Posts

Showing posts from June, 2016

Review Buku : Cakar Ayam Seorang Doktor

Image
Salam alaik :) 






Malam ini, turn buku yang di terbitkan oleh Kata-pillar untuk di review pulak. Seperti biasa, aku akan update sedikit tentang pengenalan buku ini.

Pengenalan:

Buku yang bertajuk Cakar Ayam Seorang Doktor ini di terbitkan oleh penerbitan Kata-Pillar & Grup Karyawan Luar Negara. Buku ini mengandungi lebih kurang 223 muka surat. Ia merupakan cetakan pertama, April 2016 dan berharga cuma RM 27.00. Buku ini ditulis oleh Dr Sharif Ahmad, Dr Fahd Razy, Dr Onn Azli, Dr Kamarul Ariffin & Jazlina Syahrul, Ilustrasi oleh Ahm Ahmad.

Ulasan buku: 

cerita-cerita yang terdapat di dalam buku ini disusun mengikut doktor-doktor tertentu. err macam ni, cerita pertama atau chapter pertama, coretan di buat oleh Dr. Sharif Ahmad, kemudian di ikuti oleh Dr Fahd Razy sehinggalah chapter  terakhir pengalaman dari Jazlina Syahrul.

Setiap dari penulisan tersbeut mengandungi coretan cerita-cerita pendek tentang pengalaman, pengetahuan dan juga life 'seorang doktor' yang kita takper…

#Idea : Bilik Tidur Simple + Bookshelves

Image
Assalamualaikum & hai! 💕

Beberapa hari yang lepas, bila aku bangun je dari tidur aku tetiba terfikir nak share pasal idea nak deco bilik tidur untuk si penggemar buku dan pengumpul buku. hahahaha! tetiba sangat nih. So gais, semoga kalian dapat idea dari perkongsian aku okeng?

okeng lah :)




(Gambar di atas di petik dari @pinterest. )
Pinterest ni merupakan medium yang paling best la bagi aku, untuk usha apa-apa saja berkenaan decorations/ diy dan macam -macam lah. sebab idea yang dia bagi tu fresh gileh. 


Okaylah bebel panjang pun tak guna.  marilah kita mulakan... 
---

Sebelum bilik aku menjadi, bilik aku sekarang, bilik aku dahulu sedikit sempit yang mana muat untuk single bed, satu almari baju, dan meja solek ( bukan penuh dgn make up stuff pun tapi penuh dgn buku dan juga novel).tapi alhamdulillah aku okay je.

sampailah

hujung tahun lepas, bilik aku di besarkan. walaupun ia tidaklah seluas mana tapi cukuplah untuk aku abadikan kesemua buku dan novel yang aku sayang.

so, entry…

Review Buku : Merentas Amerika (Travelog) #merentasamerika

Image
Assalamualaikum! :)



Pengenalan: 
Merentas Amerika merupakan travelog ketiga yang di hasilkan oleh saudara Badrul Hisham, selain travelog Advantura Pulang Ke Malaya  dan juga Kompilasi Travelog 7 Benua dengan gabungan traveler lain. Selain itu, travelog ini mengandungi  hampir 202 muka surat dan di penuhi dengan catatan pengalaman Badrul Hisham dan juga sisipan gambar-gambar yang membuatkan kita sebagai pembaca teruja! 🙆🏻 Aku dapatkan travelog ni sewaktu jadi volunteer di pbakl 2016 hari itu. So, kalau korang nak beli, boleh direct ke page Badrul Hisham sendiri :)

Ulasan Buku:
Seperti biasa, kalau dah namanya travelog, sudah tentu berkisarkan tentang catatan dan pengalaman seseorang tentang suatu tempat yang dia dah pergi. So travelog ini memang fokus kepada catatan saudara Badrul tentang Amerika. Dari awal, dia dah cari partner dan mula menjelajah dari satu tempat ke tempat yang lain.
kalau aku boleh highlightkan tajuk yang  membuatkan aku terbayang-bayangkan keadaan, suasana dan per…

#Selamat Pengantin Baru, puan shima

Image
Selamat pengantin baru puan shima dan suami. Hahaha. finally kau dah kawen. oh yeay.


omo.

Macam tak percaya, tapi aku kena percaya. haha.

Happy marriage!

Mulakan hidup berdua kau dengan hafiz, dengan perkara-perkara positif dan baik. Aku doakan semoga kebaikan, kebahagiaan dan kerahmatan dari tuhan sentiasa mengiringi perkahwinan kau dan hafiz. Amin.

yang ikhlas,  sepupu kau yang paling cun sekali.  hiks.  =P  


dan mungkin lepas ni, kau akan menjalani kehidupan yang lebih lebih lagi *berselirat* adat  orang kahwin la kan, orang kata lidah sendiri lagikan tergigit,  inikan pula suami isteri. cewah pandai je aku kan. kehkeh ada ujian dan cabaran,Tapi aku harap kau dan hafiz sabar banyak-banyak dan saling melengkapi untuk menghadapi nya.

Much love, XOXO




kenduri sebelah lelaki 





dari bridesmaid kau yang tersayang. eheh  kalau nak tahu ucapan diorang, play video. haha

May Allah bless your marriage!




selamat pengantin baru puan shima. 💕

aku sanggup jadi bridesmaid sebab kau je beb. hahaha! =…