Friday, December 14, 2012

Pengucapan Dakwah -Applikasi



Assalamualaikum. 

Ustaz Roslan cakap suara aku *kasar*,maksud ustaz suara aku sedap lahh. haha.Boleh terima tak ? Tak? hokehh?!! haha.  Eh kejap,lupa nak greet anda anda semua. Hopefully korang sihat sejahtera dan sentiasa dilindungi-Nya.Amin.

Oh okay,sekarang sambung baca tulisan aku balik ya.Jangan ngelat.haha.
Hari Rabu yang lepas,maknanya dua hari yang lepas lah,aku telah berjaya melepasi praktikal 'pengucapan dakwah'.Ho yeah Ho yeah ~ Eh eh.Alhamdulillah :D

Bukanlah praktikal sangat.Tapi memang praktikal la.Adeh!
Sebab sebelum ini ada teori kan belajar ,ambil notes dari ustaz dan bla bla bla,
so tiba lah masa untuk aku meng'apply' apa yang sudah ku pelajari.

Hmm,, kiranya aku mangsa terakhir lah.Sebab  daripada 18 orang yang ada dalam kos aku tu,
aku adalah orang yang ke 16 dipanggil untuk praktikal ini.
ehem ehem....  * nampak tak yang aku ni memang tak femes dalam kelas?haha *kaitan?

Sorry to sayy tak ade hokehh!! 

Masa dapat task tu aku memang gelabah biawak la kan? *tibatiba biawak jadi mangsa pulak? :p

Mana nak cari something yang boleh bagi benefits pada orang lain.
Mana nak cover penyakit 'nebess' aku ni hah yang  tahap kritikal.
Mana nak relatekan tajuk aku dengan dalil naqli ( ayat Al-Quran dan al-hadith) 
Mana nak masukkan tone seorang pendakwah... *kononnye lahh.

Ohhh Mmg stress sangat sangat sangat.

Untuk task ini aku telah memilih tajuk : Sahabat Sejati 
Ahaa.bajet bagus je aku nak cerita pasal sahabat ,tapi aku bukannya sahabat yang baik sangat ponn
*jangan percaya statement ni hokeh?* Ni kes aku yang rendah diri. kahkahkah :p

Well,aku rasa tajuk aku ni tak berat sangat tak ringan sangat.Masa nak pilih tajuk ini,aku fikir banyak kali jugak,kalau aku pilih tajuk berat, kesahnya ilmu aku tak cukup banyak dan aku kurang menghafal dan memahami dalil-dalil kan.Karang ceramah-ceramah kang ,salah  faham,Lagi Niaya je.

So aku pilih tajuk yang dalam seharian aku apply la benda-benda yang sepatutnya * kenapa ayat aku macam tali yang simpul-simpul ni ha? haisy -.-

Alrite,so bila dah decide tajuk ,aku pon bagitau tajuk aku dekat ustaz.
"Nah ustaz ni tajuk yang saya pilih untuk pengucapan dakwah'
aku pon carilah rujukan.

rujukan dari internet,buku 101 rekreasi hati dan sumbang saran dari kawan-kawan kos ,video dan juga pengalaman sendiri.ehem...


Situasi sebenar * Ahh tutup muka* :p
so memang tak dek muka control ayu lah kannn..





Gambaq yang pertama tu  alahh  yang senyum sampai ketelinga tu,,aku tengah cover perasaan 'nebes' yang teramat sangat.Sampai sejuk beku tangan aku Tau?!!

Gambaq kedua dan ketigaqq*haha ;p,gambaq  yang muka selekeh gila tu,gambar terima kritikan membina dari ustaz Roslan.

Nak tau dak ustaz Roslan kritik apa?

-Muka aku dari awal ceria habiss la kan.
-suara aku kasaq sikit berbanding kawan-kawan aku yang lemah lembut *ehem -ehem*
maksud kasaq tu kiranya jelas dan terang la sesuai jadi pendakwah.haha *eh ni ustaz yang habaq hokehh,bukan saja puji diri :p *percayalah korang !
-Ustaz habaq lagi ,kalau dia kira perkataan "errr" "ehmm" itu ada kot dalam 60 kali...kahkahkah :p
Sorry ustaz,sy tak sedar masa cakap 'err' tu.
- lagi ?  sikit sikit dah kot.



Apa-apa pun,alhamdulillah.Kiranya aku telah settlekan apa yang sepatutnya dengan jayanya*jaya dari definisi aku lahh* haha :p Banyak perkara yang aku belajar dari Ustaz Roslan dan kawan-awan sekelas aku yang memang ohsemm sangat.Ada yang macam pendakwah betoi pon ada.Aku memang tabikk ahh. dekat bawah ni korang boleh tengok gambaq-gambaq coursemate aku.* Tapi ada yang tak dek.sorry aku lupa aku letak mana gambaq tu.huhu -.- lagi best kalau korang boleh tgk vid kan?
Tapi lambat la nak hapeloadd vid.so tak dek rezeki la. hahahaha. Till then.*tetiba omputih pulak.W.a'lam.K bye.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Terima kasih Allah
Terima kasih ibu ayah 
Terima kasih ustaz Roslan
Terima kasih coursemate 
 dan terima kasih diri sendiri
* sebab kau tak pengsan masa present. :p



10 comments:

  1. alhamdulillah...practice make perfect...lma2 ok jgak tu nnti brucap.... smoga mnjadi seorang pendakwah yang disegani.. :)

    ReplyDelete
  2. wauuuu. nti jd setazah ehh? brani gilaaa buleh ckp tuh. tp mpa da mmg brani. haha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nganjing tak abih2.haha :p

      Ni bukan mslh berani ke tak,
      ni mslh nak dpt markah ke tak? ;)

      Delete
    2. haha. xngnjing pon lahhh. nti buleh bdakwah kat km yg jahil neh pulak :p haha. kalau bkn psai mrkh xbt lah? :p

      Delete
    3. Jahil lagi.Hmm..
      hahaha.Tak kott :p

      Delete
  3. Assalamualaikum ya Ustazah! Hehe. :)

    ReplyDelete

Thank you!

Trip He's just not that into you