Saturday, July 2, 2016

Review Novel : Vignette, Syud






Awak memang suka cakap sepatah-sepatah kan? 

Ha. Saya memang suka cakap sepatah-sepatah.





Perasaan pertama selepas membaca Vignette adalah perasaan menyesal. Yeah. Aku menyesal sangat. Dan tertanya-tanya dalam kepala otak sendiri. Kenapalah aku hold lama sangat untuk baca Vignette ni?

Selepas baca Vignette, aku tanya lagi dalam kepala otak, kenapa lepas beli aku tak terus baca Vignette ni hah? *Geram dekat diri sendiri*

Pertama sekali,

Aku hold Vignette, sebab ni tulisan pertama yang ditulis oleh Syud yang aku beli. Dan aku tak pernah baca karya Syud sebelum ni. So aku ada satu persepsi, mengatakan novel ni tak best tapi aku beli jugak sebab masa time pbakl ritu, kalau beli combo dapat murah ke cane tah. so aku beli.

selepas dua bulan berlalu,

aku dah boring ya amat. so aku ambik je lah vignette dari rak buku dan aku mula baca. dalam masa dua hari, aku habis baca. Kira lama la kan dua hari?

sepanjang dua hari aku baca Vignette tu,

lepas ni, kalau syud buat novel, aku kena beli. lepas raya ni, aku kena cari novel syud yang lain. okay.

--

Jatuh cinta  pada Vignette.

sebab jalan cerita dia for real. benda macam berlaku dekat aku, tapi Vignette ending dia happy, tapi ending cerita aku tak happy. har har. okay. done.

aku rasa,

tema persahabatan banyak main peranan dalam cerita ini. Wir dengan Jiji. Jiji dengan classmate dia masa UTM, Jiji dengan officemate dia, Fei, Dina. Firdaus dengan sepupu sepapat, Ilham dengan Usamah. Firdaus dengan Izzat, Khairul.

dan semua watak tu aku suka! Cam kena dengan perangai masing-masing!

aku suka. aku cam boleh rasa persahabatan tu best namatey, macam yang aku rasa ada member macam dak-dak endorphines. heh.

--

gila punya gempak Vignette, ni dia punya watak utama si Firdaus ni dialog dia tak panjang- panjang pun. sepatah-sepatah je. Tapi dia punya impak tu. fuh Aku baca pun rasa amaze! Pandai eh Syud buat watak yang cool gileh cemni. Tak cakap banyak, tapi ada aura!  Tak cakap banyak, tapi cara syud elaborate best ah! Fuh lagi.

boleh tak aku cakap, aku ni firdaus versi perempuan. Hmm, tak melampau sangat ke cara aku nak kelentong orang ni ?

dari awal baca Vignette sampai habis, tipu lah aku kata perfect. tapi aku boleh baca Vignette termasuk list novel favourite aku lah. Plot cerita dia kena dengan cita rasa, tak cliche sangat rasanya.

dan warna warni Vignette, pada watak-watak yang banya gila, tapi syud berjaya buat aku tak serabut nak tahu watak tu semua, plus syud ketengahkan position yang aku kurang tahu sebelum ni, contoh solution architect. ke hape.

oh paling penting, dalam Vignette takde watak antagonist. benci, bunuh, culik ke hapa tak dek ok?
*tepuk kemenangan sikit*

dah la kot.

cerita banyak pun tak guna, kalau korang tak baca lagi. Pegi beli sekarang. Tak pun boleh beli online dekat JS.

okay
Salam Ramadhan yang ke- 27.





6 comments:

  1. As salam. Akak (coz I think you are much younger than me) actually mmg peminat Syud sampai macam nak Syud tulis at least 3 novels a year. Dari Teja, Wardah, Lisa you name them, semua watak2 tu hidup dan ada kisah penceritaan masing2. Bukan saja gaya penulisan tapi saling kaitan watak-watak Syud hidup seolah kita pembaca sebahagian dari novel. Teruskan berkarya Syud kerana sayalah pembaca tegar yang berkali-kali menyelak helaian novel anda. Keep inspired to write more and more novels.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry akak lambat reply!

      Haha. Kan. sy pernah baca teja auliya. dgn vignette saja. tp sy rasa cerita dia mmg hidup! ada gaya tersendiri.

      Delete
  2. Love Syud Novel... Kena beli Vignette ni... Macam mana boleh terlepas pandang novel ni... Omo... semua novel karya syud dah ada, so this masterpice should be in my list too... Dear tuan blog, encourage you read all others syud masterpiece.. you will in love with them...
    Rindu Dhiya Nurlisa and Azril Mustaufi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai cik in :) selamat membaca karya Vignette!

      Oh ya. Insya-Allah akan cuba cari semua karya syud slps ni. terima kasih :)

      Delete
  3. suarasfw.blogspot.my/2016/06/karya-syud.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. done blogwalking fatimah. tapi kenapa tak boleh follow blog? =/

      Delete

Thank you!

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...