Friday, September 27, 2013

I'rab,benda paling aku cuak dalam kuliah Arab.


Nampak tak muka adik gugel neh? Muka yang menyedihkan! 
Bayangkan aku dalam kuliah Arab.Haa.giteww :(

Stress,

buatkan aku rasa down.Buatkan  migrain menjengah tetiba. Buatkan aku tak boleh buat satu kerja apa pon. Kecuali tidur! Serius, minggu ni aku stress gila bila dua kali aku masuk kuliah bahasa Arab. Aku takdek masalah belajar b.Arab sebab dari form one aku belajar walaupun tak dek lah terror mana tapi still aku gumbira kalau belajar arab. 

Tapi kuliah arab yang aku lalui ni memang disaster habeh la :( HORROR! Ustaz Nik baik tade masalah,dengan lawak beliau yang memang saja nak bagi aku gelak nampak gigi, so kay. Tapi part I'rab tu aku macam clueless siket. Siket?Banyak sebenarnya! Dan sebab itulah jugaklah aku sakit kepala bila fikir turn aku kena i'rab, bila dah tau turn,aku dah sedia dengan berbekalkan jawapan yang aku konfem betol, ustaz melencong panggil orang lain pulak.Adehh! Malapetaka betul.

I'rab ni macam, zahaba,sebutnya zahaba, so kenapa kena baca zahaba? Apa hukum dia? Apa alamat dia? bla bla bla and so on.

Dia macam ni tau, kalau once kau dah kena I'rab probablity untuk kena lagi adalah 98 peratus tidaklah. Jadi selagi aku tak kena I'rab ,selagi itu aku rasa macam duduk atas bara api tau! Tak selesa. Sentiasa berjaga-jaga untuk mencari jawapan. Aduihhh boleh buat aku saket jiwa lahh :((

Bila aku call ibu, Mengadu kat ibu, ibu cakap janganlah stress sangat. Jangan Paksa diri.Along tak paksa bu, tapi environment dalam kelas itu memaksa along menekan diri sendiri.Ibu cakap jangan bebankan diri, think for a second. Aku akui lah aku memang rasa terbeban dengan subjek ni sebab aku try untuk I'rab secara mumtaz tapi ... macam mana nak cakap eh? Macam kalau kau tak leh nak Irab benda yang dikatakan simple, total orang akan lipat maut pandang kau ' la...  tu pon tak tahu ?" :(

Buat masa ni, aku jumpa satu virus dalam diri aku, stress dengan I'rab. 

Esok,lusa TULAT, ada kuliah Arab. I hate it but ... I have to do it! 

Mohon Allah bantu aku, T.T

2 comments:

  1. cool sis...

    btw, nanti ley aja aq b.arab la kan .. hehe

    ReplyDelete
  2. Teringat kelas Arab akak kat uitm dulu. Enjoy sbb lens nyanyi, berlakon. Hihi... kena buat skip, hafal sikit2x... best! Singgah blog walking & komen ;)

    ReplyDelete

Thank you!

Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...