Friday, November 15, 2013

KOREA. BE INSPIRED. DAY 2



Assalamualaikum! Hey you you! Yes you. Apa khabar? 
Alhamdulillah,fine? Cool ;) 

Aku rasa malam ni jiwa aku terkacau atau pun terkesan sikit sehingga ia menimbulkan kestressan dibenakku. Aku pernah dengar,kalau kita tengah stress,hold dulu dengan benda yang rumit yang kita sedang buat sebaliknya kita buatlah perkara yang boleh buat kita enjoy. Macam sekarang,aku tengah update blog, ini disebabkan dengan update blog,sedikit sebnayak,stress aku bagaikan melambai-lambai untuk pergi.Heh.

"Macam tipu jerp... macam tipu jerp.." Haha! Gurau ja lah =p


Bagi mengcoolkan balik jiwa aku, aku nak bentangkan pengalaman aku bercuti ke Korea. Mungkin tak semua tempat aku pergi,  Dan mungkin juga hati aku tak recover sepenuhnya dengan entry useless nih tapi sikit sebanyak korang boleh rasa macam korang dah pergi lah. 

Honestly, bila aku pergi Korea,aku tak rasa teruja sebagaimana perasaan aku pergi ke Istanbul,Turki walaupun tika itu aku seakan -akan mempunyai konflik dengan ayahnda tercinta. Namun, seperti teguran kawan baikku " Haha... Bersyukur itu perlu.. berapa juta rakyat nak pi korea mpa tataw.hahaa" Aku akui aku kena bersyukur sebab tak semua orang berpeluang. Alhamdulillah aku ada peluang dan ruang untuk kesana dengan keluarga tercinta. Aku doakan korang yang nak pergi Korea itu pun, insya-Allah akan termakbul.

@Last day. Incheon.

Okay, let me introduce our ( refer :  kitaorang pergi by group ) tourist guide there. Miss Jang Yumi. Seorang yang belum berkahwin ,aku beranggapan sebab  living cost agak tinggi dan dia seorang yang sangat punctual. Lambat sikit, siaplah. Haha. Yumi juga seorang yang boleh berbahasa melayu tapi tak terlalu fasih. Aku selalu confuse bila dia sebut ichi. dengan lidah dia yang macam tergeliat sikit,ak selalu dengar ichi .rupanya dia cakap easy, what? Hahaha! Aku panggil Yumi sebab dia suruh. Yumi ni dia bersemangat nasionalistime. Eh? I mean dia seorang yang sangat banggakan negara dia,Korea lah! Sikit-sikit Korea lah yang bagus. Bandinglah dengan negara mana pon, dia akan cakap Korea paling bagus.Hehe. Satu sikap yang aku rasa perlu ada dalam  kalangan rakyat Malaysia yang semakin pudar kukira.

Sepanjang kitaorang dekat Korea,Yumilah yang banyak guide kitaorang.bawak pergi tempat-tempat yang telah ditetapkan oleh group POTO dan juga terangkan apa yang patut. Oh disini,aku nak tegaskan bahawa Yumi seorang yang jujur. Misalnya, Dia akan guide kita untuk shopping.Kalau nak beli souvenir mana yang murah. Kalau nak beli brooch,winter coat and ect ,dia akan bagitau. Dia tak deklah letak kita kat tempat yang konfem sembelih leher! Aku boleh letak cop SIRIM sebab dia tak menipu. Oh dia juga yang ajar kitaorang makan pakai chopstick! hehe 

Hari pertama, kitaorang ke Nami Island, korang boleh click here untuk baca! Nami Island ni Pulau Nami lah.haha. Disebabkan time kitaorang datang adalah musim autumn. So dapatlah kitaorang nikmati salah satu ciptaan Allah. Daun-daun bertukar warna. Kalau dekat Malaysia, dedaun kebanyakannya hijau tapi musim autumn di Korea, daun warna oren-cokelat-ataupun jingga! Gila cantik! Dekat Nami ISland juga, korang boleh abadikan kenangan korang dengan bapak besar punya rak buku. Yang ni memang awesome gila. Bagi aku, rak buku yang besar dan unic itu simbolik pada rakyat Korea yang sangat suka membaca. You can read anything. Dengan membaca,kita boleh dapat input. Dengan input yang ada kita boleh majukan sesuatu. Misalnya, Korea sendiri masa p&p ,menurut Yumi, primary school akan tamat jam 8 malam.secondary school akan habis jam 10 dan university akan tamat jam 12. dan kebanyakkan rakyat Korea memegang dengan kata-kata 

" Empat jam tidur, Berjaya. Lima jam tidur, Gagal! "

Well,no wonder lah. Aku tak nampak  student diorang melepaksana sini  tepi jalan, bercouple, merempit.heh dan sebagainya. sebab boleh dikatakan 24 hours, ada dekat sekolah. Sekejapan,aku kagum. Kat sini, je pon aku boleh tidoq lapan jam straight lagi-lagi bertambah gagal ke idak?Hiksss. Kena muhasabah balik neh. 

Seterusnya,aku nak bawak korang pergi Everland. Everland ataupun kalau dekat Malaysia boleh la kornag bayangkan Genting Highland, takpon Legoland dan seangkatan dengannya. Dia salah seuah taman tema. yang luasnya Masya-Allah. Mengah aku dibuatnya.

Namun begitu, ketika aku disini, gambar tidak mampu untuk dicapture dengan kadar gemilang atas faktor, aku dan angah  telah diberi kebebasan untuk lenjan roller coster plus segala benda yang gayat dan  parents aku pula bawak adik-adik aku tengok safari. So gambau  macam nan hado ajelah! 

@ Untuk ke tempat-tempat game, korang kena naik sky cruise dulu. itupon,
Kalau korang tak nak patah kaki la.Haha


Dalam masa tak sampai dua jam, dengan keluasan yang skala bapa besaq, aku memang tak mampu la untuk main semua permainan yang ada. Jadi untuk melihat panorama keseluruhannya, elok korang naik tatrataratata. Aku tak tau lah nama dia. Bauncing chair mungkin? Gasaklah.Hahaha. Malangnya aku pon tak naik benda neh.


@KPOP Hologram.
Aku tak masuk pun.haha! 

Secara zahirnya, aku ingin menegaskan yang kenikmatan atau kemeriahan Everland dapat dirasa apabila korang spend whole one day. Bukan hanya dua jam. Serius ni. Satu hari pergi, baru rasa syok sampai tak nak balik. Tapi keadaan ini memang akan terjadi kalau korang travel by group. or sendiri sendiri. Hehe. 

GROUP phhh!



Selepas penat berjalan kaki di Everland, Yumi telah membawa kami ke tempat peginapan untuk hari pertama dan juga hari kedua. Masa ini apa yang terlintas hanyalah bantal dan katil.Wiki wiki! Hotel pertama, S-Hotel Seoul. Bila tengok lobi alahai macam cikai je macam cikai je. haha! Tapi bila dah masuk bilik. macam errr. Design bilik dia yang sangat muda-mudi memang aku tidur pon ada feel lah.Haha! Setiap bilik dalam hotel ini, decoration dan interior design yang berbeza. Macam bilik parents aku ala-ala mewah. Ala aje. dan Hidup dekat Korea memanglah terasa kemajuannya. Wifi  boleh dikatakan 24 hours. Dekat hotel ni pun sama. Cuba ko tengok jamban dia. Peh macam canggih je. *mungkin aku jelah yang jakun* kiki.Okay. Good nite.


Keesokan harinya, seawal jam 8.30 pagi Yumi telah membawa kami ke Folk museum dan Changdeuk Palace. Okay biasalah, kalau datang negara orang mesti nak tau juga khazanah yang mereka ada! Folk museum tempat,ala-ala tempat sejarah. Dan chandeuk palace itu seuah istana lama yang ada 'secret garden'

@Folk museum 



@chanddeuk palace

gagal untuk menggunakan rules of third -_-




A little bit boring  kan tempat-tempat macam museum, palace yang  dah bekrurun lamanya :3 Tapi 
Apa boleh buat, aku nak juga tulis.kekekkeke =p  Next, aku update lagi bila aku rasa aku stress pula wakakaka!Aku tinggalkan korang dengan pic, My lil bro tengah menganjing snow shite. If lah kann, snow white tu hidup,mennagis terjun banguan aku rasa! hahaha =D



Good Nites. Have a nice day silent readers! 

Sunday, November 10, 2013

Korea.Be Inspired. NAMI ISLAND




 Assalamualaikum! :) 


Cuti mid sem kali ni,alhamdulillah aku ke seoul, Ada ke yang tak tau seoul kat mana?Takpa-takpa, jangan malu-malu  untuk bertanya.eheh! Seoul dekat korea ye adik-adik!. Alahh tempat yang korang suka Oppaaaangg tew. 

Haha! 

Aku pergi dengan family macam biasa. Flight jam 8.50 ke Saigon,Vietnam. (Transit) But then, flight delay dekat sejam lebih la jugak. Dugaan sungguh. Bayangkan kitaorang bertapa dekat KLIA sejak  5 petang.Pheww. Akhirnya,Jam 10.30  kitaorg fly. 

Sampai Vietnam, berduga-dugaan dengan staff Vietnam pulak!Sudahlah lagi 40 minit flight nak terbang ke seoul memandangkan kitaorang dah terlepas flight yg awal akibat dari delay oleh Vietnam Airline. Idk. Depa punya sistem ni main redah ke camna. Ada ke nama panjang kitaorang, dijadikan isu? Ciss bedebah sungguh! Yang pastinya,depa tak tau family name la hape kann.. Lepas tu nak scan beg pon satu hal, sorang cakap kena scan,sorang lagi cakap tak payah. Kena marah dengan pengetua yang dalam group kitaorang,dah dia pulak nak menangis. Gasaklah korang!

Aku tukang gelak je hoi! =D

So flight ke seoul ambik masa lebih kurang enam jam. Dalam flight macam biasa la, aktiviti wajib, tidoq,sebab sampai je incheon, kitaorang tak check in hotel terus, sebaliknya terus mengembara! mengembara sangat! haha 

@finally, arrived at incheon airport ;)



Dari incheon airport, tourist guide kitaorang Jang YUMI terus bawak pegi Nami-OK untuk makan tengah hari! Aku rasa dalam dua jam lebih kot nak sampai. AKu tak ingat sebab aku tdoq dari airport,tau-tau je dah sampai.ahakksss! 




@NASI GORENG KOREA,aku rasa! haha :p Rasa dia boleh tahan.
nasi +seaweed+kobis+potongan ayam
then, goreng dalam kuali itu panas-panas!



Next, selepas mengenyangkan perut. Kitaorang ke Nami Island, perjalanan amik masa lebih kurang 10-20 minit dari tempat kitaorang makan tu.Dari jeti ke Nami Island kena naik feri la kot,ala-ala je pon around 7 minutes.



@feri aka kapal selam.Hah!


Nami Island, bagi aku salah satu tempat yang sangat menarik! Menarik sebab daun-daun yang berjingga tu lah! Nasihat untuk korang nak ke Korea, better pegi time autumn in my heart.Heh.Sebab weather is nice tak sejuk gila! tak panas gila! so so je. Haha. Lagi satu time ni lah boleh snap gambaq daun-daun yang menawan hati! Allah itu berkuasa kan? Tukar warna daun ikut musim? Kun fayakun.

Selain daun yang jingga jinga neh, korang boleh masuk library bapak best gila macam gambar at bawah ni.(Kan best kalau aku ada almari sebesaq dan setinggin ni untuk aku simpan novelss aku kat umah tu :) ) Aku rasa ni sebagai simbolik rakyat korea memang suka membaca kalau tak, tak deklah student  primary school diorang stay sampai jam 8 malam, secondary sampai jam 10 dan uni sampai jam 12 malam. 



Banyak-banyak gambaq,aku suka yang ni. Hmm, warna daun itu yang memukau! Love this pic so much! 


Selain itu, korang juga boleh berpiknik dekat sini. Boleh main lari-lari sambil menghirup udara nyaumann! Hmm, sangat mendamaikan.kan kan kan? Tak tau nak gambarkan macam mana kalau Malaysia ada daun yang super cantik macam ni.Tapi Malaysia ada daun yang menghijau macam Hulk. Lagi cantik kot! :p



Nami Island ni lebih tepat lagi untuk korang yang penchenta alam semula jadi, dekat sini ada surau dan makanan untuk muslim. so dont worry. Korang juga boleh jumpa winter sonata punya pelakon.Tapi aku tak jumpa pon. Loser sungguh rasnaya.hahwahahahawahha =p Oh sebenarnya kitaorang kesuntukan masa! =p

@ gambar group POTO. Kali ni travel guna khidmat POTO TRAVEL 
Thanks POTO!



Malam ni,aku update Nami Island dulu k? Next entry, Everland pulak! Kalau semua aku nak cerita  dalam satu entry je .. woooo boleh hang blog aku.Heh. Esok start kuliah semula. Allahumma Yassir wala tuassir :")


Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...