Tuesday, September 20, 2016

Review hostel : Edu Hostel, Jogjakarta




KENAPA EDU HOSTEL?


Malam ini, aku terfikir nak review hostel yang aku duduk dekat Jogja hari itu. Apa yang bestnya Edu Hostel ini?


Umumnya, Edu hostel ini hostel backpackers yang menawarkan bilik-bilik dengan harga yang murah. Memang murah, kalau trip  hari itu, aku stay 4 hari 3 malam, aku cuma perlu bayar RM74. Bagi aku itu dah cukup murah. 

1. JENIS BILIK

Ada pelbagai jenis bilik yang disediakan antaranya :

1. 6 Bed Private Dorm
2. 4 Bed Private  Dorm
3. Single Bed Shared Male Dorm
4. Single Bed Shared Female Dorm

dan family room.


---




Bilik kitaornag hari itu. Bilik ini tidak besar dan tidak terlalu kecil tapi sudah cukup selesa bagi aku, dan boleh memuatkan 6 orang, dengan jenis katil double decker. Tuala, selimut dan locker peribadi disediakan. Tak perlu risau. 

Tips : 1. Beli kunci mangga untuk locker. 
           2. Bawak tuala besar sikit, tuala dia bagi sebesar alas kaki >.<

Macam mana nak tahu katil dan locker kita yang mana satu? Senang, masa daftar masuk, receptionist akan bagi kunci dan bagitahu dekat kita nombor berapa-berapa. so tugas kita patuhi arahan diorang. Untuk elakkan timbul masalah di kemudian hari. 

locker yang boleh sumbat bagpack dan juga alatan mandi dan apa apa lagi. 

locker (2) 



untuk yang was-was sama  ada toilet dan tempat mandi dekat luar atau dalam. cerita dia dekat dalam bilik yang sama.

so tak pe je. Kalau sakit perut tengah malam, pun boleh relaks lagi k.cuma itu lah, aku nasihatkan, kalau ni jenis berjimat nak tempat murah-murah. Kena jagalah attitude kita. Kena berlapang dengan semua roomate. (roomate kitaorang hari itu, mostly dari Jakarta, Bandung, Semerang)  Kena jaga kebersihan toilet dan juga bilik.




View di luar bilik. *sorry kondisi gambar blur*




2. BREAKFAST DI SEDIAKAN (menu berbeza tiap hari)


breakfast bermula jam 6.30 pagi (waktu local) bertempat di level 5. Kitaornag sempat breakfast hari terakhir sebab hari-hari sebelumnya keluar hotel jam 6 pagi.

nasi putih, masak lemak ayam dengan tahu, keropok, serunding, teh panas. SEDAP! Haha


view dari level 5. Awesome eh?






acah-acah swimming pool. haha. boleh rendam kaki je gais. haha





jumpa lagi. untuk next trip pulak gais. haha




3. FREE WIFI

Wifi memang available. tapi limited la. Dekat lobi & 2nd floor je. Haha. So  gambar bawah ni tempat kitaorang lepak kejap selepas seharian dah keluar. Untuk layan fb, instagram, whatsapp family, twitter, makan maggie, kira duit >.< Deal dengan supir, semua dekat sini. sebab dalam bilik  memang no wifi. Aku pulak memang tak beli data. haha.






View dari beranda.


4. STAFF 

Aku bukan nak bandingkan staff atau receptionist dekat mana-mana. Tapi dekat Edu Hostel ini, staff dia semua peramah, tak lokek dengan senyuman. Kalau kita nak tanya apa-apa sahaja, tentang pengangkutan tour packages,sewa kereta, restoran, apa-apa sahaja, silakan untuk bertanya. Oh ya, kebanyakan staff diorang adalah student yang mengaplikasikan apa yang diorang belajar dekat kolej. 

24 hours front desk!
Baggage storage!


5. TAXI ke AIPRORT

untuk mudahkan ke aiport, Edu Hostel ada juga perkhidmatan penghantaran ke airport. Satu kereta, dia charge 75 000 IDR. Kalau panggil taxi pun harga lebih kurang. So macam guna je lah pekrhidmatan diornag. Tapi kena tempah sehari atau du ahari awal macam itu la. 

6. DEKAT 

Edu hostel ini di JL Ngampilan. Ngampilan ni kira dekat dengan semua tempat yang macam JL Malioboro, Mall, Alun-alun Kidul, Taman Sari, Kraton Palace, dan macam-macam lagi. Dari Edu ke tempat-tempat macam restoran, ATM, lebih kurang 1.5 km- 3 km. Dekat je.  



sebenarnya banyak lagi yang best nya Edu Hostel ini. Haha. Tapi nak tahu info lanjut. Korang klik link di bawah ini okay? 



---


bila parents aku tanya dah tempah hotel? 


aku jawab dah. tempah hostel. bukan hotel. backpackers hostel. bila tahu dah tempah hostel. 

Kecoh sekejap la parents aku. Mula lah bebel-bebel sayang, selamat ke hostel tu? Campur lelaki ke perempuan ke? Ada bilik air ke cemana ke? selesa ke?

--

Aku tak boleh jawab. Sebab aku tak sampai lagi. Tapi berpandukan website EDU HOSTEL dan review dari dibot, aku cakaplah Insya-Allah okay. member dah pergi dia kata okay. So parents aku cam redha je la.

Haha. Bagi aku semua parents nak anak-anak diorang selesa. Tapi yang paling penting, SELAMAT.

--

mesti hostel beb. Jimatt. Haha

---

EDU HOSTEL SELAMAT UNTUK TRAVELER PEREMPUAN.OKAY DAH BAI. PEGI TEMPAH BILIK DEKAT EDU HOSTEl SEKARANG!



1 comment:

  1. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan kerana posting saya. Salam perkenalan saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak melancong kat Jogja sila kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bagi harga yang berpatutan dengan service best kerana kami handle terus dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak nak lawat ke Jogja sila kol / sms / whatsapp saya +628985101301, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    - Kos kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.
    - Trip kami sesuaikan keinginan Tuan / Puan / Abang /Akak.
    - Hotel bole tempeh sendiri
    - Bole ambik pakej exclude melas

    Sample pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

    Day 1
    Kami ambik Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel untuk check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

    Day 2
    Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

    Day 3
    Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik2 raja, bilamana sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu susur sungai bawah goa guna tube. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati indahnya kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
    Day 4
    Drop airport

    Harga bermula dari:
    RM 579 (ALL IN + *2 hotel)*
    RM 421 (exclude hotel)*

    *kos kira dalam 1 ringgit = 3500 rupiah, kos hanya estimasi sahaja kerana nilai tukar naik turun
    * kos kira dalam 5 pax, lagi ramai lagi jimat, lagi sedikit lagi mahal

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota All new Avanza / Xenia for 2-5 pax, isuzu elf 11 seats for 6-10 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-15 pax, medium bus 31-33 seats for 16-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • All entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Flight Ticket
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya atau
    whatsapp +628985101301 (FREE).
    Email: ganeshabantul@yahoo.com
    FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
    Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Thank you!

Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...