga makanan yang kami beli,  kami kira banyak kali, sepatutnya harga sekian sekian, tapi dia cuma amik beberapa not ja duit. Allah. lepas keluar dari kedai, masing-masing macam speechless.

ada juga pengalaman cari halal food dekat Basel. hampir 45 minit jalan kaki dan hampir sesat, bila sampai, kedai halal tu takdek weh. Nangis kejap sebab penat jalan kaki jauh. haha. taktau lah kedai itu wujud ke tak, tapi dlm muslim pro ada, tapi bila sampai tempat tu, memang tak dek, so gais, check dulu location, opening hours sekian, sekian supaya tak kecewa. kasi double check, baru cari jalan ok?

haha.

okay itu saja untuk halal food di switzerland. harap dapat membantu korang yang nak kesana.
.

terima kasih sudi baca.



Switzerland : Geneva (Nations)



ok. Hari ini aku nak sambung tulis post trip aku satu family ke Switzerland. sorry korang, kalau ada yang menunggu. lama. (haha. maaf ter-perasan macam blogger femess. ihiks) kali ini kita terus ke geneva.

kalau korang nak iti yang simple. just klik sini ok : Basic Itinerary Switzerland 

.

pertama sekali,

Kami ke Geneva pada hari keempat. Dengan  Swiss travel pass yang masih berbaki untuk 4 hari, kami menggunakan SBB train untuk ke Geneva. Dari Bern ke Genevaambil masa selama 1 jam lebih.

traveller yang pernah ke Switzerland akan cakap macam ni. " Kalau sampai Geneva kena pergi UN dan kerusi patah (broken chair), baru boleh cakap 'aku dah pernah sampai Geneva," hahaha.

sebenarnya, kami takde tempat tertentu untuk dituju. hanya plan untuk ke geneva untuk berlegar-legar sekitar geneva. cuma nak relax kan diri sambil menghayati 'aset' negara orang. Alhamdulillah, kami sempat menjejakkan kaki ke tempat-tempat yang di kata 'wajib' kalau  datang melawat geneva. heh.

.

setibanya di Geneva Train SBB, kami sempat bertanya di kaunter informasi untuk ke UN, dan lake geneva.

jadi untuk ke UN,

kami mengambil tram no 15 ( mole - butini-mais dela paix-sismondi-nations)  turun  saja di nations terus nampak broken chair yang tinggi. dan dihadapan broken chair itu lah Bangunan UN yang tersergam megah.

tak ramai local atau pelancong yang berkeliaran waktu ini mungkin sebab masih pagi. dan cuaca waktu tu macam nak hujan.

 ada satu hall yang kita boleh masuk dengan bayaran sbyk 12 CHF untuk tengok keadaan di dalam UN. tapi memasing macam malas, so terus bergambar banyak banyak dekat depan UN dan broken chair, then ambik tram balik ke aeroport geneva.

--
sebelum ke lake geneva, kami cari halal food. (tapi aku skip untuk letakkan satu entry tentang halal food di switzerland ok?)

.

lake geneva. 

adalah salah satu tarikan bila tiba di geneva. dan waktu kami ke sana rupanya tengah cuti, so macam tak lah crowded sangat dgn local. cuma kami tak berpeluang nak naik cruise la. tapi okay je . no hal la pasal itu.

dari station SBB, ke lake geneva, jalan kaki lebih kurang 20 minit. ikut kelajuan kaki korang melangkah la. haha. sebab kami berjalan lek lek je, so lambat la sampai. Rasanya di geneva, itu saja pengalaman yang aku ada.

silakan menjamu mata dengan gambar yang tak seberapa heh.

sekitar di lake geneva. 

broken chair-kerusi patah 
  
note: aku akan tambah gambar lagi sebaik saja gopro aku kembali sihat. doakan :') 


ok untuk geneva itu saja. sebenarnya aku percaya banyak lagi tempat yang best atau menarik  di geneva ni kalau kita rajin explore, aku ada explore satu tempat divvone, divonne ni satu tempat yang ada dalam gambaran aku penuh dengan ciri kedesaan dan banyak pemandangan yang menghijau. aku ter-sangatlah nak pergi tapi aku kena consider family aku yang penat berjalan kaki, so aku pasrah sendiri. haha

bukan rezeki aku lagi. nak sampai sana, walaupun kalau ikut google map, aku boleh sampai dalam masa setengah jam  dengan (tram) 

.

oh ya, kalau korang nak usha post-post berkenaan switzerland, just search switzerland, so nanti dia akan keluar post yang berkaitan switzerland. :) 

.

terima kasih sudi baca post aku. 

Thursday, January 12, 2017

Lepak-ing na. na.na . na



petang tadi. dalam kereta. 

ada lagu apa tah dekat radio. tiba-tiba nana " bla bla bla what the hell.."
aku cam kerut dahi "Na, betul ke lirik dia camtu?"
Aku pandang nana, nana pandang aku. "Aku hentam je."
"GELAK BESAR* bengong tau dia ni. 


selain masakan dia sedap, aku suka deco Xpress Pinang yang simple.

note:  gambar ni semua menipuuuu. kalau jumpa depan-depan tak deknya macam ni punya gaya. Haha. 
.

dua hari lepas, nana tidur rumah. satu hal yang aku selalu nanti-nantikan. sama ada sebulan sekali atau dua bulan sekali, nana akan  whatssapp. 

"Woots, aku nak lepak rumah kau ni." 

Apa lagi, macam-macam benda la plan. nak buat itu, nak buat ini. dari jogging, window shopping, melepak atas katil sambil pakai mask, sembang pasal novel, plan nak masak itu ini dan satu aktiviti wajib adalah melepak dekat uptown. Haha. tapi malam semalam, dia kecundang. so takdek ahh aktivti uptown.

oh ya tak lupa kita dua juga bersembang tentang masa depan. πŸ˜ͺ aha aha.  *cliche*
.

nana ni umur sama baya je dengan aku, tapi dia lebih matang berbanding aku.  ahaks ahask. dia study nursing dan sekarang SN dekat salah sebuah hospital kerajaan. Aku banyak belajar dari nana pasal sabar dan nikmat sihat. Ya lah, mungkin sebab dia kerja sebagai nurse. so banyak gak ah pengalaman yang dia cerita tu buat aku fikir panjang. 

lagi satu aku pernah la macam komplen," kalau pasal basuh πŸ’© pt, bersihkan bedridden pt, lepas tu macam-macam lagi kau buat, kau ok?" 

memang jawapan dia buat aku kagum la weh. kalau aku ditempatkan di posisi dia, aku boleh angkat bendera putih. surrender. 

"Once kau dah sarung uniform nurse tu, kau memang akan boleh buat semua benda, sebab semua tu tanggungjawab.

aku rasa macam kena πŸ‘Š  sedas. power gila. serius, aku selalu salute dengan nana dan semua nurse. bagi aku kerja yang diorang galas itu memang mulia dan sangat istimewa. ok. 

cukup lah aku kenalkan korang dengan nana. 

.

ada satu benda yang memang tak boleh dipisahkan dengan nana. nana dan tertinggal barang berpisah tiada. 

dalam duk ingatkan dia. "Na, kau jangan ada tinggal barang pulak... dulu, purse, handphone..."

"Iya, iya. Takdenya tinggal."

Tapi bila sampai terminal  putra. "Weh, stoking aku tertinggal."

πŸ‘Š NAAAAAA! 

*GELAK BESAR* 




Saturday, January 7, 2017

Motivasi daripada hadith nabi


Salam, 
.

Aku tak tahu nak mula dari mana tapi meh aku perkenalkan satu buku yang aku kira sangat bagus untuk di baca pada awal tahun 2017 dan mungkin juga buku ini boleh menjadi pendamping setia kita kemana saja sehingga ke hujung tahun. Hiks.



Itu benda pertama yang terlintas dalam fikiran aku sebaik membaca tiga subtopik awal berkenaan niat, istiqamah dan permudahkan urusan yang baik. 

Aku terkesan apabila membaca bait-bait di dalamnya. Mungkin perkara sebegini sudah biasa kedengaran tapi bagi aku, ia tetap menjadi satu permulaan yang baik dan secara tak langsung ia mengingatkan kita semula. 

tentang niat, 
Aku simpulkan terus untuk memendekkan apa yang aku baca, hehe : Buku ini menggalakkan kita supaya memperbanyakkan niat yang baik. Niat lah apa saja kebaikan yang terlintas di fikiran. dan juga niat untuk meninggalkan kemaksiatan juga, satu kebaikan.

kenapa kita di galakkan untuk banyak berniat tentang hal-hal yang baik? (walaupun kadang-kadang kita sedar yang kita hanya mampu berniat, tapi tak mampu melakukan?) 

Pertama, dengan niat kita mudah untuk mendapat pahala. Bagaikan petik jari, berniat- pahala. 
Kedua, jangan sesekali memandang rendah dengan kuasa dan kehebatan niat. 
Kata Ibn Al-Mubarak 

" Boleh jadi amalan yang kecil itu menjadi besar kerana niat yang baik dan boleh jadi amalan yang besar itu menjadi kecil kerana niat yang salah" 

istiqamah, 

di awal-awal tahun ni, kita selalu berazam atau menanam target atau tujuan. Ada yang mahu begini, begitu dan sebagainya. dan kita cepat rasa nak give up bila target kita tidak tercapai. kalau ada yang dari pembaca, memang setiap target di capai. Thumbs up. Alhamdulillah. Tapi bagi insan seperti aku.haha, selalunya give up itu merantai hati apabila target tertentu tak dapat dicapai, jadi disini lah peranan satu hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim yang bermaksud: 

"Lakukan amalan-amalan sekadar yang kalian mampu, sesungguhnya Allah tidak akan bosan sehingga kalianlah yang akan bosan. Sesungguhnya amalan yang disukai Allah ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit."


so gais, tak pe je kalau kita ada matlamat/target/azam semacam dua atau tiga tapi kita tetap istiqamah melakukannya. amalan/matlamat itu bukan dinilai  dengan kuantiti sebaliknya dengan melihat kualiti amalan tersebut. pegangan aku sendiri.

dan permudahkan urusan yang baik


kita permudahkan urusan orang lain insya-Allah urusan kita juga bakal dipermudahkan. dan selebihnya, kalau kita melihat satu kekhilafan yang di lakukan oleh orang lain, cuba melihat ia dari satu sisi yang berbeza, bukan terus menghukum sebaliknya memahami apa yang berlaku. 


baru baca yang ini saja, hati sudah berkembang mekar, berkobar-kobar untuk memulakan sesuatu perubahan dalam hidup. semoga ia kekal berjalan, kalau ditakdirkan jatuh sekalipun, biar aku bangkit dengan tennag. 

.

sebenarnya, banyak lagi yang dikongsikan oleh penulis tentang niat, istiqamah dan permudahkan urusan yang baik, tapi ini cuma satu ringkasan dari pembacaan aku sendiri, untuk bab- bab yang pertama. sekiranya ada mana-mana kesilapan, bukan  dari buku tersebut, tapi kesilapan aku sendiri. hihi. sedia menerima teguran.  

.

Kalau ikutkan, sebelum-sebelum ni aku agak liat nak membaca sesuatu seperti ni, tapi mungkin tahun ini tahun terpilih dan terbaik untuk aku menambah genre bahan bacaan.

Motivasi daripada Hadith Nabi ini merupakan sebuah buku yang dituls oleh saudara Ad-Dien Abdul Kadir. Ia mengetengahkan kumpulan nasihat dan kisah-kisah nabi untuk memotivasikan kehidupan kita setiap hari. Bagi aku, ia sesuatu yang menarik apabila hadith yang dikemukakan di hubungkan dengan aktiviti-aktiviti seharian dan kita akan selesa dengan gaya penulisan penulisa yang santai 

Kita sedih, kita gembira, 
semuanya yang terjadi memotivasikan kita
sekiranya kita mengambil kira dari sudut positif. 

Buku ini mengandungi 44 topik. Aku target untuk habiskan 3 subtopik sehari. Dan aku tak kan habiskan membaca hanya semata-mata untuk menaikkan percentage aku di goodreads, sebaliknya aku membaca buku ini untuk aku sendiri, fahami dan hayati. Tak rugi untuk yang ingin memiliki buku ini, sebab dia sangat 'dekat' dengan kita yang perlukan motivasi untuk mendepani hari-hari kedepan.


.


Kita, motivasi. penghijrahan. πŸ’“
Selamat tahun baru.
semoga tahun ini, tahun yang berterusan dengan kebaikan.


.

Wednesday, January 4, 2017

Review Novel : Once upon a time, Inawza



note: 2/30 



'Kerana hidup itu tak pernah sempurna, biar pun seluruh rasa itu benar.'



Review:


Akhirnya, Inawza kembali lagi setelah menyepikan diri. Haha. Aku agak je lah, sebab selepas odybm tiada novel baru dari beliau sehinggalah hujung dec 2016 yang lepas.(atau aku yang terlepas pandang) Alhamdulillah, tahniah Inawza untuk kelahiran  novel terbaru yang dinani-nantinkan oleh peminat anda. eheh! πŸ‘

aku tak tunggu lama untuk membeli OUAT di expobuku1malaysia bulan dec hari itu, sebab aku memang dah jatuh cinta dengan penulisan inawza walaupun masa mula-mula baca odybm, aku kurang gemar. tapi sebab semakin aku menginjak usia, aku perlukan satu bahan bacaan yang tak-langsung 'lovey dovey' tapi tetap menarik dan menghiburkan! 

kalau ada orang tanya best tak novel ni? 

"best kalau kau jenis yang tak mengharapkan dialog-dialog sweet."heh.

Apatah lagi dengan kehebatan inawza dalam menulis jalan cerita yang sentiasa bertemakan, kekeluargaan, cinta, persahabatan dengan menimbulkan kebanyakkannya, konflik persepsi anak muda tentang sebuah 'pencarian' dan kehidupan, sesuatu yang sedikit sinis dan sarkastik. tapi masih mampu menjadi panduan buat pembaca! 

--

aku masih dapat menghayati gaya penulisan yang agak baku dan tersusun malah lebih tersusun dari odymb. syabas! kalau boleh, biar gaya penulisan ouat dijadikan benchmark untuk novel-novel seterusnya. masih dapat menghayati lenggok bahasa dalam penulisannya dan tidak terlalu boring untuk sebuah bacaan yang santai. 

untuk setiap dialog yang tertulis, perjalanan cerita dari satu bab ke bab yang lain, sejak dulu tidak dapat disangkal lagi, aku memang jatuh cinta. gaya beku, selamba dan bersahaja itu sudah cukup buat aku tidak meninggalkan hatta satu bab pun. 

memang tak boleh skip bab, oke? haha. 

setiap kali baca, aku  berjaya berada di dalam situasi mereka bertiga. 

Bagi aku gabungan watak Jay, Lily, Ed , Bella dan semua yang ada di dalam cerita ini sangat hidup. dan aku tak tahu kenapa, satu telahan yang aku buat mengena. bila part affendi tak sampai hati nak kenakan Athirah (maybe nama aku athirah, so aku dapat rasakan. eceh. haha) dan tiba tak tiba, aku sayang gila watak affendi dan athirah, cuma aku tak suka ending seorang affendi. huuuu. 

konflik yang di ketengahkan kurang satu level dari odybm, so tak berat sangat. cuma benda itu masih boleh relate dengan kita. 

"kadang-kadang gurauan kita belum tentu dapat di terima oleh orang lain. berhati-hati semasa bergurau, melawak ke apa ke... boleh jadi kerana gurau yang kita anggap gurauan tu boleh jadi asbab untuk orang berdendam dengan kita. Kita tak kan pernah tahu kemampuan seseorang itu."

cuma cerita inawza tidak akan lari dari 'seseorang yang meninggalkan keluarga kerana terdesak atau tiada pilihan.' dulu odymb, cerita tentang ehsan. sekarang ouat, cerita tentang Jay. kalau dibandingkan, cerita ehsan lebih realistik berbanding Jay. haha. Kisah Jay ni kalau jadi dalam masyarakat melayu- tiada maaf bagimu dah aku rasa.πŸ˜†boleh get lost! 

dari dulu, sampai sekarang kekaguman aku dengan penulisan beliau masih berterusan. haha. bilamana sekarang semua mahukan penulisan yang sweet sampai kena diabetes, dan dia masih menulis dengan selamba dan bersahaja. 

okeh, aku rasa itu je kot. aku tak review setiap satu benda, sebab bagi aku tak adil la untuk korang buat satu anggapan novel ni bagus ke tak hanya dengan membaca review yanga ku buat. so kalau nak tahu betul best ke tak, boleh dapatkan menerusi online di www.karyaseni.my :)

oke. aku mengharapkan satu hari nanti, aku boleh berjumpa dengan inawza yusof! πŸ™†πŸ™†haha

kalau korang tak faham apa yang aku merepek ni, boleh baca sinopsis πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

-------------

Sinopsis:


Siapa yang tak inginkan sebuah cerita yang serba indah, ibarat fairytales yang membuai tinggi nun ke langit sana?

Tapi… Realitinya tak pernah sama apatah lagi melibatkan Jay.

Lily sebenarnya penat! Sudahlah ditinggalkan sesuka hati oleh lelaki itu seminggu sebelum perkahwinan mereka. Tiba-tiba sekarang, apabila dia mula bahagia, Jay kembali dengan muka selambanya.

“Whatever, Jay. Kalau kau nak jadi pengecut, jangan heret aku sekali. You’re incapable of loving anyone else but yourself. I should have known better.” - LILY

Bagi Jay pula, kepulangannya hanya untuk menamatkan sebuah kisah yang dibiarkan tanpa penghujung. Namun seperti biasa, perkara yang melibatkan Lily tak pernah mudah. Siapa sangka Cik Pinokio itu sudah jumpa pengganti baru? Setelah mengetahui calon penggantinya, lagilah Jay tak boleh duduk diam.

Bukankah orang kata keinginan hati itu harus diperjuangkan?

“Once upon a time, you’d lie for me. In fact, you’d do anything for me. But then, I broke your heart.” – JAY

Punya dua sahabat yang penuh dengan pelbagai helah tak sihat seperti Jay dan Lily cukup buat kepala Ed pusing. Terutama apabila dia kini tersekat antara mempertahankan perasaan sendiri ataupun persahabatan yang sudah bertahun lama.

Masalahnya, bila masing-masing perangai macam con artist, boleh ke dia percaya?

“Once upon a time, there were three silly kids. They were selfish, they were rotten. They lied. They hurt people.” – ED

Eh, siapa pula Si Helena ni? Kenapa beria-ia sangat nak buat hidup orang susah? Haishhh!

Ini cerita tentang masa lalu, tentang tipu helah, tentang depresi, tentang perjalanan tiga manusia menjadi seseorang yang lebih baik, tentang semua yang tak indah dalam hidup dan semestinya tentang cinta, cita-cita dan persahabatan.

Kerana apa itu hidup tanpa cinta, cita-cita dan teman?
 

Tuesday, January 3, 2017

Review Novel : Si Baju Kurung Kasut Kanvas


note: 1/30


"Cantiknya dirimu bukan pada paras rupa." 




Sinopsis:

Kata emaknya, Cik Pah, Suria Rihana tak pandai melawa, sebab itu tak ada lelaki mahu mendekat. Dia cuma tahu pakai baju kurung, baju kurung dan baju kurung. Mahu runtuh langit kalau dapat tengok dia pakai skirt labuh macam anak-anak dara zaman sekarang. Lagi satu,dia tak reti pakai kasut gegirl, yang dia tahu hanyalah kasut kanvas tapak rata tu. Pergilah mana pun, fesyen dia itu, itulah juga. Buruk sangatkah berpenampilan begitu? Emak dia dan sepupunya, merangkap anak saudara kesayangan Cik Pah a.k.a musuh ketatnya selalu menghina pemakaiannya. Emak mentua dan bakal suami tak jadinya pun sama. 

Malah calon-calon menantu pilihan emaknya juga memandang dia sebelah mata. Sebab itulah emak dia sering menyalahkan Suria. Emak susah dapat menantu sebab Suria tak pandai bergaya. Tiada lelaki yang berkenan! Pada suatu petang yang sedih, dia telah ditakdirkan berjumpa dengan seorang pak cik sado yang tinggi kualitinya. Zaman sekarang susah nak jumpa mamat-mamat yang boleh bergantung harap. Yang dia jumpa sebelum ini semuanya hampas-hampas belaka. Persoalannya, nak ke pak cik berkualiti tu pada dia?Ada ke lelaki yang tidak pandang rupa paras si bakal isteri? Dia tidak cantik, pakai pun sempoi giler...

“Nak buat apa lawa?” - Gary Rahman

Suria membulatkan mata. Lelaki ini lagi mau tanya nak buat apa lawa? Bukankah dia sendiri pun nak cari isteri yang cantik, bergaya, vouge?

“Kalau awak nak tahu kebanyakan isteri yang diceraikan suami-suami kat Malaysia ni lawa-lawa tau! Jadi, apa jaminannya lawa tu boleh buat orang bahagia?” - Gary Rahman

Suria mencebir. Banyaklah cakap! Sendiri pun hampir mereput tak kahwin-kahwin sebab nak pilih perempuan lawa-lawa. Kata tak perlu cantik, lawa, seksi bagai. Tapi yang hadiahkan orang kasut tinggi melangit dan gincu bibir warna merah jambu tu apa kes? Apa tujuannya?

Bagaimanakah pengakhiran kisah cinta dan konflik kekeluargaan si gadis sempoi berbaju kurung berkasut kanvas yang berjiwa cekal ini? Bacalah naskhah ini dari muka surat pertama sehingga perkataan tamat untuk cari jawapannya...


Review:

Novel ini mengisahkan seorang ibu yang sangat-sangat mahukan anknya me'lawa' dari sudutnya sendiri. langsung dia lupa untuk melihat kecantikan luar biasa anaknya sehingga menyisihkan anaknya.

bagi cik pah, perempuan itu perlu mencantikkan luaran, berhias untuk memikat seorang lelaki. tapi dia lupa, cantik luaran saja tidak cukup. perlu seiring dengan cantiknya dalaman. bagi aku menjadi suria sangat 'sukar'.  dia Mahu mengejar cita-cita yang di gambarkan tiada salah, tapi tetap  mahu memenuhkan impian emaknya, walaupun hatinya berat. 

dia gemuk
dia hanya suka memakai baju kurung
dia hanya suka memakai kasut kanvas
dia hanya kerja menjaga kucing.
dia volunteer untuk mengajar mengaji. 

semua itu tak mampu memikat hati seorang cik pah
tapi mampu memikat MR. Gary. 

--

cerita ni kelakar tapi banyak pengajaran yang diselitkan. nak-nak soal hubungan antara anak dengan ibu, anak dengan keluarga, soal kesihatan dan kecantikan, dakwah santai sesama manusia. gabungan cerita Gary, sofea, mak daten, cik pah, dan si durjana Ratna ni memang betul betul menghiburkan aku. Tahniah kak umie nadzimah! :)

p/s: Oh ya korang boleh beli novel ini melalui online di  www.karyaseni.my :)


Monday, January 2, 2017

Happy New Year 2017







metanoia 
(n.) the journey of changing one's mind, heart, self or a way of life

Happy new year 2k17!

Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...