Posts

Showing posts from September, 2015

#Krabi |3H2M| Border Thai - Malaysia

Image
Jadi di sini, saya yang bernama syafiqah telah diberi tugas untuk mengemaskini atau bercerita apa yang terjadi lepas kami semua dah berambus dari emerald pool. Berbekalkan tenaga yang tak seberapa, kami berpatah balik ke pintu masuk meskipun bau peluh masing-masing boleh tahan cari gadoh. Lalu, kami pun menaiki kembali kereta vios yang mampu memuatkan manusia seramai 5 orang walaupun size kami semua boleh tahan seperti seekor dolphin.


Berbekalkan semangat kemerdekaan yang baru kita sambut pada 31 ogos tempoh hari, kami semua sanggup duduk dalam kereta tersebut selama sejam ke Krabi Bus Station. Dari dalam kereta lagi, lima manusia ini telah merancang strategi macam mana nak berebut seat selesa dalam van. Cukup lah trauma yang kami rasai semasa perjalanan pergi. Tulang yang bengkok pun mampu kembali tegak 90 darjah kalau hampa semua duduk seat belakang van tourist tersebut.




Dalam pukul 12 p.m lebih kurang waktu Thailand, kami sampai di Krabi Bus Station. Bayaq tiket apa semua, kami pu…

#Krabi |3H2M| Emerald Pool

Image
5 Sept 2015

Hari ketiga aka hari last kami di Krabi. Hari kami bermula seawal  jam 7.30 pagi, receptionist pon tak mangkit tidoq lagi. Haha. Driver yang kami dah book pada hari sebelum tu semangat betoi sampai awai kemain. Neng nama beliau. So lepas dah load barang and checkout apa semua, kami pon gerak ke Emerald Pool. Perjalanan dari Ao Nang ke Emerald Pool tu ambik masa dalam 1 jam jugak lah. Neng estimate 1 jam setengah tapi aku check memang lagi cepat dari itu. Maybe sebab still awai dan tak banyak kereta, so jalan pun lapang, kami pon penuh berhimpit di belakang Vios dan sampai di Emerald Pool around 8.30 pagi. Sampai pon awai, memang tak dak orang sangat la cerita dia.



Untuk pengetahuan hangpa, Emerald Pool dan blue pool terletak dekat kawasan yang sama yang juga kawasan hutan simpan. Tandas ada disediakan di entrance so kalau nak tukaq baju ka apa bolehlah guna tandas tu and of course la kena bayaq 5 Bath. Bayaran masuk ke Emerald Pool ni 200 Bath untuk foreigners and just 20…

#Krabi |3H2M| Krabi Night Market.

Image
4 Sept 2015


Sebelah malamnya pulak, lepas solat dan rileks sat ingatkan nak keluar cari transport ke Emerald Pool esoknya, petang tu, tapi cuaca tak mengizinkan. Hujan turun selebat-lebatnya so only after lepas maghrib kami keluar dari hotel untuk next adventure. Kami jalan-jalan dan tanya banyak jugaklah tour agency  yang menawarkan harga berpatutan. Tapi agak komplikated siket sebabnya, 
cerita dia kami nak balik next day, so kami tak boleh pilih untuk join half day tour Emerald Pool yang also included Hot Spring and Tiger cave or Elephant Tour sebab tour tu akan habis pukul 12 pm lebih dan kami terpaksa ada kat Hadyai by 4.30 pm at least. 
So, survey punya survey, kami pilih satu tour agency ni yang sanggup nak bawak kami berlima satu kereta. bertolak pada awal jam 7.30 pagi next day,and harga dia paling murah antara semua. Satu kereta untuk bawak 5 orang  dari Ao Nang ke Emerald Pool then balik hantar kami semula ke Stesen Bus Krabi Town dia bagi 1800 Bath, so bahagi lima seorang…

#Krabi | 3H2M| Island Hopping

Image
Yang belum baca Entry pertama di Krabi, jemput baca. #Kabi |3H2M| JHotel.
So, kami meneruskan aktiviti yang wajib buat kalau pi Krabi....

4 Sept 2015

Hari kedua ni kami habiskan trip ala-ala island hopping la.Nama tour yang kami pilih ni Phi Phi Island Tour. Kami ambil tour ni dengan harga 1000 Bath. Berdasarkan survey yang kami buat menerusi Encik Google, harga ni termasuk dalam kategori okay la. Maybe sebab time kami pi nih adalah low season. Untuk dapatkan best price, korang boleh survey dulu harga yang tour agency bagi, sekitar Ao Nang. 
Tips : Jangan lupa tanya, adakah harga yang diberi sudah termasuk dengan fee national park sebab if belum include sekali nanti, hangpa kena bayaq lagi fee tersebut sebelum depart which is 200 bath seorang. 



Okay mari mulakan aktiviti hari kedua. Kami disuruh tunggu oleh akak tour agency tu seawal 7.20 pagi (waktu Thailand) Around  pukul 7.40 pagi macam itu, datang seorang abam boleh tahan kacak ambik kami dari hotel. Kami menaiki tuktuk. Lepas i…