Friday, May 25, 2012

First day-Kerja


Assalamualaikum;)

Kalau ikutkan hati memang aku dah syahid atas katil tapi kalau aku tangguh ,memang pakat tak tulis la.Hmm,first day masuk kerja pukul 10 pagi.Jadi penjual buku.Macam pameran buku la tapi kecil-kecilan punya.Kiranya kerja aku susun-susun buku,kalau ada orang beli jd juruwang.Kalau pembeli nak bil,aku tulis bil bla bla bla dan bla lagik.

Tapi buat masa ni tak dek lagi la kerja yang berat-berat yang terpaksa aku buat.Cuma yang tak laratnya,ada banyak masa terluang sebab pembeli bukan datang setiap masa.Ada masa ,ramai sampai tak menang tangan.Ada masa lengang sampai boleh khatam buku-buku dekat situ.So aku amik peluang tu untuk baca buku dekat situ.Hu hu hu.

Aku start kerja pukul 10 pagi sampai 7 malam,So bila waktu solat,aku dengan member aku buat giliran lah.Aku kerja sekali dengan eka,kawan sekolah menengah dan merangkap kawan masa tingkatan enam.Alhamdulillah.

Pukul 7 malam tepi penjuru pun jadi.
Sebelum  tibanya jam 7 malam yaa,aku terpaksa berhadapan dengan pelbagai karenah manusia.Banyak manusia banyak ragam.Eh betul ke tidak?Hahaha.Karenah mak cik yang sangat mesra alam sampai menterbalikkan keadaan.Dah macam aku pembeli,makcik tu penjual.Dia pulak dok tekan-tekan kalkulator.Adeh.Sabar aje lah.

Karenah manusia yang kedua.Adalah jiran tingkat atas yang suka mengacau bila part aku dengan eka busy layan pembeli.Ade ke patut dia sergah aku time aku tengah mengira.Haisyh mujur juga aku tak baling dia dengan kalkulator.Annoying gila kot.Tapi sebab aku baru first day and first time,aku buat bangang je.Harap-harap esok dia tak seannoying hari ni.Pheww.
Pukul 7 ,nakbalik.So yang lelaki tu nama dia asomuddin kot kalau tak silap lah.
Dia akan jaga buku-buku tu sampai pukul 10 malam pulak.

Buku-buku yang dijual.

Buku-buku yang dijual lagik. haha
Bagi aku kerja ni kiranya untuk tambahkan pengetahuan dan meluaskan lagi pengalaman dalam diri aku.Baru aku tahu,nak cari duit ni memang payah.Payah dan sukar sebab aku kena berhadapan karenah manusia.Macam biasa orang ni kan perangainya banyak jenis.Kiranya macam satu cabaran buat aku lah.


Lagi satu,nasib aku kurang baik sebab dari pagi tadi aku tak telan sebiji hape pon sampai ke pukul 8.00 tadi baru sempat jamah nasi goreng.Tengah hari pon aku tak telan benda sebab tempat aku kerja tu tak dek kedai makan.Eh ada la! Ada satu je kedai makan ,dah tu kena pulak hari ni dia tutup .Ape lagi kebulur lah aku.hew Hew.


Aku harap esok lebih baik dari hari ni.Aku harap esok makin ramai yang beli buku.Aku harap esok,tak dek lagi manusia-manusia yang annoying cari pasal ni kes jiran tingkat atas.Aku harap esok aku ada masa untuk makan tengah hari.Dan Aku mengharapkan segala-galanya berjalan dengan lancar.
Allahumma yassir wa la tu'assir
Take care.Salam.

6 comments:

  1. kat mana ni? hafifah ka? iqra' books?

    hoho, selamat bekerja. niat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. @nia ridzwan- yup! dekat hafifah. bukan iqra'
      tapi kaizen thinker ent. dr jejawi nunnn.hahaha

      Insya-Allah.Thanks nia ;)

      Delete
  2. Replies
    1. @unknown human-haha.ape yg lawak pon tak tau lah ;P

      Delete
  3. lwk org duk kcau mpa dgn mkcik tuh. tp mpa sbq jaa. baguslah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabaq je lah.lagipun kira pengalaman la jugak.haha

      Delete

Thank you!

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...