Tuesday, November 10, 2015

Review Travelog : Kembara Afghanistan




Woots! :)

Hari ini aku share sedikit travelog yang patut korang semua baca!





Travelog pertama yang aku baca,dan ternyata tak sia-sia. satu penemuan baru buat aku yang selama ini hanya membaca (love story) Hasil pengalaman dan pengetahuan seorang penulis meredah mencari sesuatu yang bernilai. dia memepertaruhkan keberanian dia, dan paling penting dia menyerahkan segala-galanya kepada sang pencipta, setelah berusaha.

Baca saja travelog ini buatkan rasa seolah-olah aku yang pergi. Dan sudah pasti 'rasa' yang aku rasa tak sama dengan rasa si penulis. Bahaya yang diredah, seram sejuk yang menggigit diri, Keseronokan pabila bertemu sesuatu yang dicari, keindahan Afghanistan disebalik momokan keganasan dan ketidakamana, ternyata berbaloi-baloi. kekecewaan diri tatkala perancangan tidak menjadi, semuanya di olah dengan baik.

Tiga jam pembacaan yang berlalu, berlalu dengan penuh rasa teruja, rasa ingin tahu, rasa seronok. Rasa yang tak dapat dirasa dengan pancaindera sendiri. bertuah penulis mendapat kepercayaan dari keluarga dan bertekad untuk kembara Afghanistan.

kadang-kadang wanita itu lebih 'berani' untuk sesuatu yang dia inginkan.

---

sedikit sebanyak yang aku boleh berkongsi tentang apa yang ada didalam travelog ini adalah perjalanan musafir seorang wanita, seorang diri meredah beberapa kawasan di Afghanistan, mengharungi pelbagai peristiwa- Ada pahit ada manis. Ada yang sukar di letak di kepala, ada yang tidak mustahil akan berlaku.

di tahan ketika baru saja menjejak ke tanah Afghanistan. Siapa mampu?*Senyum nipis*

---

membaca travelog ini, buat aku tersedar tittle backpackers sebenarnya mempunyai maksud yang lebig luas.

untuk para backpackers,musafir, traveller, buku ini sesuai untuk anda. dan sekiranya anda juga musafir melalui aksara,anda juga harus baca!

---
Kagum dari jauh. tahniah buat Sis Siti Noridah Ab Rahaman atas keberanian dan tekad yang mungkin tak ada dalam diri,saya? *Gelak kecil*

---

Pesanan ibu :

"Kau jangan nak jadikan  backpackers tu sebagai inspirasi dan idola "

Aku cuma gelak sahaja. Dalam hati punah sedikit harapan. Haha.Well. meman dah terinspirasi pun.



---



Wednesday, October 7, 2015

Review Novel : Poskad|| Ednin





Hai.


Malam ini, aku nak review satu lagi novel yang cute je bagi aku. haha. Sapa dah baca Poskad? Best kan? Siapa tak baca lagi rugi. Hahaha. Aku dah baca lama dah, adalah beberapa bulan lepas, (lima bulan lepas kot)  tapi baru hari ni dapat semangat kubra untuk review. ihiks ihiks. walaupun novel ni diterbitkan bulan april 2015, tapi tak salah kalau aku promot lagi. haha. 

supaya peminat novel yang tak baca poskad , rasa menyesal sebab tak beli dan baca lagi. heh

korang kena baca poskad,
sebab baca banyak kali pon tak boring. kiranya boleh ulang baca, dari awal sampai akhir tanpa miss.

=P 


petanipintar



Apa yang tertulis di belakang novel Poskad itu memang aku akui la ke-santaian yang mampu memikat hati aku untuk terus steady membaca POSKAD. Haha. Memang santai habis. Sesuai untuk sejenis manusia  yang nak hilang stress. haha Baca Poskad ni, dia akan bawak kau kenal apa ertinya persahabatan,

Keji macam mana pun kau, prank member letak poskad  berlatarbelakangkan Eiffel tower  dalam beg Sun, kena gertak dengan awek Sun, sumpah  kau tak rasa nak putus kawan ke apa. sebab? sebab kau dah kenal kawan kau luar dalam. benda keji itu pun kau amik , relaks je. dan tak gelabah. sebab kau dah kenal member kau. macam aku cakap tadi, kenal luar dan dalam.  

Macam dalam POSKAD,  si Nab dengan Mardialetak poskad cinta dalam beg Sun, dan si Sarah aweks Sun , dapat tangkap, memang kena la si Ais, kena sembur bagai. padahal Ais tak bersalah pon. Tapi Ais, okay je. lepak. 

Tapi selepak-lepak Ais, jatuh jugak lah air mata dia bila Sun cakap :

" I dengan dia tak dek apa-apa. Tak akan ada apa-apa. FAHAM?"

Hah. Masa itu aku pon terasa ouch sekali. Macam kena reject oleh seseornag yang kau suka. Tak kan la kau nak happy pulak kan. Ada normal la weih. 

So, lepas beberapa tahun, diorang jumpa balik. so start la part-part antara Sun dan Maisa ni yang buatkan kau terkekeh-kekeh sorang-sorang. dan bila aku habis baca, aku cakap :

"Kenapa love story Sun dengan Maisa, walaupun tak dak kata-kata sweet tapi still nampak sweet ?"

-----

Tak boleh tulis banyak-banyak. nanti habis kemanisan diorang berdua. Ahaks ahaks. So pembaca tegar novel yang belum baca POSKAD, boleh dapatkan novel nih sekarang! ok? 

Confirm tak rugi! 


petanipintar



Terima kasih sudi baca! :)


Sunday, September 20, 2015

#Krabi |3H2M| Border Thai - Malaysia




Jadi di sini, saya yang bernama syafiqah telah diberi tugas untuk mengemaskini atau bercerita apa yang terjadi lepas kami semua dah berambus dari emerald pool. Berbekalkan tenaga yang tak seberapa, kami berpatah balik ke pintu masuk meskipun bau peluh masing-masing boleh tahan cari gadoh. Lalu, kami pun menaiki kembali kereta vios yang mampu memuatkan manusia seramai 5 orang walaupun size kami semua boleh tahan seperti seekor dolphin.


Berbekalkan semangat kemerdekaan yang baru kita sambut pada 31 ogos tempoh hari, kami semua sanggup duduk dalam kereta tersebut selama sejam ke Krabi Bus Station. Dari dalam kereta lagi, lima manusia ini telah merancang strategi macam mana nak berebut seat selesa dalam van. Cukup lah trauma yang kami rasai semasa perjalanan pergi. Tulang yang bengkok pun mampu kembali tegak 90 darjah kalau hampa semua duduk seat belakang van tourist tersebut.




Dalam pukul 12 p.m lebih kurang waktu Thailand, kami sampai di Krabi Bus Station. Bayaq tiket apa semua, kami pun chill jalan ke van tersebut sebab kami semua yakin van tersebut masih kosong. Chill punya chill, celaka namatey bila pakcik van tu tetapkan seat kami  iaitu Masya auloh izinkan sis berzikir, kami semua dapat seat belakang lagi! Ini mungkin takdir yang telah ditetapkan Allah swt supaya kami semua belajar erti kesusahan semasa bermusafir. 


Rasa sedap ja time berjalan-jalan tak best jugak kan?. Kami masih lagi positif cakap, “takpa-takpa, kita tahan ja untuk 4 jam setengah ni”. Dugaan kembali bertaut kepada kami semua bila aircond van tak berfungsi. Bukan takat rasa panaih kat luaq badan, dalam hati pun boleh tahan panaih jugak. Ikotkan hati ni nak ja jerit cakap aircond van rosak, tapi gua ditampar reality sekarang gua kat Thailand maynnnn. Pakcik tu mana paham cakap utara. Mulut memang rasa nak mencarut, tapi berbekal iman yang tak berapa nak ada, gua teruskan tidur dalam keadaan beriman meskipun dah rasa mual, nak muntah semua. Tinggal tak terberanak ja. Hmm hambar. 

Lepas dua jam dalam perjalanan, pakcik driver berhenti di sebuah rnr yang menyajikan makanan yang tak halal. Sekali lagi kita diuji oleh Allah swt. Gua sempat grab teh ais saja. Tu pun tak pasti halal ka dak. Dah minum baru terasa nak taw benda tu halal ka dak. Nanti mesti orang cakap “ eee perempuan ni, patotlah perangai macam ni, selalu makan makanan  dari sumber yang syubhah!” suka hati la bitch. Hahaha.

Teh ais halal gaiss. 

Sebenaqnya kami semua bajet untuk sampai di Hadyai sebelum pukul 4.30 untuk kejaq train ke padang besaq. Tapi kami semua tak pasti last train ke Padang Besaq pukul berapa sebab trip kami ni trip aci redah. Tak boleh jalan ni, kami guna jalan lain. Nak dijadikan tragik lagi kisah perjalanan pulang kami pada hari terakhir ni, kami sampai di Hadyai pada waktu yang agak lewat dari perancangan. Pakcik van tu pulak buat perangai macam budak tadika bila dia tak berhentikan kami di train station Hadyai. Kami mula gelabah seperti kucing betina mahu mengawan ditambah pula dengan hujan renyai-renyai yang nak ke arah lebat. Situasi begini memaksa kami semua berfikir dengan lincah cemana nak sampai ke Train station. 


disinilah tuktuk menanti kehadiran sis farah dan sis pikah dengan berita dukacita train dah habehhhhhhhh!

Kemudian, disebabkan kegelabahan yang amat teruk, kegelabahan kami semua turut dirasai oleh seorang pakcik tuktuk . beliau mempelawa untuk menghantar kami ke Train station. Kena bayaq la walaupun dia pelawa. Takkan tu pun nak kena habaq. Hahaha. Banyak sungguh cabaran yang kami lalui harini sampai nak naik tuktuk pun ada cabaran. Time nak naik tuktuk tu pun kami semua boleh tersangkut kat bumbung sebab memasing bawak beg galaih besaq nak mampus. Hahaha.

Kami ingat perjalanan penuh liku-liku cabaran ini akan berakhir bila kami tiba di Train Station. Namun, itu semuanya angan-angan yang tak kesampaian. Syafiqah dan farah telah menerjah ke kaunter tiket, dannnnnnn! 

When is the last train to Padang Besar? 
“the last train is at 4 p.m”

masa tu dah pukul  5.30 p.m. Syafiqah tengok Farah, farah tengok syafiqah. Kami lalu mengambil kata putus untuk lari pecut ke tuktuk walaupun tak lah pecut mana. 

Pakcik tuktuk bagi cadangan untuk naik bas persiaran lalu kami pun setuju. Namun, tak sempat pakcik tuktuk nak tekan minyak untuk meneruskan perjalanan ke station bus hadyai, tuktuk kami telah dihentikan oleh beberapa manusia yang membuat bisnes prebet sapu. Orang-orang prebet sapu tu meyakinkan kami semua bahawa depa boleh hantaq kami semua sampai border Thailand seterusnya ke border Malaysia. Kami semua pun turun dari tuktuk dan berjalan masuk ke kedai prebet sapu tersebut. Kira punya kira, depa letak harga untuk satu kepala 300 baht. Jadi untuk lima orang 1500 baht. Masa tu, semua muka pucat sebab duit dah tak berapa nak ada, ada jugak yang dah tadak langsung duit siam. Selain itu, kami juga dah buat bajet untuk spent tiket balek dalam 130 baht sahaja untuk balek. Tadi masa kat emerald pool, semua beli makanan tak beringat time kecemasan begini haha.

Tiba-tiba pakcik tu kata boleh pakai duit Malaysia. Masya auloh, rasa macam nak buat sujud syukur tapi takdak wudhuk time tu.  Berkat kata sepakat semua orang, kami bersetuju untuk naik prebet sapu tersebut. Dia guna kereta Honda jazz. Sekali lagi kami take a deep breath bila tengok keta kecik tersebut. Dia tak nampak ka size kami semua ni cemana. Dalam kereta, abang tu pasang lagu siam dengan paras volume yang boleh cari gadoh. Kalau lagu best takpa, ni lagu macam panggil hantu. Masa abang tu drive, dia lalu sebatang jalan di mana persekitarannya amat menakutkan hati rapuh semua manusia. Ada uncle perut buncit dengan rantai besi sedang duduk di luar rumah, ada jalan mati. Omaigod omaigod. Masa ni,  pelbagai keadaan bermain di fikiran syafiqah, adakah kami bakal bermalam di hadyai, adakah kami bakal dipancung kepala, adakah organ badan kami bakal dirobek dan dijual?

Selepas perjalanan hampir sejam, pada pukul 7.30 p.m waktu Malaysia, kami berjaya menjejakkan kaki ke border Malaysia. Selepas melalui proses imigresen, kami terpaksa berjalan kaki dari border Thailand ke border Malaysia yang memakan jarak 700 meter. Alhamdulillah, semua selamat. 
Pengakhiran, trip kali ni agak mencabar sebab banyak jugak la benda yang tak dirancang terjadi. Masa ni la kita nak berlatih buat keputusan. Bila kita travel dengan kawan-kawan, satu benda nak nasihat, jangan gelabah. Yugais relax okay?tolong kawan kita cari penyelesaian. Jangan lagi tambah masalah.







berjalan penuh Sabr. janji sampaiborder Malaysia. haha


Travelbuddies yang Awesome. 


-------
Tulisan Asal : Sis Pikah.
Ihsan Gmabr : Semua sis-lah penat nak tulis satu satu.
Edit - Sis Tirah


dengan kegelabahan kami semua yang kena tinggai train, kena juga amik prebet sapu yang kencing kami, van yang tak berhenti dekat train station , hujan bagai, kami nak jugak sampai border Malaysia before 10 (sbb border tutup waktu tu) Sebabnya kejar kan sis Tirah flight pagi besoknya awal pagi. Kalau dak, stranded lagi kat mana-mana pon boleh ja. Cewah. Tapi bila pikiaq balik, border Thai nak sampai border Malaysia, tu boleh tahan jugak nah jauh dia. Tapi sebab visi dan misi , mampu kami redahi.kahkah. padahai cuak nak mati.

Maka tripbp ke Krabi tama disini. So kami sudahi, dengan 'bacalah blog kami untuk dapat kan info, yang baik ambik, yang tak baik tu, boleh tauk buang kot.' Jumpa lagi. Hahahaha! 

#Krabi |3H2M| Emerald Pool





5 Sept 2015

Hari ketiga aka hari last kami di Krabi. Hari kami bermula seawal  jam 7.30 pagi, receptionist pon tak mangkit tidoq lagi. Haha. Driver yang kami dah book pada hari sebelum tu semangat betoi sampai awai kemain. Neng nama beliau. So lepas dah load barang and checkout apa semua, kami pon gerak ke Emerald Pool. Perjalanan dari Ao Nang ke Emerald Pool tu ambik masa dalam 1 jam jugak lah. Neng estimate 1 jam setengah tapi aku check memang lagi cepat dari itu. Maybe sebab still awai dan tak banyak kereta, so jalan pun lapang, kami pon penuh berhimpit di belakang Vios dan sampai di Emerald Pool around 8.30 pagi. Sampai pon awai, memang tak dak orang sangat la cerita dia.



Untuk pengetahuan hangpa, Emerald Pool dan blue pool terletak dekat kawasan yang sama yang juga kawasan hutan simpan. Tandas ada disediakan di entrance so kalau nak tukaq baju ka apa bolehlah guna tandas tu and of course la kena bayaq 5 Bath. Bayaran masuk ke Emerald Pool ni 200 Bath untuk foreigners and just 20 Bath untuk warga Thai. Depa sedia dua jalan untuk ke Emerald Pool.

Tips : Guna je lah jalan pendek sebab tak dak beza sangat pon dari segi pemandangan ke apa. Ni berdasarkan experience yang pi guna jalan jauh,balik guna jalan dekat. Hangpa kena jalan lebih kurang 1 km.






berpeluh gak lah ketiak bila sampai ke Emerald Pool tu atau nama siamnya Sra Marakot. Antara advantage tak pi ikut tour is time kami sampai Emerald Pool tu still awai dan tak dak orang sangat sebab tour punya group tak sampai. so masih tenang la kalau hangpa nak menikmati keindahan dan ketenangan suasana kat sini. Masa kami smapai itu cuma ada stau family Thai bawak anak-anak depa spent weekend  kot. Sampai Emerald pool, kami decide untuk tak mandi lagi, sebab kami nak gerak lagi mencari blue pool.



Sekali lagi gais. Sampai Blue pool.Rasa nak nangis tengok ayaq dia. Jernih nak habaq gena tak tau. Indah sungguh ciptaan tuhan, sis bagi semua bintang yang wujud kat galaksi untuk tempat ni.  Then, orang kata kalau kalau kita tepok tangan,  ayaq tu macam berbuih atau terpercik sikit camnah ntah. Buat-buat, jadi cek oi.






Lepas spent time 20 minit kat Blue pool, kami patah balik ke Emerald pool.Pasai blue pool dilarang sama sekali untuk bermandi manda. Mungkin nak jaga kejadian semulajadi. Kot. Sampai Emerald Pool, splash punya splash. Okay tak spalsh mana pon sebab duk berendam ja. Sis Farah boleh terlupa bawak tudung so memaki diri sendri je lah time tuh.








Area 10.30 pagi macam itu, Kami pon gerak keluar dari Emerald Pool. Siap tukaq baju semua, beli jajan pasai lapaq tak breakfast lagi,and lawan buat aye contact dengan anjing comel jap jam pon dah pukul 11 pagi. Time kami nak balik ni, kami perasan tour group dah start sampai. Kami pon gerak balik and Neng hantaq kami ke stesen Bas Krabi Town. From Emerald Pool to Krabi Town ambik masa dalam 45 minit jugak





Tips : Sebelum beli tiket van / minibas, korang kena pastikan nombor seat.Seat 12,13,14,15 ni seat paling belakang dan seat paling neraka sekali, sebab duduk 90 Degree gais. Tara nak sampai Hadyai boleh patah pinggang weih! lol.


Tulisan Asal : Sis Farah 
Ihsan Gambar : Semua sis-lah.
Edit oleh Sis Tirah.

---

If hangpa tanya aku, Emerald Pool ni best tang mana? Aku cuma boleh jawab tang scenery dia yang wallah! Tak boleh digambarkan dengan kata-kata. Sebab Terlalu cantik! Dengan bersihnya, ayaq dia jernih tak tau nak kata lagu mana. Memang tenang gila la kat sini. 





#Krabi |3H2M| Krabi Night Market.




4 Sept 2015


Sebelah malamnya pulak, lepas solat dan rileks sat ingatkan nak keluar cari transport ke Emerald Pool esoknya, petang tu, tapi cuaca tak mengizinkan. Hujan turun selebat-lebatnya so only after lepas maghrib kami keluar dari hotel untuk next adventure. Kami jalan-jalan dan tanya banyak jugaklah tour agency  yang menawarkan harga berpatutan. Tapi agak komplikated siket sebabnya, 

cerita dia kami nak balik next day, so kami tak boleh pilih untuk join half day tour Emerald Pool yang also included Hot Spring and Tiger cave or Elephant Tour sebab tour tu akan habis pukul 12 pm lebih dan kami terpaksa ada kat Hadyai by 4.30 pm at least. 

So, survey punya survey, kami pilih satu tour agency ni yang sanggup nak bawak kami berlima satu kereta. bertolak pada awal jam 7.30 pagi next day,and harga dia paling murah antara semua. Satu kereta untuk bawak 5 orang  dari Ao Nang ke Emerald Pool then balik hantar kami semula ke Stesen Bus Krabi Town dia bagi 1800 Bath, so bahagi lima seorang kena bayaq 360 bath. 

Lepas settle semua, kami pon nak gerak ke Krabi Night Market. Sebenaqnya ada banyak ja van yang boleh bawak dari Ao nang ke Krabi night market ni dengan harga 250 Bath seorang pergi balik and dapat masa 3 jam kat sana ( info dari sepasang mak cik pak cik orang Malaysia yang baik hati bagitau kat kami) 

Tapi sebab sis sis nak berbajet kental, so sis sis naik tuktuk pi sana. Tanya sorang abam ni, dia pon setuju la nak bawak ke sana dengan harga 180 Bath sorang pergi balik. Tuk-tuk dia ni jenis motor pastu ada cart kat tepi tuh, Naik lima orang seriau jugak lah larat ke dak nak pi kan? Hahaha. Ya. Sangkaan memang tak meleset sebab memang tuktuk tu tak larat nak angkut kami. Kahkah. Lepaih 100 meter, dia tanya kami 

" Can we ride car?"

Kahkah. sekali lagi.

Kesian dia, sanggup telefon makwe dia kerja nurse, nak pinjam kereta. Honda uolss. Wahaha! Perjalanan kami mengambil masa selama 30 minit untuk sampai ke Krabi Town. Pasaq malam Krabi memang gempak siot. Gempak sebab makanan-makanan dia VOOM! Best gila. Ais krim nyioq dia boleh buat kita menangeh tau dak saat satu suapan masuk ke dalam mulut. Satu ais krim nyioq berharga 30 Bath.




Seterusnya, makanan yang hangpa wajib rasa, Thai Pancake! Boleh pilih gais nak perisa apa, nak campur nutella ka, cekelat ka, banana saja ka. Memula  sis ingatkan tak berapa nak berkenan sebab sis tak suka benda manis tapi pergh  best gileww nak habaq pancake nih. Kalau tak best tak kan sis Tirah boleh repeat order. sanggup pusing night market semata nak order lagi tapau bawak balik. Kahkah.Tapi just nak remind la, time kat night market ni, kena usha gak lah gerai-gerai dia halal ka dak? sebab gerai depa ni bercampoq halal dengan non- halal.  Selalunya yang halal, dekat gerai dia ada bulan dan bintang dan dia tulis halal dan pekerja perempuan dia pakai tudung.Kebiasaannya la.




Tips : Untuk beli souvenirs, cari gerai souviners nama apatah tak ingat tapi kat night market ni lah untuk dapatkan harga souviner yang murah gileh. berbeza sangat harga dia dengan sekitar  Ao Nang. biasalah tuh. Contohnya tote bag " I love Krabi", dekat Ao nang jual satu = 90 bath tapi dekat night market 3 = 200 bath Benda-benda tipikal orang selalu duk beli, macam fridge magnet campoq keychain  boleh dibeli dengan harga 11 biji campuq-campuq = 100 Bath.  T-Shirt area 100 - 200 Bath depends lengan pendek ka lengan panjang. Tapi nak kata Krabi Night Market ni menang Best!




Hampir dua jam jugak lah kami kat pasaq malam ni, Kalau hangpa pi tak ramai, hangpa boleh ja sewa  motor untuk pi pasaq malam tuh sebab sewa motor kat Ao nang murah ja. Sampai Ao nang, kami decide untuk dinner lagi walaupun dah bedal memacam dekat pasaq malam tuh. Hahaha! Tapi kedai banyak full, so kami decide untuk tapau balik makan kat bilik. Lepas itu sis Tirah, Zek dan Edah pi buat  massage. Full massage milky + oil harga dia 250 bath. 


Tapi sis Farah dan sis Pikah decide untuk tunggu makanan sambil lepak depan Family mart bersama kopi murah di tangan. Deep talk sikit.Lol. Lepas itu, terus balik.Kemas-kemas barang.makan dan bersedia untuk hari besok yang boleh tahan dia punya gelabah. 

Tips : Kalau nak tukar duit, boleh pi money changer yang dekat Family mart sebab situ macam lagi better dari yang satu lagi, yang deret sama. (macam tak membantu ja bunyi dia. hahahahaha)




Tulisan Asal : Sis Farah
Ihsan Gambar : Sis farah, Pikah, Edah, Zek, Tirah
Peng- edit: Sis Tirah.





Next Entry featuring seorang Pikah. Kahkah.

Thank you sudi baca. Love you. XOXO

Saturday, September 19, 2015

#Krabi | 3H2M| Island Hopping






 Yang belum baca Entry pertama di Krabi, jemput baca. #Kabi |3H2M| JHotel.

So, kami meneruskan aktiviti yang wajib buat kalau pi Krabi....

4 Sept 2015

Hari kedua ni kami habiskan trip ala-ala island hopping la.Nama tour yang kami pilih ni Phi Phi Island Tour. Kami ambil tour ni dengan harga 1000 Bath. Berdasarkan survey yang kami buat menerusi Encik Google, harga ni termasuk dalam kategori okay la. Maybe sebab time kami pi nih adalah low season. Untuk dapatkan best price, korang boleh survey dulu harga yang tour agency bagi, sekitar Ao Nang. 

Tips : Jangan lupa tanya, adakah harga yang diberi sudah termasuk dengan fee national park sebab if belum include sekali nanti, hangpa kena bayaq lagi fee tersebut sebelum depart which is 200 bath seorang. 


7.20 pagi gaiss. kami tunggu awai. lambat makan asap la wei. 


Okay mari mulakan aktiviti hari kedua. Kami disuruh tunggu oleh akak tour agency tu seawal 7.20 pagi (waktu Thailand) Around  pukul 7.40 pagi macam itu, datang seorang abam boleh tahan kacak ambik kami dari hotel. Kami menaiki tuktuk. Lepas itu dia pick up lagi tourist dari hotel lain jugak. Adala dalam 4 ke 5 hotel juga sampailah penuh tuktuk tersebut. Then kami meneruskan perjalanan sehingga sampai ke pelabuhan dan diberi  gelang tangan untuk menentukan bot mana yang kami perlu naik satg. Ada juga briefing pasal jadual aktiviti hari itu. Kami naik speedboat and just untuk info, hangpa sebenaqnya boleh juga pilih untuk naik long tail dimana harga dia lebih murah dari speedboat cuma speed dia ja lah yang lambat sikit. Tapi menurut akak tour agency tu, dia habaq kata kalau pakej Phi Phi Island ni semua pakai speedboat pasai dia jauh. 

Tuktuk ka nih? Aku tak pasti sangat nama dia apa sebenaqya. hew

muka-muka bahagia x sabaq nak snorkelling.

Gelang-tangan-getah- kena-pakai- habis tour nanti-pulang balik-tau-kalau-dak-kena- charge- 100Bath.


muka-muka tetap selamba walaupun tak mandi lagi.  Wahahaha!



Kemudian, lepas settle semua, kami pon follow tour guide kami hari tu, nama dia Amy. Dalam boat itu, kami duk campuq dengan macam-macam orang. Orang melayu tengah honeymoon ada, Cina malaysia, Cina China, Korean, Omputih, Indian and also orang Thailand. Pulau pertama yang kami tuju ialah, Bamboo Island yang mana memakan masa hampir 30 minit untuk sampai. MasyaAllah. Cantik ya Amat pulau ciptaan Tuhan ni. Konfem kelu ja lidah hangpa. Nganga pon boleh jugak. 

                









Tips : Bila hangpa turun bot tu, jangan pi belah kanan boat tu, sebab  area situ agak berbatu so macam first hangpa berenang-renang ketepian  kat situ bagi bad impression la kat hangpa. Pasai banyak gila batu batu. Kat situ. Better hangpa pi belah kiri boat sebab situ air dia lebih cantik, lebih dalam dan lebih best. Dekat sini kami cuma diberi masa selama 30-40 minit. 



Storysiket : Lepas 40 minit, kami semua dah naik boat kecuali beberapa orang Cina dari China lambat. depa lambat dalam 15 minit lebih kurang camtulah. Lepas 15 minute, depa naik boat, Amy punya lecture mak aih, sampai semua dalam boat tu terkelu. Aku pulak macam, watdehek kan. aku datang bercuti kot takkan nak dengaq kuliah lagi kot. Tapi ada satu benda yang aku belajaq dari Amy, Salah tetap salah. Dan bila kita salah, kita kena minta maaf. Chinese tu minta maaf  pada Amy, Amy cakap " Jangan minta maaf pada saya, minta maaf pada mereka yang dah tunggu kamu" Lepas diorang minta maaf, masing-masing senyum dah angukkan kepala. Semua pun kembali bersembang macam tak dak apa. Aku agak depa yang lambat tu terlalu wow dengan kecantikan pulau dekat Krabi tu ja. haha khusnuz zhon gila aku. Moral of the story : Pastikan hangpa alert dengan masa dan tempoh masa yang diberikan sebab para tour guide sini memang sangat menepati masa. 


Selepas Bamboo Island, kami bergerak pula ke Viking Island. Sampai sini, kami tak dibenarkan untuk turun pon disebabkan strukturnya yang tak kukuh. Pulau ni terkenal sebagai tempat mengumpul sarang burung. Tapi pemandangannya sangatlah sejuk mata memandang. Selepas berhenti 10 minit  di Viking Island,  kami bergerak pi Phi Ley Bay. 


Viking Island. 



Phi Ley Bay adalah satu kawasan salah satu dari Bay yang ada di Phi Ley island. Phi Ley ialah gugusan Phi Phi Island yang mana lagi satu main island adalah Phi Phi Don. Di Phi Ley Bay, pemandangan sangatlah meletop. Kami tengok satu benda yang amazing which is air disekitar kawasan ini terdapat dalam 3 warna biru turquoise, hijau, dah hijau zamrud macam tu. Katanya warna air ni yang terdapat dalam pelbagai warna disebabkan suhu air yang berbeza. (Boleh google)






Selepas menyaksikan breathaking scenery kami gerak pi Maya Bay pulak. Maya Bay ni famous sebab movie The Beach difilemkan disini. Semangat tau tour guide kami si Amy tu cerita explain filem Leonardo Di Caprio berlakon kat situlah. Dekat sini pon boleh tahan lawa, boleh berenang kat kawasan yang dah disediakan, untuk tujun keselamatan. Di Maya Bay jugak, ada tandas. So If sapa yang dok tahan nak melepaskan hajat dari sebelum sampai maya Bay, bolehlah berbuat demikian disini. hahahaha. Kami diberi masa selama 50 minit. 


Maya Bay


Tadah muka cepattt.haha


sisterhoodnyeww mereka. Hahaha! sisterhood zek, sampai salah orang. =p


Okay Done Maya Bay. Sebelum gerak pi snorkelling point, kami singgah di MonkeyIsland. Adalah monyet 3 ke 4 ekor tapi sama je lah dengan monyet kat Malaysia dengan Thailand. Hahaha. Kemudian, kami pon pi lah snorkeling point. Serius, tak boleh nak recall nama dia apa, tapi boleh dikatakan an open sea yang lebih kurang 10 minit dari Maya Bay. Kami pon berkobar-kobar turun nak snorkeling and of course la pakai life jacket sebab skil berenang  yang tahap budak tadika (Zek sorang ja yang terbaik)  

Nak dijadikan cerita time kami pi tu, cuaca tak memberansangkan so laut dia punya bergelora mak aih. boleh tahan antara hidup dan mati. heh. Tapi kami tetap gigih ber-snorkeling  and punyalah ralit sampai tak sedaq group kami berlima ni lah yang paling jauh dari bot. Rasa macam nak menangeh la jugak berenang balik pi kat bot. dengan ombak dia yang tinggi boleh tahan. Rasa macam, ya tuhan mati ke hidup nih. Berenang-berenang tang tu jugok. hahaha. So juara snorkelling sudah pastilah sis Farah dan sis Tirah ( ye ye pemilik blog ni)  sebab kami dua naik bot paling last aka paling lambat berenang. Kahkahkah. 

Sis Farah " Aku duk berenang-berenang, tapi pasai pa duk tang tu jugak." 

Sis Tirah " Aku ingat hidup dengan mati ja dah tadi." Kahkah. 

Lepas snorkeling, naik atas bot diam je. Energy memang Kosong. Kami gerak pi Phi Phi Don. Phi Phi don ni, merupakan sebuah pulau yang terbesar and kat sini ada penempatan penduduk, hotel, restoran dan kedai-kedai souviners. Sampai di Phi Phi Don, kami terus dibawa ke restoran dan makanan semua sudah terhidang dan course lunch ni memang dijami halal. Lepas makan, kami pi toilet, pi jalan- jalan jap  around Phi Phi Don sebelum gerak pi ke tempat snorkelling yang kedua. 

Tingkat atas restoran 

Lunch : Ayam drummet goreng, sup sayoq, tom yam ayam jernih bak Maya Bay. haha


Maaf. Muka sis tirah tahan trauma lepaih snorkeling antara hidup dan mati. 



Sekali dengan memori ikan emas ni, seorang Farah tidak tak dapat mengingati nama tempat tapi tempat tersebut mengambil masa 15 minit dari Phi Phi Don, Bila kat sini sis Tirah dah surrender takmau snorkeling lagi dah. Dia nak stay atas bot ja, So tinggal kami berempat ja lah terjun lagi sekali. Alhamdulilah. Tempat snorkeling  kali ni lebih tenang dan meyakinkan. Hew Hew. Tapi belajar dari kesilapan yang lalu, kami hati-hati so that tak pergi jauh sangat dari bot. Lepas dari snorkelling point yang kedua, kami pon gerak balik and sampai bilik hotel jam 4.45 petang. 







-------- 
Oh ya, sepanjang satu hari island hoping, korang perlukan ni gais,

Beg Kalis air gaiss. Hangpa kena ada, itupun kalau hangpa nak barang seperti DSLR, IPhone, dan barang berharga hangpa selamat dari di mamah ayaq. Ok? Kat Aonang pon ada jual benda alah. 


Tulisan Asal : Sis Farah.
Ihsan Gambar : Sis Pikah, Farah, Edah, Zek, Tirah
Peng- Edit: Sis Tirah. 


Next entry featuring seorang pikah pulak. janji jangan dicapati sis. Haha



Thank you sudi baca. Love you. XOXO.


Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...