Thursday, July 26, 2012

Ramadhan : Sifat-Sifat Ar-Rabbaniyah

Salam Alaik!

Ramadhan Enam.Alhamdulillah.
Semoga dipermudahkan dan ibadat kita diterima-Nya.




Tidaklah patut bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya Kitab agama dan hikmat serta pangkat Nabi, kemudian ia tergamak mengatakan kepada orang ramai: "Hendaklah kamu menjadi orang-orang yang menyembahku dengan meninggalkan perbuatan menyembah Allah". Tetapi (sepatutnya ia berkata): "Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyin (yang hanya menyembah Allah Taala - dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi Kitab Allah itu, dan kerana kamu selalu mempelajarinya



Apa itu Rabbani?

Rabbani itu ialah hamba yang berilmu yang mengabdikan dirnya kepda Allah.Hamba yang selalu mentaati Allah sama ada dalam keadaan tersembunyi atau terang.Beriltizam dengan manhaj Allah pada diri ,keluarga dan masyarakat.Rabbani juga merupakan hidup seseorang yang baik dan berusaha memperbaiki diri dan orang lain.

Apakah ciri-ciri dan amalan-amalan pelaksanaan sifat-sifat Rabbani?

  1. Niat yang ikhlas dalam setiap gerak kerja
  2. Sentiasa muraqabah (mendekatkan diri kepada)Allah sama ada tersembunyi ataupun terang
  3. Menjaga waktu solat Subuh dan dan tunaikannya secara berjemaah
  4. Memelihara waktu solat-solat fardhu yang tertentu dan laksanakannya dengan berjemaah
  5. Menunaikan solat-solat sunat Rawatib (122 rakaat) sebelum atau sesudah (qabliah dan ba'diah)
  6. Cuba melakukan solat sunat Dhuha setiap hari
  7. Berqiyamulail setiap malam sekurang-kurangnya solat sunat dua rakaat
  8. Solat Witir setiap malam
  9. Solat sunat Tasbih sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan
  10. Beri'tikaf pada sepuluh malam terakhir Ramadhan sekurang-kurangnya tiga hari setiap tahun
  11. Al-quran dibaca ,1 juzu setiap hari
  12. Berzikir dengan cara yang mutlak (1000 kali)
  13. Bermujahadah apabila melakukan kesalahan
  14. Mensucikan jiwa,berpuasa sunat 
  15. Berusaha untuk jujur dan tidak berbohong
  16. Berbelanja dengan berhemah
  17. Buat baik dengan ibu bapa sama ada yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia
  18. Hubungan kekeluargaan dijaga
  19. Amanah dengan kerja yang kita lakukan
  20. Bagi suami,prihatin dengan perhubungan antara suami isteri supaya dapat mendidik anak-anak dengan asas-asas islam
  21. Berakhlak mulia dan menjaga pergaulan sesama sahabat dan jiran tetangga
  22. Berazaam untuk sentiasa berdakwah dan melakukannya sepenuh fikrah
  23. Menyertai program-program dakwah yang efektif
  24. Berinfaq di jalan Allah
  25. Mendoakan sahabta-sahabat dan pemimpin dari jauh.Sesungguhnya doa itu senjata orang Muslim

Checklist diBulan Ramadhan

Kalau masih belum ada checklist semasa Ramadhan,so boleh jadikan ia sebagai senarai semak Ramadhan anda!Jom raikan Ramadhan kali ini dengan melipat kaligandakan amalan kita.Kalau tak boleh buat semua,apa kata kita buat sikit-sikit dulu.Tapi biarlah secara istiqamah(berterusan) kerana yang sedikit itu yang akan membanyakkan amalan kita.

Sikit-sikit lama jadi bukit?Hmm

Mudah-mudahan kita mampu menjadi hamba yang bersifat Rabbani.Menjadikan Ramadhan tahun ini lebih bercahaya dari Ramadhan sebelumnya.
Mana tahu, Ramadhan akan datang tiada rezeki kita untuk berdepan dengannya.

Salam Ramadhan.
Take care.

Sunday, July 22, 2012

Ramadhan Kareem !

Salam Alaik! :)

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa.Hooray hooray!Mudah-mudahan ibadah kita diterima oleh-Nya.Belum terlambat lagi kut untuk aku ucapkan selamat melaksanakan ibadah puasa dalam bulan Ramadhan untuk blogger dan 'pembaca senyap'.Hewhewhew.Ramadhan Kareem! :)

Sebenarnya dalam Ramadhan ni bukan puasa je yang kita boleh buat ark?Banyak lagi perkara-perkara yang baik yang kita boleh buat yg pada akhir madrasah ni pahala menyusul dgn key-wordnya 'IKHLAS' lillahitaala.

Masa Ramadhan ni lah buat aku teringat sangat sangat dekat SMkap :') rindu dengan bi'ah yang ada.Kalau bulan ramadhan,macam-macam aktiviti kitaorang buat.Dalam duk berp&p,ada je masa kitaorang  jawab soalan kuiz.*berkaitan Ramadhan.Hehe.Kuiz Ramadhan ni kadang-kadang boleh buat kita rasa mcm *eh soalan mcm ni punya senang pun aku tak leh jawab.See! Nampak tak kelemahan kita dalam mendalami ilmu-Nya.

Meh la nak flashback masa-masa di smkap ketika ramadhan :) Selain menjawab kuiz Ramadhan.Selalunya waktu pagi time rehat tu berduyun-duyunlah pelajar smkap pegi buat Dhuha.Time ni kena hak yang tak rajin sebelum ni pon tiba-tiba jadi rajin.ehe~Takpelah kan.Janji nak buat.

Lepas tu kalau waktu-waktu senggang,akan berlumba-lumba baca -quran.Akan kejar beberapa juzu' untuk habiskan 30 juzu'.Harus berkejar-kejaran.Sebab perempuan ini ada masa dia ABC.Habis 4/5 juzu' juga tertinggal.Takpe time tu dia rehat sat.

Selalunya setiap hari,monitor setiap kelas,akan pass2 kan satu bekas untuk setiap student menghulurkan sedikit derma.Derma ni tak kira berapa pun.Selagi ikhlas,selagi itulah ibadah kita cantik!

Bila sejam sebelum solat zohor,akan ada tadarus dalam kelas sebelum solat zohor berjemaah.Hmm,bila kenang balik serius rinduuuu sangat.Kualiti masa kita time ramadhan memang terjaga dan terbela berbanding kita duk rumah.wuhuu.Aku la tuu yg tak terbela.haha.



Setiap kali ramadhan pastinya aku takkan ketinggalan untuk berazam.hehe.Tapi tahun ni,disebabkan kecelaruan dalam hidup.Aku cuma ada beberapa azam antaranya 

Membaca surat cinta dari-Nya dengan tafsirnya sekali.
Qiyamulail tanpa cuti *tp dah namanya perempuan mst ada Abc.uhuk uhuk 

Dua itu ja yang aku harapkan untuk Ramadhan kali ni.Biar sedikit,tp istiqamah :)
Akhir kata.Salam Ramadhan Kareem! :)
Moga setiap amalan yang kita lakukan di berkati-Nya dan dirahmatinya :)

Take care.Salam Ramadhan.

Monday, July 16, 2012

UM - Pilihan Kedua

Salam alaik!




Terima kasih Allah.
Terima kasih pihak UM

Seperti gambar yang tertera di atas,adalah ini dengan sukacitanya aku memaklumkan kepada semua mengenali diri ini,bahawa aku diterima oleh UM.Alhamdulillah.Terima kasih ya Ilahi atas rezeki-Mu ini.Rezeki yang masih dipanjangkan oleh Allah dan semestinya yang terbaik buat aku dan juga kawan-kawan seperjuangan STPM SMKAP khususnya dan yang lain-lain

Berita ini mampu buatkan parents aku tersenyum manis setelah sekian lama menunggu, bilalah anak diorang nak sambung study dekat U kan?Hikhikhik.Alhamdulilah bila parents aku happy,aku pun happy la juga.Cuma aku terkejut bila,ayah tanya "okay ke dapat UM?"

Aku tak sure kenapa ayah tanya,mungkin sebab sebelum ini aku target UKM,tapi perancangan Allah itu adalah yang terbaik dengan menempatkan aku di UM,so aku redha.
Redha yang sungguh2nya redha bukan hanya mainan bibir semata-mata.

Aku banyak belajar,masa aku bergelar pelajar tingkatan enam,setiap yang terjadi itu ada hikmah yang tersembunyi.So aku tak dek lah rasa nak down ke apa ke malah bersyukur ya amat sangat sebab di beri kesempatan untuk sambung belajar.

Masih ada lagi diluar sana sedang menunggu2 peluang ni,so yang mana dah dapat tu,bersyukurlah.

Sekarang mungkin tak nampak,Insya-Allah suatu hari,kita akan nampak dan rasa sendiri hikmah dari-Nya.

Oh btw,Um pilihan kedua masa aku isi upu online bulan empat hari itu,kos usuluddin-dakwah dan pembangunan insan.Alhamdulillah,aku dapat kos yang aku pilih.Bersyukur lagi sekali sebab ada juga yang dapat bukan dari kos yang dicita-cita oleh empunya badan.

Kejayaan dikongsi bersama-sama

Aku gembira dan bersyukur sampai tiada kata-kata yang dapat mencerminkan perasaan tika ini.Gembira dengan diri sendiri dan kawan-kawan lain.Majoriti kawan-kawan aku semua dapat sambung belajar ke universiti2 tertentu.*syukur pada Allah sebab panjangkan rezeki kita semua*

Kalau boleh aku senaraikan kawan-kawan aku yang berjaya ditempatkan di U,Insya-Allah:

i love 6 atas 1/6 atas 2

Nadia-ukm syariah
hani-ukm syariah
azwa-ukm syariah
pikah-usim syariah dan undang-undang.
cekma-upm literature english
nadiah-um syariah
syafinar -ukm syariah
wana-uum-muamalat
melin-uum muamalat
atikah-ump pengurusan teknologi industri
tasya-ump pengurusan teknologi industri
hidayah -ukm
umniyah-uitm
syud-uitm pengajian bahasa melayu
maisarah-uum multimedia
natasya-uitm mass comm n public relation
eka-usm pengajian sastera
lina-unisza antropologi dan dakwah


*yang tu yang aku tahu buat setakat ni.

Siapa tak happy kan,bila kawan-kawan yang dulunya sama-sama bergelumang dengan segala bagai benda,homework,group discussion hampir setiap petang,siap jadi guru muda untuk setiap satu subjek,sabtu ahad-prepare kelas tambahan.Bila cuti,kena sacrificekan cuti untuk sama-sama study*Masa ni fikir U je.

Tambah pula,dengan dugaan macam-macam.Kalau fikir balik,mau sakit otak.Haha.tapi alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.Dan pengorbanan itu bertambah manis bila disoroti dengan kejayaan demi kejayaan yang dapat dikongsi bersama-sama :')

Berpisah itu tak cool kan?

Berpisah dengan kawan baik memang tak cool sesangat,
bila aku di UM insya-Allah,makna kata aku terpaksa berpisah dengan bestfriend aku since tingkatan dua,pikah.Dia dapat usim-syariah dan undang-undang.Tahniah pikah! Walaupun dulu,cita-cita nak masuk UKM sekali,tapi apa yang berlaku sebaliknya,terpisah jauh tuuu.huhu.cabaran la juga.Sebab aku dengan dia satu kapal.

Well,aku anggap ini salah satu cara untuk aku mematangkan diri bila terpisah jauh.Mencari pengalaman yang pastinya berbeza dari yang lain.Cuma mengharapkan yang pikah akan terus kalungkan doa untuk aku :')

Akhir kata,masa sekarang kena sediakan fizikal,mental dan rohani lorh.All the best la untuk semua.Semoga kita terus dirahmati-Nya,Insya-Allah.
Yang muslim,andai kata kita terpilih ditempatkan di U,sudahkan kita sujud syukur ?
Kalau sudah,alhamdulillah,kalau belum,jum wudhu' dan tunaikan sujud syukur.
Belum terlambat dan tak dek istilah lambat dalam melakukan amalan yang baik kan? :)

Take care.
Salam.

Wednesday, July 11, 2012

Resah Menanti Hari

Kenapa aku resah?Gila apa aku tak resah dan keluh kesah.Lagi dua hari nak tahu result upu,Insya-Allah.Adui.Masuk hari ni je dah empat hari aku sakit kepala.Sakit otak.
Sakit kepala bukan sebab aji terlebih dalam masakan ke apa,tapi sebab stress fikirkan 

"dapat ke tak uni ni nanti"


"kalau tak dapat,macam mana?"



Orang cakap result keluar 13 julai.Sakit juga bila dengar 13 julai.Maknanya lusa!
Esok.lepas tu lusa!



Peningla.Orang cakap tak payah la fikir.Cakap memang la senang.
Tapi aku tetap terfikir juga kalau duk buat apa-apa kerja.Dah tu camne citer?Arghhhh.*stress stress*


Dulu nak stpm dah cukup tara stress aku sampai aku demam,siap makan ubat bukan ikut mulut lagi.Ce bayangkan? =='


Bila lepas exam,nak tunggu result  stpm,sekali lagi aku ter*stress sampai aku nak muntah sebab aku tak boleh nak masukkan makanan dalam mulut aku hatta sebutir nasi.


Sekarang aku stress sebab nak tahu result upu.stress sampai aku tak boleh online lelama.kalau aku online lama,alamatnya aku nampak bintang berpusing-pusing.
tak ke satu keadaan yg pelik bila aku tak online facebuuukk.tulis beloggg.


Ouh.ouh.ouh.ouh.ouh.
sms-Oh Allah.Please help me.Bring a good news for me .
       Allah, make things easier for me and don't make things difficult for me :') 
       Biiznillah,Allahumma amin.

Tuesday, July 10, 2012

Exam

Beberapa hari selepas iftar dijalankan, semua pelajar tingkatan enam terpaksa berhadapan dengan peperiksaan akhir tahun.Walaupun peperiksaan kali pertama ini tidak mengikut struktur soalan yang sebenar tapi masih memerlukan mereka semua mengulangkaji seperti peperiksaan sebenar.

Malangnya,mereka masih samar-samar.Tidak tahu mahu mengulangkaji bab mana,cara yang bagaimana.Argghhh.stressnya!

“Exam kita tinggal dua hari je lagi kan,sebelum kita cuti untuk raya?” soal Wa yang ditangannya masih kejap dengan  tatabahasa dewan yang berwarna hijau petronas itu.Masih membelek-belek bab-bab awal.

Paie terangguk-angguk walaupun matanya terpejam menghafal beberapa kata kunci bagi memudahkan dia menjawab soalan sebentar sahaja lagi.Opie dan yang lain-lain juga sudah mula membelek tatabahasa dewan seperti membaca majalah Ujang tatkala ingin menghilangan tekanan.Main selak-selak sahaja.

“Eh !! aku tanya ni.Jawablah.”desak Wa.

Paie yang dari tadi terpejam membulatkan matanya sebelum berpaling kebelakang kearah Paie. ‘Minah ni la,buat aku stress sungguh’detik hati Paie.Meja Wa dibelakang meja Paie.

“Eh tadikan aku dah jawab”Paie menutup tatabahasa dewannya.

“Bila masa kau jawab.?”

“Tadi aku angguk-anguk.Kau tak nampak?” Jawab paie tegas.

“angguk-angguk kau tu bukan jawapan tau.Lagipun aku mana nampak,aku duk belek-belek kamus tebal nih.” Lawan Wa.

Wa dengan Paie memang suka lawan mulut.Paie suka cari pasal,Wa cengeng macam budak-budak.

“Kau pun nak tanya tak kena masa tau! tengok semua duk berbuih-buih mulut hafal kata majmuk  mantap.”dengus Paie.Opie masih sibuk menghafal.Min buat tak nampak perbalahan tersebut.

“Sekarang kau dah taukan jawapan dia?Cuba try test tengok kata majmuk mantap tu ada berapa?Sibuk sangat nak cuti!” sergah Paie.

Wa mencebik geram.Tapi kepalanya masih bergerak atas ke bawah.

“Sekejap,aku ingat balik.”

Sambil mulutnya terjuih-juih dia menyambung kata 

“ Dalam arena antarabangsa ,terdapat bumiputera yang merupakan ahli jawatankuasa mencari kakitangan untuk dapatkan warganegara dalam  bidang olahraga.

Pesuruhjaya polis meminta setiausahanya secara sukarela supaya beritahu anggota suruhanjaya untuk dapatkan tandatangan orang ramai bagi bertanggugjawab terhadap matahari.Sekian terima kasih” 

Wa menamatkan kata-katanya sambil menundukan kepalanya sedikit.Konon-kononnya baru selesai buat konsert.Cis.

Opie mengangkat kepala “Gila!Cerekarama versi apa kau buat tu Wa?” Min dari tadi diam mula tersenyum .Paie bagaikan terpanar melihat kecekapan Wa membuat kata-kata majmuk menjadi cerita.Nad yang baru masuk ke tingkatan enam sebulan lalu juga  mempamirkan riak teruja.Wa tersenyum bangga.

“Itu sebuah cerita cinta klasik si bumiputera yang nak tackle matahari”

Ketawa Paie mula bergema. Nad menutup mulut.Tidak mahu masuk campur. Opie ketawa kecil‘Si Paie ni kejap lagi ada kena makan tangan ni.’ Bisik hati opie

Dengan sepantas kilat,Wa mengambil tatabahasa dewan lalu menghayun ke lengan Paie. 

“Pap!”

“Awww!! Ohoooo.sakitlah.Betul la apa aku cakap.Tak betul ke?”tanya Paie sambil memandang kearah Opie,Nad dan Min satu persatu.Masing-masing buat tak tahu tanda malas mahu campur tangan.

Paie yang mahu membalas perbuatan Wa terhenti dengan tiba-tiba.Cikgu Siti masuk ke kelas dengan membawa kertas bahasa melayu satu yang mampu membuatkan semua pelajar menelan liur.Tidak tahu bentuk soalan.Tidak tahu jawapan yang bagaimana perlu diberikan.

Paie masih memandang wajah Wa.Sakit ditangan masih terasa.Ni kalau teruk ni mau Parkinson.Dah Parkinson aku nak jawab soalan macam mana.Menggeletar je tangan.Tunggu kau.Wa menjelirkan lidah. ‘Paie membuat muka.Jelir lidah dekat aku?childish sungguh’ bentak hati Paie.

*****

“Kelas, masa menjawab tinggal lagi 15 minit”suara nyaring cikgu Norizan kedengaran.Jari-jemari Opie masih laju mengarang  jawapan dalam bentuk essei,menghabiskan aat-ayat terakhir sebelum cikgu Norizan mengutip kertas jawapan bagi subjek syariah itu.

15 minit kemudian,cikgu Norizan sudahpun mengutip dan mengumpul kertas jawapan tersebut. ‘Tawakal tawakal’ bisik hati Opie.Ketika kaki cikgu Norizan sudahpun melangkah meninggalkan kelas ,suara bising sudah mula kedengaran.'Tu tak lain tak bukan, bincang pasal jawapan tadi la tuh.'keluh Opie.

Seorang demi soerang meninggalkan kelas,Opie mengelek buku syariah dan failnya.Paie datang kearahnya sambil menolong dirinya menutup tingkap ditepinya. 

“Soalan tadi okey?” Muka Opie dipandang.

“Soalan tadi memang okey.Yang tak okeynya jawapan aku” jawab Opie tanpa nada.Paie mengangkat bahu sambil beriringan dengan Opie meninggalkan kelas.

 “Dah la tak payah fikir,jum balik study untuk esok pulak! Hooray hooray” Opie memandang pelik. ‘happy je si Paie ni.Tak faham aku’ Mereka sudahpun menuruni anak-anak tangga sebelum kedengaran suara halus di belakangnya bertanya

“eh soalan tadi jawapan dia macam mana eh?” Muka Wa nampak selamba saat melontarkan soalan tersebut.Paie dan Opie mengangkat bahu. ‘Masalah betul kalau jumpa manusia yang suka bincang jawapan nih’ kutuk Paie.

Min dan Nad seperti ingin mengetahui jawapan yang sebenarnya.Opie terfikir sesuatu lalu bertanya kepada Wa.

“Wa,soalan tanggungjawab ketua keluarga tu kena jawab macam mana?” Terasa bahunya ditolak perlahan oleh Paie. “Tadi macam tak nak bincang sangat.”peril Paie.

“Aku tanya nak jawab macam mana?bukan jawapan dia apa”

Kekeliruan ini harus ditanya sekarang kalau tidak,memang kusut.Ada dua hari lagi exam yang memaksa mereka menjawab dalam essei.

Wa yang sejak tadi menjadi pemerhati menjawab “ hmm,markah dia 12 so,ada 6 isi,setiap satu isi ada satu huraian lengkap.Tapi tak dek pendahuluan ,tak dek penutup.Lebih kurang satu soalan, satu muka surat”

Opie menepuk dahinya kuat seraya berkata “Aduh!” Kalau diikutkan tadi,jawapan dia separuh muka surat je.Hancur kertas syariah aku.

“Alamak!” jerit Nad dan Min serentak.Paie mengerutkan dahinya.’Apa-apa jelah diorang ni’

“Kau jawab macam mana Opie?” Opie sudahpun menggaru-garukan kepalanya

“err.. 6 isi.”

“Sama dengan aku” jelas Nad dan Min serentak sekali lagi.

“okeylah tu.”sampuk Paie.

“Perli aku  la tu! 6 isi tak dek huraian.faham?” Paie menolak dahi Opie perlahan.

“Kau ingat ,kau jawab soalan spm ke apa?” Marah Paie.Apa sahaja la yang difikirkan oleh teman baiknya.Bukan dia tidak mendengar bagaiman ustazah Maznah menjelaskan cara-cara menjawab.Sah-sah fikiran menerawang jauh ni.

Opie termenung memikirkan jawapan tadi.Aduh,ranap kertas syariah aku.Paie yang sedai tadi disisinya menepuk perlahan bahunya " dah la tak payah fikir sangat.First time kan? Biasalah tu.Jom kita balik.Bantal menunggu aku." 

"Jom" balas Opie.

Thursday, July 5, 2012

Iftar

Bulan Ogos sudah memasuki minggu kedua,hampir dua minggu juga umat Islam melaksanakan ibadah puasa dan hampir empat bulan Opie mengharungi hari-harinya dengan penuh sabar.


Malas memikirkan tentang persepsi negatif orang-orang tentang tingkatan enam,dia bertindak diam membisu.


Sepanjang detik itu,Opie merasakan dia sudah lali dengan segala tohmahan orang diluar sana tentang pilihannya tentang form six.Dia sudah mula memasang mood blur.


Sesiapa sahaja yang memulakan debat untuk membahannya tentang  form six,dia akan pandang orang tersebut tanpa perasaan sehingga orang tersebut seakan-akan mengangkat tangan tanda kalah ' okay okay'

" Opie kejap lagi ada perjumpaan dengan kak-kak form six." Kata-kata Puan Syarkiah membuatkan Opie tercengang-cengang.Eh dah kenapa pulak tiba-tiba dia dipanggil untuk sesi perjumpaan?Salah laku apa pula dia buat?


Dia memandang kearah Paie yang duduk disebelahnya.Dikerutkan dahinya seketika sebelum kepalanya dianggukkan perlahan tanda memahami arahan ustazahnya.


Puan Syarkiah keluar dari kelas selepas membuat pengumuman tersebut.


Jari jemarinya pantas membuat peta minda berkaitan pendapat-pendapat mantik klasik.Matanya ditajamkan supaya dia sendiri dapat mengenal pasti mana satu isi utama dan mana satu huraiannya.Dahinya kembali berkerut sebelum keluhan dilepaskan.


Paie yang sedang menghafal nota sejarah disebelahnya terganggu dek keluhan kawan baiknya.


 " tak faham ke?" Di jengukkan kepalanya melihat peta minda si Opie.


Paie menelan liur.


Mak aih!Baik punya peta minda.Beranak-panah sakan.Warna- warni pulak tu.Bukan takat tulisan je warna warni,notepad pun berwarna.Kepalanya tergeleng-geleng.


Dibandingkan dengan peta mindanya.Memanglah bezanya bagai langit dan bumi.Hanya sehelai kertas kajang putih,tulisan pen berwarna hitam.Mudah dan simple.


"Entah,aku buat je nih belum tentu faham.Nak tau aku faham ke tak,tunggu exam bulan 10 nanti" dikenyitkan matanya kearah Paie.Paie mengangkat bahu.


"weh,orang suruh buat peta minda supaya faham le.Ada pulak macam tu.Kau ni memnag la..." kata-kata Paie membuatkan Opie menjelirkan lidahnya sebelum meneruskan kerjanya.


Mantik Klasik je ada dua pendapat.Memanglah dua pendapat tu nampak macam sikit je tapi kalau satu pendapat dua muka surat penuh ala-ala buku tulis sekolah rendah,nak pendekkan macam mana.Kalau dah dua pendapat tak ke empat muka surat.Banyak tu.Tu belum masuk mantik moden lagi.Masak masak.


Sabar Opie sabar.Allah suka orang yang bersabar.Nafasnya ditarik dan dilepaskan perlahan-lahan.

"kau rasa kau boleh teruskan form six ni?" Opie masih meneruskan aktivinya untuk menyiapkan  peta mindanya.Pen warna hijau daun digunakan untuk menulis isi penting.


Paie memandang kearah Opie pelik. "Soalan ape ni weh?"


Bahu Opie terangkat sedikit.Tanpa sedikitpun mengalih pandangannya kearah Paie.


"Terserah.Kalau kau rasa ni soalan Stpm pon okey je"


Sejenak kemudian,badan Opie disandar kebelakang kerusi kayu berwarna oren kelabu sebelum dia mengelap mukanya dengan tisu dua kupang.Walaupun mereka duduk di tepi tingkap,kalau diikut logik angin akan terjah bila-bila masa.Tapi kadang-kadang tetap berasa melekit sekitar muka.

"Kalau kau,aku tahu banyak pilihan tapi aku,aku akan teruskan walau macam mana susah sekalipun.Tapi buat masa ni aku okay lagilah.Belajar pon okay."


Paie berterus terang.Jam ditangannya menunjukkan pukul 10.40 pagi.


Dia menyambung menghafal isi-isi penting dan membiarkan Opie mencerna kata-katanya.Syafida dan beberapa kawan sekelas yang lain sudah menukar haluan.Dari menghabiskan kerja-kerja sekolah,belajar secara berkumpulan kepada membaca  Al-Quran.


Wa,Hani,dan Akmal sudahpun berlalu ke surau.Waktu-waktu begini,biasanya mereka menunaikan solat sunat Dhuha.Tambahan lagi,sekarang bulan Ramadhan dan ketika ini sepatutnya masa untuk makan digantikan untuk menunaikan amalan-amalan baik supaya beroleh faedah kelak.

"Dah lah.Jom Dhuha."Opie sudah mengemas notepadnya dan pen warna-warni.Disusun  di tepi meja yang beralaskan pembalut hadiah berwarna kuning.Dia bangun lalu mengambil beg yang berisi telekung putih.


Lazimnya,sejak ditingkatan satu lagi,mereka sudah terbiasa dengan amalan-amalan yang sebegini rupa apabila Ramadhan menjengah.


Masing-masing seakan tersedar sendiri untuk membuka dan membaca Al-quran barang sehelai dua muka surat.Ada yang lagi, baik,membaca sambil memahami tafsirnya.Sesuatu yang Opie masih belum mampu buat.


******

Kak wani sudah pun memulakan perjumpaan dengan memaklumkan beberapa maklumat terkini.Opie dan Paie baru sahaja sampai di bilik mesyuarat Kasturi terus sahaja menempatkan diri di celah-celah pelajar yang lain.Terlambat sedikit dari waktu yang sepatutnya.

"Opie kan?" tanya Kak Wani. Opie mengangguk.

Kertas berwarna putih bertukar tangan.Opie membaca sepantas kilat.'Eh tiba-tiba jadi setiausaha la pulak' Aduh.Setiausaha untuk Iftar jamai'e yang akan berlangsung hari Khamis pada minggu hadapan.

"Okey.Makanan semuanya dah setuju kan?" Semua yang ada didalam bilik tersebut mengangguk tanda setuju.

"Okay,untuk pelantikan ajk setiap tugas,sila rujuk pada kertas yang diedarkan.So kak wani harap,jalankan tanggungjawab masing-masing.Kerja biar ikhlas." sempat lagi Kak wani meninggalkan pesanan khidmat masyarakat sebelum semua pelajar bersurai.

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...