Thursday, March 27, 2014

#awakpakaibajumacammana?






Aku pergi kelas seawal jam 7.50 pagi.Kebiasaannya lah.Dan kebiasaannya juga, aku pergi kelas, aku pakai je apa aku nak pakai. Kalau aku rajin, aku pakai la baju kurung ke jubah ke kemeja plus long skirt ke.Kengkonon la nak nampak ayu. 

.Pffft.

tapi bila time aku malas. eh tak, bila time aku terbangun lewat. sebenarnya lewat dan malas itu sama dengan je. 

Bahahaha!

aku redah je pakai seluar jeans dengan tshirt labuh. dan tudung pon hentam je syria hitam. dah la warna berkabung,kosong pula tu. tak berseri. lagi selekeh,aku pakai je tudung corak bunga-bunga-an yang tak bergosok. hopeless gila! 

sebab malas gila nak gosok shawl takpun tudung ikan bawal forever la tu kan. 

Sapa kesah,aku nak pakai apa pon!

Tapi tadi bila jumpa salah seorang classmate aku, tiba-tiba dia cakap

"Kau ni kalau kemas, kemas gila..Tapi kalau selekeh,memang nampak selekeh gila!" 

(aku tau dia nak cakap aku cantik!kah!) (mesti korang yang baca ni pon, buat muka senget sambil berkata " Ceh perempuan ni gila perasan!Muahahaha  =P) 

gambar dari +Pinterest 


kalau orang kenal aku yang jenis macam mana, diorang faham, aku jenis tak kisah kalau kena hentam, aku tak kesah pon bila member aku cakap macam ni, 

Lepas dia cakap macam itu, aku tiba tiba terfikir untuk berfikir.heh 


1.Percayalah bahawa, orang disekeliling kita melihat kita sebenarnya. Walaupun tak kenal, diorang tetap pandang kita even kita bukan retiss pon.bahahaha! Melihat kita pakai apa, percakapan kita macam mana, bila kita marah macam mana, dan lain lain lagi lah. 

orang kata,kalau nak kenal seseorang, first impression itu penting. tapi bagi aku untuk zaman sekarang, ada benda benda yang tak boleh nak ikut juga. kalau org tu kemas, tak semestinya dia tu lah yang paling bagus, dan kalau orang tu selekeh, tak semestinya dia jahat, atau tak boleh diharap.

tak semestinya dia menjaga penampilan,kacak bergaya, dia tu kaya boleh jadi jugak sebenarnya dia 'kayap' tapi sengaja nak show off. tak semestinya orang yang selekeh, redah je ikut suka dia nak pakai apa, dia orang tak berkemampuan, boleh jadi dia low profile. Aku adalah  member yang macam ni. Sikit punya tengok, mak haihhh gila selekeh, sekali dia invite pergi rumah dia, bapakk ahh. istana. so siapalah kita nak judge orang dari luar.

2. Bila masuk bab pakai-pakaian. Yang trendy, cun, style gile, mestila dimonopoli oleh kaum hawa. Tapi tak semua trend aku bantai, sebab semakin kita meningkat dewasa, semakin kita cuba mencari personaliti yang dominan untuk kita adapt dalam diri kita, yang sesuai.yang buat kita rasa selesa. 

sudahlah dunia fashion muslimah sekarang setiap hari, up-to-date. time ni gunalah akal fikiran kita sewarasnya, tak kan setiap kali ada new trend,kau nak ikut bai, penat kot.hahaha! plus Duit habis! *kah. kenyataan bagi orang tak bela 'beruang' macam aku.

3. Niat kita sewaktu mengenakan pakaian. Ada jugak ke niat? Ehmm. Nilah nak share sebab sebelum ni pon aku tak pernah terfikir. so harus berterima kasih pada member aku yang menimbulkan isu kemas vs selekeh ni. Ai ai!

Aku tak pernah tanya diri sendiri,  kenapa aku pakai baju ni? kenapa  hari ni aku pakai  cantik gilos. dan kenapa hari ni aku selekeh gilerrs. 

Tapi apa yang buatkan aku terus menjadi diri sendiri adalah. Pakai je apa yang aku pakai, as long as menutup aurat, selagi aku selesa,aku rasa ada keyakinan, aku rasa free, aku akan terus pakai.

dan bila otak aku mula membuat persepsi sebegini jahanam.

"Nanti orang cakap kau over?!"

"Nanti orang cakap kau budak Api, apesal kau pakai seluar dowh.Haromm." 

"Kau tabaruj la woi." Padahal aku pakai jubah hitam dengan shawl plain kaler hijau je pon. hahahha! 

"Tak cantik ahh kau kelepek kanan kiri  tudung tu

"Tudung bawal tak sesuai dengan muka kau, macam indon." AKu ada darah jawa kot. Kahkah!=P

Aku terpaksalah betulkan mind set aku,

"So what?" Pakai je apa yang aku pakai, as long as menutup aurat, selagi aku selesa,aku rasa ada keyakinan, aku rasa free, aku akan terus pakai. Ayat ajaib ni aku pinjam dari dokter kaunselor aku kot. Muaha!

Serius mujarab! kehkeh.

"Girls do not dress for boys. They dress for themselves and of course, each other. If girls dressed for boys ,they'd just walk around naked at all times." - Betsey Johnson

please girls ladies, take notes dearrrr ahahaha. unless kalau untuk suami lain citer lah. 


#Homeworks untuk diri sendiri. Refer pada surah An-Nur : 31

4. Serabai mana pun aku, aku tak kan 'menjahanamkan' masa- masa yang seharusnya aku kena berfesyenista,kemas. Ahakss. Kalau ada interview, presentation, dinner, dengar talk, dan sezaman dengannya. Aku akan pakai ikut dress code la,skima maut! Hahaha. 

Just prepared And be yourself.Gihtewww.

dan apa yang lebih penting untuk disampaikan adalah,,

gambar dari +Pinterest 
Saranghae! ='D





Friday, March 14, 2014

Cetusan Idea : Talk : Ijazah Vs Surat Nikah






Cinta itu fitrah. Anugerah yang Allah hadiahkan pada setiap manusia. Dan bila kita , dengan bangganya mengatakan kita tiada rasa cinta itu tandanya kita sebenarnya menghadapi kecacatan dari segi emosi = abnormal :p 

Tapi sejauh manakah cinta yang kita nak bawa itu diberkati, dirahmati oleh-Nya? 

dan ini sedikit sebanyak perkongsian pada malam 13 Mac 2014 di pusat islam Uitm,shah alam. 

perkara yang dibincangkan terlalu banyak dan penyampaian dari panel juga sangat menarik, dengan bingkisan bunga-bunga ummi robiah,dan juga santai dan sempoinya nasihat ustzah isfadiah.. terkadang,khusyuk mendengar sampai tak mencatat :D

Mukadimah.
Setiap yang disampaikan oleh ummi robiah dan juga ustazah isfadiah membuatkan diri mengangguk angguk mengiyakan. Siapa aku? Macam tak percaya terkadang , sibuk mencari cinta, kita lupa kita ni hamba allah yang sepatutnya menunaikan perintahnya,meninggalkan larangannya dahulu. dan kita terkadang lupa, kita anak yang membawa amanah dari ibu bapa untuk mencapai kejayaan... 

Beberapa garis panduan sebelum kita menceburkan diri dalam dunia cinta: 

Bercinta dengan diri sendiri.

Kenapa tidak kita mencintai dan menghargai diri kita terlebih dahulu? sebelum menerima dan memberi cinta kita dengan mudah buat manusia lain? sedangkan masa kita muda kita merupakan peluang untuk menjadi hamba-Nya sebaik mungkin, melunaskan amanah terhadap ibu bapa dan juga menjadi pelajar yang disegani dalam kalangan lecturer dan menjadi sahabat yang mampu seiring ketika susah dan senang..

dan dalam masa yang sama ,cuba menjauhkan diri dari melakukan dosa walaupun dalam hidup kita tidak pernah lekang dengan membuat dosa :( 



"Improve yourself" - ustazah isfadiah. 

I am here to complete who you are, you are there to complete who I am- Ustazah Isfadiah

kalau kita nak seseorang yang baik,kita kena jadi baik dulu. So start melakukan perubahan kearah kebaikan.. perbaiki diri terlebih dahulu.... bina network yang baik..

Kekurangan diri kita sendiri baik lelaki mahupun perempuan,hubungan kita dengan Allah,solat kita, puasa kita, hubungan kita dengan manusia,akhlak kita, adab kita, aurat kita, sikap kita dengan ibu bapa, lecturer,kawan-kawan... 

pengurusan diri kita, masa, setiap yang kita perlu buat based on pada matlamat kita. kalau hidup seharian kita tiada objektif, tak kemana cinta yang kita ada..

Berdoa.

Bukanke ia merupakan senjata orang mukmin?:) doa dari sekarang untuk mendapatkan seseorang yang kita mahu, minta pada Allah melalui doa kita setiap hari, bukan esok nak kahwin, hari ni baru nak doa. hehe.

Ciri-ciri idaman kalbu 

baik lelaki mahupun perempuan. Refer pada surah 
[Al-Mukminun ayat 1-11 ]

sesungguhnya berjayalah orang-orang yang beriman,orang-orang yang khusyuk di dalam solatnya,dan orang yang menjauhkan diri daripada (perbuatan dan perkataan) yang tidak berguna.dan orang yang menunaikan zakat,dan orang yang memelihara kemaluannya,kecuali terhadap ister-isteri mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki maka sesungguhnya mereka tidak tercela.tetapi bagi barang siapa mencari selain daripada itu,maka mereka itulah yang melampaui batas ,dan (sesungguhnya beruntung) orang yang memelihara amanah dan janjinya serta orang yang memelihara solatnya,mereka itulah orang yang akan mewarisi (yakni) mewarisi (syurga) Firdaus.mereka kekal didalamnya.


Konsep istikharah

Solat sunat istikharah perlu dilakukan ketika kita tidak pernah berjumpa atau ada perasaan pada si fulan atau si fulanah.satu cara yang perlu diperbetulkan, Kalau kita dah jumpa, dah ada perasaan dengan seseorang tak mustahil la keberangkalian untuk mimpi org yang kita suka tu tinggi, lepas istikharah asyik keluar muka orang yang kita suka, so? mana kejayaan solat istikharah?  ;) 

Kahwin awal di zaman kampus/Kawal nafsu

Depends pada kematangan seseorang. dan kematangan seseorang dilihat dari segi kawalan emosi dan nafsu. Kalau kita tak mampu kawal emosi yang (-) ve dan juga nafsu, tanda kita tak mampu nak kawal 'percintaan' atau alam rumah tangga. Sebagai hamba Allah, mahu atau tak mahu ,kita wajib menunaikan perintahnya dan meninggalkan laranganNya, tapi kalau kita buat apa yang kita mahu saja, kita telahpun menjadi hamba nafsu.

Kesimpulannya

Rata-rata pemuda/pemudi bercinta kerana trend,kerana tidak mahu dikatakan kolot dan sebagainya.satu persepsi yang perlu diubah.Sedangkan percintaan yang hakiki itu sebenarnya memerlukan matlamat jelas untuk membina percintaan sehingga ke syurga. sebagai seorang pelajar, ijazah(kecemerlangan) itu matlamat yang perlu difokuskan sebab kita membawa amanah ibu bapa tapi kalau  cinta datang seiring biarlah bersih dari segala noda dan kerana-Nya. Sesungguhnya reda Allah dan keduaibubapa itu sangat penting.


Notes: sekadar perkongsian. yang baik dari Allah dan yang buruk dari diri yang menulis,banyak benda yang perlu dibingkiskan tapi hanya ini yang termampu.

yang terlepas talk semalam, boleh join slot yang seterusnya,cekidaout bebehsss.


gambar dari event Ijazah vs surat nikah

Saturday, March 8, 2014

Pray4MH370 :(








Usah kita merambu itu dan ini dalam bicara,
Usah kita berkata bodoh,berlawak durjana,
Usah kita berlagak, segalanya didalam genggaman kita.
Usah kita menentukan salahnya siapa,
kerana setiap takdir itu datang dari-Nya.

Ketahuilah saat kita berkongsi,'bersorak' di laman maya
Ada hati yang memerhati dan terus terluka
Tenangkan hati mereka dengan segaris doa
Harmonikan mereka dengan sebuah pengharapan dari-Nya
Sesungguhnya mereka itu tetap saudara kita 

Moga kita terus punya hati dan perasaan.



#Terussolathajat&doa.
#Doaitusenjataorangmukmin
#AllahituMahaberkuasa.






Monday, March 3, 2014

Aku, botol dan korea!






Tajuk kemain lagi! Macam  citer aku,dia dan tong sampah plak ken! kah.kah.kah.


Kesah dia, 

masa aku nak terbang balik malaysia, aku pegi toilet incheon airport,botol air kosong memang ada je kat  tepi beg, sebab aim aku nak pegi toilet tu dah lama sebenarnya.haha! masalah urinary bladder ni payah la kan citer dia! 

HAHAHA.

so,masa aku nak isi air dalam botol tu tetiba ada ahjumma ni cuit-cuit bahu aku, aku pandang,dia senyum. Aku balas je lah senyuman dia yang  manis macam buah pelam madu tew, sambil kelip kelip mata. (tipu,aku tak penah buat aksi menggoda sebegitu ropa!)sebelum

kembali fokus isi air dalam botol,

ahjumma yg sama cuit-citbahu aku lagii?!
ahjumma, uolsss tahu tak, iolsss tengah tahan nak terkucil nih... *sigh* Apa yang dia nak sebenarnya, 

bila aku pandang muka dia,muka aku waktu tu tak tau la describe macam mana, aku dah nak terkucil pastu, aku angkat kening kengkonon tanya dia,nak apa? dan kengkononnya dia paham apa yang dimaksudkan dengan angkat kening... 

dia tunjuk botol air kat tangan aku? 

Aku dah gabra, 

..dia nak marah aku ke sebab bawak masuk botol air. sebab sesetengah tempat dekat koghea botol air dilarang bawa masuk. dia tak suka sisa sisa air yang akan kotorkan toilet diorang.Aku cuak,aku cuak woi.


dia cuit tangan aku ,pastu dia gamit aku suruh ikut dia keluar toilet, 

bebalnyaaku, pegi ikut ahjumma tersebut, aku cuak la woi,ahjumma! dengan nak terkucil plus jantung berdegup  sepantas maikel sumahker drive sebab aku ingat dia nak marah...

Bila aku ikut ahjumma tu keluar, dari toilet.Aku nampak satu benda.benda yang ta lawak tapi jadi lawak bila ahjumma ni macam dah salah paham..


Aku  nak gelak besar la ni gelak  besar. tapi tahan je,tak kan nak gelak depan dia, tak proper taw! lepas dia tunjuk-tunjuk.. dekat benda tu,aku angguk dengan muka tak bersalah,dengan muka aku teruja tengok benda itu. 

Aku angguk kepala sambil 'berterima kasih' sangat'.. 

"Kamsahamnida!"  lepas ahjumma tadi blah, 

tergelak-gelak aku sambil gembira masuk toilet,dan lepas tu.. aku keluar toilet dengan senang hati.



kesahnya ahjumma tu ingat aku isi air dalam botol untuk minum, tu yang dia baik hati tunjuk watercooler...



tapi itulah nak cakap, orang koghea ni baik baik! pastu suka senyum pastu suka hargai orang pastu....


the end.





Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...