Monday, November 21, 2016

Jogja : Aktiviti Adrenalin Gondola, Pantai Timang



kalau orang tanya aku, aktiviti mana yang aku tak kan lupa sampai bila-bila, aku tak teragak-agak untuk jawab aktiviti di pantai timang!!!!!!!Apa lagi kalau bukan naik gondola adrenalin! wehoo! sampai ke hari ini pun aku masih terbayang-bayangkan perasaan, suasana dan keadaan dekat sana!  

aku sampai di pantai timang lebih kurang jam 2 petang. waktu yang sangat cun untuk menyeberangi laut dan ombak besar. 


untuk sampai ke pantai timang ni, aku kena naik ojek.

Jogja : Keraton Palace & Taman Sari



setelah berzaman zaman, aku balik dari jogja, baru hari ni pulak aku dapat mood nak update entry! haha. tapi ini entry paling pendek aku cuba buat. tak dek apa sangat pun untuk entry entry terakhir ini. sebenarnya, Taman sari dan Keraton Palace ni adalah tempat untuk memenuhkan iti. sebelum gerak ke airport! haha.

so korang layan gambar  je lah.

Taman Sari 



dengar cerita dari orang yang bawa kitaorang tu,

Wednesday, November 16, 2016

#bookhaul : Apa buku pertama korang?




aku sangat percaya, setiap dari kita yang suka membaca mempunyai titik permulaan dalam aktiviti tersebut. iyalah, bila kita start membaca, apa buku pertama yang kita baca, kenapa kita boleh suka pada satu genre tertentu, siapa yang bagi galakkan ...

semua itu mesti ada alsan-alasan yang tersendiri.
yang tahu sudah pastilah, tuan empunya badan.

jadinya, apa buku pertama aku?

Window & shopping di Kaison!





semalam aku terfikir nak kemas-kemas sikit lemari buku dekat ruang tengah,
hari ni terus drive pergi setapak dengan ibu. pergi mana lagi kan, tempat jual barang yang cecantiks, lelawo gila, dan yang sedap mata memandang dengan harga yang murah kalau nak di bandingkan dengan tempat lain.

mana?

Kaison la! haha


aku tak boleh tengok barang ceceomel. aku terus rasa nak beli semua! haha

Monday, November 14, 2016

Salina, kahwin ikut wahyu atau nafsu....




gempak gak eh.




salina ni kahwin ikut wahyu ke nafsu hah? wow!

Birthday Stories, Birthday Far








10 November hari itu, birthday far.

sebelum ini, aku bukan la jenis yang alert sangat dengan tarikh birthday kawan-kawan aku, (ya ya aku tau aku sejenis kawan yang hampeh) tapi mula tahun ni, aku cuba untuk ingat tarikh birthday dan appreciate mereka.

tapi itulah, kadang-kadang tu lupa jugak. haha

aku taktahu macam mana aku boleh tersedar dari hakikat ini, mungkin sebab adalah aku terfikir, yang kita sendiri tak sedar bila kita akan pergi, kita tak kan pernah tahu, atleast if kita celebrate, mendoakan kawan-kawan kita, (yang selalu ada susah dan senang) selalu tanya khabar, kalau jadi sesuatu, kita tak akan menyesal?

harap-harap.
dan bagi aku, salah satu waktu yang sesuai  untuk appreciate mereka adalah time birthday!

----

sebab yang lain jugak adalah kerana, mereka pernah buat surprise dekat aku febuari hari itu.


bayangkanlah.

kalau depa wish macam biasa pun, aku dah terharu apatah lagi bagi suprise cemtu kan? siap dengan bunga, cekelat-cekelat & kad ucaptama (kahkah). siap guna khidmat dari  ig: partyliciousbydyahaha
tah terharu tu sampai sekarang dan benda tu lah buat aku teringat-ingat kan mereka.

"apa yang aku dah pernah buat sebagai tanda menghargai persahabatan?"

sebenarnya, apa yang kita hadiahkan, mahal atau murah bukan 'penanda' sebuah persahabatan itu special ke tak.tapi ia terletak berapa kerap kita mengingati mereka dalam doa. tapi sekali sekali tak salah untuk appreciate dengan cara suprisekan mereka, bagi hadiah atau selalunya, plan untuk keluar makan sesama.

yang paling penting, kita cuba sedaya upaya untuk luangkan sedikit masa kita, untuk menghargai kawan-kawan kita.

---

okay. panjang muakdimah dia.
padahal nak cerita tentang birthday far je. haha.

birthday far haritu, aku dah siap buat reminder tapi tup tup aku terlupa lima belas minit selepas jam 12. nampak tak lupa jugak? haha

tapi aku wish mcm biasa, dan cuba merancang dengan fath nak celebrate birthday far. disebabkan di KL, cuma ada aku, edah dan fath. jadi kitaorang la bertanggungjawab untuk buat suprise dekat far. tikah dkt penang, zek dekat kedah, pikah dekat nilai, masingmasing tong tong (berkongsi) duit. haha.

pagi itu, aku pergi KL sentral. aku cuma tahu minat seorang far adalah membaca novel english dan peminat tegar kpop. tapi aku tak tahu nak cari apabenda barang kpop yang patut aku beli, so aku terus pergi mph nu sentral untuk cari english novel.

dan bila aku nak beli, aku sedar satu benda, berapa lama kita berkawan dengan seseorang, pernah tak kita ambil tahu apa yang kawan-kawan kita suka? apa minat diorang? diornag suka makan apa? warna kegemaran?

rasa jadi kawan lama dah, tapi tu ah terus rasa selama ni jadi kawan tak berguna. *sigh*
tapi seingat aku, far suka haruki murakami.aku cari buku yang latest tapi belum masuk lagi, aku terjumpa birthday stories. aku kira dia macam antologi, so aku terus pilih Birthday stories, selepas bermusyawarah dengan fath haha

yes. birthday stories untuk birthday seorang far. haha
aku harap seorang far suka buku tuuuu! hahah

---

Alhamdulillah,

bawak far pergi cafe Bert's, sebab seminggu sebelum tu, masa diorang celebrate aku convo, dekat Bason, ada la dengar far teringin nak makan dekat Bert's. haha nasib seorang fath sangat peka dengan keadaan sekeliling masa itu.

masa pergi ambik far dkt uitm, dia ingat fath ja yang datang ambik, tapi tengok-tengok ada aku dengan edah. suprise kat situ jadi ah. tapi masa sampai Bert's tak jadi, sebab time aku terbongkok-bongkok dekat parking lot nak tulis wish atas kad punya pasal, far dah perasan. cis cis cis

tapi tak pelah. apa-apa pun,

"sanah helwah far. aku doakan hang dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki, jangan putus asa dan terus mengejar dan mencapai cita-cita hang. semoga hang sentiasa di lindungi dengan segala kebaikan, kerahmatan , keberkatan dari Allah.

aku kenal far ni sebagai seorang yang 'pemerhati', 'pendiam bila keadaan tertentu' dan pendengar setia!

terima kasih sebab selalu jadi pendengar setia. bukan saja setia tapi selalu bagi respon yang WOW dan terapeutik. haha. iloveyou"





aku patut ucap terima kasih dekat fath, sebab bersungguh, plan everything sampai jadi. untuk edah, sebab luangkan masa walaupun masuk kerja pukul 4, haha, sanggup cari kek yang sedap gila, dan ambik kitaorang dkt LRT ara damansara. (lepas tu lepas habis semua, buat voice message dkt aku, kata stuck dlm jam nak pergi kerja, pokok tumbang.haha) nasib semua ok! wee.


sorry takde gambar korang pandang kamera. haha



aku tak tahu kenapa mesti aku tulis entry ni, tapi aku cuma nak appreciate kawan-kawan aku. ya. kawan-kawan yang aku kenal dari form one & form two, dan sampai sekarang (masing-masing dah kerja, dah sambung master) hampir 11 tahun dan aku masih mengira. semoga tuhan redha dengan persahabatan kita.



hashtag :

kawanperempuan bff ex-smkap 11tahundanmasihmengira endorphine  doadanmasauntukmereka :') 

p/s: semoga mereka tak baca entry ini. ameen.haha.satgi diorang ingat aku buang tabiat pulaks. haha


14 November 2016, 
10.11 malam, Kuala Lumpur. 


Thursday, November 10, 2016

Review Novel : Lelaki Bona Fide, Xenia Zidane





" Xenia Zidane melakar kisah cinta Azri dan Dayana yang penuh liku dengan 
bahasa yang baik dan menarik"




Salam alaik! 

hai gais. Haha. malam ini aku nak review sebuah novel yang di terbitkan oleh jemari seni pulak. tajuk, lelaki bona fide yang ditulis oleh xenia zidane. novel ini aku beli dah lama, dan dah baca separuh bab. tapi boleh pula terberhenti sekerat jalan. apa cerita kan?

tapi

semalam, aku di seru semangat-membaca-di-bulan-november.

apalagi, aku pulun lah habiskan. dah jadi kerja, aku sambung baca sampai tamat, lepas tu aku baca semula dari bab awal sampai bab yang aku dah terberhenti tu. (semata nak recall) haha. caca merba betul cara aku baca lelaki bona fide ni. 


-----


aku suka tajuk dia. aku takde reason tertentu melainkan perkataan suka tu sendiri. bagi aku tajuk dia itu menarik perhatian seorang perempuan seperti aku. eceh. aku terasa nak tahu, apa yang  penulis cuba nak sampaikan. ye lah selama ni, novel ni orang relate dengan kaum hawa saja kan. 

okay okay, sebelum apa-apa meh aku kasi cerita sikit secara ringkas, 

Azri sudah jatuh cinta dengan Dayana sejak sekolah, tapi Dayana tak pernah 'nampak' Azri. mungkin dayana sendiri cuba jarakkan diri disebakan faktor lain. Dayana pilih untuk bersama Hadi. Bila menginjak dewasa, Azri ditakdirkan bertemu dengan Dayana sekali lagi, dan dia cuba untuk meluahkan perasaannya, tapi dia terpaksa bagi peluang pada kawan baiknya Benedict, disebabkan Benedict lebih cepat buat keputusan dan ambil tindakan, tanpa mengetahui yang Azri pun suka kan Dayana. (Kesemua watak ni berkait rapat disebabkan mereka dulu satu sekolah) 

dia macam, jodoh itu depan mata, atau dekat saja dengan kita tapi, ada banyak perkara yang kita tak sangka, sedang menghalang kita. 

faham tak? 

jalan cerita dia okay-okay saja bagi aku. sejujurnya aku tak tahu main character dia siapa. Tajuk tu macam nak highlight seorang lelaki, tapi yang menonjol dalam cerita ini adalah watak Dayana. Aku punya expectation adalah seperti mana aku membaca 'Aku Bukan Billy Milligan'

tapi tidak berlaku.

jadi tak apalah. 

Aku rasa penulis cuba nak highlightkan watak Azri, yang dari pembacaan aku, tentang seorang lelaki yang sudah lama jatuh cinta kepada seorang gadis. tapi perasaan suka dan cinta Azri itu tidak terluah disebabkan beberapa halangan,Azri  seorang pemerhati, juga seorang yang sedikit terdesak, kurang pandai berkata-kata, tapi dia tahu apa yang dia mahu, dia serius dan ikhlas cuma itu la,

Dayana pula, sejenis perempuan yang cepat buat konklusi sendiri, tidak mahu mencuba untuk kali kedua, insiden yang berlaku antara dia dan hadi, dia dan Bendecit buat dia jadi lebih takut untuk menerima Azri. 

tapi dalam masa yang sama, perasaan untukAzri itu tetap ada. cuma dia takut untuk sesuatu yang tidak pasti. 


oh ya part yang menyentuh perasaan aku adalah bab dayana dan ayah dia. aku memang tak boleh tahan air mata kalau ada part-part berkaitan ayah. Maybe sebab rapat dengan ayah, so aku jadi terus imagine, kalau ayah jadi macam ni, macam ni, apa aku boleh terima ke? 


----


keseluruhannya, cerita ini okay. cuma pengolahan dia agak tidak tersusun sebab ada bab-bab yang main lompat-lompat. salah satunya part, dayana dan benedict berjumpa, lepas itu bab, benedict mati, penceritaan dia macam surface je la. aku sebagai pembaca tak nampak, hal itu menyebabkan dayana rasa serba salah, boleh rasa tertekan sampai takut... untuk terima orang lain dalam hidup dia. 

kepada penulis, ini hanyalah review peribadi, semoga menghasilkan novel yang lebih baik! Fighting! 



10 September 2016,
12.56 pagi, Kuala Lumpur. 











Tuesday, November 8, 2016

#Bookhaul (November) : Buku-buku yang menanti untuk di baca. Eh.




Salam alaik.

Sebenarnya aku tak dek buat apa sangat dekat rumah, semenjak aku jadi penganggur terhormat ni. cuma itu lah, dah tak dek kerja pun still malas lagi nak update blog. haih. Sedih dengan perangai diri sendiri. haha.

tapi takpe.

tiba-tiba je

#Bookhaul (November)




Salam alaik.

Sebenarnya aku tak dek buat apa sangat dekat rumah, semenjak aku jadi penganggur terhormat ni. cuma itu lah, dah tak dek kerja pun still malas lagi nak update blog. haih. Sedih dengan perangai diri sendiri. haha.

tapi takpe.

tiba-tiba je

Review Novel : Serendipity, Sharaina










Hai.

Aku nak review novel Serendipity hari ini. Tapi aku dah habis baca novel itu masa 1 November lagi. cuma macam itu lah, macam biasa lah kan aku selalu macam ini. selalu malas nak buat review. Hahaha. Tapi petang ni aku rajin sikit. 

so silakan membaca review.

First impression aku bila tengok novel ni. "Hmm mesti rasa relax je bila aku baca novel ni nanti."

Friday, November 4, 2016

Review Novel: Antara Langit, Bumi Dan Dua Hati





"Carpe Diem, Follow your heart and I will follow you"







Review :

Antara Langit, Bumi dan Dua Hati merupakan novel yang di tulis oleh saudara M Hany Hisham. Sejujurnya aku tak pernah tahu kewujudan novel ini sehingga lah di cadangkan oleh penulisnya sendiri. Aku dapatkan novel ini di Popular. Di kenali sebagai novel tripfiction kerana latar tempatnya yang pelbagai (Eropah) 

Bila baca novel ini, kita akan dapat dua perkara dalam satu masa. Kisah cinta yang di cipta atau sememangnya ada sejarahnya tersendiri oleh penulis dan yang kedua, kisah travelog dua insan yang mengembara ke Eropah.

Officially graduated - 5komrad




Happy graduation day sayang sayang sekalian :') 




"Close friends, that Day, will be enemies to each other, except for the righteous" 43:67 




aku tiada kata-kata yang lebih baik selain terima kasih untuk tiap-tiap  nikmat yang dikurniakan-Nya buat aku. Tuhan mengumpulkan hati-hati kecil kita supaya kita dapat merasai hikmah taaruf. Sepanjang tiga tahun setengah, aku berdamping dengan mereka, walaupun di penuhi suka dan duka tapi mampu membuatkan aku membuka mata untuk melihat sesuatu dari sudut dan sisi yang berbeza.

Jazakillah kheir untuk setiap teguran tunjuk ajar,kasih sayang, sokongan, senyuman 
Mabrouk bi kheir kerana sama-sama berjaya selesaikan degree dengan penuh bergaya, ehe. 

aku mengharapkan yang baik-baik buat kalian. 
semoga Allah redha dengan persahaban kita :') 



2 November 2016, 
Kuala Lumpur, 11. 45 malam. 






























































Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...