Posts

Showing posts from June, 2015

RandomRamadhan

Image
Hai peeps! Camane Ramadhan okay? :)
 Harap semua readers jalani bulan Ramadhan tahun ni dengan gumbira dan bersyukur! Alhamdulillah. Ramadhan kalini lebih bermakna,even  kena hadap exam kan. tapi ambik exam time ramadhan ni rasa tenang dia lain macam k. Nikmat Tuhan  #rezeki3saat. 
 Nah aku tak dek tarbiah untuk menyentap org for this ramadhan, just have fun and chill ok? Ramadhan ni kira madrasah la untuk melatih diri kita berubah jadi baik, kalau tak banyak pun,sikit jadilah. bukan kuantiti (banyak mana kita buat benda baik tapi kualiti itu yang penting.) everything yang kita rasa kita nak buat baik for our own good, just do it. haha!  
Ramadhan  ni semua pun orang tahu banyak  kelebihan dia kan. kalau nak tulis kelebihan keunikan ramadhan, berjela kot, ta cukup satu entry. wahh gituh. dan bila time Ramadhan ni banyak orang akan berazam untuk berubah blah, bla and whatevs, so jangan kondem  azam oarang lain. If kita tak dek azam nak buat perubahan walapun sebesar hama, just duduk d…

Ramadhan Kareem!

Image
Azam bulan Ramadhan? 
Geleng kepala.Tak dek yang spesifik. setiap benda yang kita buat dalam bulan Ramadhan ini, akan dinilai. Yang penting keikhlasan dalam melaksanakannya.  Tidak kira azam kita tu (sekecil-keci perkara-sehingga sebesar-besar perkara) yang penting istiqamah ok? Semoga Allah menerima segala kebaikan yang kita buat didalam Ramadhan kali ini,  Ramadhan kareem gaisss! :)


Pelarian dari kenyataan- huh?

Image
Secara tidak rasminya- minggu ke-kuliahan untuk  semester  6 sudah settle dengan penuh tragis, drama, menangis meleleh, jatuh bangun jatuh balik, stret kena kondem- kena tahan telinga sebab settlekan esaimen sekadar melepas batuk di tangga, (kau ingat senang nak baca transkrip arab, lepas tu kau translate,pastu baca nak sampai lima kali, lepas itu kalau tak baca, kau tak dapat marks, kau fikir ini lawak? huh-  dengar lawak lecturer, tak kena punchline- oh yeahh  *oh adikadiks please jangan tiru - hakak -punya setail. ok? :*
( ralat : sebab itu aku dah lama tak blog yang berat-berat sikit , melainkan post pasal review novel,itu pun boleh tahan pendek dia punya entry >.<)
pre-killer semester. noktah
well, naik turun- jatuh bangun balik- buat salah minta maaf- buat slide , present- buat hardcopy, nak soft copy - makan minum, entah bedal je - stay up, tidur sampai sun 'up' -  masuk kuliah lewat lima sepoloh minit, azam dah berterabur- semua itu akhirnya aku berjaya lalui den…

Review puisi oyeay? Langit Yang Diam

Image
puisi? oyea?



Langit Yang Diam merupakan kumpulan puisi remaja yang nukil oleh kawan se-progasi aku. Aku tahu tau dia rajin tulis-tulis puisi tapi tak tahu pula sampai dia mampu menghasilkan sebuah buku! *Tepuk tangan lapan kali* Tahniah rozlin sebab dah ada buku sendiri. Masa aku lepak dengan dia, dia cakap yang tu puisi-puisi yang dia tulis sejak sekolah lagi. Fuhhh! Daebak!.

'Oh Tuhan peluk aku dari bersendirian' 

Buku nipis ni ada empat sub-tema dan 76 muka surat- terbitan ITMB ( Institut Terjemahan & Buku Malaysia. so siapa-siapa suka layan puisi boleh la korang dapatkan dekat mana-mana kedai buku. Aku beli dari tuan dia, masa panas-panas lagi!.  aha.
Ada dua sebab kenapa aku beli Langit Yang Diam ni : 
Sebab aku nak support kawan. Yup. Tulis puisi ni bakat yang tak semua orang ada. so selagi aku mampu, suppport je ah. Kawan yang boleh dikatakan sama-sama susah senang masa buat delegasi kemanusiaan . U-gais boleh baca : entry ni . Aku kenal dia pun masa jaga booth untuk…

Review Novel : Ash ( Rodier )

Image
setakat ini, tulisan Rodier tak pernah mengecewakan (peace). gaya bahasa yang santai dan sempoi tapi masih boleh difahami dek akal fikiran yang waras. plot yang sedikit berbeza, mana tahu kan?kawan yang sering berbalas emel- itu lah jodoh- atleast pada Aishah dan Niff-cut. ye lah, dua dua itu masa kenal pun memang dah ada steady bf/gf tapi still end up dengan orang lain jugak. Jodoh itu rahsia tuhan. elemen-elemen lain sebagai penambah perisa itu memang buat cerita ni lebih cool ~  i just wondering, masih ada lagi ke orang yang saling bertukar cerita tru email?memandangkan sekarang ada whatsapp, facebook, n ect ?  

brilliant idea! highly recommended gaiss! :)