Friday, June 26, 2015

RandomRamadhan



Hai peeps! Camane Ramadhan okay? :)

 Harap semua readers jalani bulan Ramadhan tahun ni dengan gumbira dan bersyukur! Alhamdulillah. Ramadhan kalini lebih bermakna,even  kena hadap exam kan. tapi ambik exam time ramadhan ni rasa tenang dia lain macam k. Nikmat Tuhan  #rezeki3saat. 

 Nah aku tak dek tarbiah untuk menyentap org for this ramadhan, just have fun and chill ok? Ramadhan ni kira madrasah la untuk melatih diri kita berubah jadi baik, kalau tak banyak pun,sikit jadilah. bukan kuantiti (banyak mana kita buat benda baik tapi kualiti itu yang penting.) everything yang kita rasa kita nak buat baik for our own good, just do it. haha!  

Ramadhan  ni semua pun orang tahu banyak  kelebihan dia kan. kalau nak tulis kelebihan keunikan ramadhan, berjela kot, ta cukup satu entry. wahh gituh. dan bila time Ramadhan ni banyak orang akan berazam untuk berubah blah, bla and whatevs, so jangan kondem  azam oarang lain. If kita tak dek azam nak buat perubahan walapun sebesar hama, just duduk dendiam tepi katil ok? haha

 so gais,  take it as oppurtunity yang tak ada dalam mana mana bulan yang lain.  bagi aku, ramadhan ini time untuk kita perbanyakkan doa.selain kita boleh buat ibadah-ibadah yang lain. dan cuba istiqamah. sebab nak buat something yang kita rasa baik, agak mudah tapi nak istiqamah itu yang masyallah, hanya kita je yang tahu. kan?:')  so pelan-pelan kayuh. slow and steady kay? 

and and and Ramadhan is about gathering too! ihiks. 
seminggu ramadhan, lepaks dalam bilik buka puasa sensorang macam forever alone  bukan forever 21 tau.  tapi hari ni buka dengan dua makhluk ciptaan tuhan yang paling unik! haha 


plan iftar sat, terus lepaks dekat lomak depan faclaw.  lepas iftar,jalan kaki pegi ar-rahman solat terawikh,pestu otw back berhenti selfie macam dah tade hari esok? hahaha! bila dah gambar banyak tak tahu nak buh yang mana? pestuh terfikir nak buh kepsyen apa eh? last-last

hashtag : iftarwithlomak :p



saja nak selitkan muka-muka yang bagi aku inspirasi secara tetibe.heh perkenalkan, tudung hijau pisang tu, aku panggil kak mus. alhamdulillah, dia baru settle degree. bakal cikpuanlawyer. Takut titew. kahkah. mula-mula, aku jumpa dia dan bertegur sapa masa jd volunteer untuk activity Telekung project. padahal dekat akademi tak pernah jumpak pun.  gila tak terinspirasi dgn makhluk bertudung hijau ni, dia punya semangat nak jd volunteer, sanggup amik ktm dgn teksi untuk join TP program dekat shah alam, kalau orang lain, heh. fikir dua tiga kali gamaknye.  melalui manusia ni lah aku rasa, kalau kita nak buat something, really really really want to do it, kita tak kan ada alasan atau dalih. yang penting kita nak buat benda tu sampai jadi. Jadi tau. Jyeahhh.  dan dia adalah manusia paling gigih untuk dapatkan sekeping gambar. tengok gambar dekat atas, muka dia je duk paling depan kan?


amende aaa kak muss duk belakang tuh.. semak dowh- bisik hati jahatku

HAHAHAHA! bai kak mus, till we meet again. :')

yang shawl hitam itu pulak, mamarazi. aku suka dia sebab cara dia amik gambar n edit tu wallah! haha. sumpah gambar dia ada sentimental value la orang kata even dia budak sejarah.haha if korang penah layan entry aku pergi singapore, then korang dah kenal la si sya ni. sebab aku kenal dia masa aku stay rumah family dia. haha jasa tu beb. *haha aku dah lekat panggil kau sya la wei.* sebenarnya nak cakap pasal si sya ni aku dah malaih nak taip sebab aku dah taip dekat entry sebelumsebelum ni. haha  :p  cuma nak cakap, kdg2 aku rasa kitaorang boleh sembang sbb masing-masing macam "ouh.aku faham apa kau rasa weih.* and thanks sebab selalu je layan, bila aku ajak kau pegi makan. eh?


nampak ? style amik gambaq pon bersefahaman . heh

okay. itu saja.

terima kasih untuk sedetik masa yang bermakna.

*entry aku selalunya kan, tak dek kaitan tau antara satu perenggan dengan perenggan yang lain. haha!  mst korang rasa menyampah nak baca kan?

okay bai. jangan lupa niat puasa dan ber-sahur kayh.


Friday, June 19, 2015

Ramadhan Kareem!








Azam bulan Ramadhan? 

Geleng kepala.Tak dek yang spesifik. setiap benda yang kita buat dalam bulan Ramadhan ini, akan dinilai. Yang penting keikhlasan dalam melaksanakannya. 
Tidak kira azam kita tu (sekecil-keci perkara-sehingga sebesar-besar perkara) yang penting istiqamah ok? Semoga Allah menerima segala kebaikan yang kita buat didalam Ramadhan kali ini,  Ramadhan kareem gaisss! :)



Sunday, June 7, 2015

Pelarian dari kenyataan- huh?





Secara tidak rasminya- minggu ke-kuliahan untuk  semester  6 sudah settle dengan penuh tragis, drama, menangis meleleh, jatuh bangun jatuh balik, stret kena kondem- kena tahan telinga sebab settlekan esaimen sekadar melepas batuk di tangga, (kau ingat senang nak baca transkrip arab, lepas tu kau translate,pastu baca nak sampai lima kali, lepas itu kalau tak baca, kau tak dapat marks, kau fikir ini lawak? huh-  dengar lawak lecturer, tak kena punchline- oh yeahh  *oh adikadiks please jangan tiru - hakak -punya setail. ok? :*

( ralat : sebab itu aku dah lama tak blog yang berat-berat sikit , melainkan post pasal review novel,itu pun boleh tahan pendek dia punya entry >.<)

pre-killer semester. noktah

well, naik turun- jatuh bangun balik- buat salah minta maaf- buat slide , present- buat hardcopy, nak soft copy - makan minum, entah bedal je - stay up, tidur sampai sun 'up' -  masuk kuliah lewat lima sepoloh minit, azam dah berterabur- semua itu akhirnya aku berjaya lalui dengan dikelilingi manusia -manusia di tepi kanan kiri, depan belakang ku. yang bajet sorak tepi telinga : jangan give up. sikit je lagi. nak settle.* #muahciked * Terima kasih kerana sentiasa berada disisi aku-walaupun time itu aku macam dingin- malaih layan apakebenda- and orang selalu cakap - " kau unpredictable seh -_- 

dan bila orang tanya aku something pasal tarikh dan bulan,aku macam kabur. entahhapehape.

sampai ke hari ini, kalau orang tanya tarikh/bulan berapa aku macam : check-calendar-please. -_-

jadi, semak kepala memerlukan sebuah pelarian dari kenyataan, atleast untuk sekejapan. bapak punya translation dari gugel.haha


escapism,

atleast pada aku, bila aku boleh masuk kedai buku- dan bau buku itu buat aku rasa 'heaven' dan aku rasa lapang. ibarat paparan  iklan downy scene yusry bgtau bau dahi lisa macam bau syurga- cause it's you, you smell like heaven -  amboi perumpamaan- nak yang deep deep jeh.



just lepaking there for half an hour, pastu partner-in-crime aku hajak cari kek untuk birthday member dia. sempat la aku capai poskad, novel santai and selamba antara sun & pluto! ' matchmaking gone mad dulu akhirnya dah bertukar menjadi match made in heaven. jyeaahhh i just love the way you are pluto!
sun too! 
:))




lastleh, 

engkorang boleh imagine tak betapa sisthurr nih boleh gigih makan aiyam guna chopstick? dan seolah-olah mendapat power,dia boleh amik pulak gambar aku cecurik. macam kat atash. mamarazi ni mamarazi tak bertauliah. tahu?

just glad to have a friend laik yehh.





have a great studyweek okeng? 
Tak kesah la time study week ni enkorang tdoq ka layan muvie ka baca novel ka,

Tuesday, June 2, 2015

Review puisi oyeay? Langit Yang Diam



puisi? oyea?




Langit Yang Diam merupakan kumpulan puisi remaja yang nukil oleh kawan se-progasi aku. Aku tahu tau dia rajin tulis-tulis puisi tapi tak tahu pula sampai dia mampu menghasilkan sebuah buku! *Tepuk tangan lapan kali* Tahniah rozlin sebab dah ada buku sendiri. Masa aku lepak dengan dia, dia cakap yang tu puisi-puisi yang dia tulis sejak sekolah lagi. Fuhhh! Daebak!.

'Oh Tuhan peluk aku dari bersendirian' 


Buku nipis ni ada empat sub-tema dan 76 muka surat- terbitan ITMB ( Institut Terjemahan & Buku Malaysia. so siapa-siapa suka layan puisi boleh la korang dapatkan dekat mana-mana kedai buku. Aku beli dari tuan dia, masa panas-panas lagi!.  aha.

Ada dua sebab kenapa aku beli Langit Yang Diam ni : 

  1. Sebab aku nak support kawan. Yup. Tulis puisi ni bakat yang tak semua orang ada. so selagi aku mampu, suppport je ah. Kawan yang boleh dikatakan sama-sama susah senang masa buat delegasi kemanusiaan . U-gais boleh baca : entry ni . Aku kenal dia pun masa jaga booth untuk dapatkan dana.  
  2. Sebab dalam banyak-banyak puisi dia, terselit kenangan di Sway pakav!  Mabeles en? :')






sesape yang baru berjinak nak baca puisi mcm aku ni- boleh ah try LYD ni. okay? 

(peace)



Review Novel : Ash ( Rodier )






setakat ini, tulisan Rodier tak pernah mengecewakan (peace). gaya bahasa yang santai dan sempoi tapi masih boleh difahami dek akal fikiran yang waras. plot yang sedikit berbeza, mana tahu kan?kawan yang sering berbalas emel- itu lah jodoh- atleast pada Aishah dan Niff-cut. ye lah, dua dua itu masa kenal pun memang dah ada steady bf/gf tapi still end up dengan orang lain jugak. Jodoh itu rahsia tuhan. elemen-elemen lain sebagai penambah perisa itu memang buat cerita ni lebih cool ~  i just wondering, masih ada lagi ke orang yang saling bertukar cerita tru email?memandangkan sekarang ada whatsapp, facebook, n ect ?  

brilliant idea! highly recommended gaiss! :) 









Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...