Wednesday, June 13, 2012

Tutorial selendang labuh depan belakang ;)


Assalamualaikum  ;)

*Sigh* First time nak buat tuto.Memang parah! Mana reti.

Minta otai -otai ajarkan buat tuto pon belum tentu nak dilayan.Kot-kot ada kena gelak sebab tak pandai lagi ada la.*khusnuz zhon la sikit dak?!.Baik baik. hahaha ;p Apa yang patut aku buat adalah,hentam saja la labuuu.

Nak buat tuto selendang ke shawl ke aku pon tak tahu jenis apa yang aku pakai buat masa sekarang.kejap-kejap aku rasa aku pakai shawl,kejap-kejap aku rasa aku pakai selendang.
lepas tengok tuto nih pandai-pandai la nah!

Tuto ni aku buat selepas aku memikirkan semasak-masaknya sampai hangit.Nak buat ke tidak?Dah la tak pandai.Tapi nak buat jugak sebabnya dah junior,senior,kawan Fb duk tanya,karang tak tolong rasa macam tak patut -.-

Rasa bersalah seumur hidup.Cisss.haha ^^

Hopefullly korang yang tengok tuto ni tak muntah pelangi la yek.Niaya je aku karang.
Aku budak baru belajar.Ada silap tang kiri kanan,tu harap maaf ye.
Well tuto ni untuk yang nak pakai selendang tapi tutup depan dan belakang.
Kiranya labuh depan dan belakang tu sama. Eh! Betul la kan?...


1. Korang perlukan 
- 2 atau 3 pin 
- 1 atau 2 keronsang kecik 

*sbb aku tak suka yang besar.Kalau korang suka silakan.No hal punya!

2. Tengok jenis selendang/shawl yang korang pakai.

Kalau nipis,pakai inner lah,Kalau tebal, tak perlu kot.
depens la kat korang.


*kalau aku pakai inner lah.

Pakai inner tu macam biasa.

3.Panjangkan selendang belah kanan.

*Itu kalau aku la. Korang boleh pilih nak belah kanan atau kiri yang  panjang
Vice versa.



4.Pendekkan belah kiri

5.Nampak anak panah pink tu?

Okay tu aku nak tunjukkan tanda,supaya korang pin kan dekat tepi pipi belah yang pendek.

oh sebelum terlupa ai ai ai,sebelum nak pin tu korang lipat sikit kat tepi macam pakai tudung biasa tu okie?

 *Selalunya belah kanan tu aku pin kalau nak bagi lagi kemas je,kalau tak,aku tak pin pon belah kanan yang labuh tu.

6. Bagi yang muka besar aka gemuk macam aku,

try tarik yang labuh ke bawah dagu.Nampak la muka kite sedikit tirus ye.
Heee ;p
7.dari bawah dagu tadi,korang tarik terus sampai keatas.

Lilit la sampai jadi macam gambar aku teww. 



8. Anak panah tu nak bagi tau,yang korang kena pinkan dekat tepi pipi sekali lagi.

TAMBAHAN : Selendang yang belah pendek tadi ,korang kebelakang kan supaya nanti yang bulat dihadapan bisa ditarik bagi labuh lagi ;)

9.bahagian belakang.Nak labuh mana korang pandai-pandai la adjust.


10. Step terakhir,ambil la kerongsang dan sematkan ditempat yang korang rasa nak semat.
Haha.Kalau korang jenis lincah,aktif dan agresif macam aku.korang sematkan keronsang dekat kedua-dua belah supaya tak mengganggu aktiviti yang korang lakukan.

Kalau tak nak pon tak pe !



11. Sudah siap.simple tak? simple tak?Kalau korang suka simple kita gang! haha.

So macam ni lah aku akan pakai selendang,kalau ada kenduri kawin ,attend function,
jalan-jalan *itupun kalau aku rajin belit,aku belit la.haha ;p

kalau dak,aku tudung biasa sahaja.Ape nak kesah.
Janji tutup aurat yang sebenar-benarnya ;)




Fuhh! Tak tido aku malam ni, siapkan tuto muka tak siap.Tapi aku harap sangat yang bertanya dekat aku tu berpuas hati.huhuhu.


Kalau rasa tak faham ke,tanya lah sebab aku buat step by step ikut ape yang aku faham.
Penulis dan pembaca mesti ada perbezaannya kan walaupun gunakan medium yang sama! 
*Angguk kepala*Faham faham.


sms 1-Atin,kami dah buat tuto ni utk mpa ;)  Suka atau tak ? ;p
sms 2- kak ika.macam ni boleh ? Lama tunggu saya buat tuto. weee ;)
sms3 -Nah ! nadia.nanti nak tgk mpa pakai pulak.


p/s: Please eh jangan gelak kuat sangat sampai aku boleh dengar. HAHA.
till meet again.
Take care.Salam.

23 comments:

  1. athirah!!! tenkyu! hehe...syg kt ang...nti aku try yaww....

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome2 nadia
      bila try,kasi tau ,nak negok.
      heeee ;)

      Delete
  2. Assalamualaikum, haii athirah. OMG, tutorial you easy to understand.. heyy, i follow u oke.. keep posting more bout tutorials cause i promote ur site at my blog. and u can do the same i u wanna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.Hye wana.
      Alhamdulillah. Thanks sbb follow i..
      btw, i dah follow u pon :)

      Delete
  3. salam.. kalau saudari berminat membeli shawl labuh boleh la kunjungi loveprettyhawa.blogspot.com
    lets cover our chest ya.. spread the love of ISLAM

    ReplyDelete
  4. Tutorial yg sangat simple.thanks athirah! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Alhamdulillah.No biggie !
      btw, done follow u punya blog.
      Nicee :)

      Delete
  5. Replies
    1. Thanks Sang pujangga,harap2 tak rosak jiwa ^^

      Delete
  6. kami dah try. sorry take time nk buat ni pun :3 thanks btw

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa.No hal.just sharing ! =p
      maybe mpa punya style lagi gempak kot.haha

      Delete
  7. shantek !! malam ni dinner, nk try ! hihi tQ btw, ^_^

    ReplyDelete
  8. dear manenk dpt kan selendang labuh mcm awak..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selendang ada yg buat sendiri ada yg beli dgn kwn.
      Pokoknya dekat online banyak skrg :)

      Delete
  9. Replies
    1. chifon kot. tp better tanya tuan kedai.
      kata nak kain untuk selendang ,
      dia tak lembut sgt tak keras sgt.hewhew

      Delete
  10. perhg!! comey2.. btw.. tq bt tuto nih.. hoho

    ReplyDelete
  11. Salam thanks athirah bagi cara senang utk saya berhijab.....

    ReplyDelete

Thank you!