Posts

Showing posts from June, 2012

Review Novel : Hello Mr. Perfect oleh Waniey Zakaria

Image
Lama tak mereviewkan novel penulis-penulis Malaysia.Cewah ayat.ha ha ha. Okay.siapa dah baca Hello Mr.Perfect? Aku ?Konfem dah bacaa.
Siapa yang tak baca lagi,sila lah dapatkan.Memang cool habiss.Recomended. Sebelum ni aku macam tergila-gilakan abang ee.ahaaa.Sekarang abg izzul menjadi sasaran.*Ciss berangan.takpe FOC kennn?! :)
First time aku baca sinopsis dekat Kn punya fb aku dah cakap.Memang syok ni kalau dapat baca.Tapi agak kecewa sebab area Perlis ni kedai bukunya tak begitu terkini sangott.So nak beli online,aku tak dek no acc.HAHA
Nak dijadikan cerita dan ada rezeki aku,ada pesta buku peringkat negeri so,aku pun pergilah mana tau kot ada novel-novel terbaru dan sensasi.
Cari punya cari sebab booth pon ada bagaikan hidup segan mati tak mau,aku pun jumpalah 'Hello Mr Perfect!'. memang hati ku gembira la kan.Aku baca malam tu sampai tak tidur.
Apa kata aku?
Secara keseluruhannya aku bagi 4.5/5 bintang.
Cerita dia start bila kes langkah bendul dipersoalkan.Langkah bendul ni kalau b…

Kelas

Di dalam bilik,Opie sedang merenung dinding tanpa rasa.Kosong.Meja belajar yang disusun rapat ke dinding itu buatnya terasa bosan.Baru selesai bersarapan bersama ibu,babah dan adik-beradiknya.
Jadual waktu yang ditampal menggunakan sticker note berwarna kuning itu dipandang lama.Esok hari pertama untuk mereka memulakan sesi pembelajaran.
'hmmm' keluhan dilepaskan lemah.Opie bersandar ke belakang kerusi.Malas.
Tepi mejanya,ada rak jenis kayu yang menjadi tempat dia menyimpan buku-buku sekolah dan novel-novelnya.
File peribadinya yang bersepah diatas meja,diambil lalu dibelek perlahan sambil meneliti maklumat yang diisi didalamnya.Sudah menjadi kebiasaannya,untuk mempunyai file peribadi yang akan diisi dengan surat-surat dari pihak sekolah,kertas-kertas semasa orientasi dan kini, senarai tugas sebagai seorang pelajar tingkatan enam dan ketua tingkatan.
Lama dia berjeda sebelum dia mengambil buku rujukan Pengajian Am kertas 1.Opie mula membaca tulisan yang dicetak di dalam buku terseb…

Si Gigih

Hampir seminggu orientasi berlalu,dan pagi ini akan diadakan majlis penutupan orientasi tingkatan enam.Majlis tersebut akan diadakan selepas waktu rehat dan ibu bapa turut di undang oleh pihak sekolah.

Pelajar-pelajar sudah dibahagikan tugas mengikut jadual tugas yang diagihkan dua hari lepas.Dewan syarahan yang sudah dihiasi dengan langsir berwarna biru lembut.Slide dan komputer riba sudah tersedia di sudut hujung meja.
Akan ada persembahan slide yang disediakan oleh kakak-kakak tingkatan enam atas.
Cikgu Isma tiba-tiba sahaja masuk ke dewan dengan wajah yang cemas.Pantas sahaja  di gamitkan tangannya kearah Opie dan beberapa pelajar yang lain.Opie yang sedang menyibuk disisi kak Wani yang merupakan senior tingkatan enam atas,segera kearah cikgu Isma.
Paie melangkah laju untuk menyibukan diri.Wa dan Min tidak ketinggalan.
"Kenapa cikgu?" tanya Wa kelam kabut.Wa kalau tak menyiuk tidak sah.Min tersenyum sinis
"Ouh.Ada masalah sikit.Saya nak cari emcee.Siapa yang boleh jadi em…

Orientasi

"Usuluddin,Syariah,Bahasa melayu,Bahasa arab dan Pengajian am" ujar Opie perlahan kepada puan syarkiah.
Puan Syarkiah mula mencatat didalam borang pendaftaran mata pelajaran yang berukuruan saiz A4.

Hari ini diadakan pula sesi mendaftar mata pelajaran untuk peperiksaan STPM.Mungkin terlalu awal untuk memikirkan tentang peperiksaan yang akan dihadapi pada hujung tahun hadapan.Tapi ini sebagai langkah awal untuk memulakan pelajaran nanti.


Masih ada hari esok untuk membuat keputusan untuk memilih mata pelajaran mengikut kemampuan masing-masing.Bagi Opie senang kalau sudah membuat keputusan diawal waktu.


Sudah pasti keputusannya itu dibuat setelah meneliti keupayaan dan kemampuan diri kerana subjek yang dipilih bukanlah subjek yang mudah.


Mungkin mudah ketika di tingkatan lima namun sudah menjadi sukar di tingkatan enam.Opie sedar yang dirinya tersangat lemah dalam menghafal fakta sejarah,makanya dia mengambil keputusan untuk tidak memilih subjek sejarah sebagai subjek pilihan.


"…

Waktu rehat

Nasi putih berlaukkan seketul ayam masak merah dibeli dari makcik kantin.Nama itu sudah sebati sejak mereka membeli makanan di kantin seawal tingkatan satu.Hanya menggunakan kata ganti makcik kantin atau pakcik kantin sudah cukup menggambarkan betapa Opie tidak peduli dengan oarang lain.


"Wa dengan Min mana?" teh o ais dikacau-kacau Paie dengan straw kuning.


"Beli air.Weh kau perasan tak apa yang aku perasan?" jawab Paie sebelum mengajukan soalan lain kepada Opie.


Kelibat pelajar-pelajar  tahap dua yang terdiri dari tingkatan empat dan lima mula berasak-asak ke arah kantin.Mata-mata mereka sudah pasti sempat menyinggah kemeja yang diduduki oleh Opie dan kawan-kawannya.


"Perasan apa?Dinding kantin cat lain?" soal Opie selamba.Paie mencebik dengan soalan Opie.


"Buat main.Budak-budak ni lah." Paie jawab sendiri.


Wan dan Min sudah mengambil tempat untuk sama-sama menghabiskan waktu rehat mereka.Mereka turut sama melihat kiri kanan mereka yang dipenuhi den…

Penolong kanan

Suasana didalam dewan syarahan begitu bising dengan suara pelajar-pelajar perempuan tingkatan enam rendah.Sekolah ini khusus untuk pelajar perempuan sahaja oleh sebab itu sudah pasti bisingnya kerana tipikal perempuan suka bersembang.


Masing-masing masih dengan semangat asabiyah.Duduk berkumpul dengan kawan-kawan yang datang dari sekolah yang sama.Tak kurang juga Opie,Paie,Wa dan Min.


Opie meliarkan pandangannya melihat pelajar-pelajar dari sekolah yang lain.Paie dari tadi sibuk bersembang dengan Wa dan Min, menyiku lengan Opie kuat.Opie berpaling pantas.


"Apa ni?"rungut Opie.Digosok-gosok lengannya yang terasa sengal.


"Kau tengok apa?" Wa dan Min masih  rancak bersembang tanpa sikitpun rasa terganggu dengan hal-hal lain.


" tengok sifat assabiyah yang ketara" balas Opie tersengih.Paie terkekeh sambil menulis sesuatu diatas buku nota. Belum apa-apa lagi sudah buka buku nota.


 "dari tadi aku dah stalk siapa yang okay dan tak okay" tambah Paie dengan ria…

She : Remind me :')

Image
Salam alaik!




Malam ni,aku try tidur lewat.Ciss try tidor lewat konon bukan memang selalunya cammgitu ke? =='
Tapi malam ni dapat ilmu yang baru.Ada hikmah aku tidur lewat malam ni. Sembang dengan Cik kak tikah,sampai aku pening.Last-last dia tanya aku,
Tirah,surah apa yang maksudnya " neraka jahanam bagi mereka yang menunaikan solatnya tetapi tidak khusyuk" *lebih kurang begini maksud ayatnya.


Erk...
Bila orang tanya ni,baru tergagap-gagap nak cari kan?Kalau idak tak tahu ape.
*eeeii malulah >.<


Surah Al-Maun ayat 4 dan 5


Maksudnya:Maka celakalah bagi orang-orang yang solat,iaitu orang yang lalai dari solatnya


Terngadah seketika.Kembali merenung solat-solat yg lepas,adakah sempurna?Adakah khusyuk?Adakah apa yg kita lafazkan itu seiring dengan hati kita?Hmm,muhasabah untuk kita semua.


Huraian surah Al-Maun boleh klik sini.
Moga setiap solat da ibadah kita diterima-Nya.


Take care.Salam

Hari pendaftaran

Hari ini hari pertama pendaftaran tingkatan enam rendah bagi setiap sekolah yang memiliki aliran tingkatan enam.Pendaftaran yang tidak diketahuinya mula pada pukul berapa.Opie masih terbaring diatas katil sambil merenung syiling putih di bilik tidurnya yang bercat hijau muda.Dibiarkan jam dindingnya bergerak mengejar saat dan minit.
"Tuk..Tuk.."Bunyi pintu biliknya diketuk berkali-kali sebelum suara ibunya kedengaran.
"Opie..Cepatlah bangun..!!.Hari ni ada pendaftaran kan?" Kemudian suara itu senyap.
Opie bangun dari pembaringan dengan perasaan yang sungguh malas.Menapak kearah bilik air yang bertentangan dengan bilik tidurnya.
Seusai membersihkan dirinya dan menunaikan solat subuh,dia menyarungkan baju kurung putih ketubuhnya bersama kain berwana biru lambat-lambat.Dipandang lama wajahnya yang suram sebelum menyarungkan pula tudung putih tanpa lencana dan tanda nama.
Muka Opie yang jelas kelihatan muram,menyebabkan ibunya menggosokan kepala anak perempuan sulungnya per…