Posts

Showing posts from 2014

penghujung semester,

Image
kalau tak dek rasa gelabah,resah,gelisah,kecewa rasanya macam tak lengkap kalau enko itu manusia yang bergelar student. aku sendiri sedang melaluinya, tapi masih sempat menulis didalam blog betapa aku rasa semua perasaan itu.kehkeh Mana taknya, hujung-hujung minggu ke 13,14 ni lah seme benda pun kena submit, esaimen la, report la, artikel la, video lawatan la, dah jatuh hukum wajib submit kalau enko nak ada markah la~ kalau tak nak kau boleh watlek watpeace.
buat masa ni, kerja-kerja aku masih lagi berbaki 50%, nampak macam siket tapi sebenarnya banyak. artikel sirah aku masih kelam lagi. laporan(kajian agama) lawatan ke church hari itu pon samar-samar lagi, takhrij hadith pun,  phew-phew lagi, 
lagi satu benda aku risau ya amat pasal dinner jabatan. dan paling malang bila aku yg nan hado pengalaman ni yang kena organise. memang macam hape je la kan.dah la-baru-baru ni, isu tempat dinner kena reject padahal sebelum ni majoriti dah setuju,kejadah sangat! tapi so far benda itu dah sett…

Aku,

terserempak dengan Lan (bukan nama sebenar) dekat foodcourt. masa itu aku baru sampai. aku tanya dia, "ko nak pergi mana?" 
dia jawab, dia nak balik. so  alang-alang itu aku bawak kereta aku ajak la dia sekali,sebab aku tahu weekend, bas tak menentu. dari foodcourt nak kolej agak aa jauh jugak kalau nak menapak!
"tapi,kejap eh aku nak beli makan." 
"okay, eh jomlah jumpa  ira (bukan nama sebenar)  dekat sana" 
"aaaaa,takmau segan. dia mesti dengan geng dia."
"ahh kau tak payah nak segan sangat.jom-jom" 
aku biarkan je lah dia pergi jumpa kawan-kawan dia yang kebetulan tengah makan dekat situ juga, aku pergi lah beli makanan untuk malam nanti. lepas aku dah beli makanan itu,aku datang dekat Lan.  dia pun kenalkan lah semua-semua yang ada kat situ, taklah ramai ada tiga ornag je pun. yg sornag itu ex-kolej kitaorang.
so lepas aku dah sembang sikit2,kenal sikit2,aku pun nak blahlah.
waktu aku nak blah itu, Lan pandang aku, then automatic…

Sekurang-kurangnya,

hargailah usaha orang yang sebelum ni.
kalaupun kau ada usaha yang lebih bagus.
tak tahu ke,orang sebelum ni pecah kepala
fikir nak buat yang terbaik, fikir macam mana
nak create something yang bermakna tanpa membebankan.?

pernahke tanya orang terdahulu, kenapa buat macam ni?
pernah ke tanya relevan ke tak pendapat kau yang membuat tuli tu?
pernahke kau cuba buat banding tara kenapa dan kenapa orang lain buat macam itu?

dan kenapa engkau yang lebih dewasa
tergamak keluarkan pandangan semacam itu?
kenapa ?

tak boleh ke guna ayat-ayat yang lebih nampak nilai kau yang lebih dewasa?

Aku tak boleh nak luahkan bila aku rasa aku sakit sangat.
Sebab orang yang buat aku sakit, lebih berusia dari aku
Aku hormatkan kau, sebab itu aku biarkan diri aku kaku, beku

dan akhirnya lidahku juga turut terkelu ...........................



Review : SPS | Anjell

Image
Semalam lepas pergi MAPOBA, aku jejak kaki dekat kino KLCC pula, sebabnya  nak cari juga novel SPS. Masa aku tanya kakak dekat  Karya seni punya booth,dia cakap dah liau. So aku kecewa gila langsung terus ke Kino, so rezeki aku ada. dapat lah aku baca SPS semalam, bagi menghilangkan rasa tensi yang aku alami sejak dua menjak nih. Hehe.
Ternyata tak sia-sia la aku redah jem , manusia semalam, bila SPS memang best untuk dibaca time -time stress. Bahahhaa! Rasanya plot dan jalan cerita SPS ada beza dengan EC (Eksperimen Cinta)tapi dua-dua penulisan Anjell ni memang tak menghampakan aku! Aku syorkan sangatlah pada enko yang suka baca novel cinta dan romantis nih! 
Aku tak tau nak tulis review yang macam pernah aku buat sebelum-sebelum ni, review yang panjang berjela-jela sebab aku simpan idea aku nak karang esaimen. cumanya aku nak tulis yang boleh relate dengan cerita SPS ni ialah , 
" ada sesetengah perkara yang kita sendiri rasa belum bersedia untuk berhadapan dengan nya, tapi bi…

Broga,

Image
yang pilih tempat ni aku, yang ajak pergi ni pun aku, yang merengek-rengek, nak pergi pergi jugak pun aku, 
bila dah sampai kaki broga, yang nak balik cepat pon akuuuuuu!huuuuu! kenapa nak balik cepat? Sebab aku rasa bala sangat aku kena panjat kaki-kaki bukit sebelum sampai Puncak! Macam tak sanggup, tak sampai puncak pon lagi, aku  rasa nak give up sebab penat seyh.. meleleh peluh aku ,kalau tabung mau cukup satu baldi ( tipu) ahhh memang aku tak suka biarkan peluh2 aku keluar, sayang dowh! hahaha.  tapi member aku yang dah biasa panjat bukit ni cakap.
"kau jangan give up, kat sini memang la tak nampak cantik (refer pd hutan dan tanah tepi2 kitaorang) tapi kalau kau dah sampai puncak first kau akan rasa,aummm" 
hahaha bengong!
tapi dalam kepala aku " kau jangan give up, nanti tak boleh tengok abam-abam sado yg lagi kacak  tgh baca quran  setiap check point. " kehkeh  =P
so,aku teruskan jugak lah pendakian bukit broga (pendakian la sangat). beginner macam aku har…

Review Novel : Lazuardi | Nasz

Image
Tajuk : Lazuardi  Penulis : Nasz Penerbitan : Jemari Seni  Harga : Rm 23/Rm26 Rating: 4/5

Nak review tapi tak tau nak tulis apa. bahahahahaha!

me & my best kakak.

Image
Selalunya, kalau orang grad, dia tunggu je depan DTC (kalau dak-dak UM la)  nanti berkerumun la orang-orang nak bagi bunga la, hadiah la, ucapan tahniah la, bergambar la, aku? Orang yang grad datang cari aku wei.Haha! Kira macam derhaka la kan, derhaka sikit je.
 semalam, 
aku raikan kejayaan dia macam kitaorang baik sangat kan. HAHA! kalau aku tak jumpa dia semalam, memang agak payah nak jumpa dah la manusia yang selalu dengar keluhan mengarut aku ni, sebab dia base dekat Kelantan, so, semalam juga aku decide tawaf UM tercinta tiga kali cari parking nak sambut dia depan Dewan Tunku Canselor, acah-acah 'i'm panah sri dewi sambil melutut dengan bawak bunga sebab dia grad hari semalam kan,  
tapi....tapi..... parking full weiii,dan aku terus balik ke kolej dengan perasaan hampa. mesej dia, dia cakap nak balik dah,walaupun aku rasa dia nak juga jumpa aku sangat.kahkah! (macam aku nak sangat jumpa dia!) tengah layan kecewa aku, dapat mesej dia nak datang jumpa aku kat kolej.
Weeh…

Liebster Award :)

Image
Assalamualaikum! :)




seminggu ke dua minggu eh, tapi memang aku rasa lama la sangat bila tak update update apatah lagi aku di tag oleh k.soleh-s tentang LIEBSTER AWARD. lagi la terasa lama sangat nak jawab setiap persoalan yang dikemukakan bertambah dengan rasa serba salah lagi ( tapi bukan sengaja betol-betol sibuk sikit) busy tahun tiga lain macam sikit rasanya.haihhhh.

okay. btw THANK YOUUUUU  k. soleh-s sebab tag kite. ihiksss


kalau tanya aku liebster award ni apa? haruslah aku tak tau nak jawab apa,sebab aku tak pernah dengar dan tahu pun kewujudan award ni. tapi yang aku boleh kasi tahu apa yang aku faham, dia ada peraturan semacam dibawah ini, copy paste dari blog k. soleh -s juge.


" The Official Rules Of The Liebster Award  If you have been nominated for The Liebster Award AND YOU CHOOSE TO ACCEPT IT, write a blog post about the Liebster award in which you: 1. thank the person who nominated you, and post a link to their blog on your blog. 2. display the award on your blog — b…

catatan 2

Realiti.

Dalam hidup , ada tika, kita tak pernah rasa cukup,
walaupun apa yang kita ada sudah melebihi daripada apa yang kita perlu.

Dalam masa yang sama
mereka yang memang tak cukup sentiasa rasa cukup dan lebih menghargai.



T.T


malu pada diri sendiri saat mengeluh entah apa apa.



hati kata mahu lebih meghargai setiap detik yang berlaku dalam hidup ini
hati kata mahu lebih menikmati setiap nikmat yang dikurniakan pada diri.
hati kata mahu mensyukuri setiap apa yang tuhan sudah beri.
hati kata mahu setiap apa yang di anugerahi sentiasa diingati .


supaya bukan sekadar hamdillah yang lahir dari bibir hambanya

sebaliknya

supaya nikmat nikmat yang bertaburan diguna sebaik -baiknya.




(3)

"Hai ma." Sapaku apabila terpandangkan  mama yang sedang membetulkan shawl segera ariani di hadapan cermin di ruang makan tersebut. Mama sempat menoleh kearahku seketika seraya melemparkan senyuma manis sebelum mengemaskan lagi letak tudung ariani tersebut. Aku memerhatikan  mama lama dengan kerutan didahi. Shawl Ariani saja pun tapi dari tadi duk betul-betulkan, haih tak paham aku.
"Hai darling."  
"Ma...." Keluhku sambil membuat muka tidak suka dengan panggilan darling tersebut. Mama tergelak-gelak. Tahu yang aku anti- kepada panggilan manja sebegitu. Aku menarik kerusi, dan terus menghenyakkan tubuh diatas kerusi tersebut dengan bersila.
"Matahari dah terpacak, Al baru bangun?" Tegur mama.
Aku tersengih cuma mendengar teguran mama. 
"Penat la ma, semalam angkut barang dari tingkat tiga tau." Semalam, setelah selesai kertas akhir, aku mengangkut barang-barang dari kolej untuk dibawa pulang ke rumah. Seorang-seorang mengangkat barang…

Persepsi |1| terhadap student pengajian agama

Persepsi orang sekeliling terhadap student agama melalui | pemakaian |


hari itu,aku sembang dengan seorang member kolej. aku kenal dia masa orientasi. tapi tak lah rapat sangat.  lepas orientasi masing-masing sibuk dengan kelas di fakulti masing-masing. kalau jumpa pun, setakat pandang say hai! dan senyum. setakat itu je la. so baru-baru ni, jumpa balik, dan sembang banyak la juga, pasal kolej, pasal backpakers bagai. tetiba dia tanya aku, 
"kau budak sains kan?"

 nak kata melopong tak la, tapi mulut aku ternganga kejap la.

"tak ah, aku budak api. | akademi pengajian islam|"

"eh ye ke? asal kau macam budak sains je?" budak sains camno, budak api camno?  Krik krik!

Itu tahan lagi, masa aku jumpa mak cik sorang ni kat jayajasko, dia tanya aku

 " dik, awak budak medic eh?" Kahkahkah! ni memang tak agak-agak kan.

logiknya : kebanyakkan  budak api pakai jubah/baju kurung/ tudung labuh (ditekankan)/ dan aku tak pakai tudung labuh. the end. semua oran…

Review | Mobilebookcafe|

Image
Lepas perjumpaan  sukarelawan K3G di HEP, aku sempat  la berjalan-jalan di sekitar main library UM yang sedang melangsungkan UM Library Carnival 2014. so apa yang aku jumpa dekat sana? Haaaaa. ada #mobilebookcafe (MBC) weyyyyyyy. Korang tahu tak apa tu MBC? MBC tu adalah sejenis kedai buku bergerak, haa macam zaman dedulu ada library bergerak, sekarang aku tak sure ada lagi ke tak.  konsepnya lebih kurang sama. Oh ni memang bestlah bagi orang yang suka gilak dengan buku-buku. 

Konsep dia super duper creative dan cool memang la mampu menarik minat aku kan. buku-buku yang dijual pun kebanyakan dari penerbit yang terkenal , macam alaf21,fixi dan yang lain aku tak sempat tengok. haha. sebab aku usha novel latest dari Aisya sofea  yang aku cari. so lepas dah beli novel, aku sembang-sembang la dengan kakak yang in-charge (sorry.aku lupa tanya nama but  she's very friendly!)  Kalau universiti/sekolah/ korang ada buat event apa-apa saja dan nak invite diorang pun boleh 9tapi kena refer p…

Hari malaysia,

Image
aku sambut dengan menjadi salah seorang volunteer | crew TP ( Telekung Project ) untuk program The Ukhwah Gathering : Doa4ummah) yang berlansung di dewan & masjid IPK seksyen9 Shah Alam. rasa nak cuci mata, usha lah gambar-gambar di bawah :  XD

| sesi petang |





















******




| sesi malam |

 ada solat maghrib berjemaah : tazkirah : solat taubat : solat hajat : bacaan qunut nazilah  dan majlis makan malam di sertai dengan persembahan dari hariz bintang kecil, dan  juga team ( tak ingat ) tapi diorang buat persembahan best la jugak! lagu warisan/ kau pergi/ aku tabik pada yang main biola itu (tudung kuning), memang daebak la kan. selain itu, ada juga jemputan dari artis semacam kak bed- lah ahmad- ucop wilca ( tak tau nama betoi dia apa,sorry) , azlina ridzuan, dan.... 








[ RB ] MENTAL : Shaz Johar

Image
Tajuk : Mental  Penulis : Shaz Johar  Terbitan : Fixi  Rating : 4/5




Aku baca MENTAL  bila aku tak mengantuk- so bila dah baca- aku terus jadi tak nak tido langsung. apa cerita kan? adakah dengan aku-aku sekali mental? Aha! Mula-mula aku macam blur-siapa - maya-siapa-raudhah. Tapi bila dah nak ending, dapatlah teka ending dia camna.haha! Tapi novel ni memerlukan penghayatan yang sebenar kalau tak, susah nak faham. atau kau langsung tak faham. aku tak pernah baca tulisan shaz johar sebelum ni,so Mental ni noverl pertamalah. Hmm.Baguslah! tak reti nak komen lelebih sebab aku tak pandai karang cerita macam diorang buat tapi selagi aku boleh hadam dan tak tido kira bestlah!
Selamat membaca! 

P/s: selamat hari malaysia. Korang buat apa je cuti esok?



1.0

Tamat saja kuliah, aku berlari-lari menaiki  tangga yang disediakan untuk sampai ke atas bukit sana. Nama saja bukit tapi sudah bersimen dari bawah sampai atas. Orang kata tempat itu tempat larangan,sebab bahaya. Takut jatuh,kalau hujan memang licin ya amat. Tapi itulah satu-satunya tempat yang sesuai untuk orang macam aku, bersendirian. 
Aku termengah-mengah. Saat kaki tiba di atas, aku mengerutkan dahi. Setahu aku, tiada siapa yang suka melepak ditempat ni melainkan aku. Tapi sekarang sudah ada seseorang yang asing bagi aku sedang duduk membelakangkan aku sedang merenung jauh. 
Mahu turun semula, aku dah penat-penat naik tangga sampai basah belakang baju.  Akhirnya,aku menghampiri lelaki tersebut juga. Takut-takut berani,kata orang. Buatnya orang jahat, tolak aku jatuh bukit, memang kes niaya, masuk paper muka depan jawabnya.
" Roti?" Sepaket roti kuunjukkan kepada lelaki tersebut. 
Lelaki yang berkemeja ungu itu mendongak kearahku tapi tiada senyuman diwajahnya. Dia hany…

(1)

dilema satu : sem  5
****
Aku tak benci lelaki
tapi 
tak juga suka mereka. 

*** dilema***

20 factsaboutme

lately, aku tengok dekat ig. orang duk 20factsaboutme tagged by bla bla, haa ni aku buat tak dek siapa yang suruh aku buat, aku buat sendiri je, Kau mampu ker? Haha *omjayy nyampah* haha! =P
1. Nama penuh fatin nurul athirah. so far, tak dek siapa lagi yang panggil aku dengan nama nurul.mungkin orang fikir tak sesuai dengan perwatakkan aku yang tak berapa nak lembut nih.
2. Lahir dekat kuantan, membesar dekat merata (banyak negeri) currently, dekat Perlis dan KL (bila orang tanya berasal dari mana? aku konfius nak jawab macam mana.
3. Aku suka baca novel. Dan start baca novel sejak umur 12 tahun . Novel first yang aku baca, Bicara Hati tulisan Damya Hanna.
4. Aku suka melancong. Itu penyakit keturunan.Melancong dalam negera/luar negara. Ikut bajet. tempat paling best yang aku pernah pergi Istanbul, Turki. Memang best gila!
5. Aku prefer kau/aku dari saya/awak atau I & you/ au ana /ente Tapi kalau orang tu yang mula dulu,aku follow with the flow ahhh cerita dia tapi aku dapat rasa…