Sunday, December 7, 2014

penghujung semester,





kalau tak dek rasa gelabah,resah,gelisah,kecewa rasanya macam tak lengkap kalau enko itu manusia yang bergelar student. aku sendiri sedang melaluinya, tapi masih sempat menulis didalam blog betapa aku rasa semua perasaan itu.kehkeh Mana taknya, hujung-hujung minggu ke 13,14 ni lah seme benda pun kena submit, esaimen la, report la, artikel la, video lawatan la, dah jatuh hukum wajib submit kalau enko nak ada markah la~ kalau tak nak kau boleh watlek watpeace.

buat masa ni, kerja-kerja aku masih lagi berbaki 50%, nampak macam siket tapi sebenarnya banyak. artikel sirah aku masih kelam lagi. laporan(kajian agama) lawatan ke church hari itu pon samar-samar lagi, takhrij hadith pun,  phew-phew lagi, 

lagi satu benda aku risau ya amat pasal dinner jabatan. dan paling malang bila aku yg nan hado pengalaman ni yang kena organise. memang macam hape je la kan.dah la-baru-baru ni, isu tempat dinner kena reject padahal sebelum ni majoriti dah setuju,kejadah sangat! tapi so far benda itu dah settle,alhamdulillah sebab tuhan tolong aku! tinggal lagi sekarang, aku nak pastikan everything yang aku dan anak-anak buah aku plan, menjadi dan berjalan dengan lancar! moga dipermudahkan urusan.

_________________________________________________________________________________

apa pun,sekarang aku tengah tarik nafas dan susun kerja kerja ku yang tertangguh. susun ikut prirority kata orang,so kita tahulah yang mana kita patut dahulukan dulu, yang boleh dikemudiankan. hmm, dan semalam aku rasa lebih lega bila senior akuu call aku untuk tanya khabar-masa itu gila-gila la aku luah kan pada dia. hehe. siapa suruh dia telefon kan dah kena dengar benda2 aku merepek..

so aku quote la kata-kata dia : kita kena bersyukur pada setiap benda buruk yang terjadi, sebab benda itu akan buat kita lebih 'jadi orang' dan 'kenal orang' yang kita rasa kita dah kenal sangat tapi sebenarnya tak. 

bertabahlah buat beberapa ketika, sebelum semua dibalas-Nya dengan penuh rahmah! 




Aku,




terserempak dengan Lan (bukan nama sebenar) dekat foodcourt. masa itu aku baru sampai. aku tanya dia, "ko nak pergi mana?" 

dia jawab, dia nak balik. so  alang-alang itu aku bawak kereta aku ajak la dia sekali,sebab aku tahu weekend, bas tak menentu. dari foodcourt nak kolej agak aa jauh jugak kalau nak menapak!

"tapi,kejap eh aku nak beli makan." 

"okay, eh jomlah jumpa  ira (bukan nama sebenar)  dekat sana" 

"aaaaa,takmau segan. dia mesti dengan geng dia."

"ahh kau tak payah nak segan sangat.jom-jom" 

aku biarkan je lah dia pergi jumpa kawan-kawan dia yang kebetulan tengah makan dekat situ juga, aku pergi lah beli makanan untuk malam nanti. lepas aku dah beli makanan itu,aku datang dekat Lan. 
dia pun kenalkan lah semua-semua yang ada kat situ, taklah ramai ada tiga ornag je pun. yg sornag itu ex-kolej kitaorang.

so lepas aku dah sembang sikit2,kenal sikit2,aku pun nak blahlah.

waktu aku nak blah itu, Lan pandang aku, then automatically,aku cakap "what?"

"Salam lah diorang." 

and aku pun macam, what -salam?- perlu ke? 

aku garu pipi sebab aku rasa benda biasa yang selalu aku buat bila jumpa kawan-kawan yang kenal ke tak ke, lepas sembang-sembang, just cakap nak gerak dulu ke, nak pergi dulu ke,macam itu jelah, takdeklah sopan santun sangat nak salam bagai~ 

sambung balik ...


aku pandang diorang yang tengah sengih-sengih pandang aku. Aku pandang Lan balik, "wajib ke wei?" 

"Wajib la!" Lannnnnnn.Kau memang seorang abang yang sangat mengamalkan adat melayu.

aku dengan separuh hati,salam la tiga orang yang duk tersengih-sengih depan aku! dan bila aku salam ,lan senyum menang! Cis. kitaorang pun jalan sampai dekat kereta. 

_____________________________________________________________________________

sebenarnya, aku macam terkesan la jugak dengan cara Lan. walaupun aku mcm ada rasa tak best, sebab lan macam paksa aku buat something yang bukan aku selalu buat,awkward kot. selama ni x deknya aku nak salam-salam orang yang kita kenal kecualilah yang lebih berusia kan.. tapi tapi, aku patut cakap terima kasih pada Lan sebab tindakan dia buat aku terfikir, yang bersalaman itu bukan saja benda baik,malah dituntut dalam Islam. cuma aku je lah yang terlepas pandang,walaupun nampak macam simple, tp bila fikir-fikir balik, hmmm..

aku ikut cakap Lan sebab aku anggap dia abang dan dia lebih tua dari aku. aku kena cari masa utk lepak dgn Lan before dia blah dari um ni,sebab ni sem last dia. woot. 



Monday, November 24, 2014

Sekurang-kurangnya,




hargailah usaha orang yang sebelum ni.
kalaupun kau ada usaha yang lebih bagus.
tak tahu ke,orang sebelum ni pecah kepala
fikir nak buat yang terbaik, fikir macam mana
nak create something yang bermakna tanpa membebankan.?

pernahke tanya orang terdahulu, kenapa buat macam ni?
pernah ke tanya relevan ke tak pendapat kau yang membuat tuli tu?
pernahke kau cuba buat banding tara kenapa dan kenapa orang lain buat macam itu?

dan kenapa engkau yang lebih dewasa
tergamak keluarkan pandangan semacam itu?
kenapa ?

tak boleh ke guna ayat-ayat yang lebih nampak nilai kau yang lebih dewasa?

Aku tak boleh nak luahkan bila aku rasa aku sakit sangat.
Sebab orang yang buat aku sakit, lebih berusia dari aku
Aku hormatkan kau, sebab itu aku biarkan diri aku kaku, beku

dan akhirnya lidahku juga turut terkelu ...........................



Saturday, November 22, 2014

Review : SPS | Anjell







petanipintar.blogspot


Semalam lepas pergi MAPOBA, aku jejak kaki dekat kino KLCC pula, sebabnya  nak cari juga novel SPS. Masa aku tanya kakak dekat  Karya seni punya booth,dia cakap dah liau. So aku kecewa gila langsung terus ke Kino, so rezeki aku ada. dapat lah aku baca SPS semalam, bagi menghilangkan rasa tensi yang aku alami sejak dua menjak nih. Hehe.

Ternyata tak sia-sia la aku redah jem , manusia semalam, bila SPS memang best untuk dibaca time -time stress. Bahahhaa! Rasanya plot dan jalan cerita SPS ada beza dengan EC (Eksperimen Cinta)tapi dua-dua penulisan Anjell ni memang tak menghampakan aku! Aku syorkan sangatlah pada enko yang suka baca novel cinta dan romantis nih! 

Aku tak tau nak tulis review yang macam pernah aku buat sebelum-sebelum ni, review yang panjang berjela-jela sebab aku simpan idea aku nak karang esaimen. cumanya aku nak tulis yang boleh relate dengan cerita SPS ni ialah , 

" ada sesetengah perkara yang kita sendiri rasa belum bersedia untuk berhadapan dengan nya, tapi bila perkara tu datang tiba-tiba, nak tak nak kite kena terima, sedia ke tak ke, kita terpaksa juga berhadapan dengan perkara tersebut, sebabnya tuhan dan bagi sign bahawasanya, itu yang kita perlu. itu yang kita kena redha, untuk kita belajar makna sesetengah perkara itu, reject macam mana pun, kalau tuhan kata kita kena hadapi, then kita kena hadap sesetengah perkara itu"  


Tajuk : Suamiku Paling Sweet (SPS)
Penerbitan : Karya Seni
Harga : Rm 29
Rate: 5/5 =p



Friday, November 7, 2014

Broga,




yang pilih tempat ni aku, yang ajak pergi ni pun aku, yang merengek-rengek, nak pergi pergi jugak pun aku, 

bila dah sampai kaki broga, yang nak balik cepat pon akuuuuuu!huuuuu! kenapa nak balik cepat? Sebab aku rasa bala sangat aku kena panjat kaki-kaki bukit sebelum sampai Puncak! Macam tak sanggup, tak sampai puncak pon lagi, aku  rasa nak give up sebab penat seyh.. meleleh peluh aku ,kalau tabung mau cukup satu baldi ( tipu) ahhh memang aku tak suka biarkan peluh2 aku keluar, sayang dowh! hahaha.  tapi member aku yang dah biasa panjat bukit ni cakap.

"kau jangan give up, kat sini memang la tak nampak cantik (refer pd hutan dan tanah tepi2 kitaorang) tapi kalau kau dah sampai puncak first kau akan rasa,aummm" 

hahaha bengong!

tapi dalam kepala aku " kau jangan give up, nanti tak boleh tengok abam-abam sado yg lagi kacak  tgh baca quran  setiap check point. " kehkeh  =P

so,aku teruskan jugak lah pendakian bukit broga (pendakian la sangat). beginner macam aku haruslah banyak berhenti, bayangkan je lah, orang lain boleh sampai puncak dalam masa sejam, aku? dekat dua jam gila! hahaha 

benda paling bengong yang aku sedar, bila nak naik puncak first, baru aku tersedar yang aku ni sebetulnya seorang yang gayattttttt! aku baru perasan wei. 

"edahhh, aku baru perasan yang aku ni gayat, kejap lagi nak turun, aku pegang hang eh?" cakap sambil buat muka bajet comel. kah! 



yang bestnya, edah dengan aida memang gila support la kan. sambil jalan sambil bagi kata semangat,mana nak cari kawan cemni? memang keji sangat la kalau kawan sendiri dia tak support kenn.kakakaa! 

so kita dah sampai! yeay!




view dari mana eh? tak ingat ahh. yang aku tau bila sampai je first peak, aku rasa macam whooooooo! this is not real meyh.. gila cantik ! kalau ikutkan hati, sampai puncak yang pertama aku dah tak nak dah naik, lagi... dah malas dah. dah sampai puncak yang datar tu pon dah kira bagus, tapi entah kan,bila jumpa scenery yang hijau terbentang luas macam ni rasa berkobar-kobar nak naik pula.. so tarah lagi la...





kalau dah kaki selfie,nak kata apa lagi? *geleng kepala*

kau nampak tak abam macho kat belakang tu? tak rugi naik broga ni.kahah selain dapat menghayati alam ciptaan tuhan yang menghijau kau boleh juga usha abam abam sado*okay ni gurau sajo* jangan nak serius sangat meyh.. aku tak gilo lagi naik broga semata mata nak cari abam sado. tapi seyes cakap, aku rasa separuh dari rasa stress aku macam terbang bye bye tinggalkan aku. stress yang tinggal ni untuk aku uruskan dengan baik..woooo!



nampak muka yang tenang ala-ala baby baru bangun tidor? tak? okay bagus. banyak banyak gambar ,aku prefer yang ni. entah sebab aku rasa dia main tiga tone. coklat,hijau dan biru/putih. hmmm. kalau edit mesti lagi cantik, tapi aku dah malas nak edit, aku biarkan je lah  macam kalau kat instagram orang selalu hashtag #nofilter. entahpape. haha



just nak ingatkan,kalau nak naik broga ni kurang kurang bawak la air mineral tak pon hundred plus ka, pastu roti, tapi yg tu tak penting snagat , yang penting telefon bersama camera, baru boleh ambik gambar yang super cantik okay? pastu boleh la post dkt fb ke blog ke...kahkahkah







tulis banyak pon tak guna, siapa yang belum pergi, engkorang harus pergi.. kalau boleh pergi ahh pukul 4 pagi ke .. jangan macam kitaornag acah-acah nak pergi pukul lima, tapi sebab malam sebelum tu duk sembang sampai jam 3 pagi,so sadaqallah je la nak bangun kul 4 tu.alih2 lepas subuh baru gerak. so panjat bukit dari jam 7 sampai 9 .lebih kurang la. tak semestinya kau sampai lepas dua jam, kalau kau pendaki tegar atau kau dah biasa boleh je sampai kurang dari itu. ni cerita beginner haruslah pancit dua tiga kali.heh.


okay nak balik dah. bye broga. i love you, i miss you bebeh. take care okay! :P tapi jujur cakap, aku bukan kaki ( panjat bukit la) aku just nak cuba dan nak rasa apa perasaan orang yang uska panjat bukit ke gunung ke, , tapi rasanya cukup lah sekali je, aku dah tak nak dah, kau bagi aku seriban pon aku tak nak.kahkah. cuma bukan aku la nak panjat ni.





p/s:  thank you edah sebab bawak tite dgn faroh naik broga, tite suka gilew. tapi tite dah tak rasa nak naik broga dah. tite rasa nak panjat dinding je lepas ni. kikiki :p


Monday, October 20, 2014

Review Novel : Lazuardi | Nasz








Tajuk : Lazuardi 
Penulis : Nasz
Penerbitan : Jemari Seni 
Harga : Rm 23/Rm26
Rating: 4/5


Nak review tapi tak tau nak tulis apa. bahahahahaha!

Saturday, October 18, 2014

me & my best kakak.



Selalunya, kalau orang grad, dia tunggu je depan DTC (kalau dak-dak UM la)  nanti berkerumun la orang-orang nak bagi bunga la, hadiah la, ucapan tahniah la, bergambar la, aku? Orang yang grad datang cari aku wei.Haha! Kira macam derhaka la kan, derhaka sikit je.

 semalam, 

aku raikan kejayaan dia macam kitaorang baik sangat kan. HAHA! kalau aku tak jumpa dia semalam, memang agak payah nak jumpa dah la manusia yang selalu dengar keluhan mengarut aku ni, sebab dia base dekat Kelantan, so, semalam juga aku decide tawaf UM tercinta tiga kali cari parking nak sambut dia depan Dewan Tunku Canselor, acah-acah 'i'm panah sri dewi sambil melutut dengan bawak bunga sebab dia grad hari semalam kan,  

tapi....tapi..... parking full weiii,dan aku terus balik ke kolej dengan perasaan hampa. mesej dia, dia cakap nak balik dah,walaupun aku rasa dia nak juga jumpa aku sangat.kahkah! (macam aku nak sangat jumpa dia!) tengah layan kecewa aku, dapat mesej dia nak datang jumpa aku kat kolej.

Weehehooo! 

So,dalam kereta je kitaorang sembang-sembang, sebab dia rushing nak ambik abang ipar dia solat la, family dia makan la kan, ( aku pun tak nak amik masa dia banyak banyak, sebab aku faham hari besar macam ni lebih baik celebrate dengan family tercinta kan.) cuma aku nak jumpa dia buat kali terakhir (dalam jangka masa tertentu), sebab dia banyak berjasa pada aku sejak aku masuk tahun satu di um. 

Tempat : Pusat Sukan, Universiti Malaya
Jurugambar tak bertauliah: Putri Nur aisyah
Samsung Duos- Vscocam.



Aku tak tahu kenapa, tapi yang pastinya aku suka gambar ni sangat. Macam menunjukkan nilai kasih sayang kan? eh ke aku yang sentimental value sangat.? hahahahahahaha! berlatar belakangkan dinding cemtu, acah buat latihan komsas masa form five ke hape kan. dengan letak nilai la, latar belakang la. bahahahaha! okay-okay.Boleh letak caption :

" Sebenarnya, siapa yang convo?" (okay hambar.okay.)  



Dia tanya,mana tempat best nak ambik gambar, sini ,dia tunjuk tempat refleksiologi dekat tepi-tepi pokok, aku cakap tak cantik aaaa, kat dinding pon best,aku kata. dia balas, apa yang best dekat dinding, aku cakap sebab ada nilai art kot kat situ.Hahaha. Dia pon macam percaya je kan. Aku kelentong je  pun sebenarnya, sebab dah tak dek tempat dan masa terlalu mencembururi kami, so kita bolos saja dinding itu.Wahahaha!



"A true sista accepts who you are, But also helps you to become who you should be. "

love you to the max, kak  =')


Pertama kali aku jumpa dia, aku tak suka dia sebab dia suka tayang muka serius bajet dia tu. Dia macam lupa atau tak tau nak mengoyakkan senyuman. Dan aku cakap, aku tak kan baik dengan dia.ahhhhh. (cakap dalam hati lah)

Tuhan itu kalau nak balikkan perasaan seseorang itu senang je. Ibarat manusia petik jari "wink" haha


Tralalallala.


Tahniah,kak  sebab dah grad dengan jayanya. dan of course la dah macam-macam kau hadapi kan sepanjang bergelar mahasisiwi  aku harap kau tetap cool dengan gaya kau tersendiri, dan jangan kisah apa orang lain kata tentang kau, sebab hanya kau sorang saja yang tahu tentang kau.. Selamat berjaya.semoga tuhan memberkati setiap langkah dan perjalanan hidup  yang bakal kau tempuhi.

Jangan lupa doakan adik kau yang tak berapa nak betol sangat nih :3 

Friday, October 10, 2014

Liebster Award :)



Assalamualaikum! :)





seminggu ke dua minggu eh, tapi memang aku rasa lama la sangat bila tak update update apatah lagi aku di tag oleh k.soleh-s tentang LIEBSTER AWARD. lagi la terasa lama sangat nak jawab setiap persoalan yang dikemukakan bertambah dengan rasa serba salah lagi ( tapi bukan sengaja betol-betol sibuk sikit) busy tahun tiga lain macam sikit rasanya.haihhhh.

okay. btw THANK YOUUUUU  k. soleh-s sebab tag kite. ihiksss


kalau tanya aku liebster award ni apa? haruslah aku tak tau nak jawab apa,sebab aku tak pernah dengar dan tahu pun kewujudan award ni. tapi yang aku boleh kasi tahu apa yang aku faham, dia ada peraturan semacam dibawah ini, copy paste dari blog k. soleh -s juge.


" The Official Rules Of The Liebster Award 

If you have been nominated for The Liebster Award AND YOU CHOOSE TO ACCEPT IT, write a blog post about the Liebster award in which you:
1. thank the person who nominated you, and post a link to their blog on your blog.
2. display the award on your blog — by including it in your post and/or displaying it using a “widget” or a “gadget”. (Note that the best way to do this is to save the image to your own computer and then upload it to your blog post.)
3. answer 11 questions about yourself, which will be provided to you by the person who nominated you.
4. provide 11 random facts about yourself.
5. nominate 5 – 11 blogs that you feel deserve the award, who have a less than 1000 followers. (Note that you can always ask the blog owner this since not all blogs display a widget that lets the readers know this information!)
6. create a new list of questions for the blogger to answer.
7. list these rules in your post (You can copy and paste from here.) Once you have written and published it, you then have to:
8. Inform the people/blogs that you nominated that they have been nominated for the Liebster award and provide a link for them to your post so that they can learn about it (they might not have ever heard of it!) "



Okay.sekarang mari kita jawab soalan-soalannyaaaa .Wuuuuu.

  1. Who is the person you look up to when you growing?Why. ( semasa awak membesar ,siapakah individu yang awak kagumi ? Kenapa?)
             Ayah. 

Dengan ayah, saya belajar tentang kehidupan, ayah selalu cerita pasal dia waktu kecik,waktu susah,waktu dia mengalami segala kekurangan hidup, ,pergi sekolah yang jaraknya jauh(saya tahu sebab setiap kali balik kampung,dia akan cerita dan tunjuk sekolah dia, saya tak pernah bosan) jalan kaki  saje.,dia selalu cerita dia terpaksa berpisah dengan family dia, untuk tuntut ilmu sampai untuk ubah kehidupan family dia, waktu tu dia survive sendiri, kerja part time, dia berjaya walaupun terpaksa menghadapi kesukaran. dan setiap kali dia bersama saya, dia selalu pesan pada saya, "dia tak dek harta untuk ditinggalkan buat saya, yang dia mampu sediakan peluang untuk saya menuntut ilmu, sebab kata dia, dalam dunia kalau nak orang pandang kita, kena ada ilmu"so setiap kali saya down dalam belajar, saya akan ingat pesan dia dan bila ingat ayah, saya tak putus asa untuk buat setiap apa yang saya mahukan, dengan sebaik mungkin. sebab saya nak jadi macam ayah saya sekarang. Mampu berjaya dalam bidang tersendiri, dengan berusaha bersungguh-sungguh.

sebelum itu, nak  minta maaf kalau jawapan panjang berjela, sebab bagi saya, bila ada yang care/tanya soalan pada kita, orang itu memang nak tahu. so saya cuba jawab sebaik mungkin, saya tak suka jawab acuh tak acuh saja :)

     2. What is your favourite book(s)? Reason. (Apakah buku kegemaran awak?Beri sebab.)

         Buku? Hmm, saya rasa lebih kepada novel kot. Buku itu macam something yang fully ilmiah kot.ehehe. Plus bahan bacaan pertama yang saya baca secara serius adalah novel Bicara Hati,uhuk uhuk. Jadi kegemaran, sebab bicara hati,novel pertama yang saya baca, dan sekaligus mencipta momen dimana saya jatuh cinta dengan 'hobi membaca novel' kerana olahan-olahan ayat yang bunga,saya tak pernah tahu ayat biasa boleh jadi ayang bunga plus kias.ahaaa gitew.


3. When the first time you learn to read? Tell me one funny experience. ( saya blur dengan soalan ni,sama ada nak tahu first time saya belajar membaca ,mengeja atau jadikan membaca sebagai satu amalan?) sorry saya ni kdg2  tak faham /sgt2 blur pending.hahaa)

so,saya rasa saya nak jawab, first time saya membaca novel bicara hati waktu darjah 6, waktu itu tiada perasaan lucu,sebaliknya kagum " weyyy best juga baca buku-buku tebal cemginih." Haha. dan mula pada hari itu, hobi mengumpul novel dan membaca novel sudah terpasakkan dalam hati.haha. dan mula daripada itu juga saya belajar untuk 'membaca' bacaan-bacaan yang fully ilmiah,sebab saya rasa tertarik. ahahah~ okay skema.

4. Would you suggest a good book for me to read?( bolehkah awak cadangkan satu buku yang bagus untuk dibaca) 

 Buku,hmm novel lah. hahaha. Saya rasa novel yang bagus untuk menjadikan kita lebih 'manusiawi' adalah tulisan Hlovate. Yang paling saya terkesan bila baca tulisan Hlovate adalah TUNAS. Mungkin dah baca, tapi yang belum baca bolehlah baca.

5. Where is Niagara Falls? (a..a. no peeking thru Google) (Dimanakah terletaknya  Niagara Fall? Jangan google)

Ahahaha. bulan lepas, baru sembang dengan ayah pasal ni, bila ada sorang kawan ayah hantar gambar satu family diorang kat niagara falls,kalau tak silap canada.... 

6. What book gave the most impression & change the view in your life? ( Apakah buku yang memberi impak yang besar dalam hidup anda dan mengubah pandangan anda dalam hidup? )   

Anthem - Hlovate.

7. Special character(s) that reflect you the most? Be it in anime, movie, books... anything. 
( Watak yang mencerminkan diri anda, tak kisahlah dalam anime filem buku etc...)

Tak dapat dikenal pasti.haha

8. When did you first fall in love? (crush, admirer...whatever) (Bila kali pertama anda jatuh cinta , crush, admirer)

 ( bulan febuari 2013) Ahahahhha! =p


9. What is your favourite color. A story behind it? (Apa warna kegemaran kamu? Ada kisah disebaliknya?)

Biru. Tak dek  cerita disebaliknya. cuma suka dan rasa dia teli dengan personaliti. boleh ke camtu? haha.


10. Can you describe me in three words. How did you find my blog? (Bagaimana kamu boleh menjumpai blog saya?) 

Tak ingat. Tapi rasanya, awak pernah komen dekat blog saya, dan bila terjah blog awak balik, ada pasal review buku, so saya tertarik lalu follow. hewww


11. What kind of work you do for a living? ( Apa pekerjaan kamu? Mungkin kot) 

 Belajar.


Okay itu saja kot? (:

Next, saya mencalonkan blogger-blogger di bawah :

(soleh-s, (haha!)budak kampung, anis , diya fatiha, asha hana , sang pujangga perosak jiwa, hafizan) dan siapa-siapa rasa nak jawab pon boleh, maklumkan saja pada saia. ( Sudi tak nak jawab.mihmih.Korang boleh je nak jawab ke tak, tiada paksaan! :) )

Soalan-soalannya adalah :
  1. Anda sedang belajar atau bekerja dalam bidang apa? 
  2. Kata-kata hikmah yang anda pegang sebagai penguat semangat sehinga ke hari ini?
  3. Sebutkan satu hobi anda, Kenapa?
  4. Nyatakan satu pengalaman dimana sehingga ke hari ini anda tak pernah lupa? 
  5. Apa yang anda buat bila anda suka pada seseorang?
  6. Anda suka melancong? Tempat mana yang anda impikan untuk pergi? (tak kira dalam negara atau luar negara)
  7. Cadangkan satu tempat yang anda rasa berbaloi untuk dilawati,sebab? ( tak kira dalam negara atau luar negara)
  8. Siapa yang mendorong anda untuk  buat blog ? (diri sendiri,kawan?)dan  blog anda berkaitan apa?( fashion, review buku, random...dll)
  9. Apakah cita-cita anda yang anda rasa mustahil nak dapat, tapi anda berjaya dapatkannya?
  10. Sebutkan makanan kegemaran anda?
  11. Anda rasa blog saya ni menarik ? Ya /Tidak? (Nyatakan sebab)





Thursday, October 9, 2014

catatan 2






Realiti.

Dalam hidup , ada tika, kita tak pernah rasa cukup,
walaupun apa yang kita ada sudah melebihi daripada apa yang kita perlu.

Dalam masa yang sama
mereka yang memang tak cukup sentiasa rasa cukup dan lebih menghargai.



T.T


malu pada diri sendiri saat mengeluh entah apa apa.



hati kata mahu lebih meghargai setiap detik yang berlaku dalam hidup ini
hati kata mahu lebih menikmati setiap nikmat yang dikurniakan pada diri.
hati kata mahu mensyukuri setiap apa yang tuhan sudah beri.
hati kata mahu setiap apa yang di anugerahi sentiasa diingati .


supaya bukan sekadar hamdillah yang lahir dari bibir hambanya

sebaliknya

supaya nikmat nikmat yang bertaburan diguna sebaik -baiknya.




Sunday, September 21, 2014

(3)





"Hai ma." Sapaku apabila terpandangkan  mama yang sedang membetulkan shawl segera ariani di hadapan cermin di ruang makan tersebut. Mama sempat menoleh kearahku seketika seraya melemparkan senyuma manis sebelum mengemaskan lagi letak tudung ariani tersebut. Aku memerhatikan  mama lama dengan kerutan didahi. Shawl Ariani saja pun tapi dari tadi duk betul-betulkan, haih tak paham aku.

"Hai darling."  

"Ma...." Keluhku sambil membuat muka tidak suka dengan panggilan darling tersebut. Mama tergelak-gelak. Tahu yang aku anti- kepada panggilan manja sebegitu. Aku menarik kerusi, dan terus menghenyakkan tubuh diatas kerusi tersebut dengan bersila.

"Matahari dah terpacak, Al baru bangun?" Tegur mama.

Aku tersengih cuma mendengar teguran mama. 

"Penat la ma, semalam angkut barang dari tingkat tiga tau." Semalam, setelah selesai kertas akhir, aku mengangkut barang-barang dari kolej untuk dibawa pulang ke rumah. Seorang-seorang mengangkat barang  dari tingkat tiga ke tingkat paling bawah dan mengulangi beberapa kali kerja tersebut membuatkan aku lenguh satu badan sehinggakan aku rasa malas untuk bangun di awal pagi tadi.

"Eleh, semalam bibi Jah datang tolong kan?"  Mama sudahpun mengambil tempat dihadapanku.

"Memang lah tapi dia tolong masa kat bawah je." Rungutku perlahan sambil tanganku lincah menuang bijirin dan susu didalam mangkuk putih. Kemudian, jus oren yang sudah sedia terhidang, ku teguk perlahan. 

"Ma.. nak pergi mana?" 

"Jumpa kawan lama ma." 

"Kawan lama ma?" Soalku satu persatu. Aneh. Setahu aku, kawan mama hampir semuanya aku kenal. Sebab aku selalu juga menjadi driver mama, hantar mama pergi persatuan itu, kelab ini dan sebagainya. Jadi ,dari situ lah aku mengenal kawan-kawna mama yang terdiri daripada pelbagai latar belakang.

Mama mengangguk seraya bangun dari kerusi lalu mencapai beg tangan berjenama braun buffel yang berada diatas meja makan. " Kitaorang jumpa semula dekat facebook." Ujarnya sambil membetulkan letak jubah ombre yang dibei dari imaan butik,

" Ma, kawan ma ni perempuan kan?" Soalku berhati-hati. 

"Yes honey. Apa ingat ma nak jumpa ex-boyfriend ke? You nak mama kena parang dengan babah?"  

"hahahaha! Takut babah cemburu la tu." Usikku. 

"Al..." Bergetar suara mama. 

"Okay ma okay." 

"Nanti nak lunch minta bibi Jah masak okay? Bye" Aku hanya mengangguk dan membiarkan mama mencium kepalaku sebelum meninggalkan aku berdua-duaan dengan bibi Jah yang dari tadi aku langsung tidak nampak kelibatnya pun. 

*****

Selesai bersarapan, aku keluar dari ruang makan dan menuju ke ruang belakang rumah yang lengkap dengan kolam renang dan juga taman mini milik mama. Aku meletakkan telefon dan bungkusan yang diberikan oleh Hail diatas meja bersebelahan dengan kerusi santai. Bungkusan tersebut, kuperhatikan lama sebelum mengoyakkan perlahan-lahan. 

Sebuah buku berkulit putih. 

Aku menyelak helaian kertas kuning yang pertama. 

........................

.......................

........................ | we're not friends, we're strangers with memories | 200913|


Aku tak pernah kenal kau, macam aku kenal kawan-kawan aku yang lain. Aku tak pernah tahu siapa kau yang sebenar, tapi kenapa aku boleh meluahkan apa yang aku rasa pada kau?  Siapa kau yang sebenarnya? 

p/s : Memori yang aku tak kan lupa- makan roti atas bumen-Haha!



Aku senyum saat membaca bait-bait yang ditulis Hail. Dalam hati, aku terasa sayu. Tak tahu kenapa. 



*****























Friday, September 19, 2014

Persepsi |1| terhadap student pengajian agama




Persepsi orang sekeliling terhadap student agama melalui | pemakaian |


hari itu,aku sembang dengan seorang member kolej. aku kenal dia masa orientasi. tapi tak lah rapat sangat.  lepas orientasi masing-masing sibuk dengan kelas di fakulti masing-masing. kalau jumpa pun, setakat pandang say hai! dan senyum. setakat itu je la. so baru-baru ni, jumpa balik, dan sembang banyak la juga, pasal kolej, pasal backpakers bagai. tetiba dia tanya aku, 

"kau budak sains kan?"

 nak kata melopong tak la, tapi mulut aku ternganga kejap la.

"tak ah, aku budak api. | akademi pengajian islam|"

"eh ye ke? asal kau macam budak sains je?" budak sains camno, budak api camno?  Krik krik!

Itu tahan lagi, masa aku jumpa mak cik sorang ni kat jayajasko, dia tanya aku

 " dik, awak budak medic eh?" Kahkahkah! ni memang tak agak-agak kan.

logiknya : kebanyakkan  budak api pakai jubah/baju kurung/ tudung labuh (ditekankan)/ dan aku tak pakai tudung labuh. the end. semua orang dah pakukan dalam otak memasing, kalau budakagama mesti pakai jubah besar gedabak, baju kurung dan tudung  labuh. haru juga kalau budakapi seme kena pakai dresscode mengikut apa yang orang luar faham. kau budak agama, kena pakai tudung labuh tau!  come on gais, semua orang wajib tutup aurat bukan budakapi sajo.  dan pemakaian itu tak leh nak jadikan satu benchmark untuk korang judge budakapi ni camne,camne.  entah aku pun tak paham, apa kaitan pemakaian dengan jurusan yang kau amik.







Thursday, September 18, 2014

Review | Mobilebookcafe|






Lepas perjumpaan  sukarelawan K3G di HEP, aku sempat  la berjalan-jalan di sekitar main library UM yang sedang melangsungkan UM Library Carnival 2014. so apa yang aku jumpa dekat sana? Haaaaa. ada #mobilebookcafe (MBC) weyyyyyyy. Korang tahu tak apa tu MBC? MBC tu adalah sejenis kedai buku bergerak, haa macam zaman dedulu ada library bergerak, sekarang aku tak sure ada lagi ke tak.  konsepnya lebih kurang sama. Oh ni memang bestlah bagi orang yang suka gilak dengan buku-buku. 


Konsep dia super duper creative dan cool memang la mampu menarik minat aku kan. buku-buku yang dijual pun kebanyakan dari penerbit yang terkenal , macam alaf21,fixi dan yang lain aku tak sempat tengok. haha. sebab aku usha novel latest dari Aisya sofea  yang aku cari. so lepas dah beli novel, aku sembang-sembang la dengan kakak yang in-charge (sorry.aku lupa tanya nama but  she's very friendly!)  Kalau universiti/sekolah/ korang ada buat event apa-apa saja dan nak invite diorang pun boleh 9tapi kena refer pada syarat diorang la kot ) korang boleh search MBC melalui facebook dan boleh usha diorang punya blog! 


Follow diorang cepat tau! 

gambar ehsan dari : @mobilebookcafe



gambar ehsan dari : blog mobilebookcafe




| gambar sepetang bersama mobilebookcafe |

sesungguhnya aku menyokong kuat usaha ini dalam membudayakan amalan gemar membaca. orang kata, lagi banyak kita membaca, lagi banyak kita dapat maklumat, dapat pengalaman, (kiranya tanpa sempadan) hmm. Tahniah kepada yang empunya idea dan team MBC yang mampu merealisasikan konsep mobilebookcafe sebegini rupa. eh banyak pula sebegininyepun.haha!tolong teruskan MBC ni!

itu kakak yang peramah tew. kakak:
"Suka baca novel tulisan dia?
aku : "Of course lahh. dia  favourite author kot. hahaha!
Novel Aisya Sofea | Dialah Cinta Hatiku |

Lela dan ulat buku. Haha! 


tangkapan untuk hari ni!

tak zabarr nak baca dedua neh :3




lastly, gambar reramai sebelum MBC balik. weehooo! this is best beroooooo!

"lagi banyak kita baca, lagi banyak kita 'dapat'





Wednesday, September 17, 2014

Hari malaysia,





aku sambut dengan menjadi salah seorang volunteer | crew TP ( Telekung Project ) untuk program The Ukhwah Gathering : Doa4ummah) yang berlansung di dewan & masjid IPK seksyen9 Shah Alam. rasa nak cuci mata, usha lah gambar-gambar di bawah :  XD


| sesi petang |













adik-adik ni kompang power betul - sambut 800  VVIP  




adik- adik VVIP  yang diraikan.




******




solat asar berjemaah : bicara khas : | palestine |
bersama ustaz salehuddin abu samah &
Ustaz Roslan Mohamed
Moderator : PU Ustaz Rafi


| sesi malam |


 ada solat maghrib berjemaah : tazkirah : solat taubat : solat hajat : bacaan qunut nazilah  dan majlis makan malam di sertai dengan persembahan dari hariz bintang kecil, dan  juga team ( tak ingat ) tapi diorang buat persembahan best la jugak! lagu warisan/ kau pergi/ aku tabik pada yang main biola itu (tudung kuning), memang daebak la kan. selain itu, ada juga jemputan dari artis semacam kak bed- lah ahmad- ucop wilca ( tak tau nama betoi dia apa,sorry) , azlina ridzuan, dan.... 


belanja gambar satu keping. klik!










sambung ....

aku sambut Hari Malaysia dengan menjadi sebahagian daripada sahabat TP ( Telekung Project ) untuk program |the ukhwah gathering : Doa4ummah | menjadi krew sukarela yang dipilih-Nya  (walaupun awalnya aku tak dapat apply atas sebab-sebab tertentu ( aku nak sangat sebenarnya) tapi dah dikata kalau rezeki itu untuk kita tetap kita yang punya) Alhamdulillah. thanks yana-kak era- kak zila-dan sahabat TP yang sama-sama bagi peluang untuk kitaorang buat something yang memberi manfaat pd hari malaysia ni. herher. 

aku (yana & lela)  pergi sekali sebab kami memang  dah lama usha nak buat benda macam ni, teringat masa program kemboja dulu | masa join program ke kemboja januari lepas, kitaorg colab dengan kak zila. so kak zila banyak shout out untuk sumbangan utk bawa ke kemboja, dan aku rasa  ni lah salah satu cara untuk aku balas budi kak zila dan tp crew yang lain yang banyak gila bantu kitaorang (orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa)  heh. even diorang tak minta membalasnye pun. tapi itu bukanlah sebab yang kukuh pun,and  after this, kalau ada lagi project kak zila, of course la aku nak join lagi. Haha! 

berada di sana hampir satu hari, aku dapat timba pengalaman,dapat banyak ilmu, dan haruslah aku dapat banyak kawan  dari aku tak kenal siapa-siapa dekat sana ,sampai boleh buat geng ( kak mus dari Um, satu fakulti,sebelum ni tak pernah bertegur sapa, tapi join TP boleh kamceng macam dah kenai lama, kak Khalisah dari kajang- memang cool gila orang dia, lejen je sensorang redah dari kajang sebab sama-sama nak jadi volunteer, aunty-aunty yang tak sempat tanya nama, tapi insya-allah kalau ketemu lagi, bisa diingatin kok wajahnya. haha. macam sesuailah dengan tema | the uhkwah gathering : Doa4ummah| memang aku terasa la ke-ukhwahan dekat sana even tak pernah kenai langsong.hew.

join something yang dua-dua dapat manfaat ni memang lah nikmat paling best. as volunteer (KREW), aku belajar banyak benda nak-nak lagi dalam pengurusan majlis, macam mana nak plan untuk satu dewan besar, macam mana nak susun atur setiap hiasan, supaya nampak cool dengan gaya tersendiri, nak check setiap item cukup untuk lebih 800 VVIP-baloon, goodies bag, coklat, kek coklat, setiap bendalah. nak raikan VVIP, mestilah buat sehabis baik ye dak. kalau kita pun kita nak semuanya nampak perfecto! so banyak la aku belajar sbb  aku langsung tak dek pengalaman. 

dan sudah pasti lah bila  tengok muka semua VVIP  yang diraikan, mereka nampak gembira/seronok/ dan rasa dikasihi di sayangi, buatkan aku puas hati. aku tak mampu nak organised project kasih sayang besar-besaran macam ni, atleast jadi volunteer sekejap pun jadilah, untuk cuba memahami apa yang dipanggil nikmat Allah, kita senang jangan sampai lupa orang yang memerlukan.. 

orang ada la tanya, syok sangat ke buat kerja kerja sukarelawan? hmm,hmm, nak jawab pun tak tau. apa yang aku boleh tulis kat sini, selagi kau minat/kau enjoy gila/ selagi itu la kau rasa syook gilo dan puas hati dapat tengok orang senyummmm. Teehe =D

****

thanks pada TP crew, sebab bagi peluang dan ruang untuk jadi volunteer walaupun sekejap, semoga TP ada project lain yang memerlukan volunteer seperti kami. Eheh. 

last picture, dengan owner TP,kak zila. " Kak zila, ingat tak kitorang, masa nak teruskan project kemboja.. 

"dah ahhh.. tak ingat ahh.." kak zila jawab sambil gelak-gelak. Orang kalau ikhlas, memang dia tak kan nak ingat setiap apa yang kebaikan yang dah dilakukan. May allah bless u and TP always.  



Selamat hari Malaysia!
 Semoga Malaysia terus aman & damai. 






Monday, September 15, 2014

[ RB ] MENTAL : Shaz Johar




Tajuk : Mental 
Penulis : Shaz Johar 
Terbitan : Fixi 
Rating : 4/5





Aku baca MENTAL  bila aku tak mengantuk- so bila dah baca- aku terus jadi tak nak tido langsung.
apa cerita kan? adakah dengan aku-aku sekali mental? Aha! Mula-mula aku macam blur-siapa - maya-siapa-raudhah. Tapi bila dah nak ending, dapatlah teka ending dia camna.haha! Tapi novel ni memerlukan penghayatan yang sebenar kalau tak, susah nak faham. atau kau langsung tak faham. aku tak pernah baca tulisan shaz johar sebelum ni,so Mental ni noverl pertamalah. Hmm.Baguslah! tak reti nak komen lelebih sebab aku tak pandai karang cerita macam diorang buat tapi selagi aku boleh hadam dan tak tido kira bestlah!

Selamat membaca! 


P/s: selamat hari malaysia. Korang buat apa je cuti esok?




1.0








Tamat saja kuliah, aku berlari-lari menaiki  tangga yang disediakan untuk sampai ke atas bukit sana. Nama saja bukit tapi sudah bersimen dari bawah sampai atas. Orang kata tempat itu tempat larangan,sebab bahaya. Takut jatuh,kalau hujan memang licin ya amat. Tapi itulah satu-satunya tempat yang sesuai untuk orang macam aku, bersendirian. 

Aku termengah-mengah. Saat kaki tiba di atas, aku mengerutkan dahi. Setahu aku, tiada siapa yang suka melepak ditempat ni melainkan aku. Tapi sekarang sudah ada seseorang yang asing bagi aku sedang duduk membelakangkan aku sedang merenung jauh. 

Mahu turun semula, aku dah penat-penat naik tangga sampai basah belakang baju.  Akhirnya,aku menghampiri lelaki tersebut juga. Takut-takut berani,kata orang. Buatnya orang jahat, tolak aku jatuh bukit, memang kes niaya, masuk paper muka depan jawabnya.

" Roti?" Sepaket roti kuunjukkan kepada lelaki tersebut. 

Lelaki yang berkemeja ungu itu mendongak kearahku tapi tiada senyuman diwajahnya. Dia hanya melihat bungkusan roti ditanganku sekilas sebelum kembali menghalakan wajahnya ke hadapan . Roti tersebut, ku letak ditepi sila lelaki itu. 

"Aku bukan datang sini untuk makan." Eh eh. Kerek betul.

Aku hanya mengangkat bahu tanda aku tidak kisah dengan kenyataannya. Tidak penting pun.

"Kalau ye pun, jangan cantas pahala aku." Senyumku sinis  ketika lelaki itu menoleh kearahku.

Sebungkus roti lagi,aku keluarkan dari tote bag aku yang penuh dengan button badge. Bungkusan roti tersebut ku koyakkan dengan cermat. Roti yang berintikan coklat itu kugigit perlahan-lahan. 

"Iyalah. Kalau kau ambik je roti ni, kau makan, kau kenyang. Kalau kau kenyang, aku dapat pahala mengenyangkan  orang. Faham?" 

Lelaki itu diam. Roti di atas simen itu dicapai juga dengan rasa terpaksa. "Thanks...."  Lelaki tersebut memandang aku,sebab nak tahu nama. 

" Panggil aku Al.Kau?" 

"Hail"

"What the he..." Tidak jadi untuk meneruskan kata 'hell' itu apabila lelaki disebelahku ini mencerun semacam saja. Tarik balik, tarik balik sebelum dia humban aku kebawah. Tragedi pula karang. Aku tersengih lalu mengankat tangan bagi menutupi kesalahanku.

"Kau buat apa kat sini?" Aku menyoal setelah roti didalam mulut selamat mendarat kedalam perut. 

"Kau rasa?" 

Haih. Main soal-soal ni sungguhlah aku tak berkenan. Dia tak tau ke soalan itu memerlukan jawapan?
Aku sengaja memandang wajah lelaki disebelahku. Dia masih lagi menebarkan pandangan ke sekitar bukit yang bersimen itu. Langsung tidak menghiraukan aku yang sibuk mencari wajahnya. Sengaja.

"Nak bunuh diri kot." 

Jawapan selambaku mendapat jelingan pertama darinya. Jelingan tajam itu membuatkan aku terpaksa simpan senyum dan gelak sekaligus.Jawapan aku kira logik apa. Tak kan orang naik bukit bersimen ni sebab saja-saja nak tukar baju. 

" Gurau sajo." 

"Setahu aku ni tempat yang orang jarang nak naik,sebab kata orang bahaya. Selama ni aku je yang salalu naik sini. So bila aku nampak kau, aku macam tak percaya dan.....  tempat yang kau duduk tu tempat favourite aku." Jelasku panjang lebar.

Hail memandang simen yang dia sedang duduk itu. Kemudian,dia mengalih pandangan kearahku.

"Kau ingat aku kisah ke bila kau kata ni  tempat duduk favourite kau?"  Aku menggeleng laju. Roti kuhabiskan masuk kedalam mulut. Aku mengunyah roti perlahan-lahan sambil mengelap bibirku yang comot dengan coklat dengan belakang tangan. 

"Aku saja nak bagitahu kau." Tanpa mempedulikan Hail yang masih termenung jauh itu, aku mengeluarkan  sebuah buku pendek dari dalam tote bag lalu kucoretkan apa -apa sahaja tentang hari yang aku lalui. 

"Kau buat apa?" Hail cuba mencuri pandang kearah tulisanku yang sudah tercatat diatas buku pendek berwarna hitam itu. Aku segera menutup catatatanku dengan tangan kiriku. "Jangan sibuk. Sambung je termenung kau tu." 

Hail mencebik.

Lima minit kemudian, 

"Kau akan rasa terbeban tak,kalau parents kau paksa buat sesuatu yang kau tak suka?" 

Aku mengerutkan dahi apabila soalan tersebut disuarakan. Tanpa memandang kewajah Hail, aku membaling batu-batu kecil di tepi-tepiku, kebawah.  Aku tak menjawab sebaliknya diam dan terus membisu. Aku sudahlah tak kenal dia.Malas pula nak jadi kaunselor tak bertauliah kat sini.

"Sem ni sem terakhir aku kat sini. Hampir empat tahun,aku  study benda yang aku tak minat langsung." Beritahu Hail lagi. 

Kepala kuanggukan bagai burung belatuk. Aku macam boleh dapat tangkap apa yang Hail cuba sampaikan. Telingaku mendegar tapi tanganku juga masih laju menulis sesuatu diatas line-line kertas kuning.

 "Parents aku tak pernah tanya aku, apa yang aku minat nak buat, apa kesukaan aku."

"Kau nak cakap yang kau rasa terbeban study apa yang parents kau suruh?"  Aku cuba menyimpulkan sesuatu dari ayat-ayat Hail tadi. Hail hanya menggumam. Kemudian, dia mengangguk.

"Kadang-kadang aku fikir, aku ni macam tiada kuasa langsung nak tentukan apa yang aku suka, apa yang aku tak suka.Impian aku dengan impian keluarga aku berbeza sangat. Kawan aku cakap aku tak dek pendirian, tapi  bukan itu masalahnya. Masalahnya aku tak sampai hati nak tolak kehendak mereka.

"Kau anak yang baik." Pujiku jujur. Hail tersenyum nipis 

" Kau rasa aku anak yang baik?"

Aku mengangguk. 

" Pertama kali aku dengar benda  positif lepas aku ceritakan masalah aku."

"Well, aku memang dilahirkan untuk berkata yang positif-positif saja." Tergelak Hail dengan kata-kataku. 

" Aku tabik dekat kau, walaupun kau rasa terbeban dengan apa yang kau buat sekarang, tapi kau tetap teruskan sampai dah nak grad dah pun. Boleh aku tau tak,  kau study dalam bidang apa eh?" 

"IT." 

"Parents kau ada kilang komputer?Atau makmal komputer?" Hail diam sambil matanya terarah kepadaku. Aku menyangkan gigi putih mungkin ada terselit coklat sedikit.haha!

"Okay soalan itu abaikan."

******

Mula daripada hari itu, aku dan Hail berkongsi bukit simen itu bersama. Kadang-kadang aku naik berseorangan. Kadang-kadang, aku naik bersama dia. Tapi aku tak pernah berjanji untuk berjumpa dia di bukit sana. Hanya berjumpa secara kebetulan atau sebenarnya ia sudah ditakdirkan?






(1)







dilema satu : sem  5

****

Aku tak benci lelaki

tapi 

tak juga suka mereka. 


*** dilema***

Monday, September 8, 2014

20 factsaboutme





lately, aku tengok dekat ig. orang duk 20factsaboutme tagged by bla bla, haa ni aku buat tak dek siapa yang suruh aku buat, aku buat sendiri je, Kau mampu ker? Haha *omjayy nyampah* haha! =P

1. Nama penuh fatin nurul athirah. so far, tak dek siapa lagi yang panggil aku dengan nama nurul.mungkin orang fikir tak sesuai dengan perwatakkan aku yang tak berapa nak lembut nih.

2. Lahir dekat kuantan, membesar dekat merata (banyak negeri) currently, dekat Perlis dan KL (bila orang tanya berasal dari mana? aku konfius nak jawab macam mana.

3. Aku suka baca novel. Dan start baca novel sejak umur 12 tahun . Novel first yang aku baca, Bicara Hati tulisan Damya Hanna.

4. Aku suka melancong. Itu penyakit keturunan.Melancong dalam negera/luar negara. Ikut bajet. tempat paling best yang aku pernah pergi Istanbul, Turki. Memang best gila!

5. Aku prefer kau/aku dari saya/awak atau I & you/ au ana /ente Tapi kalau orang tu yang mula dulu,aku follow with the flow ahhh cerita dia tapi aku dapat rasa  fake gila la kan.. Ahahaha! 

6. Aku tak pandai masak.Kalau aku masak,sayur pon boleh  hancur.

7.Aku suka gabungan warna biru dan hijau. Tiada maksud apa-apa.Haha.

8.Aku failed bawak kereta.sebab tak tahu jalan, lambat pick up. apatah lagi kalau bagi peta, jahanam la jawabnya. orang tunjuk jalan sepoloh kali pon aku masih bebal lagi nak ingat. aku boleh bawak kereta kalau time tu tak banyak kereta atau konvoi je. *masalah 'yakin diri' pon ye jugak.

9. Aku student UM la buat masa ni.

10. Aku suka  guna facebook & blog lagi.

11. Aku suka bersikap jujur dan minta orang lain jujur sama, walaupun hati aku akan sakit/org lain sakit tapi itu proses yang makan masa sikit. bagi aku kalau pendam, masalah tak boleh selesai. 

12. Aku suka tengok fashion dress muslimah  yang betul betuk muslimah sekarang macam calaqisya, zawara, EDZ, lovetodress_shop paling daebakk dia punya design ,tapi nak ikut/ beli total memang tak mampu ahh.Haha

13. Untuk jangka masa depan,aku plan nak smabung master - kaunseling dekat usim

14. Aku suka activity yang mencabar. flying fox, para sailing....  mencabar ke masalahnye? Haha.

15. Orang selalu cakap, aku sombong tapi  itu orang yang tak kenal aku betul-betul la. 

16. Aku anak sulung. Ada tiga adik. Dan aku selalu cari pasal dengan Iddin,bongsu.

17.  setiap apa yang aku nak buat, aku mesti fikir parents aku dulu.

18. Aku suka amik sesuatu benda dari sudut positif.*Nampak poyo tapi itu lah aku. 

19. Aku tak suka dengar cakap-cakap orang.  Kalau orang cakap banyak, ada aku kisah?

20. Aku buta sikit kalau orang cerita nak pergi tengok wayang, cerita itu ini.. sebab aku tak suka tengok wayang. bila cerita dekat wayang dah dekat dua tiga tahun lepas, baru aku tengok.Heh.

p/s: Soleh-S kalau baca, buat 20 facts about me eyh? Lol.

p/s/s: First dak kuliah, aku dapat satu esaimen. pengalaman memalukan, aku salah masuk dk. K bye.









Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...