Friday, November 7, 2014

Broga,




yang pilih tempat ni aku, yang ajak pergi ni pun aku, yang merengek-rengek, nak pergi pergi jugak pun aku, 

bila dah sampai kaki broga, yang nak balik cepat pon akuuuuuu!huuuuu! kenapa nak balik cepat? Sebab aku rasa bala sangat aku kena panjat kaki-kaki bukit sebelum sampai Puncak! Macam tak sanggup, tak sampai puncak pon lagi, aku  rasa nak give up sebab penat seyh.. meleleh peluh aku ,kalau tabung mau cukup satu baldi ( tipu) ahhh memang aku tak suka biarkan peluh2 aku keluar, sayang dowh! hahaha.  tapi member aku yang dah biasa panjat bukit ni cakap.

"kau jangan give up, kat sini memang la tak nampak cantik (refer pd hutan dan tanah tepi2 kitaorang) tapi kalau kau dah sampai puncak first kau akan rasa,aummm" 

hahaha bengong!

tapi dalam kepala aku " kau jangan give up, nanti tak boleh tengok abam-abam sado yg lagi kacak  tgh baca quran  setiap check point. " kehkeh  =P

so,aku teruskan jugak lah pendakian bukit broga (pendakian la sangat). beginner macam aku haruslah banyak berhenti, bayangkan je lah, orang lain boleh sampai puncak dalam masa sejam, aku? dekat dua jam gila! hahaha 

benda paling bengong yang aku sedar, bila nak naik puncak first, baru aku tersedar yang aku ni sebetulnya seorang yang gayattttttt! aku baru perasan wei. 

"edahhh, aku baru perasan yang aku ni gayat, kejap lagi nak turun, aku pegang hang eh?" cakap sambil buat muka bajet comel. kah! 



yang bestnya, edah dengan aida memang gila support la kan. sambil jalan sambil bagi kata semangat,mana nak cari kawan cemni? memang keji sangat la kalau kawan sendiri dia tak support kenn.kakakaa! 

so kita dah sampai! yeay!




view dari mana eh? tak ingat ahh. yang aku tau bila sampai je first peak, aku rasa macam whooooooo! this is not real meyh.. gila cantik ! kalau ikutkan hati, sampai puncak yang pertama aku dah tak nak dah naik, lagi... dah malas dah. dah sampai puncak yang datar tu pon dah kira bagus, tapi entah kan,bila jumpa scenery yang hijau terbentang luas macam ni rasa berkobar-kobar nak naik pula.. so tarah lagi la...





kalau dah kaki selfie,nak kata apa lagi? *geleng kepala*

kau nampak tak abam macho kat belakang tu? tak rugi naik broga ni.kahah selain dapat menghayati alam ciptaan tuhan yang menghijau kau boleh juga usha abam abam sado*okay ni gurau sajo* jangan nak serius sangat meyh.. aku tak gilo lagi naik broga semata mata nak cari abam sado. tapi seyes cakap, aku rasa separuh dari rasa stress aku macam terbang bye bye tinggalkan aku. stress yang tinggal ni untuk aku uruskan dengan baik..woooo!



nampak muka yang tenang ala-ala baby baru bangun tidor? tak? okay bagus. banyak banyak gambar ,aku prefer yang ni. entah sebab aku rasa dia main tiga tone. coklat,hijau dan biru/putih. hmmm. kalau edit mesti lagi cantik, tapi aku dah malas nak edit, aku biarkan je lah  macam kalau kat instagram orang selalu hashtag #nofilter. entahpape. haha



just nak ingatkan,kalau nak naik broga ni kurang kurang bawak la air mineral tak pon hundred plus ka, pastu roti, tapi yg tu tak penting snagat , yang penting telefon bersama camera, baru boleh ambik gambar yang super cantik okay? pastu boleh la post dkt fb ke blog ke...kahkahkah







tulis banyak pon tak guna, siapa yang belum pergi, engkorang harus pergi.. kalau boleh pergi ahh pukul 4 pagi ke .. jangan macam kitaornag acah-acah nak pergi pukul lima, tapi sebab malam sebelum tu duk sembang sampai jam 3 pagi,so sadaqallah je la nak bangun kul 4 tu.alih2 lepas subuh baru gerak. so panjat bukit dari jam 7 sampai 9 .lebih kurang la. tak semestinya kau sampai lepas dua jam, kalau kau pendaki tegar atau kau dah biasa boleh je sampai kurang dari itu. ni cerita beginner haruslah pancit dua tiga kali.heh.


okay nak balik dah. bye broga. i love you, i miss you bebeh. take care okay! :P tapi jujur cakap, aku bukan kaki ( panjat bukit la) aku just nak cuba dan nak rasa apa perasaan orang yang uska panjat bukit ke gunung ke, , tapi rasanya cukup lah sekali je, aku dah tak nak dah, kau bagi aku seriban pon aku tak nak.kahkah. cuma bukan aku la nak panjat ni.





p/s:  thank you edah sebab bawak tite dgn faroh naik broga, tite suka gilew. tapi tite dah tak rasa nak naik broga dah. tite rasa nak panjat dinding je lepas ni. kikiki :p


4 comments:

  1. aw. why? lets go again together next time.nak? Lepas daki bukit Jugra kat Banting dulu ada gk angan2 nak ke Broga.

    ps: I have answered ur Q ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. @soleh S :

      thank you sebab sudi jawab soalan yg entah apa-apa tu. currently, susah nak ber-blog. lg dua minggu seme benda nak rushing hantar esaimen bagai. penat seyhhh! btw- tak mau ! iolss cepat semput. hukhuk

      Delete
  2. kak tirahhhh! haha. lama x menyetalk blog mpa. wiwiwiwi

    ReplyDelete
    Replies
    1. @aisyah safiyya :

      hmm,, yess! kami sampai terlupa kata kami ada stalker. kahkah

      Delete

Thank you!

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...