Tuesday, June 28, 2016

Review Buku : Cakar Ayam Seorang Doktor





Salam alaik :) 







Malam ini, turn buku yang di terbitkan oleh Kata-pillar untuk di review pulak. Seperti biasa, aku akan update sedikit tentang pengenalan buku ini.

Pengenalan:

Buku yang bertajuk Cakar Ayam Seorang Doktor ini di terbitkan oleh penerbitan Kata-Pillar & Grup Karyawan Luar Negara. Buku ini mengandungi lebih kurang 223 muka surat. Ia merupakan cetakan pertama, April 2016 dan berharga cuma RM 27.00. Buku ini ditulis oleh Dr Sharif Ahmad, Dr Fahd Razy, Dr Onn Azli, Dr Kamarul Ariffin & Jazlina Syahrul, Ilustrasi oleh Ahm Ahmad.

Ulasan buku: 

cerita-cerita yang terdapat di dalam buku ini disusun mengikut doktor-doktor tertentu. err macam ni, cerita pertama atau chapter pertama, coretan di buat oleh Dr. Sharif Ahmad, kemudian di ikuti oleh Dr Fahd Razy sehinggalah chapter  terakhir pengalaman dari Jazlina Syahrul.

Setiap dari penulisan tersbeut mengandungi coretan cerita-cerita pendek tentang pengalaman, pengetahuan dan juga life 'seorang doktor' yang kita takpernah tahu. Dan buku ini juga ada info tambahan iaitu :

                         Lubb Dupp!( Info dan maklumat berkaitan kesihatan dan isu semasa)
                         Klinik Mini.(Tips-tips dan panduan kesihatan)

Bagi aku, buku ini sesuai untuk semua sebab dia best dengan cerita -cerita pendek yang boleh buatkan kita terhibur, ada juga yang buatkan kita berfikir lama dan insaf! dan . Tapi secara tak langsung melalui buku ini, buatkan kita rasa nak jaga dan menghargai nikmat kesihatan yang tuhan bagi ini.

buku ini juga, mendedahkan ilmu tentang hal-hal kesihatan, belajar term-term perubatan sikit, boleh la dari tak tahu langsung.

Ye dak?

---

Sinopsis: 

Membaca buku ini anda dapat dos lengkap segala ubat yang anda perlukan. 
sedikit senyum dan tawa. Teladan dan iktibar. Hati yang tersentuh. Semangat dan inspirasi. Cubit-cubit sikit. 

Oh ya, juga tips-tips kesihatan yang mahal! 

ini buku dari manusia untuk manusia. Disebalik kot putih itu, mereka juga hidup sebagai manusia yang penuh warna warni. Para doktor dengan cacamarba dan aneka ragam.
Selamat datang ke dunia 'doktor-doktor' yang tak semestinya putih.

('Kot putih' mereka pun biasanya kelabu juga)


Terima Kasih sudi baca 

28 Jun 2016
11.39 malam, Kuala Lumpur

Saturday, June 25, 2016

#Idea : Bilik Tidur Simple + Bookshelves

       

Assalamualaikum & hai! 💕

Beberapa hari yang lepas, bila aku bangun je dari tidur aku tetiba terfikir nak share pasal idea nak deco bilik tidur untuk si penggemar buku dan pengumpul buku. hahahaha! tetiba sangat nih. So gais, semoga kalian dapat idea dari perkongsian aku okeng?

okeng lah :)




(Gambar di atas di petik dari @pinterest. )

Pinterest ni merupakan medium yang paling best la bagi aku, untuk usha apa-apa saja berkenaan decorations/ diy dan macam -macam lah. sebab idea yang dia bagi tu fresh gileh. 



Okaylah bebel panjang pun tak guna. 
marilah kita mulakan... 

---


Sebelum bilik aku menjadi, bilik aku sekarang, bilik aku dahulu sedikit sempit yang mana muat untuk single bed, satu almari baju, dan meja solek ( bukan penuh dgn make up stuff pun tapi penuh dgn buku dan juga novel).tapi alhamdulillah aku okay je.

sampailah

hujung tahun lepas, bilik aku di besarkan. walaupun ia tidaklah seluas mana tapi cukuplah untuk aku abadikan kesemua buku dan novel yang aku sayang.

so, entry kali ini, aku nak share berkenaan deco bilik yang mana ruang dia tak besar sangat tak sempit sangat tapi dalam bilik mesti ada bookshelves! untuk si penggemar buku mesti suka gile kan bilik yang lengkap dengan rak buku. atau ada yang tak suka? 

terpulang lah. perkiraan masing-masing. 

Tapi aku lebih suka ada rakbuku di dalam bilik, so buku dan novel aku terpelihara dari gangguan gangguan yang tidak bererikemanusiaan. wahahah!. Okay. Mungkin aku bukan orang yang sesuai nak berkongsi tentang bilik dan decoration dan lain-lain tapi hmm.

aku nak share jugak! jyeahhh!hahaha.


  bismillah...

dengan sedikit pembacaan dan pemerhatian menerusi blog,  +Pinterest ,  alhamdulillah aku dapat idea untuk hias bilik secara minima. tak terlalu penuh dengan hiasan,sebab, aku suka yang simple simple  dan aku pulak bukan jenis yang kreatif kan. so, so- so je lah.

Untuk warna bilik, aku  decide untuk letak dua colour, light green dan juga cream. tapi kalau dah namanya cat, kau tak boleh assume warna yang ada dalam katalog sama dengan warna cat bila dia dah siap tercat dekat dinding.

 entah eh.

 dia cam, kalau kau beli baju ke tudung ke melalui online, selalunya penjual online letak caption :

                  "Actual colour might be slightly different due to
 lighting and different screen settings bla bla & bla." -_-





1. Rak-Buku-Pasang- Siap. 

Kelebihan nya, adalah, kau tak perlu ubah dah. Biar je dekat situ. (aku sejenis yang malas. haha)
Kelemahannya, adalah kau akan rasa sedikit boring sebab dia tak dapat diubah. Tapi aku bagi idea, untuk korang cantik kan dengan letak apa-apa sahaja hiasan. Terpulang lah pada korang. Setakat ni aku tak rasa boring lagi, so aku biar macam itu je lah.


2. Canvas Prints 

Perasan atau tak canvas prints yang berquote "Be Your Own Happiness" dekat belakang aku tu? Okay aku dapat idea untuk letak canvas dari Ig shop. Haha tapi aku takmampu lah nak beli kat ig shop, pasal harga dia boleh tahan. Dan kalau aku tak silap aku beli dekat Kaison. harga dia depends on design , quotes , size dan lain-lain.

aku terfikir untuk tukar canvas prints yang lain, cuma tengah fikir apa yang best. hmm okay nanti aku sambung fikir lain.

3. Gambar Polaroid

Perasan tak dekat tepi rak buku warna putih itu, ada gambar polaroid?

Perasan?
Bagus. Gambar Polaroid itu acah-acah je. Aku (diy) je. Guna Glossy paper untuk print gambar yang terpilih. potong dan tampal. Siap. haha.

4 Meja Belajar

Untuk meja belajar pulak. (yang berselerak kat tepi tu) Yang ada sekarang adalah meja yang aku pinjam dari family aku untuk buat makan-makan, letak lauk pauk masa kenduri tuh kahkah. Sebab aku rembat meja tersebut, adalah meja itu bersaiz besar, senang aku nak buat kerja menulis, baca buku dan #bookphotography. luls.

dan aku baru terfikir untuk tukar meja tersebut dengan table pliante dari ikea atau memana je lah. untuk kecilkan sikit meja belajar tu dan boleh jimatkan ruang,  supaya bila aku nak menulis je aku pakai meja, dan kalau aku tak nak aku tutup. tapi tengok ah cane. bajet tahun depan la pulak kot. hmm

5. Khat Kufi 

Masa aku hias bilik ni, khat kufi adalah trend terkini untuk ruangan bilik. so aku decide untuk dapatkan satu. Ayat qursi khat kufi ni aku beli dari kedai khat la kan, tak kan kedai tayar pulak. aku beli dekat area sentul, kalau tak silap. Harga dia aku tak ingat tapi aku rasa affordable lah.

Khat kufi ini satu trend yang lebih fresh untuk ruangan bilik tak kira umur. Gabungan frame yang moden  dan colour tulisan tu buatkan kita rasa seronok nak tengok. dan baca.

6.  Wardrobe

Aku tak dek gambar wardrobe. Pasal wardrobe aku biasa je. Macam aku kata tadi, ruang bilik aku adalah terhad. So wardrobe aku jenis pasang siap dan tak boleh ubah. haha. Kedudukan wardrobe aku adalah di depan katil. Nampak aku pandang apa? Aku pandang cermin wardrobe. Haha.




final result seperti di bawah : 

gambar blur tapi boleh la eh. yang penting idea. kalau korang nak lagi yang best, korang usha je pinterest. okeng? 

sebenaqnya aku prefer single bed utk dptkan ruang yang lebih luas supaya aku dpaat  buat lompat bintang. kahkah. 

me : ibu, kasi katil single je lah. 
ibu: beli besaq terus. senang nanti, hang nak kawen. tak payah beli dah. 
me: -_- *penjimatan




hmm okay itu ja.

untuk kalian yang membaca entry kali ini, aku harap korang dapatlah idea utk decorate bilik korang okeng?

okeng ?
okeng?

okenggggg lahh!

sumpah annoying!Happy ramadhan gais :)

Tuesday, June 21, 2016

Review Buku : Merentas Amerika (Travelog) #merentasamerika



Assalamualaikum! :)




Pengenalan: 

Merentas Amerika merupakan travelog ketiga yang di hasilkan oleh saudara Badrul Hisham, selain travelog Advantura Pulang Ke Malaya  dan juga Kompilasi Travelog 7 Benua dengan gabungan traveler lain. Selain itu, travelog ini mengandungi  hampir 202 muka surat dan di penuhi dengan catatan pengalaman Badrul Hisham dan juga sisipan gambar-gambar yang membuatkan kita sebagai pembaca teruja! 🙆🏻 Aku dapatkan travelog ni sewaktu jadi volunteer di pbakl 2016 hari itu. So, kalau korang nak beli, boleh direct ke page Badrul Hisham sendiri :)


Ulasan Buku:

Seperti biasa, kalau dah namanya travelog, sudah tentu berkisarkan tentang catatan dan pengalaman seseorang tentang suatu tempat yang dia dah pergi. So travelog ini memang fokus kepada catatan saudara Badrul tentang Amerika. Dari awal, dia dah cari partner dan mula menjelajah dari satu tempat ke tempat yang lain.

kalau aku boleh highlightkan tajuk yang  membuatkan aku terbayang-bayangkan keadaan, suasana dan peristiwa di tempat tertentu seperti heavennya Air terjun Niagara, yang merupakan air terjun kedua terbesar di dunia. Seterusnya, disneyland Florida yang menjadi impian kanak-kanak sejak kecil, dan paling scary sekali bila aku baca part hampir lemas di Daytona dan juga kena tangkap Koboi texas. Sumpah aku yang baca pun, rasa seram, cuak sama oi! haha. 

cuma ada satu cerita yang macam berulang, kalau korang dah baca Kompilasi Travelog 7 Benua, Lembah mati Death Valley

Seterusnya, travelog ini  aku rasa menarik dan  tidak terlalu membosankan disebabkan gabungan pengalaman peribadi dan juga fakta-fakta di setiap tempat (adat dan budaya) Kalau kita baca di beberapa page, kita di 'educate' untuk berpegang kepada prinsip Ad-din walaupun sebagai musafir, tak tinggal solat dan juga effort cari makanan halal. Islam itu mudah tapi bukan boleh di permudahkan. 

Di tambah lagi dengan setiap cerita di akhiri dengan gambar-gambar yang menarik dan mengagumkan! Part gambar ni aku sokong la kena ada dalam setiap travelog, sebab aku yang tak pernah sampai ini, dapat lah juga tengok dan membayangkan negara orang kan. cuma aku rasa better gambar tu di besarkan lagi, baru puas. haha dan gaya penulisan yang bersahaja dan selamba tapi 'lengkap' itu lah buat aku rasa nak sambung lagi dari satu chapter ke chapter yang lain. 

-- 

Akhir kata, aku quote kata-kata dari saudari Syaiza Dekja : " Hidup hanya sekali, mengembaralah selagi bernafas untuk melihat keindahan dan menghayati ciptaan-Nya di dunia ini agar kelak tidak akan menyesal." Semoga saudara Badrul terus sukses! Semoga terus mengembara ✈️  dan menulis! 📝

Okay, 

travelog ini memang aku recommendkan pada semua!


p/s: Untuk pertama kalinya, aku buat review travelog untuk contest yang di anjurkan oleh saudara badrul hisham sendiri. Gais, Wish me luck! Semoga ada rezeki di bulan Ramadhan ini. :) 




Terima Kasih Sudi Baca, Jumpa Nanti. 
21 Jun 2016, 
1.05 pagi, Kuala Lumpur




Wednesday, June 1, 2016

#Selamat Pengantin Baru, puan shima






Selamat pengantin baru puan shima dan suami. Hahaha. finally kau dah kawen. oh yeay.


omo.

Macam tak percaya, tapi aku kena percaya. haha.

Happy marriage!

Mulakan hidup berdua kau dengan hafiz, dengan perkara-perkara positif dan baik. Aku doakan semoga kebaikan, kebahagiaan dan kerahmatan dari tuhan sentiasa mengiringi perkahwinan kau dan hafiz. Amin.

yang ikhlas, 
sepupu kau yang paling cun sekali. 
hiks. 
=P  



dan mungkin lepas ni, kau akan menjalani kehidupan yang lebih lebih lagi *berselirat* adat  orang kahwin la kan, orang kata lidah sendiri lagikan tergigit,  inikan pula suami isteri. cewah pandai je aku kan. kehkeh ada ujian dan cabaran,Tapi aku harap kau dan hafiz sabar banyak-banyak dan saling melengkapi untuk menghadapi nya.

Much love, XOXO



video

kenduri sebelah lelaki 





video

dari bridesmaid kau yang tersayang. eheh 
kalau nak tahu ucapan diorang, play video. haha


May Allah bless your marriage!





selamat pengantin baru puan shima. 💕


aku sanggup jadi bridesmaid sebab kau je beb. hahaha! =P 





Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...