Friday, October 25, 2013

Bertemu penulis alaf21 : Damya Hanna & Lynn Dayana




Assalamualaikum. 

Dear novelholic,

Ini cerita minggu lepas. Tapi dienterykan hari ini pasal boring plus dalam dilema. Tak nak cerita pasal dilema pun. Buat buang mood ke laut je. Tapi nak cerita juga pasal 'temu mesra bersama'  penulis. Jadi sudi-sudikanlah baca entry ni sampai habeh >.<  

Ahad lepas, bila sepupu aku ajak keluar dan kebetulan aku tengah sekeghol(scroll) facebook, aku pun mencadangkan kepada beliau, jom kita lepak alamanda je weh. Haha sebenarnya masa dia call aku tu, aku tengah baca wall alaf21 pasal Kak Damya Hanna dan Kak Lynn Dayana ada dekat MPh Alamanda dari jam 2 sampai 4 petang,huu aku pon apa lagi.Bagai dicita ,ulam mendatang.Eh?! Lewlsss

Gila nak berkisah,aku nana, dgn aini gamble je nih keluar dari kolej pukul 2.30 padahal nak pergi putrajaya tu pon,satu hape pon kitaorang tak tau.hahaha. kewsian sangot kan =p So berbekalkan mulut aku yang macam murai ni, tanya pak cik tepi jalan, tanya aci tepi toilet, tanya kak kaunter bas akhirnya kitaorang naik je Kl transit (tiket rm19 pergi balik) mahai hoi,haha sampai putrajaya dan amik bus dari Putrajaya sentral, 50 sen jew uolsss.dan beberapa ketika,kami pon sampai depan Alamanda.yeehoo! Gelabah biawak sangat! 

Jam dan tunjuk 3.40 dan  sepupu aku  tanya " nak pergi jumpa ahkakss penulis ke makan dulu?"
dan aku membuat muka seraya berkata " hoi jumpa ahkak penuliss dulu la wey... takut tak sempat pulak nak jumpa.haha" Masa tu punya ghairah la nak jumpa penulis feveret,sampai terlupa aku bawak rumet rupanya.haha alahaiii. ahkak lupa noksss.



Masa aku masuk Mph  itu ada mamat pakai baju pink, tengah cakap " mari-mari temui penulis novel bla-bla.. lebih kurang macam tu lah kot.Tak ingat la pulak time tu aku berpeluh-peluh berkejar takut tak sempat nak jumpa penulis feveret! Sekali lagi aku menjadi gelabah biawak.huh.

Banyak benda aku nak tanya pada kak Damya,kak Lynn (sebut nama pena je ni) Tapi bila dah ada depan mata macam kakuss pulaksss.heh. Serius gementar siot.Ntahhapehapentah.Masa itu,aku amik novel pergi bayar dan minta tolong kak Damya dan kak lynn sign.plus aku minta diorang address nama facebook aku,

Athirah petani pintar,ahahaha. Mengada sangat! =p  yalahh selalunya balas-balas komen je.



Tapi takpe, sebab kak lyn perasan kot nama fb aku tuh! ahakss *perasan*
Serius, korang mesti ingat aku macam ahh poyo je kan.

Tapi kalau korang jadi novelholic korang rasa la macam yang aku rasa, macamlah korang suka artis mana-mana kan,then jumpa diorang mst nak sembang ke snap sekeping dua ke.Macam tulah aku.haha.aku kurang minat artis :3

Aku teringin nak jumpa Damya hanna disebabkan novel pertama karya DH yang aku pernah baca "Bicara Hati." Novel yang berjaya menarik minat aku untuk membaca kisah pelbagai watak dalam helaian yang beratus dan setebal yang mungkin tanpa rasa bosan sedikitpun.

dan sejak aku baca Bicara hatilah, aku boleh jadi novelholic dari darjah enam sampai sekarang umur dah 21 hoi..ahh syahdu sungguh cerita ku ini =p


May Allah bless. Moga terus sukses! 
p/s: Saya baca tulisan akak since saya darjah enam sehingga sekarang =)
honestly, suka semua novel DH.
Bicara Hati, Sepi Tanpa Cinta, Rela Kumenanti,Ternyata Cinta,Saat cinta bersemi,Senafas Rindu,Ilham hati.
Baru habis baca BERIKAN AKU BAHAGIA. 
Tak tau nak komen apa, tapi saya suka gila! 



May Allah bless. Moga terus sukses!
Banyak-banyak novel  kak Lynn yang paling tak leh lupa. Tarikh Luput Cinta. Haha! Memang terbaik.
Serius tak rugi baca. berbaloi-baloi.plus cinta untuk disewa pon best! 
Hak Cinta terpelihara, jika benar cinta,
Now tengah layan CINTA PENCURI MIMPI.



Hahaha! Gambaq muka skima gua neh memang tak leh nak elak.Maapp yo!. Teruja setiap kali memikirkan ,acane diorang boleh create watak-watak dan plot cerita yang menarik,tertarik memang mantap.haha.dan aku sebagai pembaca boleh layan cerita depa. selagi realistik,aku on ja.haha Macam mana depa boleh survive buat cerita tebal-tebal sedangkan aku nak buat karangan stpm 800 pp tu pon tercungap cungap.ahahaha! alkisahnyee.Kagum kagum! 


Ini novel terbaru dari mereka!
 novelholic,korang jangan risau. ini best berooo! hahaha. Serius. tak rugi baca.


Kiranya aku happy gila dapat berjumpa dengam penulis novel dari alaf21 neh. Plus berbaloi-baloi aku habeh duit tambang g alamanda!Haha.Dapat cenderahati yang superdupercutehaha :)


Yang terakhir sekali, wahahaha! Thanks kazen sebab temankan aku plus belanja kenny.haha
First time lg,aku dah ajak kau merewang jejaoh. haha. Janji lepas ni aku bawak kau g foodcourt um je.hahaha! =p Kerja elok-elok okay .Jumpa Farid Kamil kim salam ke minta tandatangan ke.. eh tadi baru cakap tak minat retiss. alalala. 




Btw, sebelum blahh, nak ajak kengkawan yang minat novel gila plus yang terror main bowling( tipu jew) jom join aktiviti bersama penulis. Baca details yaw. Am not explain everything. time to sleep sampai esok pagi. wahahaha.Gempak kot kalau dapat sembang dengan depa! Kbye.


Thursday, October 17, 2013

SEMBANG CEKODOK XPRESI UM




Assalamualaikum! :) 

 to all readers, happy eid adha! :) 

Baru-baru ini, jabatan pengajian media telah mengadakan satu program ' SEMBANG CEKODOK XPRESI UM' Event ni diadakan pada Khamis minggu lepas di Dewan Tunku Canselor, (DTC)  Universiti Malaya. Buat pertama kalinya aku join event sebegini rupa, kalau sebelum ni aku rasa malas gila, kali ni tetiba aku rajin gila. Sanggup redah jambagai! Haha. First intention aku, nak grab t-shirt 'This is our Voice'  je.Haha.Gelabah gila kan? Well,

Thanks to Lela, sebab teman aku redah jam.Padahal dalam UM je pon, tapi sebab waktu maghrib,waktu puncak so taram jelah! Parking dekat Bank Islam.then bermaghriban di surau comel rumah U. Dan berjalan kaki keseberang. Aku dan lela sampai time orang tengah  beratur panjang depan gate utama DTC. Masa tu aku dah nak balik, sebab ramai gila orang! Tapi memandnagkan aku dah redah jam, semata-mata nak kan t-shirt fgheee! Haha redah ja. 

Okay, time ni, Benda yang aku perasan dan buat aku sakit hati adalah. Orang potong que! Apa yag aku rasa masa tu ? Aku rasa nak jerit kuat-kuat 'Woi korang ni tak reti beratur ke? Orang lain datang beratur secara berhemah,kau tetiba nak hye -hye konon dekat kwn yang korang kenal, then menyelit' Rasa nak terajang pon ado!  Seriously, aku fed up gila kalau jumpa puak-puak cenggini. T.T

Come on guys, Please prihatin sikit. Kalau orang lain boleh beratur dan bertenang, korang mesti boleh jugak? Tak yah na gelabah sangat. Dapat punya t-sshirt,pendrive yang korang hadap sangat tu.

Okay case closed.

Bila dah masuk DTC, aku dengan lela pegi saf depan sekali. Depan tak depan sebab kak put dah jaga. Harus akur! haha.

Event SCXUM ni dimulakan denga tazkirah cinta kampus oleh Imam Muda Asyraf. Too bad, gambaq IM Asyraf tak dek.Haha. Punya khusyu' dengar tazkira dia sampai terlupa nak amik gambo. Maklumlah, tajuk cinta kampus kan...? I like u olss ( Gatal sometime is not a crime.kehkeh)

@ 1st pic : we can call as self service. Snap peeps!   @ 2nd pic : yana,syu,me, lela! 
the rest : crowd-crowdeds-crowwwww! haha




Next, ada forum berkaitan  apa ntah.  Aku tak ingat tapi related to socia networking.maybe. Tapi panel dia, yang aku ingat Aisyah syakira dan Fizo Omar. Well, to be honest, aku rasa Fizo kena lebih fokus terhadap soalan-solaan yang hendak diajukan. DIa patut assume yang hadirin hadirat, tak tau apa yang dibakal sampaikan. So mungkin dia patut start dr definisi,then bla bla bla. Aku pon terasa kepincangan la.Sebab eh apa nih? apa? T.T

Forum selesai, ada makan-makan free, derian musang king! Burger, dan banyak lagi, tapi satu pon aku tak dapat makan sebabnya, kitaorang pegi bersoal jawab macam polis pencen dekat booth FINAS. Mungkin event ni atas anjuran jabatan media dengan kerjasama FINAS ka camna, aku tak sure. So why not, kita interview warga FINAS! =p
Mula-mula, tengok muka abang-abang FINAS macam. Errr seram seh! Tapi bagi cool jugak, tanya je apa-apa yang nak tahu,so bila diorang jawab.BAM!!! Serius,diorang memang terbaiklah! Diorang Jawab je soalan-soalan kitaorang dengan riang ria  walaupun soalan kitaorang nampak kurang bijaksana.

@ pic no1 , kamera boleh lari-lari tu berat dia 30 kilo! Hahahaha. @ pic no2, Encik Fuad sedang menerangkan term-term sinematography kalau aku tak silap lah. Sebab class mate aku amik minor media so memnag berbaloi la jumpa otai media kan? Pic yang lain itu, nampak tak lela sangat ghairah jadi s/u ta bertauliah pada malam itu?HAHA


Tidak dilupaka juga, gambar bajet retis kahh! Model FINAS u olss.Haha. Dah tadek sapa nak bergambo, kite kite je lah*gurau* Thanks for all supporters yang vote kami. Kami menang. Kau hado? kahkah! =p

Yang terakhir sekali, aku sendiri rasa gembira apabila dapat bersama dua orang yang aku sangat kagumi. Aku dan Aisyah Syakirah. Blogger dan Vlogger! Sejujurnya aku lebih tertarik baca tulisan adik syakirah ni, di blog beliau. orang kata tulisan dari hati. Sendiri klik, sendiri baca! :) Bila lela dan yang lain bersoal jawab dengan warga FINAS. Aku amik peluang untuk berbual dengan adik syakirah. So thumbs up dik! Awak sangat friendly. Tak kekok untuk  mendengar pendapat dan berkongsi pendapat. And one more thing, aku rasa dia lebih matured dan lebih berilmiah.haha. Wuu me is so saddd.ahaha =p  p/s : sabar.sabar.sabar dalam mendepani hari-hari yang bakal mendatang! :')  


Okay.Pic no 2, aku dan kak Zara aka Fotographer FINAS! Yeay. Baru je kenal, tapi rasa macam dah lama kenal. Kak Zara, banyak  berkongsi tentang pengalaman beliau bekerja dalam bahagian yang majonya lelaki so dia kata agak sukar tapi itu yang membuatkan dia lebih berjaya! Hmm, cerita-cerita kak zara banyak yang memberikan inspirasi buat aku :') Rasa bertuah bila, dia menasihatikan aku dan kawan-kawan, jaga diri,jaga maruah dan cuba gapai cita-cita yang luar biasa!Oh btw, she's pregnants. Semoga Allah lindungi kak Zara dan babyyy !

Thanks  a million to lela,nab,yana,kak put,syu,and the rest lah. Korang memnag awesome =') 

Apa yang pasti, rancangan manusia tu tak sehebat perancangan Allah. Iyalah, aku rancang nak datang dapat t-shirt and blah ke kolej. Tapi Allah lorongkan jalan untuk bertemu dengan orang-orang yang baik-baik.Orang yang sentiasa 'positif' dalam menghadapi dugaan-dugaan dunia. Dan aku rasa malam itu malam terbaik yang aku pernah lalui :") Thank you Allah. Thanks jabatan media yang anjurkan event ni. 

Betullah! Dalam setiap langkah kita yang berduri, kalau di ambil positifnya kita akan tetap tersenyum :') Dimana-mana ibrah-Nya pasti ada. 




Saturday, October 5, 2013

Sesi bertemu penulis ,kak Herna Diana di jualan gudang alaf21



Sekarang Karangraf tengah buka jualan gudang hoi! Bagi peminat setia alaf21, korang patut pergi. Rasanya sampai esok kot.Esok 6/10 kan? Haaa. Pergi cepat.

Macam mana aku boleh pergi?, semalam masa aku tunggu nak  buat passport dekat jalan duta, aku scroll fb, tetiba nampak eh alaf21 buat jualan gudang lahhh. Yang bestnya jualan gudang ni kalau pergi dapat 80% kot... Gila tak pergi kan? Aku pun dr taman wahyu terus naik ktm dengan kak put g shah alam. Nampak tak menggilanya aku? Heh..Haaa. 

Sampai shah alam, aku mnx tlg pak ngah pick up.pick up.haha. Naseb la kan sapa suh dia cuti time jumat. Maceh pak ngah! 

Sampai karang kraf, gila naseb tak sawan. Memang la murah tapi tak rama orang snagat! Cool.Aku tak suka dtg time ramai org. Boleh pitam tetiba.

Banyak murah.Tapi disebabkan sem ni, aku rasa duit aku mengalir bagaikan air paip, aku pon beringat ingat lah! Kalau nak beli pakej, latest punya novel  4 buah = RM58.Murah hoi! Kalau beli satu-satu= 20 %.
Takpelah. Pasrah dengan kos hidup sekarang, aku pon beli dua buah ja.


@Dekatnya cinta by aisya sofea
@mr.london ms langkawi by herna diana

seee. Masa titew jumpa ahkak herna, titew tanya dia, boleh ke nak mnx sign dgn bergambo.
kak herna jwb, bolehhhhh *sambil senyum* hikhik

kak herna tulis kata-kata hikmah! *teruja abeh* 
memang camni ahh kalau jumpa penulis yang friendly dan berbudi.heh



lepas dia tulis tu, titew dapat hadia comel!
Thanks kak herna :)





In sesi gambar titew.Wajibal ghunnah hokay! Bukan senang nak jumpa. dlm keadaan ynag sesak neh :3




K lah itu je.Kbye. Have a nice weekend peeps! :)

p/s: tgh nak settlekan progasi/ dengan esaimen T.T

Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...