Friday, January 29, 2016

#Perlis 2016 : Last day




Hari terakhir di Perlis.

1. Muzium Kota Kayang

Kami bawah zahroh pi Muzium Kota Kayang sebab dia request nak pi sini. budak sejarah memang suka pi tempat cemnih. baguih la hang zahroh. hewhew. macam- macam jugak lah dia tanya aku pasal Perlis. kenapa camni, kenapa camtu. bla- bla. sampai aku speechless la. Last-last aku pass dekat fathiah. Bahahaha. biaq fath ja jawab soalan si zahroh ni. kehkeh








2. Ladang Nira Kipli

Next, kami pi makan laksa dekat Ladang Nira Kipli. Tapi yang special nya dekat sini dah tentu la ayaq Nigha. Depa kata air nira tu sedap. Nasib juga Zahroh cakap sedapp. ahaha. yang lasi best, ampa boleh makan dalam ladang nira tu sendiri. ampa nampak dak pokok nira keliling pondok tempat kami makan tu. huih best gila kot. please. dah sampai Perlis, mesti pi sini k? (:


3. Kuala Sanglang. 

Lepaih makan, kami gerak pi arau sebab train kami ke KL jam 4.30 petang. tapi masa tu baru 2.30 macam tu kot. so fath bawak kami pi tempat yang aku sendiri pon tak pernah tahu (walaupun aku pernah tinggai dekat Perlis hampir 10 tahun. kesian kan? ) Ada spot-spot menarik hati sepanjang Kuala Sanglang ni, kami berhenti keta. dan turun pi amik gambaq. gigih ke tidak? heh.


berdiri menghadap laut, pejamkan mata, tarik nafas. dan lepaskan perlahan-lahan. eh. nescaya anda akan rasa fresh kembali.
Add caption
misi hang nak sampai Perlis dah tercapai.,zahroh. haha


kg. nelayan yang kami jumpa dekat Kuala Sanglang. haha. ampa bole lepak-lepak tenangkan fikiran dekat sini juga.


 4. KTM Arau


Menanti ETS ke KL.

Trip kali ini  bawa beribu kenangan bagi aku walaupun Perlis pernah menjadi 'tempat' aku dulu. Kenangan stay di negeri yang no traffic jam. pagi petang hadap pemandangan hijau biru terus rasa tak nak balik. tapi kalau tak balik aku nak buat apa kat sini. Hope to see you again, Perlis! wuuuuu!






thanks Zahroh sebab percaya kat aku untuk bwk hang. dan thank youuu tiga org lembaga kat belakang plus seorang Farah yang sedang bekerja waktu ini. Thanks for everything! bagi lepak rumah, bagi sea kereta, teman pi semua tempat.SEMUA k. jadi tourguide kami. dan kuih bahulu tu pon dah selamat kena sebat. HAHAHA! 

Aku cuma nak bagitau, Perlis ni tempat yang paling sesuai untuk hang larikan diri dari segala kekusutan/kesibukan. Serius. Dari entry sebelum ini aku dah bagitau tempat-tempat yang sesuai untuk hang escape seketika. hang just pi tempat yang hang suka dan hang boleh la nak 'sleep' ka 'hibernate' ka 'restart' ka atau 'shut down' teros.

cuma, aku mengharapkan pihak tertentu dapat memastikan kesemua tempat yang best ni dari segi kebersihan, daya tarikan dan kemudahan.



Till we meet again, Perlis <3




Monday, January 18, 2016

#Perlis 2016 | negeri paling sesuai untuk lari dari kesibukan.



Hari Kedua

Flaspacking aku dan Zahroh jadi lebih meriah sebab member aku semua ada. Tikah, Farah & Fath! Jyeahhh. Depa dengan rela hati mau jadi tourguide. Depa baik. Jadi lah seperti depa. Ok hambar. haha ( tapi depa memang cool gila. teman kami pi semua tempat. thank you gaiss. muahciked!hahahahaha)

Kalau ada orang tanya aku " mana tempat yang best untuk aku escape se-ke-ti-ka dari kekusutan/kesibukan dan bla-bla."

aku tak teragak-agak untuk recommend Perlis Indera Kayangan. Ahaks-ahaks. Sebab mana-mana hang pi tempat dekat Perlis ni memang tak memerlukan bajet yang tinggi bahkan hang akan dapat menikmati pemandangan yang menghijau dan menenangkan hati. wuuuh!

1. Timah Tasoh Lake Resort.
 
 Ni sebuah resort. Yang nak menenangkan fikiran, boleh mai sini. Ampa pon boleh lepak resort.Tapi aku tak pernah la stay resort dia pasal rumah aku dulu dekat ja. so selalu datang,untuk ber- bbq, lepak lepak. dan nikmati keindahan alam semulajadi. Kali ini kami tak buat bbq tapi just breakfast dekat pondok yang disediakan.


tudia tasik.hujung kaki ja. haha. boleh feeling janam janam. heh
beli nasi minyak & kuih dekat kedai bomba dan breakfast di sini, jauh perjalanan semata nak breakfast!. haha




2. Gua Kelam 


    Gua Kelam ni dulu dikenali sebagai lombong biji timah. Jadi penghubung antara penduduk Wang       Kelian dan Kaki Bukit.  Dari Kangar ke Gua Kelam, lebih kurang 37 km. Tapi jangan risau, nak pi     sat ja. Tak jam haihh. Nama dia, Gua Kelam pasal keadaan dan suasana yang sentiasa kelam.              Tapi jangan risau. dalam gua tu ada lah dia letak lampu di beberapa checkpoint. So tak lah seram        sangat. * tpi sebenaqnya seram juga. aheraher :| Untuk ke secret Garden, kita kena lalu jambatan       gantung. Lepas itu kita boleh mandi manda. Eheh. Gua Kelam ni memang tempat paling ideal untuk   picnic, trekking dengan member atau pun family! Masuk Gua Kelam - RM1 je. mampu milik gaiss.Eh!



3. Padang Besaq

Padang Besaq, ni tempat kalau ampa nak shopping la. sebab barang barang macam beg, baju, beras, makanan, dan sebagainya boleh dibeli dengan harga yang murah. Lagi murah kalau ampa pi time weekdays. kehkeh.

Selalunya, time weekend, padang besaq memang crowded gila! Sebab ramai pelancong tak kira dari dalam atau luar negara pi sini. So orang-orang Perlis jarang la pi time cuti. Bila time weekdays, tak ramai orang. kedai pon buka lambat. 



Sampai Padang Besaq, kami lunch dulu. pekena tomyam, somtam, semua benda la. lepas itu pi shopping sikit-sikit. Tak dak shopping apa pun. Saja bawak Zahroh. Lepas itu, kami try aiskrim nyoq. Hmm. Sedap baq hang. Aku suka pasal ada pulut hijau.. Yumms! Kedai aiskrim nyoq ni tu kat depan tu ja. (refer gambaq) Rm4.30





4. Koma Laut

KomaLaut ni pula  tempat makan seafood.tapi tak payah risau belum ada yang koma lagi bila pi makan kat sana.haha. sebenaqnya, ada dua tempat kalau nak pi makan seafood, satu yang betoi-betoi dekat tepi Kuala Perlis. Satu lagi dekat Koma Laut. So malam itu, mak Farah bawak kami pi Koma Laut. dan try restoran canggung ikan bakar. Sedap jugak. Zahroh nak try mentarang. dia macam adik beradik kerang, kepah la tapi dia lagi sedap. Mentarang masak halia. Sedap weih!





okay. untuk hari kedua, selesai takat ni dulu. Esok last dayyy.Huhuhu. 

ok bai. thanks baca entry nih! 

#PERLIS 2016 | Kuala Perlis



Salam gais. and Yo? 
Ahaks ahaks. walaupun dah  sebulan tak hapdet blog. tapi.. chill lah, baru sebulan je kot.
-__-

Ya ya. Aku dah lama tak update blog. Sebab aku busy sikit dengan final year. Alhamdulillah. FYP dan final exam berjalan di atas track yang BENAR walaupun banyak kali nak tergelincir. haha. Semuanya telah di permudahkan-Nya. *itu hmpa kena tau  k* 

Jadi, untuk memeriahkan blog aku pada pada tahun 2016 ni,  aku akan berkongsi beberapa entry short trip  ke Kota Kinabalu (Disember 2015) dan Perlis (Januari 2016)

Aku start dengan entry ke Perlis,sebab aku baru je balik. So laju lah sikit aku nak menaip. herher. Member flashpacker aku kali ini ialah seorang member dari fakulti yang sama -jabatan berbeza dan dari negara yang berbeza. Zahroh member yang aku kenal melalui Sya. If korang baca entry di Singapore, then korang kenal la Sya. 

Zahroh tanya sama ada aku boleh teman dia ke Perlis. Then aku cakap, aku okay je. Since aku dah lama tak pi Perlis selepas pindah ke KL. kiranya aku dengan rela hati untuk menemani beliau.ahaks. lepas final exam 9 hb Jan tu, aku plan dan kawtim dengan member kamceng aku dekat Perlis. Dah kawtim kira, mudah la.


dalam ETS, amik gambaq luh,haha

Aku prefer naik ETS pasal dia pengangkutan yang selesa dan affordable. Jangan tanya kenapa aku suka sangat naik ETS. Sebab aku suka dia punya staff friendly, then toilet dia besih dan wangi! haha. makanan dekat cafe pon not bad la. Sedap. Naik ETS jam 9.30 pagi, sampai Arau 3.00 ptg. Tiket ETS KL Sentral - Arau , Rm 76 dan pergi balik, RM152. Boleh check availability seats dekat sini KTMB E-tickets



Zahroh -sedang- menikmati- pemandangan -yang -menghijau. gitew.


yang bestnya naik ETS, bila dah bosan gila naik tak sampai-sampai jugak, kau boleh main kejar-kejar dalam ETS.Aha. Dak-Dak. Tapi boleh lah nak jalan jalan pi cafe,pi toilet, lepak tengok scenery sambil borak-borak kan?


Jam 3 lebih sikit, kami sampai di stesen Arau.

Tikah dah ready ambik kami dan nak bawak pi meronda yeay!

Tempat Pertama,

Tikah bawak kami pi pekena laksa dengan ais kacang dekat Kuala Perlis. Banyak ja tempat yang best ataupun laksa yang sedap tapi kalau nak makan sambil duk bawah pokok yang rendang,di hembus angin-angin sepoi bahasa, pi lah tempat yang kami pi nih. Haha.

ais kacang aku tinggai separuh pasai aku gelojoh sangat nak hancoq kan ais. 


lepas dah sembang sembang. kami pon nak check in tempat tidoq. so sepanjang nak ke kangaq tu, lalu lah jalan jalan yang kiri kanannya ada bukit bukau, sawah padi ke eh? aku pon tak sure sangat. Tapi Zahroh nampak teruja sampai suruh kami berhenti.

 " kalau nak bergambaq, bagitau ja lah, satgi kami berhenti." Tikah.seorang yang baik hati, Jadilah seperti Tikah.Heh.


okay zahroh, u can do it!. hikhik




okay- depa buat iklan colgate pulak. ok fine.

Perlis, bagi aku sebuah negeri yang kaya dengan alam semula jadi, pemandangan yang susah nak dapat kat mana pun, suasana yang -tak -rushing-kesana-sini. Itu yang buat Perlis special bagi aku lah. Mungkin bagi orang lain, apa je yang ada dekat Perlis kan, tapi bagi aku, Perlis ini lah negeri paling best sekali! Tak sesak. Tak jam. Nak pi mana pon dekat ja. Tak gaduh la nak pikiaq lama kan. Lepas itu, takdak bangunan tinggi-tinggi. semuanya sedang-sedang saja. haha.


since kami flashpacking, so aku dah kawtin dengan Farah untuk check in rumah beliau dengan sewa kereta beliau. Alhamdulillah, beliau dan keluarga beliau sangat meraikan kedatangan kami. Haha. Meraikan kedatangan Zahroh, pasal aku dah biasa pi. kehkeh. ( so issue aku stay mana semua takdakla. Just tong-tong duit minyak ja.) 

Hari pertama, kami menikmati keindahan alam yang Tuhan ciptakan untuk kita ambik ibrah dari tiap tiap satu nikmat-Nya. Dan soal cuaca, masa kami sampai itu , cuaca dekat Perlis dan start panaih-terik macam mana tak tau.Dan baru tau , depa dah dapat notis cuaca panaih tu mungkin akan berlanjutan sehingga ke bulan Mac. so kena banyak minum air ye.

Sebelah malam, kami lepak dan makan semakan makannya dekat steamboat n grill dekat .... (tak ingat pulak nama kedai tu.haha). Kiranya sesi taaruf la. Haha. Alhamdulillah, #gengperlis boleh ngam dengan Zahroh! ho yeayy!.





so far, untuk hari pertama itu lah sedikit sebanyak yang aku boleh kongsi. Nothing sangat lah pon.Tapi sajalah nak share.Ahahaha.

so next entry, I sambung nanti ok? IA. 




Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...