Monday, October 29, 2012

Dia : Sahabat baik Di Um

Salam alaik ! 

Dua hari lagi Oktober bakal meninggalkan kita.November pulak bakal menjelma.
Apa yang aku harapkan semoga semua urusan diri aku,keluarga aku,adik adik aku ,sahabat baik aku ,sahabat2 yang lain dan roomate serta org yg mengenali aku akan berjalan dengan lancar.

'Semoga Allah permudahkan segala urusan kita.Amin.'

Mengenai aku,Alhamdulillah hampir dua bulan menjadi pelajar UM yang semuanya mcm 'free' tapi 'heaven' .aku masih boleh bernafas dan menjalani kehidupan baru disini.Thanks Allah kerana kuatkan semangat dan tabahkan hati dan jiwaku yang kadangkala rapuh bak bisut jacobs.

Menjadi Pelajar UM sudah tentu tidak sama seperti pelajar STPM ! 
Mana-mana pon tak akan sama !
 Itu satu fakta yang perlu diterima. Baik atau Buruk.Harus terima.

Bercerita mengenai kisah aku tiada yang menyeronokkan.Cuma setiap kata-kata yang dicoretkan disini sebagai salah satu wasilah untuk aku meluahkan perasaan,melemparkan pendapat dan ect :p



Masalah yang sukar  buat aku  ketika di um yang mungkin tiada penyelasaian ialah menemui SAHABAT.

Hmm,aku bukanlah manusia yang terlalu memilih.bagi aku,selagi orang itu boleh terima baik dan buruk aku,aku on je.

TAPI aku kosong tanpa dia.dia yang banyak berkongsi dengan aku suatu ketika dahulu.Dia yang selalu dengar masalah aku.dia yang selalu bergurau dengan aku.Dia yang selalu membantu aku.Dia yang jauh di Usim* Tuan punya badan sila terharu :p
Serius rindu giler kat hiang wehhh! 

Bila aku melangkah ke fac,aku mengharapkan dia disisi berjalan bersama sambil menyembang kosong!Bergelak sinis.
Aku mengharapkan  seperti suatu ketika dahulu.
di SMKAP.................. Tapi sudah tentu ia mustahil.

Jadinya,bagi merawat keadaan ini aku terpaksa menjadi seorang yang Neutral. Kawan dengan semua orang.
Pergi fac dengan orang lain.Pergi makan dengan orang lain.Pergi library dengan orang lain.
Pergi shopping dengan orang lain. Pokok dan dedaunnya serta kayu : aku berkawan dengan siapa sahaja.

dan KADANGKALA aku berjalan sendiri kemana-mana ! alone huh?! Who cares.
Itu lebih baik buat aku.
Berkawan dengan kepentingan tertentu itu bukan cara aku !

Sahabat baik aku cuma seorang ! Moga Allah panjangkan usia dan merahmati persahabatan kami .

Sunday, October 7, 2012

Hidup di Um bagaikan pelangi



Salam alaik ! :)

Fuh fuh Fuh ! *Menarik nafas dan lepaskan dengan perlahan-lahan.Duduknya aku dihadapan laptop kesayangan yang bakal dimamah usia,aku nak cerita sikit-sikit la perkembangan aku dekat Universitas Malaya ini.Eh Eh ? *bajet retisss la teww :p

Rindu rinduan. Serius !

Hampir sebulan aku duduk kat sini,aku dapat rasa banyak gila kot perbezaan.hewhewhew
Okay,Boleh tak aku nak terus kata ,aku rindu gila babas dekat ayah dengan ibu aku iaitu Inche Mohamad Amri dan fuan Rosmi Khairani :')

Rindu rindu rindu sesangat.*Ohh tolong~ Ayaq mata nak menitis dah ni :'(
Kenapa aku rindu? Of course ada sebab kan?Tapi kadang-kadang kita tak perlu sebab pon,rindu itu dah jadi fitrah kita sebagai manusia.

Pertama-tamanya aku rindu dekat ayah.Oh yaaa.Sebab masa ayah ibu hantar aku dekat kolej 8 - 2 September yang lepas, aku perasan ayah menangis.Bukan senang nak tengok ayah menangis.*Bila tanya ibu " ayah nangis ke?" ibu cakap tak " Tapi mata ayah merah tandanya mata masuk habuk? ohh common sangat tuuu.

Selama ini,hidup aku dengan ayah dan ibu.Apa-apa je benda aku mesti rujuk ayah dengan ibu.Selalunya kalau pasal benda-beda yang serius dan rasmi, aku prefer ayah lagi.Last-last ayah aku yang tolong buatkan semua untuk aku.*bukan bermakna aku anak manja okay.AKu nak sulung yaaa.Dan sekarang bila aku ada dkt Uni,most of the thing yang rasmi ,aku kena buat sendiri,aku kena decide sendiri.*Boleh dikatakan satu kejutan untuk aku.harghhhhh.

okay,kalau rindu dengan ibu.Sebabnya tak lain tak bukan.AKu tak dek gang nak bertekak.Serius! Duduk dengan roomate yang semuanya gila-gila belum cukup untuk aku bertekak dengan diorang.hahahha.I need my ibuuuuuu :') Kalau cakap satu-satu perkara,ibu mesti ada pendapat dia,dan kadang-kadang  aku dgn ibu akan gaduh-gaduh sampai benda itu berlalu begitu saja.hahahaha

Lagi,aku rindu sebab masakan ibu.Common lagi.Bukan la kata kat um ni kedai-kedai makan tak sedap langsung,ada je yang tekak aku boleh terima tapi still tak dapat ditandingi oleh air tangan ibu.*Demand gila kan? Apa tak bawak je ibu duk dalam bilik?haha ;p


Aku dan penglibatan kolej

Aku dan kolej? Macam biasa.Roomate aku yang gila-gila menghiasi kepiluan diri.Amalia dan Abbie.Sorang sarawakian.sorang lagi klian?kahkahkah.Dah macam alien pulak.*Amalia hobi dia,selalu balik rumah hujung minggu.kikiki.Setakat ini link kitaorang sangat mantoppp.Aku bersyukur sangat sebab semua satu kepala.

Satu lagi,coursemate aku Rasyidah dari  sarawak juga.Yang sorang ni pendiam dan juga blur tapi still ada part-part yang boleh aku terima.Aku jadikan dia 'contosss' sebab dalam kelas English dalam blur-blur dia,dia still boleh present dengan daebak laaa :) Kiranya diam-diam ubi berisi .Eh?Betul ke?hahahah.

Kolej macam biasa akan banyak projek dan aktiviti.So aku ambil peluang untuk tambah merit aku dengan join projek kebajikan dan kemasyarakatan.Salah satunya,projek Generasi Perintis.Hopefully, projek ini akan diluluskan.Allahumma amin.

Tapi macam biasa, dalam satu-satu organisasi agak payah untuk deal dengan semua orang.Phewww~ Letih bila terpaksa berhadapan dengan manusia yang nak argue tak tentu pasal.Kesian dekat pengarah projek juga sebab...Dah konfius "Aku yg pengarah atau 'dia' yang pengarah" Lebih kurang mcm tu la agaknya monolog dalaman pengarah projek aku.hahaha.Aku sebagai s/u kerja aku tulis tulis je.So Ada aku nak kesah? Aku kisah tapi aku cuba cool down supaya aku tak terus terjah manusia tersebut.

Malam ini ada netball selection untuk SUKMUM,so aku akan turun padang.wehoo.Aku berharap aku terpilih.kehkehkeh.pengharapan yang sangat tinggi.Macamlah terror sangat kan..Tapi kalau tak terpilih pon,its okay.AKu tak dek lah sampai nak terjun tingkat dua.
Wehh.Doakan aku ! :") 

Itu je kot.Aku ingat nak tulis dua perenggan je.Ni dah sampai 12 perenggan.kahkahkah ;p p/s: tgh mencari hari-hari yang terbaik untuk aku lawat this gurl dekat usim.Kiranya lawatan balasss lahh.Sebab last week,dia dtg ziarah aku.So sweet :")
Have a nice day yaw!  Take care.Salam.

Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...