Saturday, September 28, 2013

Review Novel : Eksperimen Cinta Oleh Anjell




Assalamualaikum!


Overall cerita dia menarik untuk dibaca! Kiranya kalau korang menimbang-nimbang sama ada nak beli atau tidak, aku suggestkan kaurang beli. Tak rugi pun.Malas lah nak cerita jalan cerita ke apa ke, tapi aku nak cakap yang best lah cerita ni,aku baca pon asyik tergelak je.

Haaa. tu jelah. kehkeh!


Aku bagi 4/5 bintang!
4 tu kira mumtaz la hoi.haha 
Selamat membaca ! :)

Short review please,kata otak lalu salur kepada jari. Heh. Aku kesuntukan masa dan juga idea.
Terima Kasih.

Friday, September 27, 2013

I'rab,benda paling aku cuak dalam kuliah Arab.


Nampak tak muka adik gugel neh? Muka yang menyedihkan! 
Bayangkan aku dalam kuliah Arab.Haa.giteww :(

Stress,

buatkan aku rasa down.Buatkan  migrain menjengah tetiba. Buatkan aku tak boleh buat satu kerja apa pon. Kecuali tidur! Serius, minggu ni aku stress gila bila dua kali aku masuk kuliah bahasa Arab. Aku takdek masalah belajar b.Arab sebab dari form one aku belajar walaupun tak dek lah terror mana tapi still aku gumbira kalau belajar arab. 

Tapi kuliah arab yang aku lalui ni memang disaster habeh la :( HORROR! Ustaz Nik baik tade masalah,dengan lawak beliau yang memang saja nak bagi aku gelak nampak gigi, so kay. Tapi part I'rab tu aku macam clueless siket. Siket?Banyak sebenarnya! Dan sebab itulah jugaklah aku sakit kepala bila fikir turn aku kena i'rab, bila dah tau turn,aku dah sedia dengan berbekalkan jawapan yang aku konfem betol, ustaz melencong panggil orang lain pulak.Adehh! Malapetaka betul.

I'rab ni macam, zahaba,sebutnya zahaba, so kenapa kena baca zahaba? Apa hukum dia? Apa alamat dia? bla bla bla and so on.

Dia macam ni tau, kalau once kau dah kena I'rab probablity untuk kena lagi adalah 98 peratus tidaklah. Jadi selagi aku tak kena I'rab ,selagi itu aku rasa macam duduk atas bara api tau! Tak selesa. Sentiasa berjaga-jaga untuk mencari jawapan. Aduihhh boleh buat aku saket jiwa lahh :((

Bila aku call ibu, Mengadu kat ibu, ibu cakap janganlah stress sangat. Jangan Paksa diri.Along tak paksa bu, tapi environment dalam kelas itu memaksa along menekan diri sendiri.Ibu cakap jangan bebankan diri, think for a second. Aku akui lah aku memang rasa terbeban dengan subjek ni sebab aku try untuk I'rab secara mumtaz tapi ... macam mana nak cakap eh? Macam kalau kau tak leh nak Irab benda yang dikatakan simple, total orang akan lipat maut pandang kau ' la...  tu pon tak tahu ?" :(

Buat masa ni, aku jumpa satu virus dalam diri aku, stress dengan I'rab. 

Esok,lusa TULAT, ada kuliah Arab. I hate it but ... I have to do it! 

Mohon Allah bantu aku, T.T

Friday, September 13, 2013

Review Novel Anthem : Hlovate



DEAR  A.N.T.H.E.M,




Akhirnya, aku baca juga. Itupun setelah aku membebaskan hati,jiwa dan otak dari ancaman dan kritikan yang tak berapa enak didengar,konon konon tak berapa nak menggapai jiwa la anthem neh.eheh.
Tapi,
Bila dah baca,aku rasa macam biasa. Macam duk baca novel-novel Hlovate hak dolu dolu, hak lain lain tu je la.Semuanya dah baca kecuali Contengan Jalanan. (Sebab aku masih tak tertarik lagi nak baca walaupun novel tu sebenaqnya ada ja  tersimpan rapi dalam rak.)






Anthem, berisi,berilmiah itu mestilah walaupun watak hero dengan heroin kalau bukan engineer mesti doktor.haha. Dan mesti kes budak perempuan tak pun budak lelaki yang 'rebel' .. mencari- cari makna ISLAM yang sebenar.

Bagi aku, Anthem tertarik ada beberapa sebab. 

Pertama, Ada watak baru dan juga selingan watak lama.
Seronok dan menggembirakan bla baca dialog-dialog yang aku rasa aku sendiri pun tak berapa nak faham sangat tapi aku try untuk fahamkan juga. Betapa gigihnya aku! heh. Disamping, aku menghayati watak-watak Dash dengan Lee,johan,haikal, watak zaman dulu kala pon ada. Jade dengan Trisy (rooftop Rant),kalau tak silap meyh.Wuu,aku suka kot.haha. Jo dengan along, jebat... (5 tahun 5 bulan ) Kiranya ada kesinambungan cerita lah kan. Lagi meriah nak baca.

Kedua, Anthem macam baca travelog.

Aku tak pernah baca travelog khusus lah. Tapi kalau baca Anthem, sekejap kauorang akan rasa macam dekat Malaysia,Kuantan sekejap kang macam dekat Taj Mahal, Agra,.Tetiba pula, kau dah boleh sampai Abeerdeen. Perghh, bapak heaven hidup kalau cmgini punya jalan cerita. Memang kelas kau jah hidup macam nih, travel sambil menghidupkan jiwa-jiwa yang hampir mati.

Ketiga, berisi berilmiah,berilmu (Dah macam moto sekolah dah gayanye) haha
Jujur la kan, novel Hlovate banyak buat kita fikir 'lebih'  kearah yang lebih matang. Dan sebenarnya macam nak suruh kita banyak fikir.Fikir.Fikir dan fikir untuk tentukan piliham kita kat atas muka bumi ni, kau nak jadi baik ke? adi jahat ke? Senang certa la kan, bagi yang liat nak baca buku motivasi ayat formal berkajang-kajang tu, aku rekomenkan kauorang baca novel Hlovate. Paling ringan tapi still ada mesej  5 tahun 5 bulan ke, Tunas ke..

Serius! Tak rugi baca. Baca bajet santai je tapi mesej dia fuhhh. Kalau tak terkesan sikitpun, memang abnormal la. Tak tau la nak kata apa kan. Nak berubah jadi baik itu boleh kalau kita yang start dulu. Wu :]

Tu je dulu. Daa. Salam.  

p/s : Thanks weh sapa yang dah follow I tu. I pon dah follow korang juga. :]

Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...