Wednesday, December 21, 2016

Bookhaul (Disember) 2016




Aku terfikir untuk membanjiri TL blogger lain dengan post-post berkaitan  expo buku 1 Malaysia dan bbw  sekejap lagi. Tapi memandnagkan wifi dekat rumah ni sekejap ada sekejap tade. Macam biskut chipsmore, jadi aku buat satu post sajalah.



--

14 Disember 2016

minggu lepas, aku perasan ada banyak 'pesta buku'. Ada expo buku 1 Malaysia dekat pwtc, bigbadwolf (bbw) di miecc, jualan murah untuk penerbitan tertentu menerusi online,dan lain-lain. tapi aku hanya berkesempatan ke pwtc dan miecc.

--

aku rushing ke pwtc untuk beli KIEF, novel yang ditulis oleh Dhiyazafira, dalam masa yang sama aku cuba ambil peluang untuk berjumpa dengan penulis romance thriller ni. Tapi apakan daya aku hanya mampu beli KIEF tanpa  bertemu dengan dhiya zafira. disebabkan jadua bertuga dhiya zafira pada hari jumaat.

--

aku masuk ke bilik Kedah (kalau aku tak silap) Karya Seni punya koleksi novel terbaru sangat lah menarik perhatian. Banyak sangat yang best-best ( refer kepada penulis)  tapi aku mampu beli dua saja iaitu novel-novel yang di tulis oleh Inawza dan Umi Nadzimah.

-

seterusnya aku ke pernebitan Bes Q untuk mendapatkan novel limited edition Demi Cinta, karya Farisya Natasha. Bloeh Baca Review  DI SINI  πŸ˜Š

--

15 Disember 2016 

Aku tak pernah ke bbw sebelum ini, dan ini merupakan pengalaman pertama. BBW aku kiramemang gudang bahan bacaan yang bagus dengan harga yang mampu milik. Smeurah-murahnya!. Harga novel twilling ya amat tebal di jual dengan harga rm8. SAHAJA. Gila betul.

tapi di sebabkan aku tak menggemari, aku cuma dapatkan dua buah buku sahaja. Selebihnya, masa aku habiskan menemani fathiah yang teruja membeli kan buku-buku untuk anak sedara. haih. aku yang takdek anak saudara ni, berkongsi perasaan je lah. haha

aku beli pemasaran gerila untuk penulis dan juga complete malay. (tiada dalam gambar)

--

Aku rasa cukup 6 buah buku untuk di jadikan #bookhaul disember atau mungkin sampai Januari 2017.

Hahaha

---


πŸ’ͺ

Review Novel : Demi Cinta, Farisya Natasha







Novel yang bakal di review ni merupakan novel edisi terhad yang di tulis oleh Farisya Natasha. Novel, Demi Cinta ini aku beli sewaktu buku expo 1 Malaysia tempoh hari. Aku bukan nak kata, tapi kalau korang peminat novel melayu tegar, agak rugi lah kalau tak menjengah ke expo tersebut. Aku rasa harga yang ditawarkan sangat lah berbaloi-baloi. 



Eheh.

Ok. Nak cakap lebih pun, expo tu dah berlalu. Haha. Jadi,
aku teruskan je lah dengan review ringkas ini. Nak mengarut panjang, aku tak rasa semua orang sudi nak baca. Sobs.

--




Demi Cinta  merupakan novel edisi terhad yang aku kira ia sebagai pengubat rindu pembaca kepada Farisya Natasya sendiri. Gaya penulisan yang santai, penuh dengan peristiwa yang menyentuh hati, sarat dengan tema kekeluargaan dan cinta serta ilmu baru tentang postpartum depsression merupakan kekuatan novel ini.

Penulisan yang bersahaja ni buatkan aku mampu menghabiskan pembacaan dalam beberapa jam. Beli tengah hari, aku baca petang, tengah malam sadaqallahu a’zim. Begitulah ceritanya. Aku bukan apa, Cuma aku ni dah lama tak jadi ‘speed reader’. Memang dah lama snagat. Jadi bila dapat habiskan novel itu dalam masa beberapa jam, aku kagum dengan diri sendiri. Ahaks. Ahaks.

Walaupun cerita dia biasa-biasa saja, tapi kekuatan yang aku sebutkan di perenggan atas tadi dah cukup buat aku terhidur dan memanfaatkannya.

Aku terhibur dengan ragam keluarga dan adik beradik Syad yang mencuit hati. Dengan perangai Syad yang tekad tu pun satu hal. Aku jadi sensitive bila ada bab yang menceritakan tentang Zahra yang perlu buat macam-macam hal supaya kehadirannya di terima oleh ibu kandungnya sendiri. Dan dalam masa yang sama Zahra yang terlalu ambitious untuk membina ‘nama sendiri’. Walaupun pada awalnya , aku mengatakan cerita ni bersahaja dan santai tapi setiap konflik yang di ketengahkan di olah dengan tersusun, jadi sebagai pembaca kita tak perlu pecah kepala nak fikir teruk-teruk.

--

Rasanya itu je kut untuk review kali ini.
Oh ya, bagi mendapatkan novel ini, boleh terus ke Instagram farisya_natasya Kalau dah rezeki, stok masih ada, dapatlah korang bersantai-santai dengan novel Farisya Natasya yang limited edition nih πŸ˜™

-- 


Tuesday, December 13, 2016

Switzerland : Onion Market & pesta confetti!




Hari ketiga adalah hari yang menggembirakan walaupun hanya berada di sekitar Bern. Jam 9.30 pagi, berjalan-jalan di sekitar Zytglogge dan Barenplatz untuk merasai kemeriahan event tahunan di Bern iaitu 'onion market'

sampai je dekat Zytglogge tu, amboi bau bawang boleh tahan. Semerbak! haha.

Ada berpuluh-puluh kiosk yang menjual bawang. Aku tengok bawang dekat sini dah macam masuk fashion show dah. Dari bawang biasa itu, di hias macam-macam style. Dan harga bawang-bawang tersebut boleh cecah 10 CHF. Kalau convert cam tak berbaloi nak beli. hahahs. 



Selain kiosk yang menjual bawang, ada juga kiosk lain, yang menjual makanan, shawl@mafla, coklat, dan macam-macam lagi, 





dan ada jual yang menjual confetti! 

dekat bern ni baru aku tahu confetti tu apa. gigih tau aku cari kat google. hahahs. confetti tu semacam kertas warna warni yang di gunting-gunting halus itu. diorang jual ikut paket. Paket kecil harga dia 1CHF , paket besar 8 CHF. 





















si penjual confetti yang comel dan confettinya!😎


Kegunaan confetti masa onion market.

Confetti yang di beli adalah untuk baling kepada sesiapa saja yang kita suka. Haha. Cool ke tidak? Sekati la nak baling kat siapa pun, peluang ni jangan disia siakan. 😈Hari ini kalau baling confetti, ketuk orang dengan tukul permainan itu pun tak dek siapa boleh marah. 

Dengar macam, “WOW kan?!”

Mula-mula macam haisyh cuak la jugakkan. Boleh ke main baling sesuka hati, tapi bila ada local yang baling dulu apa lagi, “PERANGGGGG! Hahaha.”

Video ni aku save dari instastory, kena baling dgn confetti lagi cool dari kena ketuk kepala.Budak lelaki tu gigih betul lari-lari semata nak baling dkt aku. Tapi sebab confetti dkt tangan aku dah habis, aku gelak je la. Siot je an.

amaran: mute kan video itu kalau korang tak nak kena sakit jantung.haha takpun Aku harap korang bertabah lah dengar gelak-tak-ikhlas aku tu. 😜





suasana ketika Onion market. 



muka happy sebab dapat baling confetti dkt org lettew. πŸ˜†



dekat sini, perasaan negatif aku tentang local swiss terhakis la sikit. Haha. Walaupun Cuma satu hari saja, kira okay apa. Boleh balas dendam. Haha. Pesta confetti ni berlangsung satu hari dari pagi sampai petang. Waktu ini, nak baling confetti dkt sesiapa pun terserah, tapi kita kena chill je lah relax, kalau ada orang baling confetti dekat kita pulak. Jangan lah marah diorang keapa. Memang hari tersebut, adalah hari ornag bergenmbira, membaling confetti dan mengetuk orang dengan menggunakan permainan ala-ala tukul itu. Aku tak tahu pulak nama dia apa.

Beberapa jam di onion market, kami ke gurten mountain. Agak jauh jugak dari Zytglogge. Kena tukar beberapa tram dulu sebelum sampai.dan aku terlupa cara-cara nak datang sini. haha Gurten mountain ni boleh menampakkan seluruh bandar Bern. Untuk photographer yg byk ‘gear’boleh la try ambik gambar dekat sini. Aku tak dek gear. Haha. So gambar pun cam, asal ada la.



Naik cable car, 8 minit camtu. dah sampai. 



View bandar Bern, dari gurten mountain.



Bagi aku, gurten mountain ni memang sesuai kalau dtg dengan family. Sebab, parents boleh layan view yang masyaAllah.  Anak-anak boleh main playground dia boleh tahan besar dan kalau  keadaan cuaca elok, boleh main toboggan, mcm slidding la kut. Time kitaorang pergi, cuaca ok tapi anginaterlalu kuat. so memang nan hado la. Kitaorang lunch dekat sana, lepas itu stay kejap. Tadabbur alam. Ewah. Lepas tu turun semula. sebelum pergi  melawat bangunan kedutaan Malaysia.


Walaupun hari ketiga tak jalan jauh. Tak keluar dari bern tapi boleh di katakan hari yang paling gembira bagi aku. Sebab tak terkejar ke sana sini, semuanya relax dan boleh menghayati satu-satu kawasan tu lama la sikit. Beberapa kali turun naik tram, aku perasan ada beberapa kawasan yang penduduk nya ramai muslim. Tapi itu lah, aku pulak tak terfikir nak simpan nama kawasan itu. Kalau tak boleh juga korang yang nak pergi sana usha  tempat situ. Ada logic nya, kalau kawasan tersebut ramai muslim, itu bermakna keberangkalia untuk berjumpa dgn halal food adalah sgt tinggi. Hee.


petang itu,  jalan-jalan tengok pasar . Macam Pasar malam dekat sini lah. 







sorry lambat update. wifi takde. huuuu

13 Disember 2016,
11.08 malam, Kuala Lumpur. 


Thursday, December 8, 2016

Switzerland : Interlaken - Kleine Scheidegg



Hari kedua pula, perjalanan kitaorang start selepas breakfast. lebih kurang jam 10.30 pg naik SBB train dari Bern ke Interlaken Ost. Lebih kurang satu jam dalam train, sampai di Interlaken Ost. Interlaken(, Lauterbrunnen)tempat- tempat yang aku teringin gila nak pergi bila duk search dekat internet.

Bern  - Interlaken Ost 
( Bahnof Bern – Thun – Spiez – Leissegen – Interlaken West – Interlaken Ost )


Keadaan ruang  2nd class di dalam train SBB



Interlaken Ost, ni tempat yang memang orang datang singgah sebelum gerak naik ke mana-mana tempat yang tinggi macam, harder kulm, schiltorn, kleine scheidegg, jungfraujoch... dan lain-lain. (bergantung kepada route yang kita nak.)  sebelum aku tulis lagi panjang,

Tuesday, December 6, 2016

Switzerland : Zytglogge, Einstein haus, rendez- vous Bundesplatz


Selepas hampir 14 jam berada di dalam pesawat etihad. Transit lebih kurang 2 jam di Abu Dhabi. Kitaorang sampai di Zurich Flughafen pada jam 6.45 pagi. Dari Zurich, aku dan family bergegas kejar train ke  Bern. Seboleh-bolehnya nak kejar train paling awal dan direct train! First time naik train dkt tempat orang, rasa jugaklah cuak

Monday, December 5, 2016

Switzerland : Itinerary sepanjang 8 hari di Switzerland



*MAKANAN HALAL DI SWITZERLAND

----

"Nah ambik ni. " (bil, travel pass, maps and semua benda psl Switzerland.)
"mana tahu boleh masuk dlm blog nanti"

eceh. ayah pun dah paham perangai anak dia. haha.

---

Alhamdulillah semua urusan, dari sebelum pergi, semasa di sana dan selepas balik, dipermudahkan. semoga allah redha dengan perjalanan aku dah family di sana. So gais ni entry basic saja. entry pengenalan sebelum aku tulis entry yang lebih panjang lebar tentang Switzerland. 

dalam entry kali ini, aku cuma share apa yang aku buat before ke switzerland dan juga share tentang tempat penginapan, pengangkutan dan destinasi pilihan. 


@jungfraujoch ski region tu aku rembat dari kedai makan >.< hahaha

benda-benda yang aku buat before pergi sana :

Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...