Sunday, May 27, 2012

Hari yang ketiga -kerja

Assalamualaikum ;)

Alhamdulillah,hari ni aku lebih bersemangat  untuk bekerja.he he he.Mungkin disebabkan malam tadi aku buat party qiyam kot so aku lebih bertenaga.Lebih bertenaga,kalah mak cik-mak cik yang duk telan segala jenis mak nenek punya jamu.

Pernah tak  dalam satu hari korang rasa letih ya amat ? Salah satu sebabnya kekuatan dalaman kita yakni rohani kita lemah,so korang dinasihatkan untuk buat party qiyam.Isya-Allah esoknya korang rasa lebih bertenaga.

Aku nasihatkan kan diri aku juga sebenarnya,sebabnya aku pun dah lama tak buat so,bila ada benda yang mengingatkan aku buat semula untuk qiyam.Kuatkan diri bangun.Lets party qiyam tonight!

Usatazah aku pernah pesan…

Buatlah kebaikan yg kita tahu ada ganjarannya di akhirat sana.Kalau kita tak boleh buat setiap hari,Kita buat la seminggu sekali,Kalau tak boleh juga,kita buat sebulan sekaliKalau tak boleh juga,buat setahun sekali.Kalau tak boleh juga,buat sekali dlm seumur hidup kita,dan kalau tak boleh jugak jugak,Mati lebih baik. sbb Allah jadikan kita sebagai khalifah diatas muka bumi ini adalah untuk beribadat kepada-Nya.So,jangan lupa tugas kita yang satu ini. 

Perkongsian hari ini....

Aku tak terfikir nak kongsi  apa yang terjadi pada aku sebabnya korang mesti dah muak,jelek dengan cerita pasal aku kan?Macamlah best sangat cerita pasal aku.ha ha ha!Ape kata aku kongsi kerenah customer yang datanggggg…

Jom layannn ;)

Kelmarin,a guy in pink shirt,rambut ala-ala afro sikit datang dengan mummy dia.Nampak macam anak emak.Aku dengan  eka usha je dari jauh,kebetulan tak ramai orang.Dan dan datangnya kebetulan tu kennn ! ha ha ha. 

Dia beli buku motivasi yang ditulis oleh Prof Dr.Muhaya.Disebabkan terpegun melihat rambut keafroan dia tu,telah menimbulkan masalah dipihak aku dan eka.Aku sebut harga Rm15.Eka dengar aku sebut Rm 12 so,bila di discount kan.Tinggal Rm11.4 dan yang sebenarnya discount dia hanyalah Rm14.4 *ayat BM aku macam celaru kan?! Padah!* ha ha ha.

Tapi nak buat gena terpaksa aku dengan eka ganti yg mana shot tu.Dah tu tak kan nak kejar mak cik tu dan minta balik kat mak cik tu

‘mak cik-mak cik, sebenarnya harga dia Rm14.4,saya silap sebab teralit sangat tgk rambut anak makcik ala-ala afro.'

Astaghfirullah.Ngee.Buat malu dan kantoi jer.Alahai nasib.Itulah berangan lagik! Tak pasal-pasal je melayang beberapa ratus sen aku dengan eka.

The next customer,a Chinese auntie berbaju kuning dan berseluar pendek.Mulut tak lekang dek senyuman.Aku terasa dihargai sebab tak semua customer jenis suka memberikan senyuman.Kalau ada pon boleh dibilang dengan jari tangan.

Hmm,Bila kita senyum pada orang,kita expect orang tu akan senyum pada kita.Ya Allah Athirah oi,bila nak tanamkan dalam diri kau yang buat baik jangan diminta balasannya !Degil la kau nih.Tapi kalau dah orang tu tak senyum balik kiranya wasalam je lah senyuman manis tu.huhu

Soalan pasrah kebanyakan customer 

Ada pulak yang tanya soalan sampai aku pun tak tahu nak jawab genaa.Kalau tanya ada diskaun dik?,Boleh gak aku jawab,ada cik.Ikut harga belian.Mean kalau cik beli lebih Rm10 ada lah diskaun,lagi banyak beli,lagi banyak la diskaun.

Tapi  bila cik,inche mahupun pak cik dan mak cik cakap ‘ banyak ni ja diskaun?’ ‘Ni dah diskaun la?’

Erk..aku memang blur campur kesian. ‘Nak banyak mana diskaun nye kak?’ desis hati ku.Bila part ayat pasrah tu ,aku mula la tak terkata.Makanya senyuman sahaja yang mampu ku berikan.Oh tragisnya!

Kiranya aku memang tak boleh meninvolvekan diri dalam bidang perniagaan sebab aku cepat rasa kesian,kalau boleh aku nak bagi free je.Ha ha ha.Tapi nak buat camne,aku ni pon kuli je,kang bagi diskaun lebih-lebih bila bos aku tanya nak jawab mende?Boleh mati berdiri kalau aku jawab,saya kesian dekat diorang tu,tu pasal saya kasi diskaun bebanyak.heh~~sah sah esok 
You're fired! Keh keh keh.

Oh lagi satu,ingat tak kes jiran tingkat ats tu?kalau baca entry first day -kerja ,korang akan baca pasal manusia yang sangat sangat annoying.Ni tak termasuk kes customer tapi kes kerenah manusia juga.Pheww.Hari ni aku rasa lega selega-leganya.Ce teka ce teka? 

Tak tahu?! ha ha ha

Ni nak bagi tau,hari ni kedai dia tutup sebab hari Ahad kot.Bila aku tahu je,kedai dia tutup, kiranya aku tersenyum lebar sampai kalau boleh kelebaran senyman tu terkeluar dari landasan yg sepatutnya.Hooray hooray!Tak dek lagi yang akan sergah aku dengan eka,tak dek lagi yang beli yogurt bliss pagi-pagi dan tak dek lagi duk nyibuk  macam aku dengan eka tak dek kerja.

Wuhuuuu. ha ha ha! Tapi untuk hari ni lah.Untuk Isnin,Selasa,for sure aku kena hadap lagi muka dia.Tapi tak pe la, lagi dua hari je.Sabar athirah sabar! Sabar itukan separuh darpada Iman.

Ada mak cik berjubah pink yang bertudbuh sederhana tapi nampak cute.Tanya aku ,ape perbezaan syamail al-quran Magfirah dengan al-hidayah?‘Ah sudah ! Mau jawab apa an sih?!’ 

Terasa tergugat dek ketidaktahuan dan kesalahan diri sebab tak amik tahu  sedalam tu.!Hmm,setelah dibelek-belek kedua-dua tafsir baru aku perasan,satu ada tanda tajwid,satu lagi tak dek.baru aku nampak,then aku cakap pada mak cik tu macam tu lah.

Mak cik tu Tanya nak amik warna ape  sebab  dia nak bagi hadiah untuk anak dia,warna pilihan  yang ada hitam dengan maroon, mulut aku ringan nak jawab ‘kalau lelaki,amik hitam,kalau perempuan amik maroon.Hmm lelaki kebanyakan suka hitam ala-ala maskulin gituuu.Kalau maroon ni sesuai untuk perempuan.Hukum alamnya begitu lah.Tapi jawapan aku 'hmm mana-mana pon boleh mak cik' Aku rasa sekarang ni dah tak kisah dah.Bantai selagi jadi feveret.heh~ 

So begitulah perjalanan hidup aku sepanjang aku berada di ruang legar Hafifah.Menjalankan amanah yang sedikit cuma tapi penuh dengan pengalaman berharga.Kalau ada masa,aku sembang sembang sikit dengan auntie yang jadi guard dekat situ,macam-macam cerita.Hmm,yang boleh aku katakan kerja selama tiga hari ni,orang-orang dekat situ semua murah dengan senyuman ;)

Esok,lagi satu hari.Esok aku kena jaga sorang-sorang sebab eka kena hantar adik dia masuk matrik.Yang merisaukan aku adalah jiran atas tu.Pheww.
Harap-harap dia tak dek esok.ha ha ha!
Allahumma yassir wa la tu'assir.Allahumma Ameen.
Take care.Salam.

2 comments:

  1. bestnya ada pengalaman kerja. Aida suka jumpa customer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengalaman kerja yang tak sampai berapa hari je pon.
      Tapi alhamdulillah,sbb ada pengalamn.Heee :D
      Customer ni macam2 perangai kan? Huhuhu
      Mula2 rasa awkward tapi dah lama baru boleh,layannn.. hehe

      Delete

Thank you!

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...