Wednesday, May 20, 2015

#SF2



 macam mana kita nak buat, kalau kita berhadapan dengan manusia yang menganggap apa yang kita buat itu sebagai sesuatu yang riak ( padahal , kita cuma mengajak mereka untuk buat something yang baik?) cth: post something di facebook.

hmmm,


 manusia itu tak kan lari daripada berkata-kata. dan kita tak mampu nak tutup mulut mereka. lagi satu, kita melihat pada penerimaan manusia. dalam hidup, kita berhadapan dengan dua jenis spesis manusia. pertama : yang selalu melihat kepada negatif. kedua : yang selalu melihat kepada positif. cabarannya ialah : apabila berhadapan dengan manusia yang pertama. Berlapang dada dengan spesis begini, sebab kita jelaskan kebaikan macam mana pun, they still try to find cacat cela jugak.  macam la kalau kita beri kertas A4 yang putih itu tapi kita buat satu noktah, they tend to see yang noktah hitam itu lagi daripada ruang putih yang lain. haaa camtu lah ibaratnya. kalau nak deal dengan manusia yang positif, tak de masalah. Sebab, mereka happy saja, kalau kita share benda yang baik.




'do good and good will come to you.' 

kalau kita nak buat baik, jangan fikir orang nak kata apa (kalau kita fikir orang: kita stuck, tak kemana pun, nak jadi baik susah, nak stay pun susah) - as long as benda itu bermanfaat kepada semua, kongsilah bersama. sebab kebaikan sekecil mana pun yang kita buat, selagi mana kita ikhlas menyampaikan, berkongsi ia tetap dikira oleh-Nya. Siapa tahu, tuhan itu Maha Kaya bukan? 

so whoever does an atom's weight of good will see it 
And whoever an does atom's weight of evil will see it 
Az-Zalzalah : 7 -8 

tanya diri sendiri, apa yang kita nak buat itu untuk siapa? untuk redha manusia redha sang pencipta?



self-reminder| 
7.00pagi|
20 Mei|


Monday, May 18, 2015

#SF1





Serabut.

datang tak diundang
datang  pula dengan tiba-tiba.

saat fizikal dan mental tidak bersedia,
semua bagaikan tidak kena.

lama dulu, waktu senang , teralpa,terlalai.
kini, waktu sempit, teringat pada-Nya

sakit, kifarah dari-Nya
Untuk hamba-Nya yang sering lupa


Manusia.





Friday, May 8, 2015

Manusia.
















Putih macam mana pun seseorang itu, kena ingat, dia tetap ada sisi hitamnya. Nama pun manusia.

    App | 7 Mei




Thursday, May 7, 2015

Pbakl15


wootssss. 






last week, lepas presentation dasar keluarga, aku bawa diri pergi pbakl. bawa diri kau.. bawa diri lah, presentation aku kelaut kot. mcm byk benda yang tak kena. walaupun aku dah cuba yang terbaik dan dpt respon baik dr lect and classmate so, tapi still rasa ada yang tak best.. tapi

aku enjoy je lah. malas nak fikir apa dah.

bagi menceriakan hati aku ni,

aku gerak g pbakl15. aku pi time weekdays,makanya tak ramai orang. selalunya aku pergi weekend, memang macam  dalam tin sardin la kan. pheww- selamat tak ramai orang sebab aku tak suka tempat crowded.kehkeh ( kiranya tak dek ahh aku serabut nak senggol bahu org ke, kena tolak ke kena pijak ke, kira aku bebas pilih buku sambil bersila sambil bersandar. pehh heaven rasanya! haha

dalam blog ni, aku nak ucapkan berjuta-juta lemon terima kasih sayang pada pd classmate aku yang sanggup tumpangkan motor (dgn kau je kau boleh rempit.haha) ,temankan  aku pegi pbakl memandangkan dia punya masa freeeeeeeee. mmg free sefreenye. haha. tapi aku kesian jugak la tgk muka  dia yang ala-ala terpaksa ikut je aku masuk booth2 yang aku nak.


"aku tak pernah jumpa orang macam kau masuk booth, mesti beli novel" - tin timah sambil makan nasi goreng.

aku harap itu bukan ayat penyesalan ( sumpah-lepas nih -aku -dah tak-nak-teman-kau) hahahhaha!

aku sempat  singgah booth karangkraf,kaki novel, jemari seni, dubook, act banyak lagi tapi aku dah tak ingat. sebab aku penat otak ,penat kaki penat segala macam. nak bawak beg galas penuh bukubuku , bapak berat rasa nak tercabut bahu

tapi bila sampai bilik,
phewww lega

kali ini, aku banyak beli antologi yang terbaru antologi cinta sayang yang terdiri daripada penulis favaurite aku ( aisya sofea| Aleya Aneesa| Anis Ayuni| Rozita Abd Wahab)  ( aku dah baca habis, memang best! pendek2 pon tetap best. ada nilai tersendiri.) highly recommended!

antologi yang lama sikit : bulan madu di yarra valley ( eka fahara,iris ixora,puteri andalas, nurasyyi rasyid & damya hanna)  ( tak baca lagi- so tak leh la nak review sepatah dua kata.hiks)

next antologi : antologi orang berdosa


yang lain ada lah dari JS : ASH  by rodier ( writter paling best selepas hlovate, aku rasa) korang patut beli ASH- sebab dia cerita pasal nif-cut. ada juga selit pasal copper. jyeahhh

dan angin pun berbisik oleh Adileah. saat bulan jatuh keriba oleh naurah Iman. hlovatinta 1 & 2

kaki novel, aku beli kerana kau, kimchi untuk awak, tolong jagakan dia. dan aku tak ingat apa lagi.

karya seni, novel  rehan makhtar (seseorang untuk aku) antara yang aku cari dulu sebab novel 2 dia tak pernah mengecewakan lagi setakat ni. penuh dengan pengajaran!

kebanyakkan novel aku beli kali ni, aku refer pada penulis favourite yang mana aku dah boleh terima jalan/plot cerita/pembawakan watak dalam cerita diorang.





   


baca novel ni hobi aku semata- untuk hilangkan stress menghadap notes/ menghadap assigment yang masih berbaki. hahahaha. 

oke bai. 

semoga jumpa lagi pbakl15! :)

p/s : banyak typo. malas edit. faham2 sendiri la. hahaha






Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...