Saturday, August 10, 2013

Aidilfitri tahun ini,


   aku sambut dekat teluk ira,temerleh paheng.(temerloh,pahang) ;p ,kampung sebelah ibu.Tahun ni turn ibu. Tahun depan, baru raya dekat kampung ayah teluk intan,peghok. Macam biasa,family aku kalau raya ikut TURN. (nanti bila aku dah menikah macam ginih gak.kahkah :PP )

        Aku rasa pasangan baru kawen perlu buat plan macam gini ,supaya tiada kesah baling periok belanga,memasam muka bagai sebab nak balik kampung memasing.haaa. Lagi aku tak paham,kalau suamiisteri gadoh2 sebab nak balik kampung padahei kampung dokat je hah!!Sebelah ghomah je hah! Dah kenapa aku cakap gayo negeri sembilan? Petanda kah? kahkah puiii!!


Raya kat kampung sebelah ibu, simple. Sebab adik beradik ibu ramai gilaa!. Ada tiga orang.wahaha :p Au punya sepupu  ramei gilos,Campur adik beradik aku,hah!! Aku,angah,iddin,ijat,dengan amani.limo je lah..haha. Memang lolzz raya dekat kampung ibu,ibu pon tahu anak-anak tak suka sangat balik raya umah tok dengan umi.kahkah. sebab aku  sudah berterus terang lagi jujur. :=XD Nasib ayah tak amik kesempatan,ajak raya kampung dekat famili sebelah dia tetiap tahun.kehkehkeh :p

Nak cerita lebih-lebih  pasal raya aku pon bukannya syok sangat pon..

Dah kate tadi,raya aku simple je. Subuh ayah lead takbir.
Sampai matahari dah gosok mata, masing-masing bersihkan diri,pakei baju raye.
pastu sarapan... masakan tok dengan umi tiada bandingan..
Umphhh... payah nak cari.

Pergi semayang raya, baru imam kata marilah kita sama-sama, setan dan main gayut-gayut kat mata (kuanghaja punya setan.mentang-mentang terlepas dari ramadhon,berjimba eh? ) Dah habis khutbah,pandailah pulak mata aku buka.lagi kuanghajo..


Raya pertama, commonlah kan maaf-maafan. Tahun ni aku tak nangis sebab tak rasa banyak dosa.(statement kemain derhaka.kakakaka) Aku minta maaf dengan ayah dengan ibu, siap pesan 'ibu along cakap serius neh, tolong carikan menantu auu.along tak sempat nak cari.kahkah" tok aku dah gelak terbahak-bahak.mujur tak keluar kahak jew.Euwww.haha

Lepas bermaafan-maafan, masa untuk ambil gambar bersama.. Itu tradisi. Lagi-lagi umi(nenek aku) memang suka gila kumpul gambo famili+ dia akan framekan lalu dipantakkan ke dinding. Senang katanya, nak promote cucu dara,Kah. Pundi kencing rasa nak kena tetak.

Habis dua benda kat atas, sesi beraya ke rumah saudaramare... Tara.Sumpah gilapunya meriahkan.Erghh.Pincang..

Selamat hari raya rakan blog dan juga pembaca senyap!! Yippy :) Semoga semuanya selamat.Eh? 


4 comments:

  1. comey aih baju raya depa...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak jannah,
      selamat hari raya ! :) Thanks.haha

      Delete
  2. Selamat hari raya...best kan dapat balik kg jauh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye Teena !

      Selamat hari raya !
      Syok la jugak.haha

      Delete

Thank you!

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...