Thursday, August 23, 2012

Mr & Ms Syawal : Kullu 'am wa antum bikhair !


Assalamualaikum w.b.t  

Mukadimah dan ucap raya

Ramadhan sudah pun meninggalkan kita dengan perasaan sayu tanpa menoleh pada kita berkali-kali.Syawal pula datang menjenguk kita dengan perasaan gembira sambil tersenyum manis.Apa-apa pun terus berdoa untuk kita sampai Ramadhan akan datang " Allahumma balighna fi Ramadhan " Bi iznillah.

Oh yaaaa! Terlupa sudah ! hey hey hey pembaca blog aku yang comel dan kacak,happy eid mubarak.Mohon maaf zahir dan batin . * Eh ! haha kalau ada salah silap masa aku menulis blog yang lepas-lepas,mana tahu ada yang terguris ,tergiris,dan tergilis hatinya.Berjuta-juta kupohon kemaafan,harap dapat dimaafkan.

Sesungguhnya memaafkan seseorang itu tidak menjadikan kita "kalah" atau  " hilang kemachoan atau kecunan " sebaliknya ia menjadi added value dalam diri kita ;) 

 * ada gaya seorang kaunselor cabuk kah? kahkahkah ;p Aku saje tulis camtu,supaya korang maafkan.haha ;p

Tahun ini,Teluk Intan.

Si kacak ,si comel,

Untuk pengetahuan korang dalam keluarga aku ada, buat 'turn' balik raya.Tujuan turn ini diadakan adalah untuk memahami tanggungjawab 'give and take' 'fair and squre' 'menjaga hati couple ayah dan ibu aku' dan  sejaman dengannya.haha. hahaha!*aku tipu je nih

Yang sebenarnya sejak aku faham erti eidfitri ,memang dah ada turn ini (bergilir-gilir).
Maknanya kalau tahun ini,kitaorang beraya di Teluk intan,perak (Ayah) .Next  year,turn temerloh,pahang (Ibu) pulak la... Balik kampung dari ahad ini hingga ke ahad minggu depan,adalah jarak masa yang standard sebelum balik semula ke kediaman tercinta.

okay jom menyelusuri detik-detik aku beraya di Teluk intan... *Temeloh next year punya cerita*


Kebiasaan eid fitri di Teluk Intan.


hari sebelum raya,aku dah balik kampung.Disebabkan aku dari perlis ke perak so ,apedehal dengan jammed?Memang tak la kan.Sebab duk bertentangan! Salah satu hikmah duk utagha yang aku suka.kikikiki

Harus berpuasa dan berbuka dengan sepupu-sepupu dan pakcik,makcik aku yang lain.Selalunya berkumpul dekat rumah embah(nenek) aku la.Time ni la nak kumpul sama-sama.jumpa dengan sepupu sepapat.kupu-kupu rama-rama.haha ! Kiranya acara wajib la...

 Takbir 

Malam raya itu,lepas habis terawikh,kitaorang takbir sama-sama.Part paling -paling aku suka bila paman(pak cik) aku  takbir " Allahu akbar..allahu akbar.. allahu akbar..laa ilaaha illallahu wallahu akbar.allahu akbar walillaahil hamd " Aku tak tahu sebab apa,tapi tiap kali takbir,aku dapatrasa penyatuan hati-hati untuk-Nya.Rasa sayu.Rasa sebak Ramadhan meninggalkan,
Rasa gembira kerana Syawal menjelma.

Tapi kannn... Aku rasa sesetengah  masyarakat kita,ada juga yang dah lupakan untuk mengimarah mahupun meraikan 'takbir' yang satu  ini ;(

Atas hal apa,aku tak naklah hentam terus.Yang pastinya takbir salah satu cara  kita memuliakan dan memuji-Nya ;) 

Meriam 

Bukti BOom !
Part meriam jangan dilupakan.Kalau tak kurang feel nak beraya.haha  Kalau raya kampung ayah aku memang tak akan miss main mercun dan bungan api.walaupun aku taklah seghairah dulu main mercun dengan bunga api pelbagai cap *tahun ini memang aku tak main pun.Malass. tapi aku memang teruja tiap kali bunyi meriam.Bunyi ni lah paling mahal sekali.hahaha ;p

Kalau dekat kampung ayah aku,selalunya diorang akan main balas meriam.Kiranya kg A boom ! tak sampai limat minit lepas itu kg B pulak buat sasaran Bang bang Boom ! Lagi syok kalau time pukul 5 pagi dah dengar BOOM boom boom! Bestt wooo.Rasa meriah lain macam.

Meriam meriam juga,jangan korang memeriamkan tubuh badan korang pulak ! 

Keselamatan wajib dijaga.ahaaa ~

Solat sunat eidfitri



Lepas subuh,mandi sunat,sarapan dan jum siap siap solat sunat pulak!

Solat sunat eidfitri di masjid yang baru reno memang style.haha Tapi jemaah muslimat tak penuh sangat.Tu yang macam hem hem hemm tu.haha Best ! Tiap tahun kalau tak "bercuti-cuti malaysia'memang aku akan solat sunat eidfitri.Setahun sekali je kan kan kan?! Kalau tak pergi memang rugi.

solat sunat eidfitri - sunat muakad

Maaf-maafan.

Bab maaf-maaf ini part paling lemah sekali.Haha.Sebab kena prepare eyemore banyak2.haha
Tapi aku eyemore semula jadi.Bila salam dan minta maaf tu tetiba je muncul la setiap salah dan silap yang kitabuat especialy pada parents.konon2nya terlayar di minda kannn.Ala-ala korang silde touch screen korang tu kenn?huahuahua.
Tu yang nangis menginsafi tu. Sobss sobss.

Well cakap pasal maaf-maafan ni.Aku pernah la dengar kan orang cakap buat apa lah nak bermaaf-maafan time raya .Bukan sunnah .Bukan itu.bukan ini. Hmm,pendapat aku senang je.Kalau pun dia bukan sunnah.Hanya semata-mata adat atau tradisi,selagi benda itu tak salah,selagi benda itu bawak kebaikan pada kita ,why not kita tak teruskan je? 

Mari kita bermaaf maafan ! 

Pic 1 : ayah aku dengan embah aku tengah bermaaf-maafan
pic 2 : ibu dengan ayah aku ;)
pic 3 : abg Idir dengan mak saudaranya.
pic 4 : aku dan ayah
pic 5 : Angah dan ayah 
Pic 6 : Ibu dengan kakak iparnya ( mbok dey aku )
ijat dengan embah



Yang bertudung biru itu embah aku ( nenek ) . My leplyy jiddah.aha ! Embah aku tak pandai membaca.Yang dia pandai hanya baca Quran semata-mata.Tak macam orang sekarang yang pandai serba serbi tapi bab quran culas ! Tapi satu perkara penting yang buat aku rasa bezanya orang dahulu dengan orang sekarang.

Walaupun orang dulu tak pandai belajar tapi mereka hidup dan belajar melalui 'pengalaman'.Gunakan akal yang dikurniakan-Nya dengan sebaik-baiknya.Mereka banyak memerhati dari bercakap kosong.Mereka penuh dengan kata-kata yang membina walaupun diorang tak amik kos kauseling untuk jadi pakar motivasi !

Tapi mereka Rasional !

 Tak macam orang sekarang yang belajar tinggi-tinggi tapi failed ! bab pikir memikir ini.
* Macam aku lah yang selalu failed bila cerita bab sebab dan akibat.haha

Satu fakta yang korang kena tahu tentang aku ! * Eh tiba-tiba pulak.Apedehal?! puii.haha

Tak -tak .Maksud aku kalau-kalau benda ni boleh dorong korang untuk jadi cucu lebih baik dari sebelum ini.Tapi tak bermakna aku ni cucu mithali.kehkehkeh ;p

Kalau korang still ada nenek.jiddah,opah,embah,atok,tok wan,tok  dan seangkatan dengannya ,sila lah hormati mereka selayaknya.telefon mereka sebulan beberapa kali mcm korang telefon parents korang. Lima minit pon jadilah.

"Hello embah sihat?Embah dah makan?"  For sure diorang rasa dihargai.

Selain itu ,korang minta doakan untuk korang dunia akhirat. Doakan untuk korang apa sahaja.

Sesungguhnya doa-doa yang cepat dimakbulkan-Nya salah satunya doa orang-orang tua ;) 

Insya-Allah kalau kita hormat mereka,sentiasa tanya khabar, bercerita dengan mereka Walaupun kadang-kadang mereka tak faham pon term-term yang kita gunakan tapi sebenarnya ada kesan yang kita tak nampak.Diorang ini sayang dengan cucu mereka !

Mari menjadi cucu yang terbaik ~ lalala

Baraan : Ziarah menziarahi

Kalau dulu ,aku tak baraan bersama parents sebab aku duk ghairah baraan bersama sepupu aku dengan merempit motor sepupu aku.Kiranya baraan mengikut jantina.Group lelaki,lelaki.Perempuan perempuan.Kalau nak usha pon takat usha bila selisih di jalan yang tak berapa nak besar kat kampung aku tu.hehehe ;p

tahun ini baraan bersama familia yang tersayang.Jalan kaki ke rumah-rumah yang dekat - dekat.Memang klasik ahh.

1 Syawal 


Kami beraya dulu la yek sementara nak tunggu 'dayuh' datang.hehehe ;p

pic 1 - sepupu aku melantak sambal goreng seperiuk besor!
pic 2 - sepupu den lagi.Balun kuih raye.
pic 3 & 4- kuih raya je yek.
pic 5- tu amah  di pagi raya.Stress weh pagi2 ,ayor pulak hidup segan mati tak mahu.

 2 Syawal - ziarah
pic 1 :bwh pokok manggis pon layan.
pic 2 : sepupu den yaw. kakak shima (ciss) ai  dan cikgu pj
pic 3 : sepupu dan paman gua ;D
pic 4 : kelapa sawit.
pic 5 : jumpa bangku rumah baraan.layan jugak.

Baraan dari sawah padi ke bendang.Eh ada beza ke?

Kali ini ,kena naik kereta weh.Peluh menitis kalau jalan kaki.hewhew.Kampung adik embah aku so,wajib pergi.Scenery dia cantik tau.Tau tau ! Sebenanrya keciwi sebab dapat gambar dekat dengan bendang2 yang menghijau tu.

Tapi frust juga tak dapat masuk dalam sawah tuuuu :(



Selamat hari raya,kuucapkan kepada semua setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia ini.jeng jeng jeng ~
Aku rasa raya aku dengan raya korang lebih kurang je.Mungkin raya korang lagi best la kan! Tapi kalau entry raya korang ada lagi yang best dan unik ,tinggalkan link blog korang ! AKu suka blogwalking ;)

Raya aku tetap sama seperti tahun-tahun sebelum ini.Sederhana saja ! Cuma tahun ini aku dapat merasai feel nikmat ziarah menziarahi tu lebih .Sebelum ini aku malas nak ziarah sangat.Teruk gile perangai kan? Ciss.Angguk sapa suruh?! haha *joke maa*

Syawal bulan penyambung

Akhir kata,jangan biarkan ISM di bulan ramadhan berakhir ,biarkan ia disambung dengan IS di bulan syawal dan bulan-bulan seterusnya.Apa yang kita dah jadikan amalan biar terus istiqamah hendaknya.Jauhkan diri kita dari menjadi hamba Ramadhan.Bila ramadhan ,kita buat.Bila habis ramadhan,kita tinggalkan segala-galanya.

happy eid mubarak yaw yaw sekalian !
kullu 'am waantum bikahir
take care.Salam.

Thanks for reading

Monday, August 13, 2012

Bingkisan ceritera [ Iftar Warga Emas ]



Salam alaik ! Salam Ramadhan :D 
Thanks Allah for ease everything.

Thanks warga Maips
Thanks warga Rumah seri Kenangan
Thanks warga mahasiswa/siswi 

Gembira dapat bekerjasama dengan anda semua ;)

Alhamdulillah.Aku merakam berbillion-billion penghargaan buat kak tikah Md Akhir selaku pengarah program kali ini,yang memberi ruang dan kepercayaan untuk aku menyertai  program Iftar Warga Emas sempena Ramadhan Kareem yang sedang kita lalui ketika ini.

Menjadikan aku salah seorang aktivis di rumah seri kenangan(rumah orang tua-tua) membantu aku melakarkan pengalaman manis dan pahit dan membuatkan aku berfikir sesuatu serta membuka mata aku tentang ‘anugerah’ yang kita seakan-akan lupa.

Warga emas.

Hanya dengan sekali liqo’(perjumpaan) dan pergantungan dengan Allah azza wajala,kami mampu mengharungi segala-galanya dengan tenang dan tersenyum.Hampir enam jam lamanya,aku dan aktivis-aktivis lain bertungkus lumus supaya segala yang dirancang akan dipermudahkan oleh Allah dan seterusnya berjalan dengan lancar.

Doa menjadi perantaraan dan kekuatan kami dengan-Nya.

 صائم perlu banyak berdoa kerana sesungguhnya doa itu mustajab apatah lagi di bulan yang mulia ini – via kak tikah adzhar ;)

Program yang bermula pada jam 4 petang dengan berkumpulnya semua aktivis,kami sama-sama membantu antara satu sama lain.Mengemas dewan besar dengan menyusun kerusi untuk acara ice breaking/ramah mesra dan magic show(wakil dari maips) untuk hiburan warga emas disana.

Selain itu sekalung tahniah buat aktivis-aktivis dari Politeknik Sirajudin dengan nasyid dan zikir yang mampu mengembira dan melapangkan hati mereka yang ternyata sunyi dari luaran mahupun dalaman.



Orang kata ,tak kenal maka tak cinta.Apabila sudah bercinta baru kenal,mungkin kenal dengan lebih mendalam lagi.

Sedikit perkongsian untuk pembaca setia…

Bersama warga emas,Berkongsi kisah.



Aku sempat mengenali seorang tok embun atau mak cik embun,mak cik comel 
(sebab kalau jumpa orang yang baru datang,dia akan cakap “comelnyaa” sambil memeluk dan mencium kedua-dua pipi si mangsa yakni aku dan aktivis muslimah yang lain) 

Well,aku boleh cakap kalau orang yang tak biasa ,mungkin ada sedikit rasa kurang senang dihati kecil mereka.Tapi Alhamdulillah ,tidak bagi aku yang pernah menemui mereka sekitar tahun lepas(untuk aktiviti mencuci rambut dan menggunting rambut  anjuran Puspanita perlis )

Aku gembira dengan telatah warga emas yang satu ini kerana sifat peramahnya.Bukanlah dengan warga emas yang lain aku tidak gembira.Tapi masalu banyak diluangkan bersama makcik embun.

Tatkala zikir dimainkan oleh para aktivis muslimin,terkesan air mata yang bergenang di sudut tepi wajahnya membuatkan aku cuba menyelami hatinya.

Kenapa?Kenapa dan Kenapa?

Tapi sebanyak mana aku mampu menyelami hati sanubarinya kalau aku juga hanya sempat bersama dengannya tak sampai dua jam.

“ kenapa mak cik nangis?”

“Mak cik sedih bila kenangkan,tiada seorang pun adik beradik yg datang menjenguk mak cik kat sini.”

“Adik makcik tak pernah datang jenguk makcik langsung” ujar makcik sambil mengesat air matanya. Untuk pengetahuan pembaca,mak cik embun kematian suami dan anak tunggalnya.

Tergamam.

Mengusap sedikit bahunya “Takpe mak cik Allah kan ada,Allah sayang semua orang.Allah sayang mak cik yang comel,Allah sayang saya yang comel ini”pujuk aku sambil membuat lawak.Mungkin tidak lawak sampai mampu berdekah-dekah tapi mungkin mampu membuatkan si tua tersenyum manis,terpujuk sedikit hatinya.

Kisah makcik embun sedikit berbeza dengan kisah warga emas yang lain.

Kebanyakannya mereka ditinggalkan di rumah orang tua-tua kerana anak-anak yang sudah “Berjaya” tidak mahu menjaga ibu bapa mereka.Ada yang anak-anak Berjaya menjadi profesional.Juruterbang ada,jurutera ada,Doktor ada,Akhirnya  ibu bapa ditinggalkan sepi  di rumah orang tua-tua.

Anak Berjaya di dunia tapi akhiratnya bagaimana? Muhasabah diri kita ;)

Hampir sejam lamanya berkenalan bersama mak cik embun,aku dan kak huda terpaksa ke ruangan dewan makanan untuk menjalankan amanah yang diberi.



Sekilas tentang amanah kecil
Ajk makanan yang akan memastikan makanan terhidang di atas meja vip,memastikan makanan untuk warga emas diberikan kepada warga emas,dan memastikan para aktivis mengambil tamar dan segelas air untuk berbuka nanti.

Bagi aku tidaklah terlalu berat amanah yang diberi,walaubagaimanapun aku dan kak huda buat sehabis baik.Segala apa yang aku pelajari semasa ditingkatan enam(cara nak laksanakan tugasan),aku praktikan di dalam program ini.Bagi aku program seperti ini mengajar kita  bagaimana nak menguruskan sesuatu majlis seumpama ini.

Ujian itu untuk pada yang mampu- ujian sekecil zarah
Jam 7 Malam,warga emas berkumpul untuk sesi penyampaian cenderahati kepada warga emas (yang  dimaklumlam pada para aktivis  ialah duit raya) dan sesi berbuka puasa.Ketika dan saat untuk berbuka puasa,kami para aktivis akan mendahulukan warga emas terlebih dahulu.

Adab dan nilai murni yang dianjurkan Islam “yang muda dahulukan yang tua”.

Saat ini aku teruji dengan sifat atau sikap dua orang warga emas yang mempunyai sikap yang sedikit berbeda dengan warga emas yang lain.

Aku berkonsi cerita bukan untuk mengaibkan tetapi lebih kepada berkongsi rasa supaya pembaca yang membaca entry kali ini mampu menyelami mereka jua dan menguasai sifat Sabar yang tinggi.

Memandangkan aku seorang kurang penyabar,apalagi yang aku mampu buat hanya istighfar didalam hati.

Saat pertanyaan aku ,dijawab dengan palingan muka kearah berlainan.

Dan saat aku bertanyakan sesuatu yang diperlukan ,aku dimarah tanpa aku faham butir perkataan yang diucapkan.

Aku termangu-mangu.Tatkala hati merusuh geram,aku teringat sesuatu ‘mereka ini golongan warga emas yang mana fitrahnya sudah kembali pada fitrah kanak-kanak” 
Ya.Hanya berpegang dengan kata-kata yang satu itu aku mampu tersenyum tawar.Mujur aktivis yang lain sempat menyabarkan hati aku.Thanks kak huda dan muslimat yang lain :')


Ujian itu dibalas dengan sebuah kemanisan

Belumpun sempat berbuka dgn semaksima mungkin.Heh~ mak cik ton yang berpaling saat aku bertanyakan sesuatu,sudah selesai berbuka.
Aku pun mengambil tray beliau perlahan-lahan,tapi pantas sahaja di halang oleh makcik tersebut.Beriya-iya nak buat sendiri.Mak cik ton memang terkenal dengan sifat independent yang sangat tinggi.

"Takpe makcik,saya buatkan.Jangan risau hari ini saya tolong mak cik" kataku sambil tersenyum memandang kearahnya.Dalam hati,dup dap dup dap buatnya dia marah kat aku memang naya.

Saat mata merayap kewajah mak cik ton,aku terasa mahu menjerit "yesss yess mak cik ton senyum pada aku" Yahoo ~ Seriously,kalau tadi tanya soalan,dia paling muka.Tapi kali ini dia senyum manis pula.

Hmm,kekuatan sabar dan senyuman itu sangat luar biasa.

Hampir jam 8 ,baru sempat menikmati juadah yang dihidangkan.
Bukanlah kerana mereka minta disuapkan ketika berbuka puasa,bukan juga mereka minta  disisipkan minuman ke mulut mereka tapi kerana aku sudah setkan minda "kata aku kena dahulukan warga emas dahulu." Makanya nasi separuh dengan ayam masak merah ku tinggal sepi.

Membantu warga emas mengangkat  tray mereka untuk sesi basuhan.Sehingga semuanya selesai.

Sharing is caring  ;)
Seusai solat magrhrib,isya’ dan terawikh bersama,satu perkongsian ilmu dilaksanakan oleh kak tikah adzhar.Nanti aku sharekan dilain entry.Next entry maybe? Insya-Allah.

Pengalaman semakin luas bila sempat bertukar cerita tentang keadaan senior-senior,Mereka Berjaya dalam pelajaran setakat ini.Alhamdulillah.Ada yang  sedang belajar di Jordan,Mesir,India dan local university.Aku gembira kerana mereka tidak lokek untuk berkongsi cerita yang sememangnya berbeza antara satu sama lain.

Sehingga ke jam 10.Kami ke blok penghuni warga emas untuk mengucapkan selamat tinggal dan berpamitan.

Sedekah dengan tenaga dan kasih sayang
"Tak nak sedekah ke?" tanya si A

"Alaaa.Aku tak dek duit la" jawab si B.

Nak bersedekah itu bukan dengan duit sahaja.Guna lah apa sahaja yang diberikan-Nya kepada kita untuk terus berbakti (sedekah).Tenaga ada? Ada.

Kasih sayang ada ? Ada.Yang jawab tak dek,sudah pasti nikmat yang satu itu ditarik-Nya semula.Ahaa~ Baik jawab ada kasih sayang ;)

Apakata kalau korang manfaatkan tenaga dan kasih sayang korang untuk join badan-badan kebajikan yang ada di Malaysia ini dan terus menjadi sukarelawan ;) (Yang dah join,bersyukur kerana anda orang terawal untuk terus berkasih sayang dengan mereka ;)
Insya-Allah.Semua orang mampu ;)

Khalas
Berakhirnya "odyssey" kami sebagai aktivis membantu warga emas yang upayanya sangat terhad.Semoga kehidupan kalian (aktivis-aktivis baik muslimin mahupun muslimah) sentiasa dirahmati dan dan diberkati oleh Allah.Semoga dengan apa yang para aktivis lakukan ini ada didalamnya sedikit kebaikan .Sebagai aktivis yang baru merangkak ,aku seronok dan gembira dapat bekerjasama dengan para aktivis yang lain.


sms-Hargai ibu bapa anda sementara mereka masih ada :') Kadang-kadang kita terlupa tentang insan yang banyak berjasa dan berkorban untuk kita.

Ya Allah ampuni bagiku segala dosaku dan juga dosa kedua ibubapa ku dan kasihanilah mereka kedua-duanya sebagaimana mereka mengasihani dan mendidik aku ketika masih kecil
 .Allahumma amin.

 pssstt : (entry kali ini skima kan?lepas itu ayat macam berbunga-bunga bak kisah chenta didalam novel~heee.Haruslah kalau tak,tak menjiwai watak pulak.hewhew :p)

Thanks for reading.
Take care.
Salam.

Thursday, August 9, 2012

I.F.T.A.R

Salam alaik! Salam Ramadhan :D

Jpa Dan Ptptn

Alhamdulillah hari ini aku rasa lebih tenang dan santai berbanding hari-hari sebelum ini.Minggu paling sibuk disebabkan beberapa faktor.Antaranya,aku memaksa jasad dan roh aku bangun tengah malam supaya dapat terjah laman web jpa dan ptptn.Sibuk untuk mengapply secara online.Walaupun aku tahu,aku tak dek la layak sangat ,tapi aku just try and error la.Kalau ada rezeki,Alhamdulillah.Kalau tiada,teruskan hidup *Tenang gila aku waktu tulis benda ni* haha

Aku berani jamin,pelajar-pelajar yang sewaktu dengan aku pon buat benda yang sama.Tak kira la lepasan Stpm,asasi,matrik,semua kalut pulun nak online.Lelaki ke perempuan ke sama je.Tapi ada jugak lelaki yang sempoi ja.

Kalau tanya "Kau dah isi ptptn,jpa?"

"Lepak lu.Masa banyak lagi" Kadang-kadang aku terfikir.Seronok jadi lelaki sebab apa-apa benda pun buat diorang rasa,Tak payahlah nak kelam kabut sangat!hahaha

Tak macam perempuan.

"Awak dah isi jpa dan ptptn?" 
(kalau tak dapat online la)
"Belum.Tahu tak saya tak boleh masuk,bla bla dan bla " (Kelam kelibut)

Lagi sakit otak bila ,tak dapat nak melawat laman web serba memberi manfaat ini.heee *Memang stress* (Aku tak dapat masuk jpa dgn ptptn lagi weyy)Rasa nak hentak kepala dekat dinding pon ade jugak.Tapi Iyalah hidup perlu diteruskan.haha

Selain dari benda yang dekat atas nuh,ada lagi sebab yang membuatkan aku terasa 24 jam itu tak cukup.Padahal Allah buat masa itu cukup lengkap.Haisyh.Manusia manusia.
*Manusia yang dimaksudkan adalah aku* :p

Iftar Warga Emas ( IWE )

Sebelum aku mencoretkan dengan lebih mendalam,baik aku terangkan sikit sebanyak tentang IWE ini.Untuk pengetahuan korang IWE ini satu program gandingan antara Maips dan persatuan mahasiswa dan pelajar islam negeri perlis *Itupun kalau aku tak silap,padah tak datang meeting.huhu* Satu program yang bagi aku sangat sangat bermanfaat.Menjadi bakal aktivis buat pertama kalinya,rasanya sedikit gementar.

Program ini akan diadakan pada hari Sabtu:11 ogos 2012.Bermula pada pukul 4 dan berakhir pada pukul 10 malam bertempat di Rumah Seri Kenangan,Jejawi Perlis.

Program ini antara mahasiswa/wi dengan golongan warga emas (sekitar 60 tahun ke atas)Aktiviti utama sudah semestinya berbuka bersama mereka.Dan akan diselitkan dengan aktiviti yang mampu mengembirakan warga emas itu sendiri.

Nak tahu pengalaman aku?

Tunggu next entry,Insya-Allah.Mohon doa dari pembaca blog,semoga dipermudahkan urusan aktivis-aktivis pada hari tersebut.Amin.

Iftar alumni PPU Smkap

Alhamdulillah,kalau sebelum-sebelum ini,aku yang lepasan Stpm Smkap ini memang akan mengadakan iftar setiap kali datangnya Ramadhan bersama sahabat-sahabat dan guru-guru PPU.Tahun ini,dengarnya PPU Batch 2011/12 pun dah selesai.Jadinya,atas permintaan beberapa orang rakan dan senior,aku rasa tak salah untuk mengadakan iftar sekali lagi :)

Terima kasih untuk cek ma sebab sudi meluangkan masa untuk liqo' pagi tadi.*Hebat tak meeting dua orang je?*haha .Aku bukannya gila kuasa ke apa tapi aku buat untuk memastikan perjalanan Iftar tu berjalan dengan lancar tanpa ada kesesakan lalu lintas.hewhew :p

Perbincangan diteruskan dengan sahabat-sahabat tentang pengagihan tugas dan info-info tambahan menerusi mukabuku.Insya-Allah Iftar tersebut akan diadakan pada hari Isnin 
(13 Ogos 2012).Bermula pada 6 petang.

Iftar dengan member dan cikgu-cikgu mestilah menarik tertarik lagi Bombastik.Next entry,nantikan ye.Mohon doa dari kalian si cantik manis dan si jejaka kacak :') Moga iftar kali ini dipenuhi dengan rahmatNya.

Khalas

Aku mengharapkan setiap apa yang aku buat ini adalah yang terbaik.Mudah-mudahan semuanya diberkati dan dirahmati-Nya.
Sesungguhnya sebaik-baik sedekah adalah sedekah dalam bulan Ramadhan :')

Thursday, August 2, 2012

Syafiqah Najib VS Athirah Petani Pintar


Salam alaik ! Salam Ramadhan :)



Aku berkira-kira sama ada harus atau tidak untuk aku menulis entry pada malam ini.Memandangkan entry kali ini bersifat peribadi dan blog aku ini lebih kepada blog umum. Tapi disebabkan blog ni blog kepunyaan aku sendirian berhad yang juga "blogku syurgaku",makanya aku dengan perasaan berbelah bahagi akan terus-terusan memaku seribu kenangan bersama  si dia dalam entry kali ini.

Persahabatan kami hampir 7 tahun.

Aku mengenali si dia since aku tingkatan dua.Aku rasa dia boleh bawak jadi geng memandangkan dalam kelas aku tu semuanya jenis yang ayu-ayu,lemah gemalai dan jiwang kecuali si dia yang nampak keras,gagah perkasa.Gagah ke??Hahaha.Yang lain macam tak boleh nak msuk sangat.
Bersama dia sejak tingkatan dua sehinggalah tingkatan enam atas di kelas dan sekolah yang sama perkara yang paling indah buat aku :')

Boleh bayangkan persahabatan kami?Lama tak?Mungkin persahabatan korang lebih lama lagi kan.Lebih indah.Lebih wangi.Lebih cantik.Who knows? :) Bersyukurlah!

Tapi bagi aku,itu sudah lebih dari memadai.Sejak sekolah rendah,aku takdek kawan baik sebab kerja aku pindah randah ikut parents aku kerja.Jadinya bila sekolah menengah,aku cuba membuat 'kawan yang lebih baik' dengan dia,aku rasa bertuah gila.

Dalam kelas,kami memang rapat walaupun tempat duduk aku dengan dia bagai langit dengan bumi.Aku lebih suka duduk bahagian hadapan kelas.Dia? Akan memilih tempat di belakang.*katanya senang nak memberontak.hikhikhik

Persahabatan kami penuh dengan cacat cela.

Mengenali si dia yang agak kasar dan brutal walaupun kami bersekolah agama *yang kalau korang tengok budak-budak sekolah agama mestilah ayu-ayu belaka,dululah.Sekarang ni tak tau..Tapi sedikit berbeza dengan kami yang kasar suam-suam kuku.Kadang-kadang baik,kadang-kadang jahat.Kiranya kami sekepala,bila perangai aku pun lebih kurang dia.Tapi aku rasa dia lagi kasar dari aku kot.Hahaha :p Tapi dia suka buli aku dan mendengki.

Persahabatan korang mesti manis-manis je kan?Cakap pon lemah lembut je.Main awak-awak je kan kan kan?

Mengenali si dia yang kadang-kadang pendiam berbeza dengan aku yang suka bercakap*sampai ada satu masa dia dah tak larat nak dengar aku bercakap,tapi dia buat-buat dengar juga..Kadang-kadang cakap si dia menyakitkan hati,well benda tu aku harus akui,aku pon sama ja.Dia seorang yang happy go lucky berbanding dengan aku yang serius merius.Dia seorang yang tak ikut rules sangat.Aku?Skima kot.Hahaha.Dia suka kucing.AKu tak suka sangat tapi bila kawan ddengan dia.aku jadi suka. *uhuk uhuk*

Banyak sangat bezanya antara kami.Tapi perbezaan menyatukan kami berdua.

Persahabatan kami tidak sempurna

Orang cakap,kawan yang baik akan mengingatkan kawan dia kearah kebaikan.Yeah~ Dia kawan yang baik.Pada 'luarannya' kami mungkin 'tak sesempurna mana' tapi dalam diri dia penuh dengan kebaikan.Ayat yang sehingga ke hari ini aku ingat dan takkan mungkin dilupakan.

 "Jangan mengumpat cikgu,nanti ilmu tak berkat.Agak-agak dah termengumpat tu.Istighfar balik"

Sejak kami berdua menyambung tingkatan enam rendah,dia selalu ajak aku join usrah dekat Matin.Ade tak kawan korang ajak buat benda baik?Baik korang ikut,kawan yang baik tewww.Alhamdulillah.

Orang cakap,kalau nak jadi baik,ajaklah kawan sama.

See! Terbukti tak dia kawan yang baik.?Bagi aku itu dah cukup memadai.Kami berubah bersama-sama.Walaupun perubahan itu sikit ya amat.

Ajak aku join usrah.Ajak aku buat baik.Aku dengan dia banyak kelemahan dan kekurangan.AKu dengan dia banyak kelebihan dan kekuatan.Kami saling melengkapi untuk terus sempurna.

Satu persamaan yang kami detect bersama.Kami berdua suka bola jaring.YEah~Majulah sukan untuk negara.haha*Tapi dia paling terror main.Siap boleh jdi jurulatih lagi.haha

Kenangan dengan dia banyak.

Bercakap pasal kenangan?Berlambak-lambak.Sebut ja nak yang manis ke yang pahit,yang masin,tawar semua ada.Tipulah kalau aku cakap sepanjang persahabatan kitorng tk pernah salah faham,gaduh-gaduh,cekik mencekik, baling balas tembikai.hahaha.Semua ada.

Paling terharu bila aku merajuk dengan dia,dia paksa mak dia buat lempeng kesukaan aku.Sweet sangot.Hahaha.Well,bila dah habis lempeng tu,for sure lah aku tak merajuk dah.hewhew ;)

Kenangan paling manis*manis bagi aku,pahit bagi dia.hahaha bila aku muntah air kopi ats riba dia masa kitaorng ada seminar matematik.Cerita tu aku tak ingat ,tapi bila dia ckp baru aku angguk-angguk "Eh ade ye?"hahhaa.

Banyak kenangan yang kalau nak tulis satu per satu memang berjela entry ni.Sure sure korang nangis "bila nak habis ni?" haha

 Dia pendengar yang setia.

Bila aku ada masalah,aku kena luahkan kepada seseorang kalau tidak aku boleh jadi seorang yang sangat tidak seimbang dari segi emosi.Jadinya,aku akan cari dia.sama ada telefon dia,chat dekat ym atau fb atau skype.Then,jadilah sesi luahkan msalah dan kalau dah nazak,berlakulah drama air mata yang menyayat hati.Sobss sobss :(

and vice versa.

Apa sebab aku tulis ni semua?

Sebabnya tadi lepas iftar dengan geng LIST di kfc,aku,pikah (Syafiqah Najib)fathiah,farah dengan tikah berhenti dekat Masjid Alwi (gambar dekat ats tu) untuk solat maghrib dan tarawih.Masa duk salam-salam,tiba-tiba pikah nangis.Ahh sudah.Kenapa pulak dah?

Rupa-rupanya bersaksikan masjid alwi nan indah itu,aku dengan pikah akan terpisah sementara .tu yang sedih sangat.Kata dia,lepas ni dia dah tak boleh buli dan kacau aku,sebab lepas ni dia dah balik melaka dan terus sambung degree dekat usim.AKu?haruslah mendaftar di um.Tak jauh pun kl dengan nilai tu...Hahahaha.Aku tak nangis pon.

Siapa kata?Dalam kereta otw balik,aku nangis kot.SObss :(

Aku mengharapkan yang terbaik untuknya.Semoga persahabatan kami berdua akan kekal selamanya . . . . . Insya-Allah. 
Weh,carilah kwan baru tapi jangan lupa kawan lama ;) haha



Entry ni utk hg pikah,silalah terharu :p
Entry ni berkaitan aku dengan pikah,kalau ada yg baca rasa mcm buang masa sorry ok.

btw . . .

Thanks for reading.
Take care.
Salam.

Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...