Posts

Showing posts from March, 2012

Cinta Dari Jauh 6

Image
Imani Ridhani dan Nur Sofee saling berpandangan.Nur Sofee menyiku pinggang Iman.Iman menjeling sambil mengangkat keningnya.Tanda tanya bermain difikirannya.
Mak cik ni dah kenapa pulak.Siku siku orang.


Sofee menepuk bahu Iman kuat.Iman mendengus.Mak cik ni dah nak merasa penampar aku pulak ke? Tadi siku ,ni dah tepuk pulak.Kalau perlahan tak pe la jugak.Ni kuat macam nak bunuh orang lagaknya.Nasib baik dekat rumah orang kahwin,kalau tidak niaya ja budak tepi aku ni.


"Apehal? ! Sakit tau dak? "ujar Iman perlahan.


Iman mencantaskan pandangan ke arah Sofee.Seketika kemudian pandangannya dialih kearah Puan Indah dan Datin Junita.Iman melemparkan senyuman kearah kawan mamanya,Datin Junita sebelum menolak tubuh Sofee ke tepi laman yang dihiasi pokok-pokok bunga.Pelbagai warna.Pelbagai jenis.Nampak cantik pada pandangannya.Walaupun dia bukanlah terdiri dari orang yang suka dengan pokok-pokok bunga.Tapi kalau dah nama perempuan,bila nampak bunga yang warnanya cantik .Tetap menarik perha…

Cinta Dari jauh 5

Baju Melayu Johor berwarna turquoise itu dipadankan dengan slack hitam beserta samping songket.Songkok tinggi ditepuk berkali-kali supaya habuk dinyahkan.Tali Canon 550 D di kalungkan kelehernya.Haidi Audahal menuju ke arah meja beradab.Gambar abang dan kakak iparnya disnap.Banyak kali.Aksi-aksi yang lucu,tersipu dan macam -macam lagi.Candid Semua ada.Kakak iparnya,Kak Melly masih nampak malu-malu.Tidak seperti abangnya yang lepas laku.


Kemudian,Haidi ke khemah yang menempatkan ramai tetamu.Gambar diambil dari pelbagai sudut.Seketika kemudian,dia bersandar di tiang khemah.Melepaskan lelah seketika.Panas.Kelihatan kak Min sedang sibuk melayan tetamu.Papa dan mummynya turut sibuk dengan tetamu yang datang yang terdiri dari kenalan dekat mahupun yang jauh.Berjabat tangan.Berikan senyuman.Intipati untuk hari ni.


Tangannya ligat menekan punat-punat kecil pada kamera tersebut.Melihat beberapa gambar yang telah di snap.Ada yang terpaksa di delete kerana kabur dan tidak jelas dan ada yang dismp…

Cinta Dari Jauh 4

Kepala di angguk-angguk perlahan mengikut rentak muzik menerusi Ipad yang dipasangnya.Lirik paradise nyanyian Coldplay meniti di bibirnya.Telinga harus bersumbat dengan earphone.Novel Si mangkuk tingkat karya Faziela kubelek perlahan.Novel keluaran Jemari Seni ini menarik perhatianku ketika keluar bersama mama dan Sofee petang tadi.Apa taknya,sepupunya yang tersayang sudah membuat review berkaitan novel ni di ruangan Goodreads.Katanya lemak berkrim disukai ramai.Dan haruslah aku cepat-cepat ke MPH dan membeli novel tersebut.


Aku sedap-sedap bersantai atas katil sambil membaca novel.Mama sibuk dekat dapur.Failed betul jadi anak dara .Haha.Sofee masih di ruangan bawah,mengambil fail-fail kerjanya di dalam kereta mama.Aku yang meniarap dengan posisi badan diletak atas bantal peluk masih meneruskan pembacaan.Dari bab ke bab yang lain.Leka .


"Pap!"Adeh ! Terasa belakang badannya di tampar seseorang.Sah sah kerja si Sofee ni.
Segera aku berpaling sambil melibas tuala Good morning kea…

Review Novel :Si Mangkuk Tingkat Oleh Faziela

Image
Assalamualaikum :)
Selamat petang ! Hmm, kepada peminat novel yang tegar.Yang baca novel sambil dengar lagu.Baca novel waktu lapang.Baca novel tengah bawak kereta?Konfem dah beli nisan kan ? Owh. just kidding yaaaa .Jangan-nak amik-serius-sangat.kihkihkih



Kataku :


Aku beli novel ni sebab sepupu aku cakap best gile.Mungkin sebab ada watak pilot dalam tu.So dalam gambaran orang biasa biasa mcm aku ,akan mula membayangkan.Phewww! Kacaknye hero pilot tewww.kihkihkih *bayangan jee*


Makanya aku beli dengan niat dan harapan agar aku tak jatuh chenta dgn ini punya novel.
Rasa macam stereotaip sebab hero dan heroin memiliki wajah yang kacak/cantik
Tapi bagi aku , memang patut pon kan. Sebab manusia biasa macam aku memang suka 
tengok /baca sesuatu karya yang cantik/kacak.
Walaupun pada hakikatnya berapa kerat je yang memenuhi kriteria kriteria tu kan.
Tapi aku rasa watak hero/heroin dalam ni tak dekla di describe kan dengan melampau lampau. Biasa okay.Bila aku cakap biasa maknanya sederhana :)


Aku suka …

Banner sebagai pembakar semangat boleh ?

Image
Assalamualaikum :)
Isnin yang baru lepas beberapa hari,aku ke smkap .Ada hal . Around 12 ,aku terpacak kat luar untuk balik ke rumah semula. dan aku sangat terkejut . Pheww! ada banner stpm dowh !  mau tak  terkejut.Itupun sebab member aku bagitahu.Masa aku masuk pagi tadi tak perasan pulak.Adeh ! aku memang tidak peka.
Ingatan berlalu seketika (caption dibwah aku letak dalam facebook) :
Bila tengok muka dan nama akak akak senior yang terpampang di banner suatu ketika dahulu.Tahun 2010.

-Pernah cakap dengan Syafiqah Najib my bestfriend ,Nanti result 2012 akan ada muka dan nama kita .

2012-Berjaya menempatkan nama di atas banner yang ditempah khas oleh pihak smkap dan pibg.Alhamdulillah. 

Walaupun terpaksa menghadapi anggapan yang tersangatlaaa negatif tentang form six. Tetap nekad untuk berjaya.

Kejayaan akan datang kalau dalaman kita kuat.AdikAdik yang amik STPM tahun 2012. All the best :)

Bukan untuk bermegah-megah tapi sebagai pembakar semangat buat adik adik stpm 2012

Masa aku nak balik tu…

orang-orang kuat dari belakang

Assalamualaikum :)
Hye warga pembaca blog yang tegar mahupun tidak.Selamat malam diucapkan. Dah nak tidur ke ? Kalau nak tidur ,sila baca doa :)  Malam-malam begini,hatiku terasa ingin melarikan jari jemariku diatas key-board untuk berkongsi dgn warga pembaca sekalian mengenai 'siapakan pendorong utama -untuk aku jejak ke tingkatan enam-Siapa?

********** Alkisahnya bermula apabila aku gagal menempatkan diriku ke salah sebuah ipta/matrik/mahupun maktab.*Dulu mmg tergila-gilakan maktab* Tak tipu.Ya .Sesiapa sahaja yang berada ditempat aku maka akan merasai kekecewaan yang sangat mendalam.Lagi kecewa daripada remaja girl girl  yang baru lepas clash dengan remaja boy boy teww.*konon cinta MONKEY la kan?*
Entah.Mungkin sudah tersurat untuk aku memanjangkan zaman persekolahan sehingga 7 tahun.Tapi sebelum buat keputusan tu,jenuh jugak aku berfikir segoreng-gorengnya.Dan kebetulan aku ada satu pilihan lagi iaitu ipts.Bukan nak kata ibu/ayah terlebih sumber kewangan.Tapi mampu laa.Maka ketika in…

Stpm ni best ke tidak ?

Image
"do your best!"


Assalamualaikum gais! :)
Baru dua hari lepas, aku post entry berkaitan ' keadaanku ketika result stpm menjelma ' Dan hari ini ,aku akan berkongsi sedikit sebanyak pengalaman ketika  meneruskan kehidupan sebagai seorang pelajar tingkatan enam sepanjang dua tahun  2010/2011. time ini aku boring gila..Maka aku berkongsi dengan kalian:) *skeemaa* haha
Anggapan segelintir individu
Menjadi pelajar tingkatan enam bukan perkara yang mudah.Orang beranggapan,alah macam budak sekolah yang lain jewww. Macam student form one sampai form five laaa. Oh Sorry to say.Anggapan kalian salah sama sekali.Menjadi pelajar tingkatan enam tak mudah seperti  yang anda bayangkan.Pertama sekali,Aku dan kawan2 seperjuangan mengalami kesukaran berhadapan dengan anggapan segelintir individu yang mengatakan form six ni lekeh,teruk,lambat sambung degree,tak syok sebab still kena serlung baju sekolah bla bla bla dan bla.
Anggapan demi anggapan dilemparkan kepada diri aku dan kawan kawan sepe…

Cinta Dari Jauh 3

Honda City warna Hitam diparkir bersebelahan kereta abang dan kakaknya. Haidi Audahal segera masuk kerumah setelah meletakkan kasutnya  di rak kasut.Di jengah ke dalam rumah mencari- cari kelibat manusia.
Terjengul wajah tua yang masih manis senyumannya.Mak Eton.
Mak Eton menghulurkan tangannya untuk mengambil beg laptop anak majikannya.  Haidi Audahal hanya menggelengkan kepalanya sambil tesenyum. Senyumannya sentiasa terhias di wajahnya walaupun penat bagaimana sekalipun.  TIdak pernah lokek dengan senyuman.Lengan baju kemejanya sudah disingsing hingga ke siku.Tali leher dilurutkan.Longgar.Tangan tua Mak Eton disalam penuh hormat.
“Haidi boleh bawak sendiri mak” Mak Eton tersenyum.
“Mak,mummy mana?” Haidi Audahal menjengahkan kepalanya ke dapur. Selalunya petang-petang begini, mummy dan papanya akan minum petang di luar taman bunga milik mummynya.
Mummynya sangat obses terhadap tumbuh-tumbuhan. Selagi ada yang menarik,yang cantik, yang wangi dan ada manfaat,pantas saja mummynya meminta untuk di…

Debaran Stpm Kian Terasa

Image
Assalamualaikum :)
Tajuk rasa mcm gempak.Tapi aku takut tahap gempak jugak.Haha.
Aku takut.Aku takut. Nervous?Tak usah cerita.Memang dan harus  aku rasa macam tu. Unless kalau korang rasa yang aku memang mengada-ngada buat ayat mcm tu.
Hikhik :D
Hari ni 1 mac 2012.Result akan keluar 7 Mac 2012.
Insya-Allah kalau tiada aral melintang. Baru baca dekat BH online.
Kalau dah sampai keluar berita mmg cerita dia confirm la kan? Hati dan jantung saling berlumba dalam menjayakan ritma dan muzik yg sangat erratic.
haha.Takut.Nervous.Takut.Nervous.Dup.Dap.Dup.Dap.
Semalam otw g pasar malam,sempat jugak meluahkan perasaan takut dengan ibu. Ibu cakap dah buat yg terbaik.ok.Dan berdoa ok.Dan tawakal.ok. Kalau result nanti keluar mcm mana rupa sekalipon.Itu namanya rezeki. Kalau result seperti yg kita jangka.Alhamdulillah. Kalau tidak,bukan rezeki kita skrg tapi Allah tentukan yg lebih baik akan datang. Kita tak kan pernah tahu.Keputusan Stpm ni pon kerja Allah.
Faham.Lega sikit.Tapi still rasa macam tak lega sebab m…