Posts

Showing posts from December, 2016

Bookhaul (Disember) 2016

Image
Aku terfikir untuk membanjiri TL blogger lain dengan post-post berkaitan  expo buku 1 Malaysia dan bbw  sekejap lagi. Tapi memandnagkan wifi dekat rumah ni sekejap ada sekejap tade. Macam biskut chipsmore, jadi aku buat satu post sajalah.



--

14 Disember 2016

minggu lepas, aku perasan ada banyak 'pesta buku'. Ada expo buku 1 Malaysia dekat pwtc, bigbadwolf (bbw) di miecc, jualan murah untuk penerbitan tertentu menerusi online,dan lain-lain. tapi aku hanya berkesempatan ke pwtc dan miecc.

--

aku rushing ke pwtc untuk beli KIEF, novel yang ditulis oleh Dhiyazafira, dalam masa yang sama aku cuba ambil peluang untuk berjumpa dengan penulis romance thriller ni. Tapi apakan daya aku hanya mampu beli KIEF tanpa  bertemu dengan dhiya zafira. disebabkan jadua bertuga dhiya zafira pada hari jumaat.

--

aku masuk ke bilik Kedah (kalau aku tak silap) Karya Seni punya koleksi novel terbaru sangat lah menarik perhatian. Banyak sangat yang best-best ( refer kepada penulis)  tapi aku mampu beli…

Review Novel : Demi Cinta, Farisya Natasha

Image
Novel yang bakal di review ni merupakan novel edisi terhad yang di tulis oleh Farisya Natasha. Novel, Demi Cinta ini aku beli sewaktu buku expo 1 Malaysia tempoh hari. Aku bukan nak kata, tapi kalau korang peminat novel melayu tegar, agak rugi lah kalau tak menjengah ke expo tersebut. Aku rasa harga yang ditawarkan sangat lah berbaloi-baloi. 


Eheh.
Ok. Nak cakap lebih pun, expo tu dah berlalu. Haha. Jadi, aku teruskan je lah dengan review ringkas ini. Nak mengarut panjang, aku tak rasa semua orang sudi nak baca. Sobs.
--



Demi Cinta  merupakan novel edisi terhad yang aku kira ia sebagai pengubat rindu pembaca kepada Farisya Natasya sendiri. Gaya penulisan yang santai, penuh dengan peristiwa yang menyentuh hati, sarat dengan tema kekeluargaan dan cinta serta ilmu baru tentang postpartum depsression merupakan kekuatan novel ini.
Penulisan yang bersahaja ni buatkan aku mampu menghabiskan pembacaan dalam beberapa jam. Beli tengah hari, aku baca petang, tengah malam sadaqallahu a’zim. Begitula…

Switzerland : Onion Market & pesta confetti!

Image
Hari ketiga adalah hari yang menggembirakan walaupun hanya berada di sekitar Bern. Jam 9.30 pagi, berjalan-jalan di sekitar Zytglogge dan Barenplatz untuk merasai kemeriahan event tahunan di Bern iaitu 'onion market'
sampai je dekat Zytglogge tu, amboi bau bawang boleh tahan. Semerbak! haha.
Ada berpuluh-puluh kiosk yang menjual bawang. Aku tengok bawang dekat sini dah macam masuk fashion show dah. Dari bawang biasa itu, di hias macam-macam style. Dan harga bawang-bawang tersebut boleh cecah 10 CHF. Kalau convert cam tak berbaloi nak beli. hahahs. 


Selain kiosk yang menjual bawang, ada juga kiosk lain, yang menjual makanan, shawl@mafla, coklat, dan macam-macam lagi, 




dan ada jual yang menjual confetti! 
dekat bern ni baru aku tahu confetti tu apa. gigih tau aku cari kat google. hahahs. confetti tu semacam kertas warna warni yang di gunting-gunting halus itu. diorang jual ikut paket. Paket kecil harga dia 1CHF , paket besar 8 CHF. 



















si penjual confetti yang comel dan confettinya…

Switzerland : Interlaken - Kleine Scheidegg

Image
Hari kedua pula, perjalanan kitaorang start selepas breakfast. lebih kurang jam 10.30 pg naik SBB train dari Bern ke Interlaken Ost. Lebih kurang satu jam dalam train, sampai di Interlaken Ost. Interlaken(, Lauterbrunnen)tempat- tempat yang aku teringin gila nak pergi bila duk search dekat internet.

Bern  - Interlaken Ost  ( Bahnof Bern – Thun – Spiez – Leissegen – Interlaken West – Interlaken Ost )

Keadaan ruang  2nd class di dalam train SBB


Interlaken Ost, ni tempat yang memang orang datang singgah sebelum gerak naik ke mana-mana tempat yang tinggi macam, harder kulm, schiltorn, kleine scheidegg, jungfraujoch... dan lain-lain. (bergantung kepada route yang kita nak.)  sebelum aku tulis lagi panjang,

Switzerland : Zytglogge, Einstein haus, rendez- vous Bundesplatz

Image
Selepas hampir 14 jam berada di dalam pesawat etihad. Transit lebih kurang 2 jam di Abu Dhabi. Kitaorang sampai di Zurich Flughafen pada jam 6.45 pagi. Dari Zurich, aku dan family bergegas kejar train ke  Bern. Seboleh-bolehnya nak kejar train paling awal dan direct train! First time naik train dkt tempat orang, rasa jugaklah cuak

Switzerland : Itinerary sepanjang 8 hari di Switzerland

Image
*MAKANAN HALAL DI SWITZERLAND

----

"Nah ambik ni. " (bil, travel pass, maps and semua benda psl Switzerland.)
"mana tahu boleh masuk dlm blog nanti"

eceh. ayah pun dah paham perangai anak dia. haha.

---

Alhamdulillah semua urusan, dari sebelum pergi, semasa di sana dan selepas balik, dipermudahkan. semoga allah redha dengan perjalanan aku dah family di sana. So gais ni entry basic saja. entry pengenalan sebelum aku tulis entry yang lebih panjang lebar tentang Switzerland. 
dalam entry kali ini, aku cuma share apa yang aku buat before ke switzerland dan juga share tentang tempat penginapan, pengangkutan dan destinasi pilihan. 

@jungfraujoch ski region tu aku rembat dari kedai makan >.< hahaha
benda-benda yang aku buat before pergi sana :