Friday, June 29, 2012

Review Novel : Hello Mr. Perfect oleh Waniey Zakaria







Lama tak mereviewkan novel penulis-penulis Malaysia.Cewah ayat.ha ha ha.
Okay.siapa dah baca Hello Mr.Perfect? Aku ?Konfem dah bacaa.

Siapa yang tak baca lagi,sila lah dapatkan.Memang cool habiss.Recomended.
Sebelum ni aku macam tergila-gilakan abang ee.ahaaa.Sekarang abg izzul menjadi sasaran.*Ciss berangan.takpe FOC kennn?! :)

First time aku baca sinopsis dekat Kn punya fb aku dah cakap.Memang syok ni kalau dapat baca.Tapi agak kecewa sebab area Perlis ni kedai bukunya tak begitu terkini sangott.So nak beli online,aku tak dek no acc.HAHA

Nak dijadikan cerita dan ada rezeki aku,ada pesta buku peringkat negeri so,aku pun pergilah mana tau kot ada novel-novel terbaru dan sensasi.

Cari punya cari sebab booth pon ada bagaikan hidup segan mati tak mau,aku pun jumpalah 'Hello Mr Perfect!'.
memang hati ku gembira la kan.Aku baca malam tu sampai tak tidur.

Apa kata aku?

Secara keseluruhannya aku bagi 4.5/5 bintang.

Cerita dia start bila kes langkah bendul dipersoalkan.Langkah bendul ni kalau biasanya untuk kaum perempuan la kan.Tapi novel ni langkah bendul untuk lelaki.

Aku tak sure sama ada zaman skrg ni still ada lagi langkah bebendul ni ke tidak,lagi-lagi lelaki.

Bila adik izzul,arif nak kahwin dengan ainul dihalang  atas sebab kes langlah bendul ni so, arif carikan calon untuk izzul yang memang dah lama membujang since dia kena main dgn awek lama dia,ain.

Alya ,calon paling sesuai untuk izzul.For the first time, alya terima izzul sebab duit yang ditawarkan oleh ainul.Ni pun terpaksa sebab nak bayar hutang along.

Tapi last-last dia tak sanggup nak menipu,alya cuba untuk larikan diri dari izzul.Tapi ape boleh buat izzul sibuk cari dia sampai nak kahwin dengan dia.

Diorang kawin juga,tapi for sure lah ada konflik kan.Konflik besar,Bila ain datang ugut alya ..bla bla ..bla. lagi bila rahsia duit yang alya terima tu terbongkar.

Konflik kecil,bila alya yang mengaku sempurna tak pandai masak.Lagi,bila izzul terima alya sebab still tak boleh lupakan ain.and the restt korang baca sendiri eh? :)

Aku suka watak izzul yang sangat perfectionist.di alam realiti aku pun ada so,aku anggap ia logik dan boleh diterima akal.Izzul ni jadi perfectionist sangat,sebab masa  lampau.Kes kena main dengan awek.so bila dah tau memang berubah 360 darjah la kan.

Jenis lelaki yang tak romantik.*thats why i like abg izzul.hahaha
Memilih.Cerewet.Macam dia sorang yang paling bagus.in the end mengaku juga yang sebenarnya diri tu tak lah sempurna mana kan?..

Alya yang simple.Alya yang sanggup berkorban untuk familynya.Alya yang tak pandai masak kena berleter dek mak mertua,part paling aku suka baca*sbb aku tak pandai masak,Buatnya dpt mak mertua cerewet bab dapur.memang hancuss.

so yang lain-lain korang baca sendiri dengan syarat korang beli dulu novel ni :)
Tak rugi sebab happy ending weh!!

Bagi aku cerita ni memang cool lah.seperti yang aku gambarkan la kiranya.
Tahniah untuk penulis waniey zakaria sebab novel ni plot dia lain sikit dari yang lain.
Sebagai pembaca novel,aku suka.Next novel pleaseeee ;)

sorry kalau review ni tak mencabar minda.hahaha


Thursday, June 28, 2012

Kelas

Di dalam bilik,Opie sedang merenung dinding tanpa rasa.Kosong.Meja belajar yang disusun rapat ke dinding itu buatnya terasa bosan.Baru selesai bersarapan bersama ibu,babah dan adik-beradiknya.

Jadual waktu yang ditampal menggunakan sticker note berwarna kuning itu dipandang lama.Esok hari pertama untuk mereka memulakan sesi pembelajaran.

'hmmm' keluhan dilepaskan lemah.Opie bersandar ke belakang kerusi.Malas.

Tepi mejanya,ada rak jenis kayu yang menjadi tempat dia menyimpan buku-buku sekolah dan novel-novelnya.

File peribadinya yang bersepah diatas meja,diambil lalu dibelek perlahan sambil meneliti maklumat yang diisi didalamnya.Sudah menjadi kebiasaannya,untuk mempunyai file peribadi yang akan diisi dengan surat-surat dari pihak sekolah,kertas-kertas semasa orientasi dan kini, senarai tugas sebagai seorang pelajar tingkatan enam dan ketua tingkatan.

Lama dia berjeda sebelum dia mengambil buku rujukan Pengajian Am kertas 1.Opie mula membaca tulisan yang dicetak di dalam buku tersebut perlahan-lahan.Konsep kenegaraan.Opie mengeluh lemah seketika apabila memikirkan subjek ini lebih kurang sejarah.Subjek yang tidak pernah digemarinya sejak di tingkatan satu lagi.

Namun begitu,dia tetap membaca walaupun kelas akan bermula pada esok hari.Dia akan membaca sebagai persediaan kelas esok.Tidak seperti di tingkatan lima,dia hanya akan membaca ketika masanya sudah tiba.Kesilapan yang di rasakan perlu dibaiki sekarang.

Hampir sejam dia menghabiskan masa untuk membaca bab satu.Pintu biliknya diketuk perlahan dari arah luar "Tuk!! Tuk !!"

"Masuklah"Arah Opie kuat sedikit.Pintu dibuka perlahan.

Terjengul wajah babahnya " How's your school?" 

Opie menoleh kearah babahnya memandangkan meja belajarnya membelakangkan pintu bilik.

"Hmm,bolehlah." balas Opie lemah.

Seperti biasa,babahnya  yang sering bekerja ke luar daerah akan menyebabkan babahnya banyak tertinggal cerita berkenaan anak-anaknya.Jadi,babahnya akan mencari masa untuk berkongsi cerita dengan anak-anaknya.Hari minggu seboleh-bolehnya babah akan meluangkan masanya untuk bersama anak-anak.

Babah sudahpun duduk diatas katil queen size yang beralaskan cadar bercorak abstrak.
Opie menarik kerusi supaya duduk berhadapan dengan babahnya.

"Dah start belajar?" soal babah.

Opie menggeleng,lambat-lambat.

"Bila start?" soalan kedua babah.

"Esok lah kut" jawab Opie ragu-ragu.

"Nah...." 

Babah menghulurkan satu set pen berwarna-warni dan sebuah buku yang kulitnya dihiasi dengan pemandangan yang cantik.Set pen berwarna -warni dan buku tersebut bertukar tangan.

"Thanks babah."Ucapnya sambil menghadiahkan ciuman di pipi babahnya.Babahnya tersenyum.

"Tadi buat apa?" 

"Ouh.Saja baca-baca." kepala babah terangguk-angguk.

"Baguslah.Selalunya,bila kita dah baca dulu sebelum belajar,dia cepat sikit melekat dalam otak kita.All the best ya.I know you can do it." nasihat babah.

Iya.Opie menyedari perkara itu sejak dahulu.Kalau ikutkan,setiap kali bertukar tahun untuk memasuki sesi persekolahan,babahnya akan menyuruhnya untuk membaca dahulu isi-isi yang ada didalam sesebuah buku sebelum tiba waktu belajar.Katanya,senang nak ingat dan faham.Tapi macam biasa Opie tidak pernah mengambil kisah tentang itu.



******

Perhimpunan mingguan baru sahaja selesai.Opie dan Paie segera ke kelas yang berada di belakang kawasan keseluruhan sekolah.Mereka satu kelas,hanya akan berpisah pada waktu sejarah dan usuluddin.

Kelas yang tadinya sunyi sepi kembali bising dengan suara-suara pelajar tingkatan 6 rendah1.Kelas yang memuatkan lebih kurang 17 orang pelajar.Kelas sebelah,6 rendah 2 hanya ada 16 orang.

Bilangan pelajar semakin berkurangan apabila beberapa orang pelajar keluar dari tingkatan enam mengikut haluan maisng-masing.Ada yang ke politeknik,ada juga yang ke kolej swasta dan macam-macam.

Kelas yang kusam tanpa hiasan ini,Opie pandang lama.Paie yang duduk disebelahnya menolak bahunya perlahan.

"Apehal?" tegur Paie.

Tangannya masih menyapu mejanya dengan tisu.Penuh dengan habuk.Meja kayu yang masih belum dialasnya di sapu-sapu lagi.

"Kau tak rasa muka kau tebal masa assembly tadi?" soal Opie tidak puas hati.

Opie sudahpun memalingkan wajahnya kearah Paie.Biar bertentangan.Paie yang bersandar di tingkap belakangnya hanya angguk-angguk.

"Rasa la jugak.Tapi tak setebal kau.Lainlah kau duduk depan.Ketua tingkatan la katakan" 

Ketawa Paie bergema seketika.

"Bengong la kau!!"

"Semua cikgu macam duk usha je siapa yang masuk form six." keluh Opie lagi.

"Yalah.Form six ni mana standard.yang standard tu matrik dengan asasi je" sinis Paie.

Perbualan mereka terhenti saat melihat  cikgu Fakhruddin masuk ke kelas dengan santainya.

Kemeja kotak-kotak merah dan slack hitam yang dipakainya  benar-benar mampu mencairkan hati pelajar-pelajar kelasnya.

Nahas lah siapa -siapa yang belum tahu sebenarnya cikgu awet muda ni dah beristeri.Masak kalau jatuh cinta dengan cikgu sendiri.

Buku rujukan pengajian am kertas satu dibuka mengikut muka surat yang telah diberitahu cikgu Fakhruddin sebentar tadi.Hampir lima belas minit,cikgu Fakhruddin membiarkan pelajar-pelajarnya membaca,dia mula menerangkan satu persatu tentang konsep kenegaraan.

Opie memandang paie sekilas sebelum berbisik ke telingaPaie"Kau faham ke weh?"

Paie mengangkat bahu. "Entah.Boleh la kut sikit-sikit.Kenapa?"

"Suara perlahan macam  tak nak bagi aku dengar je penerangan dia.Aku cakap lagi kuat kut." rungut Opie.

Paie tersengih.Matanya masih lagi memberi sepenuh perhatian kearah penerangan cikgu Fakhruddin.

Cikgu Fakhruddin yang masih santai duduk di kerusi menyoal ringkas smabil memandang kearah pelajar-pelajarnya." Kamu semua faham tak ?"

Ada yang mengangguk faham.Ada yang menggeleng tidak faham.

Syafida menjawab selamba. "Macam mana nak bagi faham cikgu?"

Satu kelas hampir tergelak dengan keselambaannya.Opie dan Paie tergelak sama.

"Yang tu kena tunggu kamu jawab soalan tahun depan."

"Tahun depan??" terjerit kecil semua pelajar yang berada didalam kelas.

"Tahun depan,baru saya bagi latihan topikal.Buat masa ni,saya cuma nak ajar kamu sampai habis bab." ringkas dan padat jawapan cikgu Fakhruddin.Kata-katanya disambut dengan pelbagai reaksi pelajarnya.

"Habis tu cikgu,nanti nak exam macam mana?" tanya Syafida.

"Pandai-pandailah cari soalan. Tak kan tu pun nak kena ajar"perli cikgu Fakhruddin sudah berdiri sebelum berlalu meninggalkan kelas.Masa Pengajian am sudah habis.Aduh terasa.Muka masing-masing sudah bera.

Paie memberi isyarat.Opie menepuk dahi perlahan."jazakallahu khairan kathira" sebelum semua pelajar lain mengikutinya.Cikgu Fakhruddin mengangguk perlahan sebelum meninggalkan kelas yang sudah mula bising kembali.

Si Gigih

Hampir seminggu orientasi berlalu,dan pagi ini akan diadakan majlis penutupan orientasi tingkatan enam.Majlis tersebut akan diadakan selepas waktu rehat dan ibu bapa turut di undang oleh pihak sekolah.

Pelajar-pelajar sudah dibahagikan tugas mengikut jadual tugas yang diagihkan dua hari lepas.Dewan syarahan yang sudah dihiasi dengan langsir berwarna biru lembut.Slide dan komputer riba sudah tersedia di sudut hujung meja.

Akan ada persembahan slide yang disediakan oleh kakak-kakak tingkatan enam atas.

Cikgu Isma tiba-tiba sahaja masuk ke dewan dengan wajah yang cemas.Pantas sahaja  di gamitkan tangannya kearah Opie dan beberapa pelajar yang lain.Opie yang sedang menyibuk disisi kak Wani yang merupakan senior tingkatan enam atas,segera kearah cikgu Isma.

Paie melangkah laju untuk menyibukan diri.Wa dan Min tidak ketinggalan.

"Kenapa cikgu?" tanya Wa kelam kabut.Wa kalau tak menyiuk tidak sah.Min tersenyum sinis

"Ouh.Ada masalah sikit.Saya nak cari emcee.Siapa yang boleh jadi emcee?" soal cikgu Isma terus.

Wa tersedak.Tersengih kemudian.Min lambat-lambat mengundurkan dirinya.Cari jalan untuk buat kerja lain.Paie membuat muka selamba.

"Opie,awak boleh?" Opie tersengih.Geleng-geleng kepala.

Tak pernah sepanjang hayatnya menjadi emcee.Masalahnya itu disedari sejak dari sekolah rendah.Dia memang pantang kalau disuruh menjadi emcee.Dia bukanlah orang yang sesuai untuk menjadi emcee.

Kalau nak tengok dia menangis dihadapan khalayak ramai,boleh lah kot.Dia tidak seberani orang lain.Dia tidak mampu untuk menjadi emcee,apatah lagi menjadi emcee memerlukan dia berhadapan dengan orang ramai.Rasa keyakinan dirinya semakin merudum.

Bibirnya sudah sedikit terketar-ketar " Maaf cikgu,saya tak boleh".Cikgu Isma tersenyum simpul.

"Takpe teksnya,saya dah sediakan" Opie menggeleng perlahan.

Cikgu Isma mengeluh lemah.Meja dan kerusi batu yang diduduki mereka itu sesekali bergoyang apabila mereka menggerakan tubuh badan.

Opie termenung sejenak.'Sampai bila kau tak nak jadi emcee.Esok-esok kalau dekat u nanti kena jadi emcee?Macam mana?'duga hatinya.

'Masa nilah pun kau nak cuba kan?' gesa hatinya.Aduhai! Masalah kalau hati dan minda tidak seiring.Hati sudah berkobar-kobar ingin mencuba sesuatu yang agak baru dalam hidupnya.Namun begitu sudah ada suara lain untuk menjadi volunteer.

"Kalau cikgu tak kisah,saya boleh jadi emcee." ujar syafida yang sedikit gempal tubuhnya.Muka yang sememangnya terpamer dengan sifat gigih berskala sepuluh itu menjadi tatapan kami semua.Muka comel putih.Mata bulat tersenyum mesra kearah mereka.

Paie yang sedari tadi senyap memandang kearah Opie sambil tersengih lucu.Opie mengangkat bahu.Turut tersengih.Mana kan tidak Syafidalah yang dikatakan gigih ketika di awal orientasi dahulu.

Cikgu Isma menarik nafas lega. "Biasa jadi emcee?" Syafida mengangguk-angguk pantas.

"Okay.Ni teks dia.All the best" cikgu isma masih lagi dengan senyuman dibibirnya.Berlalu dengan bag tangan hitamnya.

"Buat elok-elok weh" Ucap Opie ikhlas sambil tersenyum.

Tersenyum kerana Syafida menjadi penyelamat disaat orang lain tiada kebolehan untuk menjadi emcee.Terasa cemburu juga kerana kawan yang baru dikenalinya ini lebih berbakat menjadi emcee.

Tapi itu lah yang dikatakan.Manusia itu dilahirkan dengan adanya kelebihan dan kekurangan.Kalau semua yang dilahirkan di atas muka bumi ini,semuanya sempurna.Memang tak meriah langsung hidup.

*****

Majlis penutupan orientasi yang berlangsung dengan keadaan yang terkawal dan sederhana sebentar tadi itu sudah cukup membuat pelajar-pelajar tingkatan enam rendah melepaskan lelah.Lega.

Lega kerana buat pertama kali mereka yang datang dari latar belakang yang berbeza,sekolah yang berbeza mampu bekerjasama untuk mengendalikan majlis kecil yang penuh bermakna.

" Tahniah weh.Kau jadi emcee memang superb"Opie memuji Syafida yang ditangannya masih memegang teks ucapan.Muka Syafida yang sedikit berpeluh itu disapu dengan sapu tangan kotak-kotak yang sememangnya menjadi peneman setia kepadanya.

" Thanks.Okay tak tadi?" Syafida menanti reaksi Opie.

"Okay gile.Kalau tak salah aku,kau ni debater sekolah lama kau kan?" soal Opie pantas.

Dia pernah kesekolah lama Syafida untuk menyaksikan pertandingan bahas peringkat negeri antara sekolahnya dengan sekolah lama syafida.

Dan kalau tidak salahnya,Syafida merupakan pembahas kedua  ketika itu.

"Ha'ah.Mana tau?

"Pernah tengok korang berbahas macam nak pecah dewan" Syafida tergelak besar.Opie buat muka pelik.

"Biasalah pertandingan.Semua kena gigih buat yang terbaik kan?"Syafida berjeda.

Opie angguk perlahan. "Eh okaylah.Jumpa nextweek." kata Opie.

Opie berjalan meninggalkan dewan syarahan yang sudah berkunci.Paie sudah menunggunya di pondok biru.Beg galas dibahunya ditarik perlahan.Paie yang sudah melihat kelibat Opie,menuruni anak tangga yang catnya biru.

"Mana kawan baru ?"perlinya sambil tergelak-gelak.Opie menjeling Paie.

"kau nak apa?Lempang nak?" bidas Opie

"Eh eh.Nak marah pulak.Come on lah kawan.Kau kena belajar jadi berani macam dia"cadang Paie serius.Tapi Opie tahu yang sebentar sahaja lagi,akan ada bunyi tawa Paie.

Sesaat berlalu dengan masing-masing berwajah serius.namun kemudian,Paie terlebih dahulu tergelak kuat .Opie mengekek tergelak.

"Tapi betul la weh,dia nampak gigih gilaaa" kata Paie tiba-tiba.Opie membulatkan matanya.Ingatkan dah habis cerita pasal Si Syafida.

"Biarlah kat dia nak gigih ke apa ke?Janji gigih dia bertempat.Kalau tak dia yang jadi emcee tadi,siapa nak jadi.Kau?Lagi tak masuk akal." seusai meluahkan kata-katanya,Opie ketawa besar.Dia seakan-akan membayangkan teman baiknya menjadi emcee.Perghh.Memang kejutan.

"Cis!! tu namanya menghina aku." Mata Opie sudah bulat.Geram kerana merasa Opie seperti mempermainkannya.

"Tak kan sentap??!!Dah lah.Sama je kita ni pon.Tak berani."putus Opie perlahan.Disenggol bahunya ke bahu Paie.

"Aku nak sentap dengan kau?Bagi satu sebab kenapa aku kena sentap dengan kau?" 
paie hanya mengerutkan dahinya.Opie berjeda seketika.


Paie mennati penuh sabar.Opie tersengih sambil kening kanannya terangkat-angkat.

"Sebabbbbnyaaa.Aku dapat kawan yang super duper gigih macam diaaaa.Kau tak dek."


Sekali lagi Opie dan Paie tergelak besar.Mengekek-ngekek.Junior yang berselisih dengan mereka sudah memandang pelik.Apalah yang happynya kakak-kakak senior mereka ini.Opie hanya mengangkat tangannya kearah junior-juniornya.


Paie yang masih tergelak."Gila!" 

Monday, June 25, 2012

Orientasi

"Usuluddin,Syariah,Bahasa melayu,Bahasa arab dan Pengajian am" ujar Opie perlahan kepada puan syarkiah.

Puan Syarkiah mula mencatat didalam borang pendaftaran mata pelajaran yang berukuruan saiz A4.


Hari ini diadakan pula sesi mendaftar mata pelajaran untuk peperiksaan STPM.Mungkin terlalu awal untuk memikirkan tentang peperiksaan yang akan dihadapi pada hujung tahun hadapan.Tapi ini sebagai langkah awal untuk memulakan pelajaran nanti.


Masih ada hari esok untuk membuat keputusan untuk memilih mata pelajaran mengikut kemampuan masing-masing.Bagi Opie senang kalau sudah membuat keputusan diawal waktu.


Sudah pasti keputusannya itu dibuat setelah meneliti keupayaan dan kemampuan diri kerana subjek yang dipilih bukanlah subjek yang mudah.


Mungkin mudah ketika di tingkatan lima namun sudah menjadi sukar di tingkatan enam.Opie sedar yang dirinya tersangat lemah dalam menghafal fakta sejarah,makanya dia mengambil keputusan untuk tidak memilih subjek sejarah sebagai subjek pilihan.


"Wa sama dengan aku" jelas Opie kepada Paie merujuk kepada pilihan subjek Wa.


Paie masih memikirkan subjek mana yang patut dipilih.Min lebih senang dengan pilihan subjek sejarah,bahasa melayu,syariah dan pengajian am.


"Kau tak nak amik sejarah?Sejarah syok weh" pujuk Paie tanpa nada.Opie tergelak.


Gila apa dia nak pilih sejarah.Sejarah Spm yang dikategorikan senang oleh sesetengah pelajar dulu itu pun dia hanya mampu dapat A-.Itupun setelah berhempas pulas 'menggoreng' jawapan.Inikan pula Sejarah stpm.Hisyhh tidaklah ingin dia menempah bala.


"Ukur baju dibadan sendiri" ringkas kata-kata Opie.


Paie mencebik apabila pujukannya tidak berjaya.Paie sebenarnya faham dengan kata-kata Opie dan sikitpun dia tidak kisah dengan pilihan kawan baiknya itu.Baginya,setiap orang berhak memilih.Dan sudah pasti setiap pilihan yang dibuat ada baik dan buruknya.


"Aku amik semua sama dengan kau kecuali usuluddin.Subjek tu aku ganti dengan sejarah" kata Paie sambil duduk dibangku yang disertakan dengan meja kecil setelah memaklumkan pilihannya kepada puan Syarkiah.


"Opie,kejap lagi jangan lupa ingatkan kawan-kawan untuk ke surau Darul Iman ya." 
puan syarkiah sempat meninggalkan pesan sebelum keluar meninggalkan dewan syarahan.Tinggal beberapa orang pelajar sahaja lagi masih belum memuktamadkan pilihan subjek mereka.Esok adalah hari terakhir untuk membuat pilihan sebaik mungkin.


Buat masa sekarang,pelajar-pelajar tingkatan enam rendah ditempatkan di dewan syarahan kerana kelas-kelas di blok tingkatan enam masih lagi dalam proses penyelenggaraan.


Selagi orientasi belum tamat,selagi itulah mereka akan duduk bertapa di dalam dewan syarahan yang serba kusam ini.Apalah nasib tingkatan enam yang sering dianaktirikan.


Opie meliarkan pandangan sekitar dewan syarahan.Biasalah minggu pertama sesi pendaftaran,tak mula belajar lagi.


Ketika ini,ada pelajar yang sedang melayan perasaan.Ada juga yang menulis sesuatu.Ada yang bersembang.Masing-masing dengan kerja sendiri.Iyalah,masing-maisng belum mengenali peribadi dengan lebih mendalam.Setakat tahu nama.


"err..baik ustazah" balas Opie sopan.Disebabkan Opie yang berasal dari sekolah yang sama dan sudah dikenali oleh guru-guru di sekolah tersebut,dia lebih cenderung dipilih untuk menjadi ketua tingkatan untuk sementara waktu.


Setiap pagi,tugasnya adalah untuk menanda kedatangan pelajar yang hadir ataupun tidak hadir ke sekolah.Selain itu,dia akan membantu cikgu-cikgu apabila disuruh oleh cikgu dengan bantuan pelajar-pelajar lain.


Nasib badan kerana dia pernah mempunyai rekod menjadi ketua tingkatan selama empat tahun berturut-turut bermula sejak tingkatan dua sehingga tingkatan lima.Bila pula nak jadi pengawas ye?


*****

Aktiviti Ice-Breaking yang diperkenalkan oleh ustaz Nasir sebentar tadi sudah mampu memecahkan tembok antara pelajar-pelajar yang berasal dari sekolah yang sama dengan pelajar-pelajar yang datang dari sekolah lain.

Ustaz Nasir sempat berpesan kepada pelajar-pelajar dalam taklimat ringkas bahawa tiada istilah pelajar sekolah lama dengan pelajar luar.Semuanya sama sahaja.Semuanya sudah memasuki alam baru yang memerlukan mereka berganding bahu untuk mengenali antara satu sama lain.

Pelajar-pelajar sudah dibahagikan dengan beberapa kumpulan kecil.Kumpulan kecil ini dibentuk melalui aktiviti 'kad berimej' yang diuruskan oleh ustaz sendiri.

Kali ini,Opie dan Paie sudah terpisah jauh walaupun sebentar tadi beberapa cubaan menipu kad berimej cuba dilakukan untuk menjadi ahli kumpulan yang sama,namun ia tidak terjadi seperti yang pernah dilakukan. 

"Opie tukar kad tu dengan orang lain"bisik Paie tepi telinga Opie.

"Kejap" Opie mula mengsusha line.Clear ke tidak.Karang buat kantoi je dengan Ustaz.

Opie yang sudah sedia maklum dengan arahan kecil itu cuba menukar kad kecil yang diatasnya ada imej yang berbeza supaya dapat menentukan kumpulan masing-masing dengan pelajar lain supaya dapat bersama dengan Paie.

Namun begitu,cubaan mereka gagal serta merta apabila ustaz nasir melihat perbuatan Opie yang sedang memujuk pelajar lain supaya menukar kad itu secara kebetulan.

Aduh!.Kan dah kantoi.Kaunselor yang dikenali rapat itu sudah pun tersenyum.Nampak macam senyuman perli.

"Dah bagi amaran pon buat lagik.Pelik sungguh kamu ni" Opie menggaru-garukan kepalanya yang sedikitpun tidak gatal sambil tersenyum nipis.Reaksi spontan.

Ustaz berleter kerana diawal taklimat tadi ustaz sudahpun memberi amaran supaya semuanya jujur dan tidak melakukan sesuatu cubaan untuk bersama-sama dengan kawan baik.

Tapi Opie sikitpun tidak kisah kerana dia sudah mengenali kaunselornya itu bagaimana.
Leteran ustaz selalunya tepat kena pada batang hidungnya.Dia sudah lali.

Kalau bukan mereka yang buat pun,Opie sendiri pasti ada pelajar-pelajar lain yang  cuba melakukan taktik yang sama,cuma kali ni mereka yang tertangkap.

Inilah masalahnya kalau sudah berkawan rapat dengan seseorang,kemana sahaja pasti hendak bersama saja.Konon-kononnya bestfriend forever la kan?Tambahan lagi kaum perempuan,ikatan ukhuwah mereka sangat rapat kadang-kadang sampai tak tercapai dek akal.

"Tak sengaja ustaz.Bonding kami terlalu kuat untuk dipisahkan.Kawan baik la katakan"
Ujar Opie sambil tersengih.Riuh surau darul Iman dengan suara gelak tawa kecil milik pelajar-pelajar perempuan.

Dipandang wajah Paie yang berpura-pura serius disebelahnya.Macamlah Opie tak kenal muka serius tahan gelak.'Tak guna punya kawan.Ini kau punya rancangan juga.'bentak hati Opie

Ustaz tergelak.Gelak ada makna.Kejap lagi memang kena ni.

" Saya ni dah banyak jumpa orang berbestfriend bagai.Semua nak buat sama-sama.Nak pergi mana-mana pun nak pergi sekali.Tambah-tambah pelajar perempuan macam kamu semua ni " ustaz berjeda seketika sebelum mennyambung kata-katanya.

" Agak-agaknya kalau kamu nak kahwin nanti,nak pilih lelaki yang sama ke?Boleh hidup bermadu  dengan bestfriend ." perli ustaz.Masing-masing mengekek gelak.


"Macam mana la jadinya yek.Masih mahu buat semuanya bersama-sama atau dah jadi perang dunia berkembar?"perli ustaz sebelum ketawa kecil.Kan dah kata.Memang kena nih.Perlian ustaz sekali lagi menyebabkan masing-masing tergelak kuat.


Mesti semua tak pernah terfikir.Khusus untuk persahabatan antara kaum perempuan,sebaik mana pun sesebuah persahabatan itu,yang sering berkongsi suka dan duka,pernah tak terfikir pula untuk berkongsi suami?Hmmm.Tak pernah terfikir.

Opie terasa diperli hanya tersenyum nipis.Taubat lain kali tak buat sudah.Hanya Wa dan Min yang bernasib baik untuk menjadi ahli kumpulan yang sama.Itupun rasanya sempat buat taktik yang sama.Wa dan Min hanya tersenyum sinis kearah Opie.Dah agak dah.

Sunday, June 24, 2012

Waktu rehat

Nasi putih berlaukkan seketul ayam masak merah dibeli dari makcik kantin.Nama itu sudah sebati sejak mereka membeli makanan di kantin seawal tingkatan satu.Hanya menggunakan kata ganti makcik kantin atau pakcik kantin sudah cukup menggambarkan betapa Opie tidak peduli dengan oarang lain.


"Wa dengan Min mana?" teh o ais dikacau-kacau Paie dengan straw kuning.


"Beli air.Weh kau perasan tak apa yang aku perasan?" jawab Paie sebelum mengajukan soalan lain kepada Opie.


Kelibat pelajar-pelajar  tahap dua yang terdiri dari tingkatan empat dan lima mula berasak-asak ke arah kantin.Mata-mata mereka sudah pasti sempat menyinggah kemeja yang diduduki oleh Opie dan kawan-kawannya.


"Perasan apa?Dinding kantin cat lain?" soal Opie selamba.Paie mencebik dengan soalan Opie.


"Buat main.Budak-budak ni lah." Paie jawab sendiri.


Wan dan Min sudah mengambil tempat untuk sama-sama menghabiskan waktu rehat mereka.Mereka turut sama melihat kiri kanan mereka yang dipenuhi dengan pelajar-pelajar tingkatan wmpat dan lima.Ada yang pandang semacam.Ada yang tersenyum penuh makna.Ada yang sinis.Ada yang tidak mengendahkan mereka.


"Budak -budak ni karang ada juga kena cungkil mata ni karang"bisik Opie sendiri tapi masih mampu didengari Wa dan Min.Mereka semua sudah ketawa.


"Eh tak payah cakap budak-budak ni.Kitaorang jumpa cikgu-cikgu tadi pon ada je pandang semacam.So nak kata apa?" celah Wa dengan suaranya yang ala-ala kartun salairmoon.


Min menyampuk.


"Betul.Tadi nak datang sini pun tak perasan ke cikgu pandang sebelah mata je.Tapi tak semua cikgu lah.Ada yang dah biasa dengan kita tu okay je.Ni yang tak biasa dengan kita,tahu-tahu je lah."


"sebelah mata lagi pergi mana Min?" tanya Paie ala-ala orang dungu.


Masing-masing ketawa sebelum mengeluh perlahan.Persepsi mereka tak kan pernah berubah.Yang menanggungnya kami pelajar tingkatan enam.Semua orang ada pendapat masing-masing tapi tak perlu sampai menjatuhkan semangat orang.Biarpun ia hanya sebuah pandangan,tapi masih mampu membezakan pandangan biasa dengan pandangan luar biasa.


"Dah la weh.Kalau nak kisah dengan tanggapan negatif diorang ni,sampai bila pun kita tak kemana.Apa kata kalau kita buat biasa je." cadang Opie.


Baginya dia tak kan kemana kalau asyik tunduk pada pandangan sinis orang lain.


"Cakap senang lah Opie.Tapi bukan senang nak buat.Kita pulak yang rasa awkward semacam."bidas Min.


"Tapi aku pelik tau.Kita yang masuk form six ni dah boleh terima kenyataan yang diorang nak kecoh-kecoh apehal pulak kan? " Paie melontarkan hujahnya.Wa masih terdiam.


Opie membelek jam tangannya sebelum menamatkan sesi luahan rasa


"Jom weh.Waktu rehat dah habis".


********

Opie sudah mula menguap.Mengantuk apabila waktu tengah hari menjelang tiba.Taklimat berkaitan subjek Usuluddin,Sejarah dan syariah sudah selesai.Sebentar tadi,taklimat berkaitan subjek Bahasa Melayu.Kini tinggal subjek Pengajian am  dan bahasa Arab yang masih belum dibincangkan.

Masih menunggu cikgu seterusnya untuk taklimat subjek stpm.

Secara rawaknya,cikgu-cikgu membincangkan kepentingan subjek tertentu dari segi sesi pembelajaran mahupun dalam peperiksaan.Tempoh peperiksaan STPM sedikit berbeza dari peperiksaan SPM iaitu selama tiga jam.Boleh dikatakan setiap jawapan berbentuk essei.

"Gila!.Semua jawapan dalam essei.Mana nak cekau jawapan" Opie menelan liur perlahan.Terasa kesukaran mula mengetuk pintu hatinya.Fikirannya mula menerawang memikirkan kesusahan dalam peperiksaan.

Paie masih selamba. "Alah nanti kita belajar senanglah" Mudah sungguh jawapan Paie.

"Tiga jam nak tulis apa weh?" Min dari tadi senyap,menyoal pula.

"Kalau yang amik sejarah,ingat pesan cikgu Hasni masa kita form five tahun lepas" 

Masing-masing terngadah dengan penjelasan Wa.Opie dan Paie mengekek-ngekek gelak.Min tersenyum-senyum apabila mengenang semula cikgu sejarah mereka ketika ditingkatan lima tahun lepas.

"Goreng sajaaaaa!!" jerit mereka berempat sebelum ketawa sekali  lagi.

Perkataan yang sering di keluarkan oleh cikgu Hasni apabila pelajar-pelajarnya merungut sukar untuk menyiapkan soalan-soalan sejarah.

"Kejap.Dah pilih subjek yang korang nak ?" soal Opie

Paie mengangguk laju.Min dan Wa masih berkira-kira ingin mengambil subjek apa untuk teruskan pengajian mereka.Buat sementara ini,Opie dan Wa memilih untuk memilih subjek Usuluddin dan Bahasa Melayu.

Syariah memang wajib untuk semua pelajar aliran agama.Paie dan Min memilih subjek sejarah dan Bahasa Melayu.Pengajian Am juga wajib untuk semua pelajar yang mengikut tingkatan enam.Kini tinggal nasib subjek bahasa arab.


Seketika kemudian,kelihatan cikgu yang tinggi kurus menapak kedalam dewan syarahan dengan membimbit buku rekod panjang.Cikgu Isma Junaiza memulakan taklimat dengan kata-kata semangat.


Biasalah pelajar -pelajar yang masuk tingkatan enam ni kebanyakkannya emosi dan jiwanya sudah rabak.Jadi atas inisiatif diri sendiri ,cikgu yang lebih senang dipanggil dengan cikgu Isma ini menceritakan pengalaman diri sendiri supaya anak didik dihadapannya ini akan mengambil pengajaran dan mesej.


"Saya juga pernah menjadi pelajar tingkatan enam suatu masa dulu" Ayat mula yang menyebabkan satu dewan diam membisu.


Opie dan Paie saling berpandangan.Tidak pernah disangka, cikgu yang tidak lokek dek senyuman ini pernah menjadi sebahagian dari pelajar tingkatan enam.


"Saya ambil keputusan untuk sambung tingkatan enam,walaupun masa tu saya dah beli borang u.Sudahnya saya jual borang u tu pada kawan saya."


"Tapi cikgu...Kami tak kisah sebenarnya masuk tingkatan enam cuma orang-orang luar yang pandang kami macam tingkatan enam ni teruk sangat."salah seorang pelajar mula mempersoalkan pandangan orang-orang disekeliling


"cikgu-cikgu pun ada juga laaa" desis Opie perlahan.


Cikgu Isma tersenyum manis.


"Biar saja" sebelum merapatkan kedua-dua belah tangannya.


"Kalau mengalah sekarang pun dapat apa?At least bila kamu buat yang terbaik,kamu boleh buktikan yang tingkatan enam ni pun sebenarnya bagus" panjang lebar nasihat Cikgu Isma.


'Positif sangat ni cikgu'desis hati Opie.


"Saya tak nak cakap besar tapi kalau nak diikutkan dalam kalangan kawan-kawan saya,saya ni lebih berjaya dari kawan-kawan saya yang masuk u dulu.Allah dah tetapkan rezeki kita masing-masing.Patutnya kamu semua bersyukur sebab dapat masuk tingkatan enam"


Sedikit sebanyak,kata-kata cikgu Isma meresap kedalam hatinya.Mula memikirkan kata-kata cikgu Isma yang ada benarnya.Mula bersangka baik dengan keputusan yang dibuat dan sudah tentu keputusan ini juga datangnya dari-Nya.Kalau tidak yakin,bagaimana pula ceritanya?.

Penolong kanan

Suasana didalam dewan syarahan begitu bising dengan suara pelajar-pelajar perempuan tingkatan enam rendah.Sekolah ini khusus untuk pelajar perempuan sahaja oleh sebab itu sudah pasti bisingnya kerana tipikal perempuan suka bersembang.


Masing-masing masih dengan semangat asabiyah.Duduk berkumpul dengan kawan-kawan yang datang dari sekolah yang sama.Tak kurang juga Opie,Paie,Wa dan Min.


Opie meliarkan pandangannya melihat pelajar-pelajar dari sekolah yang lain.Paie dari tadi sibuk bersembang dengan Wa dan Min, menyiku lengan Opie kuat.Opie berpaling pantas.


"Apa ni?"rungut Opie.Digosok-gosok lengannya yang terasa sengal.


"Kau tengok apa?" Wa dan Min masih  rancak bersembang tanpa sikitpun rasa terganggu dengan hal-hal lain.


" tengok sifat assabiyah yang ketara" balas Opie tersengih.Paie terkekeh sambil menulis sesuatu diatas buku nota. Belum apa-apa lagi sudah buka buku nota.


 "dari tadi aku dah stalk siapa yang okay dan tak okay" tambah Paie dengan riak wajah yang penuh makna.Opie terangguk-angguk memahami.


Paie yang dikenalnya sangat lah selamba dan lawak.Sampai satu masa,Opie sendiri tidak tahu bila masanya Paie serius.Paie juga seorang yang suka melihat dari berkata-kata.Pendiam tapi sesekali bersuara ,terasa pedasnya.


Tidak seperti Opie yang suka berterus terang dan jujur dalam sesuatu perkara walaupun perkara itu akan menyakitkan hati orang lain.Baginya dia tidak perlu berpura-pura manis dihapadan,tapi dibelakang mengutuk-ngutuk.Itu bukan dia.


Berkawan dengan Paie sejak tingkatan dua mengajar dia erti sempoi,tidak terlalu skima dan lebih rasional.


"Kau rasa yang mana satu yang terlebih gigih ?"soalan Paie mencantas kembali ingatan Opie.Eh ,apa punya soalan ini.Paie yang sudah tersenyum penuh makna itu dipandang sebelum melihat kehadapan dewan.Matanya diliarkan kearah belakang,melihat pelajar-pelajar yang datang dari sekolah lain.


Opie hanya tersenyum manis saat pandangan mata bertemu dengan pandangan pelajar lain.Biar orang anggapnya peramah walaupun dia tak dek lah ramah sangat.Peramah lagi si Paie.Dikalihkan semula wajahnya kehadapan dewan.


"Yang putih-putih,barisan belakang sekali.Nampak sangat kegigihan dia  tu" bisik Opie perlahan.


"Gotcha!!


Mereka berdua tergelak besar sehingga Wa dan Min mengalih padangan kearah mereka berdua.Sudah tentu gelak mereka berdua menganggu ketenteraman awam pelajar-pelajar lain.


"Apahal korang ni?" soal Wa pelik.Min hanya menunggu jawapan.


" Tak dek apa-apa " tipu Opie.Wa mencebik kerana sudah pasti dia curiga dengan peel mereka berdua.


Wa yang ingin berkata sesuatu kepada Opie,tapi belum pun sempat,kelihatan ustaz Nasir selaku kaunselor terbaik sekolahnya itu berdiri ditepi pintu dewan.Orangnya tidak terlalu tinggi dan tidak juga terlalu pendek.


Ustaz Nasir yang berkemeja biru dan berseluar slack hitam pantas memandang Opie lama dengan keningnya terangkat sedikit 


"Amacam okay?" Opie yang terpinga-pinga dengan soalan ringkas itu hanya tersenyum hambar.Pelajar-pelajar lain ada yang memberikan tumpuan kepada ustaz,ada juga yang tidak kisah,masih terus bersembang.


Soalan kaunselor itu sudah pasti berkaitan pendaftaran tingkatan enam.Sebelum mengambil keputusan untuk menyambung pelajarannya di tingkatan enam,dia selalu berjumpa dengan ustaz Nasir bertanyakan pendapat,atas sebab itu ustaz bertanyanya hari ini.


"Kalau tak okay pun ustaz,saya kena buat-buat okay lah" Ustaz hanya tergelak-gelak mendengar jawapan Opie yang separuh rela itu.


"Ada pulak macam itu,Insya-Allah semuanya akan okay" bersungguh-sungguh ustaz meluahkan kata-kata sebelum berlalu ke blok tingkatan enam yang baru tahun ini wujud.Kalau dulu,tingkatan enam tiada blok khas.Suatu kemajuan apabila tingkatan enam sudah mempunyai bloknya tersendiri.


Seketika kemudian,Puan Syarkiah selaku Penolong kanan tingkatan enam masuk kedalam dewan syarahan dengan pengetua dan beberapa orang guru tingkatan enam.


Dimulakan ucapan alu-aluan oleh puan Syarkiah,diikuti dengan ucapan tahniah kerana seramai lebih 50 orang pelajar mendaftar untuk mengikuti pengajian di tingkatan enam dan selanjutnya penerangan sedikit sebanyak berkaitan tingkatan enam.


Yang pastinya,tidak semua yang mengikuti tingkatan enam ini dengan kemahuan diri sendiri.Ada yang memilih tingkatan enam kerana tiada pilihan lain.


Ada juga atas sebab desakan keluarga,ada juga yang memasuki tingkatan enam sementara menunggu peluang belajar yang akan dibuka oleh politeknik atau kolej-kolej swasta yang lain.


Ada juga yang masuk ke tingkatan enam ini,walaupun mendapat tawaran di universiti,cumanya kos yang ditawarkan itu tidak diminati mahupun tidak berkenan dihati.


Apa yang boleh dikongsi disini,tingkatan enam ini bukan satu medium pembelajaran untuk pelajar yang lemah kerana majoriti di sekolah ini keputusan SPM mereka sangat membanggakan.


Bagi Opie,dia memilih tingkatan enam kerana dia mempunyai target tersendiri.Dia ingin melanjutkan pelajarannya di universiti dalam bidang agama.Itupun kalau ada rezekinya disitu.


Opie yang masih bermain-main dengan pennya ditangan hanya merenung kosong papan putih dihadapan dewan.Paie disebelahnya juga membuat kerja sendiri.Cuma Wa,Min dan pelajar-pelajar lain masih tekun mendengar penerangan.


"Boring ahh" bisik Paie.Tapi matanya merenung kehadapan dewan seolah-olah dia sangat fokus dengan apa yang sedang berlaku sekarang.


"Tahu tak pa." 


Penerangan serba padat itu diusai dengan kata-kata terakhir penolong kanan tingkatan enam yang lembut sahaja bicaranya.


"Anggap inilah peluang kedua yang kamu takan dapat lagi selepas sini.Peluang untuk kamu semua buktikan yang kamu juga boleh berjaya pada masa akan datang "


Opie seakan tersedar sesuatu.Ya inilah peluang yang orang lain tak dapat,tapi dirinya dapat.Allah masih berinya peluang untuk terus menuntut ilmu.Di toleh sebelahnya,Paie masih leka dengan buku notanya.


Hanya contengan yang terlakar didalam buku nota milik Paie.Opie tergeleng-geleng.Wa dan Min masih fokus dan mungkin sudah mula berazam untuk pecah rekod tahun hadapan.


Pengetua,penolong kanan tingkatan enam,dan guru-guru tingkatan enam mula keluar dari dewan dan melepaskan pelajar-pelajar untuk rehat.Waktu rehat seperti biasalah hanya 20 minit.Opie segera mengemas mejanya sebelum mengajak Paie ,Wa dan Min pergi ke kantin sekolah.


******

She : Remind me :')

Salam alaik!




Malam ni,aku try tidur lewat.Ciss try tidor lewat konon bukan memang selalunya cammgitu ke? =='

Tapi malam ni dapat ilmu yang baru.Ada hikmah aku tidur lewat malam ni.
Sembang dengan Cik kak tikah,sampai aku pening.Last-last dia tanya aku,

Tirah,surah apa yang maksudnya " neraka jahanam bagi mereka yang menunaikan solatnya tetapi tidak khusyuk" *lebih kurang begini maksud ayatnya.


Erk...
Bila orang tanya ni,baru tergagap-gagap nak cari kan?Kalau idak tak tahu ape.
*eeeii malulah >.<


Surah Al-Maun ayat 4 dan 5


Maksudnya:Maka celakalah bagi orang-orang yang solat,iaitu orang yang lalai dari solatnya


Terngadah seketika.Kembali merenung solat-solat yg lepas,adakah sempurna?Adakah khusyuk?Adakah apa yg kita lafazkan itu seiring dengan hati kita?Hmm,muhasabah untuk kita semua.


Huraian surah Al-Maun boleh klik sini.
Moga setiap solat da ibadah kita diterima-Nya.


Take care.Salam

Hari pendaftaran



Hari ini hari pertama pendaftaran tingkatan enam rendah bagi setiap sekolah yang memiliki aliran tingkatan enam.Pendaftaran yang tidak diketahuinya mula pada pukul berapa.Opie masih terbaring diatas katil sambil merenung syiling putih di bilik tidurnya yang bercat hijau muda.Dibiarkan jam dindingnya bergerak mengejar saat dan minit.

"Tuk..Tuk.."Bunyi pintu biliknya diketuk berkali-kali sebelum suara ibunya kedengaran.

"Opie..Cepatlah bangun..!!.Hari ni ada pendaftaran kan?" Kemudian suara itu senyap.

Opie bangun dari pembaringan dengan perasaan yang sungguh malas.Menapak kearah bilik air yang bertentangan dengan bilik tidurnya.

Seusai membersihkan dirinya dan menunaikan solat subuh,dia menyarungkan baju kurung putih ketubuhnya bersama kain berwana biru lambat-lambat.Dipandang lama wajahnya yang suram sebelum menyarungkan pula tudung putih tanpa lencana dan tanda nama.

Muka Opie yang jelas kelihatan muram,menyebabkan ibunya menggosokan kepala anak perempuan sulungnya perlahan-lahan.Babah hanya memerhati seketika sebelum menyudu mee goreng masakan ibu.Opie yang sedari tadi hanya memikirkan kemungkinan-kemungkinan yang akan berlaku di sekolah nanti,tiba-tiba sahaja air matanya jatuh perlahan-lahan.Ketika itu babah sudah masuk semula kebiliknya untuk bersiap sedia ke tempat kerjanya.

"Ibu percaya ke Opie boleh buat tingkatan enam?" Lirih sahaja suara Opie.Tiada semangat.Ibunya hanya tersenyum cuma.

Matanya mula merah.Apabila memikirkan dia anak sulung yang sepatutnya menjadi contoh kepada adik-adiknya yang ada tiga orang,gagal melajutkan pelajaran ke universiti setelah tamat tingkatan lima,dia jadi sedih yang teramat sangat.

Nampak yang dirinya ialah kakak yang  tidak berguna.Opie tidak pernah menjangkakan yang dia akan menyambung pelajaran di tingkatan enam.Tapi inilah yang dikatakan takdir.

Ibu mengangguk perlahan-lahan. "Ibu tahu Opie boleh buat." Kata-kata ibu seperti meresap kedalam hati Opie.Sehingga dia merasakan dia mula mendapat semangat yang luar biasa.

Ibu begitu yakin dengan dirinya tapi dia?Opie sentiasa memikirkan baik buruk memilih tingkatan enam.Opie yakin kata-kata ibunya itu suatu doa yang akan dimakbulkan oleh Allah.

Sebelum ini,dia sering di lemparkan dengan persepsi bahawa tingkatan enam ini satu medium yang sangat susah dari segi pembelajarannya mahupun peperiksaan.Selain itu,Opie juga terpaksa menadah telinga dengan kata-kata orang yang mengatakan tingkatan enam ini lekeh,lambat sambung ijazah sarjana muda,terpaksa pakai pakaian seragam sekolah dan lain-lain apabila dia mengambil keputusan untuk menyambung pelajaran di tingkatan enam.

Opie pernah juga terfikir  untuk menyambung pelajarannya di kolej swasta ,kerana babahnya lebih dari mampu untuk menanggungnya.Namun begitu,setelah menunaikan solat istikharah beberapa kali,hatinya kuat untuk sambung ke tingkatan enam.

Selain itu,keputusan yang dibuatnya kini juga diambil atas nasihat kaunselornya disekolah lama,nasihat dari pakcik dan makcik nya serta sokongan sepupu-sepupu rapatnya,akhirnya dia mengambil keputusan ini walaupun pada hakikatnya Opie sendiri terasa berat hati.

"Sudahlah tu,everything will be fine young lady" pujuk Ibu sambil mengusap belakang tubuhnya perlahan-lahan.Opie mengangguk tanpa ada perasaan teruja sikitpun.

Aku mula mengenakan kasut hitam.Seketika kemudian Perdana hitam meluncur keluar dari pagar.

                                                                                              ********* 

Opie mula tercangak-cangak dihadapan pagar sekolah lamanya.Di tinjau-tinjau kedalam,melihat persekitaran sekolahnya yang agak tenang.Dia mula melangkah dengan lafaz bismillah.Di Anjung Az-zahra,kelibat Paie sedang melambai-lambai kearahnya.

Opie membalas lambaian tersebut sebelum berlari anak ke anjung tersebut.
Paie merupakan sahabat Opie sejak tingkatan dua sehingga kini nasib mereka sama.Mendapat keputusan SPM 6A tapi tetap tiada rezeki untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti mahupun maktab.

Rezeki mereka tiada disana.Yang ada rezeki mereka berdua di sekolah ini.Di tingkatan enam.

"So dah ready?"Paie kelihatan selamba duduk di kerusi plastik hijau dan beg galas hitam kuning yang diatas meja bersaiz sederhana panjang itu ditepuk berkali-kali.

Opie mengeluh perlahan. "Ready atau tidak.Ni saja pilihan yanh kita ada kan?"

"Jom lah" ajak Paie.Mereka berdua bangun serentak.Menuruni dua anak tangga,mereka berdua terserempak dengan pelajar-pelajar tingkatan enam dari sekolah lain.

Opie dan Paie hanya mengangguk tanda meraikan kedatangan mereka kesekolah kami berdua.

Paie dan Opie menuju ke dewan Syarahan dengan langkah yang lambat. "kau dah kenapa weh?" 

Opie hairan melihat tingkah Paie yang tiba-tiba sahaja sudah menundukan pandangan ke jalan.

"Kau tak nampak ke junior-junior tu pandang kita semacam je?" Opie mengalihkan pandangan kearah sekumpulan pelajar-pelajar yang berselesih dengan mereka.Ada yang mengangguk tanda menghormati senior.Ada juga yang tersenyum sinis.

Tapi tak semua junior begitu hanya sesetengah.Mungkin mereka yang sentap lebih-lebih tapi realitinya memang ada.Suasana disekolah mereka memang ada persepsi yang negatif untuk pelajar tingkatan enam.
Sekolah lain tidak pulak diketahuinya.

"Nampak.Tapi nak buat macam mana.Dah memang macam tu.Nanti kalau kena dekat diorang juga,baru tahu rasa" balas Opie selamba.

Paie tergelak kuat.Melihat tingkah adik-adik itu sudah cukup untuk menggambarkan bahawa tingkatan enam ini berada di tahap paling bawah.Agaknya tahap perhambaan kot.Kalau ikut kasta,entah-entah jatuh kelas sudra.Hmm.

"Jahat kau,doakan diorang macam tu" Paie terkekeh.

Opie mengangkat kening.Tipulah kalau dia tidak terasa dengan pandangan sinis junior-junior ala-ala macam mereka berdua bekas banduan yang baru tamat tempoh pemulihan atau telah selesai menjalani hukuman.
Yelah tingkatan enam ini kan masih bernaung di sekolah.

Apa lah yang bestnya?Kena pakai baju sekolah.Ikut peraturan sekolah.Tidak segah bergelar pelajar Matrik,asasi atau pun pelajar maktab.Kenyataan ini bukanlah berunsurkan perasaan cemburu cuma inilah yang benar-benar terjadi.Persepsi sesetengah manusia yang tidak langsung cuba untuk membuka minda.

Dan bohonglahlah,kalau mereka kata mereka tidak malu bergelar pelajar tingkatan enam.Hakikatnya,memang ada perasaan malu di lebihan hatinya.Tapi malu tu nak bawa ke mana?

"Mesti dalam hati junior-junior tu ada juga yang cakap,eh-eh kak tu pon masuk form six" tekaku sekilas mengerling Paie yang masih setia berjalan dengannya.Paie tergelak.Kuat.Opie angguk-angguk lambat-lambat.

"Kau ni ada-ada je.Mana kau tahu?Jangan weh nanti kau berdosa sebab tuduh-tuduh" balas Paie perlahan.

"Aku tahulah sebab dulu hati aku pernah terdetik cakap macam tu juga dengan sorang senior kita" jujur Opie.

Paie membulatkan matanya."Biar betul,senior kita yang mana? Aku kenal tak?" soal Paie bertalu-talu.
Opie membetulkan letak cermin matanya.Tangan kanannya dimasukan kedalam poket baju kurung.

Dewan syarahan sudah berada di depan mereka.
Kelihatan dewan tersebut sudah dipenuhi dengan pelajar-pelajar yang berlatarkan sekolah yang berbeza.

"kak Ely.Hati aku ni pernah la terdetik,cewah, eh kak ni pon masuk form six sebab masa tu aku rasa result spm dia power juga" sekali lagi aku berlaku jujur dengan menceritakan hal yang sebenar.

Kak Ely senior mereka berdua.Senior yang tidaklah begitu rapat,cuma bertemu sekiranya ada perjumpaan kelab mahupun persatuan.Ketika Opie dan Paie berada di tingkatan lima,kak Ely di tingkatan enam atas.
"Ouh.Mujur aku takde kata kata siapa-siapa" perli Paie.Opie hanya membuat muka selamba.

"Moral of the story,kalau ada yang mengata kita macam tu memang masaklah diorang.Sekarang Allah bayar cash tau" gelak Opie.

Opie dan Paie sudahpun masuk kedalam dewan syarahan yang masih belum lengkap dengan langsir.Hanya ada kerusi dan meja.
Cikgu Fakharuddin sudah tersenyum memangdang kearah kami.Opie dan Paie hanya memalas senyuman cikgu tersebut tanpa perasaan.

"Ada bawak slip?" soal cikgu Fakhruddin sambil tangannya ligat menulis sesuatu diatas helaian kertas A4.
Slip kemasukan tingkatan enam Opie hulurkan kepada cikgu yang padanya kacak.Cikgu Fakhruddin pernah mengajarnya dan Paie ketika mereka ditingkatan dua,mengajar mata pelajaran sejarah.Sekarang bertemu semula dan nampak gayanya cikgu yang mukanya sentiasa awet muda ini akan mengajar mereka subjek pengajian am pula.

Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...