Saturday, September 22, 2012

Review Novel Awek Buku & Cornflakes Madu By Annis Rizani


Assalamualaikum.Hye all ;)

Lama gila tak update blog.Atas sebab kekangan masa bila masuk um.ciss.haha *Sebenarnya duk uni mana pon mesti sibuk kann?

So disebabkan hari ni tak berapa nak busy sangat,dengan suka citanya aku nak update review novel kat atas nih dengan tidak semena-menanya.Ahakss ;p

*****

Kali ini ,aku pilih untuk mereview novel yang  tajuk dia comel je :

 " Awek Buku & cornflakes Madu" yang ditulis oleh Annis Rizani keluaran Buku Prima.


Justifikasi AB&CM


AB&CM ni cerita mengenai si Zaireen yang hidup sebagai siswi di uitm yang berjumpa dengan si zaffrul juga siswa di uitm,cuma bidang mereka sahaja yang berbeza.Berjumpa atas sebab kelalaian zaireen tertinggal bukunya di cafe.Dari situ ,melekatlah  gelaran awek buku itu pada Zaireen.


Mengenali Zaffrul yang baik budi pekerti,yang santai-santai,soft spoken,tidak merokok 
(itu paling penting)dia dapat merasakan sesuatu yang berlainan dari lelaki-lelaki lain yang pernah ditemuinya.Mengenali Zaffrul, zaireen belajar erti cinta dalam ruang lingkup yang sangat luas. . . . 

Tak kenal maka tak cinta 

Saya tak mahu dah culik awak.Hmmm.. kempunanlah saya nak bawak awak naik skuter saya.Manalah tahu.kut-kut saya dah tak berkesempatan lagi lepasni?Ataupun ini kali terakhir saya belanja awak?"


Saat mereka ingin mengecap bahagia sementara,kisah mereka terhenti seketika tatkala Zaffrul terpaksa menghadap Ilahi.Sesuatu yang berlaku diluar jangkaan dan jangkaun mereka.Siapa mereka ingin menidakkan sesuatu yang telah ditakdirkan buat mereka?

Zaireen terlantar kesepian dan kesunyian.Hidup dalam kenangan bersama Zaffrul.Merindui Zaffrul terus tanpa noktah.Tiada apa-apa yang mampu mengeluarkannya dari kotak kenangan yang dicipta oleh dirinya sendiri.

Kasih Ruzaizi datang bertamu dihati Zaireen.

"Saya melihat penderitaan umi atas kehilangan Zaff.Saya juga nampak kesedihan awak,Reen.Saya ingin menjadi yang terbaik dalam hidup dua orang perempuan yang saya sayang .Yang mampu menghilangkan kedukaan dan memberikan kebahagiaan"

Ruzaizi adakalanya seperti Zaffrul.Reaksi dan kata-kata Ruzaizi ibarat jelmaan Zaffrul.Siapa Ruzaizi ? Lelaki itu penuh dengan rahsia.

*****

Congrates : Annis Rizani. Cerita yang tak berat sangat dan tak terlalu ringan.Dan paling penting,setiap bab memainkan peranan tersendiri.

Siap yang belum beli,sila dapatkan segera.Don't worry.Happy ending ! kikiki  ;)


Tuesday, September 11, 2012

NIat dan Syarat-syarat seorang penuntut ilmu

Salam alaik !

Sufi Jalanan

Terasa teragak-agak untuk menulis semula setelah hampir dua minggu blog ini ditinggalkan tanpa belaian manja.haha. Untuk makluman korang yang still sudi baca blog aku, aku baru sahaja mulakan 'dunia baru' di Universiti Malaya.

Alhamdulillah,segala-galanya dipermudahkan oleh-Nya.Aku ada roomate yang sangat happy go lucky yang mesra dengan nama malia dan Abbie.Dalam bilik memang tak sunyi.Kiranya,ada topik untuk berbual-bual,ada  benda nak tanya,ada benda nak dihujahkan.Hopefully perkara ini akan berterusan sampai bila-bila.Insya-Allah.

Disebabkan hari ini kuliyah pertama aku,so dengan sesuka hati aku,aku nak berkongsi sedikit sebanyak apa yang aku petik dari Dr azmil dalam kelas Al- Aqaid Al -Islamiah pagi tadi.

Niat 

Dr Azmil sempat bertanya soalan ini dalam kelas tadi,so ape kata kalau korang jawab soalan ini. *Jawab sendiri-sendiri la*

"Apa yang kamu niatkan apabila masuk uni?" Lebih kurang target korang laa ~

For sure,ramai yang akan jawab sebab nak dapat degree dalam kos masing-masing,nak dapat kerja, bla bla bla and so on.

Okay,niat yang itu tak de salahnya.Ia digalakkan cuma jangan sampai kita tertinggat niat asas kita untuk dapatkan barakah ilmu itu sendiri.

Niat yang paling penting iaitu at-taqarub ila allah.Kos apa pun yang kita ceburi,jangan lupa setiap dapatan ilmu yang bermanfaat itu datang-nya dari Allah.Niat lillahitaala untuk keberkatan dalam menuntut ilmu.

Jum kita ramai-ramai ,tajdid niat ( perbaharui niat ) setiap hari sebelum kita buat apa-apa sahaja dalam kehidupan seharian kita,supaya apa yang kita lakukan dalam seharian  ada saham di akhirat kelak.


Syarat-syarat penuntut ilmu.

Bak kata Dr Azmil,kita yang memasuki 'dunia baru' di UM ini adalah insan yang terpilih.Tapi aku olah sikit,bukan UM sahaja,tapi siapa-siapa sahaja yang bergelar penuntut ilmu walau dimana anda berada, jum kita check diri kita semula. Ada tak ciri-ciri penuntut ilmu dalam diri kita.Kalau ada,alhamdulillah Allah permudahkan.Tapi kalau tak dek, kita adakan dengan cara-cara yang baik :)

Haiya haiya ! 

  1. Kecerdikan.
  2. Kesungguhan.Maksudnya,kita ambil peluang untuk belajar dan terus belajar.Orang cakap,kalau ada kesulitan yang sedikit ,dia buat tak kisahjanji ilmu yang dia nak itu,dia dapat.Tapi konfem-konfemlah dengan cara yang baik.
  3. Kalau dulu kita ada 'sesudu' kesabaran,right now kita kena ada 'selautan' kesabaran.KOrang mesti boleh bezakan sesudu dengan selautan kannn?
  4. Cukup kewangan.Dari segi kewangan ini, mesti ada yang dapt pinjaman kan,tak pun biasiswa FaMa ke,so gunakanlah kenikmatan itu kearah kebaikan.
  5. Perlu kepada bimbingan guru/pensyarah.
  6. Ilmu ini tak kan pernah habis.Kalau hidup tiga puluh tahun,tiga puluh tahun juga proses belajar itu perlu diteruskan.Ilmu itu dicari sehingga ke liang lahad.Sepanjang zaman.



Hey geng blog,sebelum melangkah dengan lebih jauh lagi,jum sama-sama muhasabah diri.Yang baik itu datang nya dari Allah s.w.t.Dan yang buruk itu sudah pasti datang dari diri aku yang hina ini

Thanks for reading.
Take care
Salam :)

Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...