Posts

Showing posts from August, 2012

Mr & Ms Syawal : Kullu 'am wa antum bikhair !

Image
Assalamualaikum w.b.t  
Mukadimah dan ucap raya
Ramadhan sudah pun meninggalkan kita dengan perasaan sayu tanpa menoleh pada kita berkali-kali.Syawal pula datang menjenguk kita dengan perasaan gembira sambil tersenyum manis.Apa-apa pun terus berdoa untuk kita sampai Ramadhan akan datang " Allahumma balighna fi Ramadhan " Bi iznillah.
Oh yaaaa! Terlupa sudah ! hey hey hey pembaca blog aku yang comel dan kacak,happy eid mubarak.Mohon maaf zahir dan batin . * Eh ! haha kalau ada salah silap masa aku menulis blog yang lepas-lepas,mana tahu ada yang terguris ,tergiris,dan tergilis hatinya.Berjuta-juta kupohon kemaafan,harap dapat dimaafkan.
Sesungguhnya memaafkan seseorang itu tidak menjadikan kita "kalah" atau  " hilang kemachoan atau kecunan " sebaliknya ia menjadi added value dalam diri kita ;) 
 * ada gaya seorang kaunselor cabuk kah? kahkahkah ;p Aku saje tulis camtu,supaya korang maafkan.haha ;p
Tahun ini,Teluk Intan.
Si kacak ,si comel,
Untuk pengetahuan korang…

Bingkisan ceritera [ Iftar Warga Emas ]

Image
Salam alaik ! Salam Ramadhan :D  Thanks Allah for ease everything.
Thanks warga Maips Thanks warga Rumah seri Kenangan Thanks warga mahasiswa/siswi 
Gembira dapat bekerjasama dengan anda semua ;)
Alhamdulillah.Aku merakam berbillion-billion penghargaan buat kak tikah Md Akhir selaku pengarah program kali ini,yang memberi ruang dan kepercayaan untuk aku menyertai  program Iftar Warga Emas sempena Ramadhan Kareem yang sedang kita lalui ketika ini.

Menjadikan aku salah seorang aktivis di rumah seri kenangan(rumah orang tua-tua) membantu aku melakarkan pengalaman manis dan pahit dan membuatkan aku berfikir sesuatu serta membuka mata aku tentang ‘anugerah’ yang kita seakan-akan lupa.

Warga emas.
Hanya dengan sekali liqo’(perjumpaan) dan pergantungan dengan Allah azza wajala,kami mampu mengharungi segala-galanya dengan tenang dan tersenyum.Hampir enam jam lamanya,aku dan aktivis-aktivis lain bertungkus lumus supaya segala yang dirancang akan dipermudahkan oleh Allah dan seterusnya berjalan dengan la…

I.F.T.A.R

Salam alaik! Salam Ramadhan :D

Jpa Dan Ptptn

Alhamdulillah hari ini aku rasa lebih tenang dan santai berbanding hari-hari sebelum ini.Minggu paling sibuk disebabkan beberapa faktor.Antaranya,aku memaksa jasad dan roh aku bangun tengah malam supaya dapat terjah laman web jpa dan ptptn.Sibuk untuk mengapply secara online.Walaupun aku tahu,aku tak dek la layak sangat ,tapi aku just try and error la.Kalau ada rezeki,Alhamdulillah.Kalau tiada,teruskan hidup *Tenang gila aku waktu tulis benda ni* haha

Aku berani jamin,pelajar-pelajar yang sewaktu dengan aku pon buat benda yang sama.Tak kira la lepasan Stpm,asasi,matrik,semua kalut pulun nak online.Lelaki ke perempuan ke sama je.Tapi ada jugak lelaki yang sempoi ja.

Kalau tanya "Kau dah isi ptptn,jpa?"

"Lepak lu.Masa banyak lagi" Kadang-kadang aku terfikir.Seronok jadi lelaki sebab apa-apa benda pun buat diorang rasa,Tak payahlah nak kelam kabut sangat!hahaha

Tak macam perempuan.

"Awak dah isi jpa dan ptptn?" 
(kalau ta…

Syafiqah Najib VS Athirah Petani Pintar

Image
Salam alaik ! Salam Ramadhan :)


Aku berkira-kira sama ada harus atau tidak untuk aku menulis entry pada malam ini.Memandangkan entry kali ini bersifat peribadi dan blog aku ini lebih kepada blog umum. Tapi disebabkan blog ni blog kepunyaan aku sendirian berhad yang juga "blogku syurgaku",makanya aku dengan perasaan berbelah bahagi akan terus-terusan memaku seribu kenangan bersama  si dia dalam entry kali ini.
Persahabatan kami hampir 7 tahun.
Aku mengenali si dia since aku tingkatan dua.Aku rasa dia boleh bawak jadi geng memandangkan dalam kelas aku tu semuanya jenis yang ayu-ayu,lemah gemalai dan jiwang kecuali si dia yang nampak keras,gagah perkasa.Gagah ke??Hahaha.Yang lain macam tak boleh nak msuk sangat. Bersama dia sejak tingkatan dua sehinggalah tingkatan enam atas di kelas dan sekolah yang sama perkara yang paling indah buat aku :')
Boleh bayangkan persahabatan kami?Lama tak?Mungkin persahabatan korang lebih lama lagi kan.Lebih indah.Lebih wangi.Lebih cantik.Who knows…