Posts

Showing posts from July, 2012

Ramadhan : Sifat-Sifat Ar-Rabbaniyah

Image
Salam Alaik!
Ramadhan Enam.Alhamdulillah. Semoga dipermudahkan dan ibadat kita diterima-Nya.



Tidaklah patut bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Kitab agama dan hikmat serta pangkat Nabi, kemudian ia tergamak mengatakan kepada orang ramai: "Hendaklah kamu menjadi orang-orang yang menyembahku dengan meninggalkan perbuatan menyembah Allah". Tetapi (sepatutnya ia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyin (yang hanya menyembah Allah Taala - dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu mempelajarinya


Apa itu Rabbani?
Rabbani itu ialah hamba yang berilmu yang mengabdikan dirnya kepda Allah.Hamba yang selalu mentaati Allah sama ada dalam keadaan tersembunyi atau terang.Beriltizam dengan manhaj Allah pada diri ,keluarga dan masyarakat.Rabbani juga merupakan hidup seseorang yang baik dan berusaha memperbaiki diri dan orang lain.
Apakah ciri-ciri dan amalan-amalan pelaksanaan sifat-sifat …

Ramadhan Kareem !

Image
Salam Alaik! :)
Alhamdulillah hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa.Hooray hooray!Mudah-mudahan ibadah kita diterima oleh-Nya.Belum terlambat lagi kut untuk aku ucapkan selamat melaksanakan ibadah puasa dalam bulan Ramadhan untuk blogger dan 'pembaca senyap'.Hewhewhew.Ramadhan Kareem! :)
Sebenarnya dalam Ramadhan ni bukan puasa je yang kita boleh buat ark?Banyak lagi perkara-perkara yang baik yang kita boleh buat yg pada akhir madrasah ni pahala menyusul dgn key-wordnya 'IKHLAS' lillahitaala.
Masa Ramadhan ni lah buat aku teringat sangat sangat dekat SMkap :') rindu dengan bi'ah yang ada.Kalau bulan ramadhan,macam-macam aktiviti kitaorang buat.Dalam duk berp&p,ada je masa kitaorang  jawab soalan kuiz.*berkaitan Ramadhan.Hehe.Kuiz Ramadhan ni kadang-kadang boleh buat kita rasa mcm *eh soalan mcm ni punya senang pun aku tak leh jawab.See! Nampak tak kelemahan kita dalam mendalami ilmu-Nya.
Meh la nak flashback masa-masa di smkap ketika ramadhan :) Selain men…

UM - Pilihan Kedua

Image
Salam alaik!



Terima kasih Allah. Terima kasih pihak UM
Seperti gambar yang tertera di atas,adalah ini dengan sukacitanya aku memaklumkan kepada semua mengenali diri ini,bahawa aku diterima oleh UM.Alhamdulillah.Terima kasih ya Ilahi atas rezeki-Mu ini.Rezeki yang masih dipanjangkan oleh Allah dan semestinya yang terbaik buat aku dan juga kawan-kawan seperjuangan STPM SMKAP khususnya dan yang lain-lain
Berita ini mampu buatkan parents aku tersenyum manis setelah sekian lama menunggu, bilalah anak diorang nak sambung study dekat U kan?Hikhikhik.Alhamdulilah bila parents aku happy,aku pun happy la juga.Cuma aku terkejut bila,ayah tanya "okay ke dapat UM?"
Aku tak sure kenapa ayah tanya,mungkin sebab sebelum ini aku target UKM,tapi perancangan Allah itu adalah yang terbaik dengan menempatkan aku di UM,so aku redha. Redha yang sungguh2nya redha bukan hanya mainan bibir semata-mata.
Aku banyak belajar,masa aku bergelar pelajar tingkatan enam,setiap yang terjadi itu ada hikmah yang tersem…

Resah Menanti Hari

Kenapa aku resah?Gila apa aku tak resah dan keluh kesah.Lagi dua hari nak tahu result upu,Insya-Allah.Adui.Masuk hari ni je dah empat hari aku sakit kepala.Sakit otak.
Sakit kepala bukan sebab aji terlebih dalam masakan ke apa,tapi sebab stress fikirkan 

"dapat ke tak uni ni nanti"


"kalau tak dapat,macam mana?"



Orang cakap result keluar 13 julai.Sakit juga bila dengar 13 julai.Maknanya lusa!
Esok.lepas tu lusa!



Peningla.Orang cakap tak payah la fikir.Cakap memang la senang.
Tapi aku tetap terfikir juga kalau duk buat apa-apa kerja.Dah tu camne citer?Arghhhh.*stress stress*


Dulu nak stpm dah cukup tara stress aku sampai aku demam,siap makan ubat bukan ikut mulut lagi.Ce bayangkan? =='


Bila lepas exam,nak tunggu result  stpm,sekali lagi aku ter*stress sampai aku nak muntah sebab aku tak boleh nak masukkan makanan dalam mulut aku hatta sebutir nasi.


Sekarang aku stress sebab nak tahu result upu.stress sampai aku tak boleh online lelama.kalau aku online lama,alamatnya aku na…

Exam

Beberapa hari selepas iftar dijalankan, semua pelajar tingkatan enam terpaksa berhadapan dengan peperiksaan akhir tahun.Walaupun peperiksaan kali pertama ini tidak mengikut struktur soalan yang sebenar tapi masih memerlukan mereka semua mengulangkaji seperti peperiksaan sebenar.
Malangnya,mereka masih samar-samar.Tidak tahu mahu mengulangkaji bab mana,cara yang bagaimana.Argghhh.stressnya!
“Exam kita tinggal dua hari je lagi kan,sebelum kita cuti untuk raya?” soal Wa yang ditangannya masih kejap dengan  tatabahasa dewan yang berwarna hijau petronas itu.Masih membelek-belek bab-bab awal.
Paie terangguk-angguk walaupun matanya terpejam menghafal beberapa kata kunci bagi memudahkan dia menjawab soalan sebentar sahaja lagi.Opie dan yang lain-lain juga sudah mula membelek tatabahasa dewan seperti membaca majalah Ujang tatkala ingin menghilangan tekanan.Main selak-selak sahaja.
“Eh !! aku tanya ni.Jawablah.”desak Wa.
Paie yang dari tadi terpejam membulatkan matanya sebelum berpaling kebelakang k…

Iftar

Bulan Ogos sudah memasuki minggu kedua,hampir dua minggu juga umat Islam melaksanakan ibadah puasa dan hampir empat bulan Opie mengharungi hari-harinya dengan penuh sabar.


Malas memikirkan tentang persepsi negatif orang-orang tentang tingkatan enam,dia bertindak diam membisu.


Sepanjang detik itu,Opie merasakan dia sudah lali dengan segala tohmahan orang diluar sana tentang pilihannya tentang form six.Dia sudah mula memasang mood blur.


Sesiapa sahaja yang memulakan debat untuk membahannya tentang  form six,dia akan pandang orang tersebut tanpa perasaan sehingga orang tersebut seakan-akan mengangkat tangan tanda kalah ' okay okay'

" Opie kejap lagi ada perjumpaan dengan kak-kak form six." Kata-kata Puan Syarkiah membuatkan Opie tercengang-cengang.Eh dah kenapa pulak tiba-tiba dia dipanggil untuk sesi perjumpaan?Salah laku apa pula dia buat?


Dia memandang kearah Paie yang duduk disebelahnya.Dikerutkan dahinya seketika sebelum kepalanya dianggukkan perlahan tanda memahami ar…