Wednesday, March 28, 2012

Cinta Dari Jauh 6





Gambar Hiasan Semata-mata.Maseh Google


Imani Ridhani dan Nur Sofee saling berpandangan.Nur Sofee menyiku pinggang Iman.Iman menjeling sambil mengangkat keningnya.Tanda tanya bermain difikirannya.
Mak cik ni dah kenapa pulak.Siku siku orang.


Sofee menepuk bahu Iman kuat.Iman mendengus.Mak cik ni dah nak merasa penampar aku pulak ke? Tadi siku ,ni dah tepuk pulak.Kalau perlahan tak pe la jugak.Ni kuat macam nak bunuh orang lagaknya.Nasib baik dekat rumah orang kahwin,kalau tidak niaya ja budak tepi aku ni.


"Apehal? ! Sakit tau dak? "ujar Iman perlahan.


Iman mencantaskan pandangan ke arah Sofee.Seketika kemudian pandangannya dialih kearah Puan Indah dan Datin Junita.Iman melemparkan senyuman kearah kawan mamanya,Datin Junita sebelum menolak tubuh Sofee ke tepi laman yang dihiasi pokok-pokok bunga.Pelbagai warna.Pelbagai jenis.Nampak cantik pada pandangannya.Walaupun dia bukanlah terdiri dari orang yang suka dengan pokok-pokok bunga.Tapi kalau dah nama perempuan,bila nampak bunga yang warnanya cantik .Tetap menarik perhatian.


"Weh kau tak kenal ke mamat muka-suci-suka-senyum tu ?" Sofee mengurut dagunya.Sekejap matanya memandang satu arah yang lain.Cuba mengingati si jejaka yang suka senyum tadi.Dari awal perkenalan sampai si jejaka minta diri.Tahunya senyum aja.Pemurah betul.Agaknya si jejaka tadi praktis hadis senyuman itu satu sedekah kot.hikhikhik


"Tak.Kenapa kau pernah jumpa ke?Tak pon tu first crush kau?Sampai hati kau tak bagi tahu aku kan?Kau memangggggg.Aku nak sentap dengan kau sekarang jugak."Iman sudah membuat muka.Sedih.Dia segera membelakangkan tubuhnya dari pandangan Sofee.Seolah-olah minta dipujuk.Persis si dara minta dipujuk oleh sang teruna.haha


"Hahaha.kau buat lawak ke ape?Aku lempang karang tak pasal pasal jaa...." Sofee sudah menarik kembali tubuh Iman supaya menhadap kearahnya.Dah macam remaja muda mudi zaman kini ja.Minta minta pujuk.Aku bagi sedas karang .Pengsan pulak kat sini.


"Sebulan bisuuuu. Aku dah boleh baca ayat kau.Boring.Carik ayat lain ahh" Sambung Iman.Muka bosan ditunjukkan.Ayat tu ayat favourite Sofee.Dari aku sekolah menengah ayat tu ja yang Sofee guna.Memang dah hafal dah.


"Suka hati la amoi.Aku punya mulut kan.Aku tak kongsi dengan kau pon."


"yelaaa.Cepat bagitahu aku,Siapa si jejaka muka-suci-suka-senyum-tu?Bajet kacak la pulak."
Iman mula mendesak.Macam la aku tak nampak jejaka suka senyum tu pandang lama ke arah kami.Walaupun aku pakai cermin mata hitam cap pasar malam,aku nampak lagi la perilaku si jejaka tu.Nak ja aku cucuk dengan chopstick.haha.Aik! yang aku perasan gile ni dah kenapa pulak?Konfius.haha.


Sofee seperti sedang memikirkan sesuatu.Ditenung lama wajah Iman.Sehingga Iman gerun melihat pandangan mata Sofee.
Ni kena sawan ape pulak.Payah betul la kalau dapat kawan yang memang kerja nak tahu cerita orang macam fikir masalah negara.Adeh.Masak hidup aku macam ni.


Tap ! Sofee menepuk kedua -dua belah tapak tangannya.Kuat.Iman terpinga-pinga.Letih berdiri.Iman menarik lengan Sofee untuk duduk di tepi laman tersebut.Mujur ada batu bata yang mungkn kegunaannya untuk duduk.haha.Memandai je buat konklusi sendiri.


"Ha! Aku ingat dah !" ujar Sofee .Sedikit menjerit.


"Ape yang kau ingat? "


"Wedding along Ann "


"Ha ! kenapa dengan wedding tu ? Along nak buat pre wedding? Aku tergelak dengan jawapan sendiri.Pre wedding tu orang buat sebelum berkahwin kan? Jawapan tak munasabah langsung aku ni pon.


"haisyh!bukanlaaa.Gila ape buat pre wedding lepas dua tahun?Masa wedding along Ann,Abang ikram datang kan?"


"Hoi ! dah sah sah dia datang .Sepupu kau kan? Kau ni kenapa hilang akal ke? 


Iman musykil baru dua tahun lepas wedding along Ann ,Sofee sudah lupa tentang kewujudan sepupu tersayang.Pelik ni pelik.Kakinya yang tersarung dengan wedges kain jeans di tendang perlahan ke kaki Sofee.


Auch ! Sofee mengaduh perlahan.Iman mencebik.Bunyi sakit yang lebih padahal bukan sakit pon.Kasut dengan kasut okay.Tolong laa.Penipuan emosi ni.


"Sakit la ...Kau ingat tak kawan abang Ikram?.Ape nama dia yek? "


Iman terngadah.Dia cuba mengingati semula.Lama dia fikir sebelum digosok gosok tangannya laju laju lalu di sapukan kepalanya.Awas! Jangan ikut tingkah laku ini.Hanya boleh dibuat oleh orang yang betul betul mencari jawapan.Haha.


Iman angkat bahu .Tiada jawapan. Tak ingat.Aku ni bukan mesra alam sangat sampai semua nama nak ingat kan?Dah la tak mesra alam,tidak peka pulak tu.


"Dah tak payah la sampai berkerut-kerut dahi tu memikirkannya wahai sang putri."


Sofee masih gigih memerah otak.Siapakah gerangan mamat-muka-suci-suka-senyum itu? Melihat mama dan papaku bangun bersalaman dengan tuan rumah.Itu tandanya sudah ingin mengundur diri.Aku segera bangkit dan menepuk nepuk belakang badan ku,takut -takut la kotorkan.Aku dan Sofee melangkah segera ke arah mama dan papa serta tuan rumah.Minta diri sebelum pulang.Makan dah selamat.Berbual bual pon selamat.Ape lagi tunggu balik laaaa. Haha.


Haidi Audahal menggeleng-gelngkan kepala melihat tingkah gadis berdua tersebut.Dari tingkat atas,dia melihat karenah mereka berdua yang mencuit hati.Mencuit hati atau mencuri hatinya? Tangannya dibawak ke dada   bidangnya.Lama ditekap tangannya disitu.Eh! ni kenapa pulak aku rasa lain macam jee.Laju pulak jantung aku ni.Berdebar -debar.

Tuesday, March 27, 2012

Cinta Dari jauh 5

Baju Melayu Johor berwarna turquoise itu dipadankan dengan slack hitam beserta samping songket.Songkok tinggi ditepuk berkali-kali supaya habuk dinyahkan.Tali Canon 550 D di kalungkan kelehernya.Haidi Audahal menuju ke arah meja beradab.Gambar abang dan kakak iparnya disnap.Banyak kali.Aksi-aksi yang lucu,tersipu dan macam -macam lagi.Candid Semua ada.Kakak iparnya,Kak Melly masih nampak malu-malu.Tidak seperti abangnya yang lepas laku.


Kemudian,Haidi ke khemah yang menempatkan ramai tetamu.Gambar diambil dari pelbagai sudut.Seketika kemudian,dia bersandar di tiang khemah.Melepaskan lelah seketika.Panas.Kelihatan kak Min sedang sibuk melayan tetamu.Papa dan mummynya turut sibuk dengan tetamu yang datang yang terdiri dari kenalan dekat mahupun yang jauh.Berjabat tangan.Berikan senyuman.Intipati untuk hari ni.


Tangannya ligat menekan punat-punat kecil pada kamera tersebut.Melihat beberapa gambar yang telah di snap.Ada yang terpaksa di delete kerana kabur dan tidak jelas dan ada yang dismpan.Ni la masalah orang yang jadi cameraman.Gambar sendiri dah sah sah tak de.Gumam Haidi sendiri.Leka dengan gambar-gambar tersebut tiba-tiba,


Beep beep. Terasa poket seluarnya bergegar.Lekas tangannya membawa keluar telefon bimbitnya.Imej envelop terpampang di skrin telefonnya.Segera di buka.


-Mumy panggil- Kak Min.


Kepalanya di angkat.Kelibat kak Min yang sedang melambai-lambai tangan kearahnya kelihatan.Dengan langkah yang tersusun,dia menuju kearah mummy dan kak Min. Ruangan rehat ini di sediakan untuk tetamu keluarganya yang datang dari jauh.
Meja bulat kayu ditepi pergola itu dihampiri.Haidi segera bersalam dengan lelaki yang duduk di pergola milik keluarganya.Senyuman diberikan.Encik Ridhuan membalas senyuman.


" Haidi ni la yang bongsu." ujar Datin Junita.Ketika itu Haidi sudah berada di sebelah mummynya. Haidi Audahal hanya mampu tersenyum  sambil menundukkan kepalanya sedikit ke arah Puan Indah.Tanda hormat.


"Masa kak Ita pindah dari perlis tu Haidi tak dek la gi kan?Nampak sangat kita dah lama tak berjumpa.Itu yang Indah tak ingat sangat.Indah ingat si abang dengan Min je" Ujar Puan Indah.Datin Junita tersenyum cuma.Wajah anak lelakinya nampak seperti keliru dengan situasi ini cepat -cepat memintas kata-kata Puan Indah.


"Haidi,auntie indah ni kawan lama mummy masa kita duduk Perlis dulu.Masa tu kamu pun tak lahir lagi." Jelas Datin Junita. Haidi terangguk-agguk.Baru faham situasi sebenar.
Puan Indah tersenyum manis.Soal Puan Indah "Sekarang buat apa? " 


" Kerja auntie." Ringkas jawapan Haidi.
"hmm, kerja dengan architectural firm area sini Indah. kak Ita tak bagi dia kerja jauh-jauh.Senang nak berkumpul." Datin Junita mencelah.Haidi tersenyum.


Matanya di pandang kearah dua gadis yang duduk disebelah kanan Puan Indah.Kenapa dia rasa dia pernah nampak,pernah jumpa.Kalau pernah jumpa ,dimana yek?Entah. Masa sekarang bukan masa yang sesuai untuk dia mengingati semula.Lama di tenung wajah gadis di hadapannya sebelum meminta diri. 

Sunday, March 25, 2012

Cinta Dari Jauh 4

Kepala di angguk-angguk perlahan mengikut rentak muzik menerusi Ipad yang dipasangnya.Lirik paradise nyanyian Coldplay meniti di bibirnya.Telinga harus bersumbat dengan earphone.Novel Si mangkuk tingkat karya Faziela kubelek perlahan.Novel keluaran Jemari Seni ini menarik perhatianku ketika keluar bersama mama dan Sofee petang tadi.Apa taknya,sepupunya yang tersayang sudah membuat review berkaitan novel ni di ruangan Goodreads.Katanya lemak berkrim disukai ramai.Dan haruslah aku cepat-cepat ke MPH dan membeli novel tersebut.


Aku sedap-sedap bersantai atas katil sambil membaca novel.Mama sibuk dekat dapur.Failed betul jadi anak dara .Haha.Sofee masih di ruangan bawah,mengambil fail-fail kerjanya di dalam kereta mama.Aku yang meniarap dengan posisi badan diletak atas bantal peluk masih meneruskan pembacaan.Dari bab ke bab yang lain.Leka .


"Pap!"Adeh ! Terasa belakang badannya di tampar seseorang.Sah sah kerja si Sofee ni.
Segera aku berpaling sambil melibas tuala Good morning kearah belakang.Senyum sudah kuukir sinis.Nak main lepuk-lepuk sangat dengan aku kan?Rasakan.


"Hoi! sakitlah Iman. Tak agak-agak nak karate aku pon" Tangan Sofee yang belum sempat mengelak menyebabkan towel tersebut terkena rambutnya .Habis kusut masai jadinya.


Iman sudah mengekek-ngekek gelakan Sofee.Ni makan dia. Sengaja cari masalah.Macam tak boleh sapa dengan cara yang lain ?Sofee sudah duduk dihujung katil Iman.Mengurai rambutnya yang kusut perlahan-lahan dengan wajah yang masam.


Iman memeluk tubuh sahabat baiknya sambil menunjukan gaya peace.Mama mengambil mereka berdua di UKM  tengah hari tadi. Kebetula,Iman terlibat dengan program Kelab Bimbingan dan kerjaya dan Sofee sememangnya belajar disitu.Sofee menjeling.Saja la tu.Dah buat aku sakit ,konon nak pujuk la tu.Hampeh punya kawan.


"Kau ni ganas tau tak?Mana tau aku tak lepuk kau?" Aku sudah tergelak senang.Soalan.


"Aku pulak.Kau je yang suka buat kerja melepuk orang.Tangan tak reti duduk diam kan? Dah tu masuk bilik tak ketuk pintu pulak.Bukan salah aku.Mama masuk selalu ketuk pintu tau dan tak deknya dia nak tampar bahu ke ape ke.Kau dulu ambil syariah sekali dengan aku kan? " soal Iman selamba.Yelah Masa tingkatan empat dan lima ,ambil syariah SPM.Tak pon pendidikan islam.Silibus mesti ada sentuh pasal adab meminta izin dan memasuki bilik kan kan kan ?Aku rasa aku tak lupa lagi.


"Yelah .Aku ambil syariah tapi lupa nak praktis.Faham?" Inilah padahnya bila tak praktiskan.Dah dapat obat penangan jinbara.hikhik


"Ape daa.Belajar syariah sampai empat tahun tapi tak amalkan .Baik sedekah je buku syariah tu kat kanak-kanak ribena." Iman masih lagi mengusik Sofee yang ternyata sedang bebal.Empat tahun termasuk silibus ketika tingkatan enam dulu.


"Kau ni kan kalau aku lempang kot,sebulan bisu." Aku tergelak kuat dengar ugutan Sofee.Seketika kemudian terdengar Sofee gelak sama.


Setelah selesai makan malam bersama.Aku dan Sofee ke bilikku semula.Banyak benda ingin dikongsikan bersama.Perkongsian hidup di UKM akan dibalas dengan kehidupan di UNisza.Selalunya macam tu lah.Berkongsi pengalaman dan pengetahuan.Nampak macam tak best kan? Tapi yang tu la yang terbaik.Kawan ni bukan medium untuk kita lagha tak tentu pasal.Kawan yang baik akan berkongsi segala kegembiraan dan kesedihan.

"Rizman tu memang perangainya suka kenakan orang.Tapi masih dalam tahap kawalan laa.Apesal kau dah jatuh cinta pulak?" teka Sofee.Respon Sofee tatkala aku bertanyakan tentang Rizman,iaitu salah seorang fasilitator program yang aku sertai.

Mata Sofee dihalakan kearah televisyen milik Iman.Harry Potter and the death hallows part two sedang dimainkan.Otaknya masih membayangkan wajah Rizman yang merupakan senior di UKM.Nak ikutkan tak kenal sangat senior -senior setiap fakulti.Banyak fakulti kot.Memang bukan akulah orangnya yang nak menghafal nama-nama senior.heh~Tapi memandangkan Rizman seorang senior yang aktif dan peramah.Maka aku mengenalinya melalui cerita -cerita pelajar lain.

" kau ni dah kenapa?Aku tanya je pon .Tak deknya aku nak jatuh jatuh cinta sembarangan.Bukannya Rizman tu Skandar Keynes pon" 

Skandar keynes? Haha.Muka jambu kot.Hikhik.Tapi okay je kan ? Skandar Keynes tu kan aktor yang dikenali menerusi The chronicles of Narnia.Cerita ni memang dah lapuk.Aku tak peduli,lepas tengok je rasa teruja tengok muka Skandar Keynes yang sweet tu.haha.



********

Jam dinding sudah menunjukkan pukul 11.30 pagi.Aku dan Sofee sedang menyiapkan diri untuk ke walimah anak kawan mama. Aku selesa dengan abaya hitam dan selendang hitam.Malas nak gosok baju sebenarnya.Haha.Failed lagi jadi anak dara.AKu tak peduli janji aku selesa dan menutup aurat.Krim BB disapu lembut di permukaan wajahku sebagai pelindung dari terik matahari.Sofee yang sudah kemas dengan baju kurung moden duduk di birai katil sambil jarinya ligat dilarikan di atas samsung galaxy note.Clutch bag yang berwarna hitam milik Sofee dikepit di celah ketiak kanannya.


Kereta di parkir di suatu sudut yang dikhaskan oleh tuan rumah untuk para jemputan.
Dari jauh, rumah Semi D-Taman Tropika 2 sudah di kunjungi ramai tetamu.Nampak meriah dengan manusia yang memakai baju pelbagai warna.Dah macam pelangi la pulak.Haha.
Tema hitam dan silver menjadi pilihan.Nampak elegan.
Aku ni dah kenapa pulak?Bila nampak Hitam je elegan.Masalah masalah.
Aku yang mengenakan cermin mata hitam sudah mengikuti langkah mama dan papa.
Sofee menyaingiku.Tiba-tiba Sofee berhenti.


"Kau ni kenapa? Pakai spek mata hitam.Nak kata sakit mata ,aku tengok sihat je mata tu".
soal Sofee pelik.Dahinya berkerut.Matanya masih merenungku lama.


"Ni namanya menjaga pandangan.Tau ? Dah jum..." Aku segera menarik lengannya supaya dapat membuntuti langkah mama dan papa yang sudah berada di hadapan kanopi yang sarat dengan tetamu.Sofee yang terpinga-pinga dengan jawapanku  mengikut sahaja langkahku.Abaya kutarik sedikit ke paras buku lali supaya langkahku lebih laju.Mujur aku memakai jeans di dalamnya.Mama sudah melambai-lambai kearahku.


SMS -  Tiada kaitan dengan yang hidup mahupun yang sudah tiada di alam ini.

Review Novel :Si Mangkuk Tingkat Oleh Faziela


Assalamualaikum :)

Selamat petang ! Hmm, kepada peminat novel yang tegar.Yang baca novel sambil dengar lagu.Baca novel waktu lapang.Baca novel tengah bawak kereta?Konfem dah beli nisan kan ? Owh. just kidding yaaaa .Jangan-nak amik-serius-sangat.kihkihkih


Muka depan dan muka belakang .
Muka anda macam mana ?
Thankss to Novelis Goggle :p
 


Kataku :


Aku beli novel ni sebab sepupu aku cakap best gile.Mungkin sebab ada watak pilot dalam tu.So dalam gambaran orang biasa biasa mcm aku ,akan mula membayangkan.Phewww! Kacaknye hero pilot tewww.kihkihkih *bayangan jee*


Makanya aku beli dengan niat dan harapan agar aku tak jatuh chenta dgn ini punya novel.
Rasa macam stereotaip sebab hero dan heroin memiliki wajah yang kacak/cantik
Tapi bagi aku , memang patut pon kan. Sebab manusia biasa macam aku memang suka 
tengok /baca sesuatu karya yang cantik/kacak.
Walaupun pada hakikatnya berapa kerat je yang memenuhi kriteria kriteria tu kan.
Tapi aku rasa watak hero/heroin dalam ni tak dekla di describe kan dengan melampau lampau. Biasa okay.Bila aku cakap biasa maknanya sederhana :)


Aku suka jalan cerita dia yang sempoi tapi aku faham apa yang novelis ni nak sampaikan.Sebab ada sesetengah novel ,tebalnya bukan main atlast.Aku rasa kosong.
novelis ni nak cakap pasal ape sebenarnya? Mungkin aku sorang je yg tak faham.haha


Bahasa yang santai.Tak skema sangat.Kira sesuai la untuk remaja diluar sana.kihkih


Okay disebabkan aku wanita-biasa-makanya aku suka watak hero .kihkihkih
Ashraff ni pilot. So,aku selalu bayangkan pilot ni, kaki perempuan, suka clubbing,sombong,berlagak handsome bla bla dan bla. *sesetengah pilot jeww*
Well dalam novel ni sikap positipp ni diterapkan dalam hidup pilot-si -ashraff.
So gumbira hati aku bila aku baca.kahkahkah


Oh yaaa! Aku suka gilee dengan combination between Edryna dan sofiya cause of their friendship yang sangat awesomeee ! Ape-ape hal je share sama sama. Sedih atau gembira.
Yaaa.benda2 cenggini ajar aku supaya lebih faham hubungan sesama rakan :) 


Hmm, lagi nak cakap .Novel ni happy ending .So tak rugi siapa yang nak dapatkannya :)
Pi beli lekaih naaaa .


Lastly,kalau rajin klik -> Kak Faziela .Boleh jengah blog beliau K Salam.

Thursday, March 22, 2012

Banner sebagai pembakar semangat boleh ?

Assalamualaikum :)

Isnin yang baru lepas beberapa hari,aku ke smkap .Ada hal . Around 12 ,aku terpacak kat luar untuk balik ke rumah semula. dan aku sangat terkejut . Pheww! ada banner stpm dowh ! 
mau tak  terkejut.Itupun sebab member aku bagitahu.Masa aku masuk pagi tadi tak perasan pulak.Adeh ! aku memang tidak peka.

Ingatan berlalu seketika (caption dibwah aku letak dalam facebook) :

Bila tengok muka dan nama akak akak senior yang terpampang di banner suatu ketika dahulu.Tahun 2010.

-Pernah cakap dengan Syafiqah Najib my bestfriend ,Nanti result 2012 akan ada muka dan nama kita .

2012-Berjaya menempatkan nama di atas banner yang ditempah khas oleh pihak smkap dan pibg.Alhamdulillah. 

Walaupun terpaksa menghadapi anggapan yang tersangatlaaa negatif tentang form six.
Tetap nekad untuk berjaya.

Kejayaan akan datang kalau dalaman kita kuat.AdikAdik yang amik STPM tahun 2012.
All the best :)

Bukan untuk bermegah-megah tapi sebagai pembakar semangat buat adik adik stpm 2012

Banner stpm .
Akhirnya ape yg pernah menjadi impian kecil ku .Tercapai jugak.
sebak.sobss sosbss

Masa aku nak balik tu ,aku tenung lama banner ni.Sampai ada rasa nak menangis.Sebak.
Sampai ada yang lalu lalang area jalan sekolah aku pon buat muka pelik sbb tgk aku terpacak depan banner .Mcam ada sesuatu yang menarik. Padahal hanya terbentang banner yang terukir nama pelajar cemerlang dan pointer.Bagi orang yang lalu lalang empat puluh lima kali depan sekolah aku yang tak mengalami memang akan memandang banner ni penuh dengan rasa kekosongan.Macam pandang kertas lukisan yang putih tu.Kosong !

Mesti ada orang tanya,ada apa dengan banner ? Sampai rasa nak sebak bagai.
Yaaa.Ramai orang tanya.Apedehal dowh nak sebak bagai banner je pon. Itu orang yang tak mengalami pengalaman bergelar pelajar tingkatan ENAM. Kalau nak tahu best ke tak pelajar tingkatan enam .Klik here -> Stpm tak mudah dan tak sukar Aku rasa dah sampai masanya,
Orang buka mata besar-besar dan ubah persepsi tentang tingkatan enam.Hmm, ada unsur unsur nak promote tingkatan enam.Memang ponnnn.HAHA.

Banner tu sebenarnya mengingatkan aku tentang impian kecil aku bersama best friend aku (pikah)suatu ketika dahulu ketika tahun 2010.Dan kalau nak lebih detail lagi 10 Mei 2010.
First time jejak tanah untuk daftar tingkatan enam dan kebetulan.Ada banner senior aku yang dapat result cemerlang.So terpampang la muka muka mereka.Makanya. Aku dan bestfriend aku ni pernah duduk depan banner senior kami dan buat azam sendiri.Walaupun bukan la matlamat sebenar dalam mencapai kejayaan .Tapi ia boleh menjadi pembakar semangat buat kita.

" Result 2012 ,nanti ada muka kita berdua ." Tanam azam dan semangat sungguh sungguh.

*********

Dan akhirnya,Alhamdulillah.Allah kabulkan permintaan kecil hambanya ini.Buat sujud syukur sekali lagi.Tapi aku tak pasti kenapa aku menangis teresak esak.Sedangkan time dapat result hari tu aku nangis juga tapi tak dek la macam tengok banner ni.Saat ini , aku terfikir .
Ya Allah,Allah mendengar semua doa hambanya.
Beruntunglah hambanya yang sentiasa berdoa.
Allah Maha Mendengar dan Maha Memahami dan Maha mengetahui.

Honestly,bila pengalaman datang setiap saat aku semakin yakin dengan kata kata

Bila Allah cepat makbulkan doamu, maka Dia menyayangimu.
Bila Dia lambat memakbulkan doamu, maka Dia sedang mengujimu.
Bila Dia tak makbulkan doamu, maka dia merancang sesuatu yang lebih baik untukmu.

Bersangka baiklah pada Allah dalam apa jua keadaan.
Kasih sayang Allah mendahului kemurkaan-Nya..
 :)

Tapi aku tak pernah lupa.Setiap kurniaan atau kejayaan yang diberikan-Nya juga merupakan ujian buat kita.Yaaa!Aku sentiasa ingat.INsya-Allah.Harus sentiasa beristighfar saat manusia memuji kita.Sentiasa berdoa supaya jauhkan diri kita  dari segala godaan syaitan yang akan menyebabkan kita riak,sombong takkabur dan sifat negatif yang lain.Nauzubillahiminzalik.
Aku mengharapkan kejayaan kecil ni sebagai permulaan untuk aku meneruskan misi menggali ilmu di peringkat seterusnya.

Sunday, March 18, 2012

orang-orang kuat dari belakang


Assalamualaikum :)

Hye warga pembaca blog yang tegar mahupun tidak.Selamat malam diucapkan.
Dah nak tidur ke ? Kalau nak tidur ,sila baca doa :) 
Malam-malam begini,hatiku terasa ingin melarikan jari jemariku diatas key-board untuk berkongsi dgn warga pembaca sekalian mengenai
'siapakan pendorong utama -untuk aku jejak ke tingkatan enam-Siapa?


**********
Alkisahnya bermula apabila aku gagal menempatkan diriku ke salah sebuah ipta/matrik/mahupun maktab.*Dulu mmg tergila-gilakan maktab* Tak tipu.Ya .Sesiapa sahaja yang berada ditempat aku maka akan merasai kekecewaan yang sangat mendalam.Lagi kecewa daripada remaja girl girl  yang baru lepas clash dengan remaja boy boy teww.*konon cinta MONKEY la kan?*

Entah.Mungkin sudah tersurat untuk aku memanjangkan zaman persekolahan sehingga 7 tahun.Tapi sebelum buat keputusan tu,jenuh jugak aku berfikir segoreng-gorengnya.Dan kebetulan aku ada satu pilihan lagi iaitu ipts.Bukan nak kata ibu/ayah terlebih sumber kewangan.Tapi mampu laa.Maka ketika ini aku banyak bertanya.Semua orang aku tanya.Ibu/ayah.Pak cik/makcik belah ibu/ayah .Sepupu-sepupu.guru-guru dan kawan-kawan.
Buntu.Sebab tak pernah terfikir benda sebegini akan tejadi Tapi bila mengenangkan hidup seorang hamba ini bergantung pada takdir-Nya .Ya aku reda.

Bila bertanya.For sure orang akan bagi jawapan.50-50.Ada yang kata masuk laaa form six bagus.Ada yang kata masuklaaa dip kat ipts.Bagus juga.Bila semua dah bagus.Aku?lagikk la super duper konfius.Banyak sangat yang memberikan pendapat yang bernas.Okay.Aku ucapkan terima kasih kepada semua orang yang bg jawapan -yang-aku -dah -soal-pasal form six-dua-tahun-lepas.Thank youuu :)

*********

Rentetan dari hal semua-nya-bagus.Maka aku kuatkan hati untuk solat istikharah.Alhamdulillah.Gambarannya mungkin masih samar-samar.Tapi hati aku semakin nekad untuk meneruskan form six.Mungkin itu salah satu gambaran yang ditunjukkan oleh Allah.Who knows ? :) Bersyukur disaat aku dilanda kekeliruan aku dibantu-Nya.

Teruskan pembacaan ya  warga pembaca blog yang baik baik :)

"ibu percaya tak kalau along sambung tingkatan enam?"
Soalan nilaaa yang aku ajukan pada ibu pada suatu masa ,dua tahun lepas.Mengakui bahawa tingkatan enam satu medium pembelajaran yang agak sukar.Tambahan aku ni pelajar yang sederhana.Takut STPM sebenarnya sbb selalu dgr rumor mengatakan yang exam ni tersangatlaa susah.Maka aku memerlukan sokongan yang padu.

Ibu angguk sambil usap tubuhku perlahan-lahan.
"ibu percaya along boleh buat untuk stpm" Masa itu,air mata bergenang.Atas kepercayaan yang diberikan oleh ibu.Aku berusaha sebaik mungkin.Sehingga keputusan yang keluar minggu lepas.Rasa berbaloi baloi.Masa tengok keputusan itu,ingatan terus melayang mengingati dialog diatas.Terima kasih atas sokongan ibu.Along sayang ibu.

oh btw.semua cerita pasal ibu.Untuk pengetahuan warga pembaca.
Ayah aku seorang yang sangat tidak kisah anak-anaknya belajar dimana.Janji nak belajar
.Nak masuk form six pon aku tanya dan jawapan beliau.
"Along yang nak belajar ayah tahu along boleh buat".
Selalunya ayah akan cakap macam tu.Tak kira la masa nak sembang ke,ayah selalu text msg doakan supaya aku berjaya buat apa sahaja dalam bidang yg aku ceburi. :)Terima kasih ayah.
Tapi dalam hati tiada siapa yang tahu kan?Mana ada ayah/ibu tak nak tengok anak-anak sambung study di peringkat Uni kan?

Seorang manusia lagi yang menyokong aku amik form six ialah sepupu aku yang bergelar doktor.Doktor ayuni akak kak long.Hye kak long. if u read this entry .Please smile okay :)
hmm, aku tanya kak long , okay tak amik form six.Banyak soalan yg aku tanya dan aku juga cakap yang aku -takut- kalau- tak- boleh- bawak-form-six-sbb-org-ckp-susah-
Makanya ."ko teruskan je form six.Kak long sokong dan kak long tahu ko boleh buat.Tak payah nak takut sebab kalau ko tak try kau tak tau."
lebih kurang macam tu laaa.Thanks kak long ! :D


Well,itu laa sedikit sebanyak tentang orang-orang yang support aku amik form six.Kepada semua sepupu-sepupu aku juga thankss ya ats sokongan dan kata-kata semangat korang.Kawan-kawan dan guru-guru serta pakcik/makcik jazakallah hukhairan katsira .Tiada apa yang mampu kuberi , hanya ucapan terima kasih kerana percaya bahawa aku mampu buat.


So untuk junior-junior smkap khasnya.Stpm ni tak susah dan tak senang.Kalau fokus dr awal dan tak banyak main main sembang-mengumpat.Insya-Allah.so buanglaa ayat"stpm tu susah" buang jauh jauh okay.Lagi pulak starting next year dah pakai sistem medular yang baru kan.
So lebih mudah hendaknya.Terima kasih kerana sudi baca.


p/s: Keputusan yang dibuat oleh seorang diri tidak sebaik keputusan yang dibuat dengan mengambil kira pendapat orang lain :D.

Thursday, March 15, 2012

Stpm ni best ke tidak ?





"do your best!"



Assalamualaikum gais! :)

Baru dua hari lepas, aku post entry berkaitan ' keadaanku ketika result stpm menjelma '
Dan hari ini ,aku akan berkongsi sedikit sebanyak pengalaman ketika  meneruskan kehidupan sebagai seorang pelajar tingkatan enam sepanjang dua tahun  2010/2011. time ini aku boring gila..Maka aku berkongsi dengan kalian:) *skeemaa* haha

Anggapan segelintir individu

Menjadi pelajar tingkatan enam bukan perkara yang mudah.Orang beranggapan,alah macam budak sekolah yang lain jewww. Macam student form one sampai form five laaa.
Oh Sorry to say.Anggapan kalian salah sama sekali.Menjadi pelajar tingkatan enam tak mudah seperti  yang anda bayangkan.Pertama sekali,Aku dan kawan2 seperjuangan mengalami kesukaran berhadapan dengan anggapan segelintir individu yang mengatakan form six ni lekeh,teruk,lambat sambung degree,tak syok sebab still kena serlung baju sekolah
bla bla bla dan bla.

Anggapan demi anggapan dilemparkan kepada diri aku dan kawan kawan seperjuangan.Honestly,bila first time jejak tanah ke sekolah utk daftar form six.
Oh! aku pakat jalan tunduk bawah sebab orang tengok aku dan kawan kawan lain macam bekas banduan.Tak tipu okie. Hakikatnya memang begitu.Mungkin tidak semua sekolah begitu persepsinya.Tapi aku yakin  dan sangat pasti ada ahli-ahlisekolahnya begitu.

Tidak segah student yang masuk Asasi,Matrik dan lain lain.Di sini bukan ayat jeles okay.
Aku menerima kenyataan bahawa Rezeki masing-masing Allah yang tentukan :) 
Dan aku percaya belajar dekat mana sekalipun masih sama tinggal lagi nak usaha sungguh-sungguh tau dak.
Dan buat pertama kali aku belajar dan betul betul memahami " itu bukan rezeki kita"
Kalau tak selama ni pandai cakap je. dah bukan rezeki,dah bukan rezeki.
Padahal tak faham pon.
First lesson yang aku belajar.Bila dah mengalami baru faham betoi2 :)

Junior pon akan pandang semacam jeww.Tak semua lah.Okay mungkin aku sentap lebih.
Tapi realitinya begitu.Memang ada.
Kadang-kadang pandang aku macam aku buat salah besar gilaaaa.
Padahal masuk form six je pon.Heh~Itupun nak kecoh kan?Opss teremosi.
Untuk pengetahuan la kan,kebanyakan syudent yang masuk form six ni sebenarnya tak dek lah teruk sangat pon.
Bukan keputusan spm kitaorg teruk cuma dah ditakdirkan rezeki kitaorang disini.FORM SIX.
Kitaorang boleh terima.Apesal pulak segelintir individu nak keluar statement tak hape-hape kan?

Belajar terasa 'kepayahannya'

Dah biasa dengar ,belajar apa pon mana ada yang senang.True! Aku sokong.Mana ade belajar senang kan? Tapi belajar di peringkat stpm ni memang terasa kepayahannya.
Bukan kata cikgu cikgu tak masuk kelas.Cikgu/ustazah/teacher aku semua komited.

Sejujurnya aku banyak menangis sebab Ya Allah banyaknya benda nak kena faham,nak kena hafal,nak kena salin,nak kena tulis.Kalau exam, semua nya dalam essei.
Aku akui semuanya macam tu kan tak kira la asasi ke matrik ke dip ke.Tapi korang mungkin belajar dlm tajuk yang kecil dan exam.Dan mungkin juga anda ada side field work kan?
Untuk tambah markah kan.

Mungkin sedikit mudah.Tapi stpm .Pheww!Sakit la jiwa dan raga.Dari tahun 2010 belajar ,simpan simpan simpan sampai  akhir 2011 .Keluarkan semula.
Ngee~Nak nak pulak topik/tajuk yang masuk exam teww tak semuanya ada dalam buku.

Tingkatan enam tiada buku yang khusus mcm form one sampai form five.Ada silibus.
Tingkatan enam silibusnya ada tapi dlm perangkaan yang luas.
Kalau exam STPM bm-karangan.
Sila jangan berangan apa yg kita bincangkan sepanjang dua tahun tu akan keluar okay :) 
Bila berhadapan dgn masalah dalaman macam terasa down ke apa.
Cikgu bm aku akan keluarkan kata-kata begini.

 "Kalau kamu boleh jawab soalan stpm dgn baik dan dapat result yang bagus.
Kira kamu lebih bagus dr org yg pergi asasi dan matrik.
Sebabnya stpm ini adalah peperiksaan yang paling PAYAH."

Selepas melaluinya.Aku sangat setuju dengan kata-kata cikgu bm aku.Kalau tak sebelum ni rasa macam cikgu aku buat ayat untuk sedap hati jeww.
Terima kasih cikgu sebab cikgu selalu ingatkan saya dan kawan-kawan supaya bersabar dan sentiasa berusaha :)

Kat sini aku nak selitkan nasihat untuk adik-adik lower/upper six sekolah aku terutamanya.Kalau dah decide nak teruskan form six.Please Focus!Jangan banyak main,banyak sembang ke,banyak facebook,banyak msg,Yang ada 'boyfriend',
kalau boleh suruh dia tunggu sampai korang abih stpm baru msg ke.Sepatutnya time ni tak perlu kot nak ada boy boy sgt kan?Tak tau la kat korang.Sendiri fikir ok.Dah besar kan.

Banyak majlis kena handle.

Aku bukan nak cakap yang form six bajet bagus sbb kena handle banyak majlis.
Padahal majlis kecil je kan?Alaa.majlis kat sekolah apelah yang besarnya kan?Kat sekolah lain aku tak sure.Tapi kalau sekolah aku kebanyakan majlis akan dikendalikan oleh pelajar paling senior kat sekolah which is FORM SIX.Aku sejujurnya tak kisah sbb memang aku jenis yang suka/minat buat kerja handle majlis itu.Buat itu buat ini.Rasa mcm best.Sebab dari situ aku belajar sesuatu.Belajar buat backdrop,buat buku program,handle majlis,buat slide macam-macam.Memang nampak ,alaaaa kerja mcm tu ja pon.lain orang lain pengetahuannya kan?

Cuma satu yang aku masih tak boleh buat.Iaitu jadi emcee.Hee :I Takut.
Pengalaman pengalaman dan pengalaman menjengah.So tak rasa buang masa pon.
Nnati dekat Uni pon memang akan terlibat jadi bila dah ada pengalaman,tak dek lah rasa kekok ke janggal ke kan? Cuma diharapkan yang kalau ada buat salah ,janganlah terus ban budak form six. sebab kami juga masih seorang pelajar yang tugasnya belajar
Buat adik-adik yang masuk form six , handle je apa apa program.Time ni la kita nak tau kita ni boleh bahagi masa atau tidak kan?Tapi kalau dah masuk bulan 6 tahun korang nak exam,masa itu lebih baik fokus pada stpm :)Pandai -pandai lah buat keputusan :)

Konklusinya

Untuk harini itu je kot sebab keboringan aku dah hilang sikit.Hikhik :D
Tapi bila fikir-fikir balik,bagus jugak untuk orangorang yang beranggapan begitu dengan form six.Sebab dari situ aku belajar untuk terus hadap dengan anggapan orang.Tak selamanya kita mampu hidup dalan anggapan oarng yg begitu dan begini.
Apa-apa pun kita yang buat keputusan dan kita juga kena pastikan 
keputusan yang kita buat tu adalah yang terbaik untuk kita.

Mujur juga belajar time stpm ni payah.Kalau dak aku tak usaha sungguh sungguh.Sekarang terasa berbaloi - baloi bila ingat ingat balik bila petang-petang,aku terpaksa balik lewat petang untuk buat study group dengan classmate aku.Kalau hari-hari lapang,aku ke library awam untuk carik bahan-bahan yang memang dan sah sah tak dek dalam silibus.Kalau cuti panjang pon memang hukumnya tak cuti sebab kelas streeett.

Dan bagus sangat form six yg kena handle kan majlis.Kalau dak aku sah sah tak reti buat apa -apa pon.Atleast ada juga ilmu yang boleh dishare kan.Everything happens for a reason rite  :)


Terima kasih sudi baca ! XOXO 



Friday, March 2, 2012

Cinta Dari Jauh 3

Honda City warna Hitam diparkir bersebelahan kereta abang dan kakaknya.
Haidi Audahal segera masuk kerumah setelah meletakkan kasutnya 
di rak kasut.Di jengah ke dalam rumah mencari- cari kelibat manusia.
Terjengul wajah tua yang masih manis senyumannya.Mak Eton.

Mak Eton menghulurkan tangannya untuk mengambil beg laptop anak majikannya. 
Haidi Audahal hanya menggelengkan kepalanya sambil tesenyum.
Senyumannya sentiasa terhias di wajahnya walaupun penat bagaimana sekalipun. 
TIdak pernah lokek dengan senyuman.Lengan baju kemejanya sudah disingsing hingga ke siku.Tali leher dilurutkan.Longgar.Tangan tua Mak Eton disalam penuh hormat.

“Haidi boleh bawak sendiri mak” Mak Eton tersenyum.

“Mak,mummy mana?” Haidi Audahal menjengahkan kepalanya ke dapur.
Selalunya petang-petang begini, mummy dan papanya akan minum petang di luar taman bunga milik mummynya.

Mummynya sangat obses terhadap tumbuh-tumbuhan.
Selagi ada yang menarik,yang cantik, yang wangi dan ada manfaat,pantas saja mummynya meminta untuk di belikan atau dicarikan.
Langkahnya terus dibawa ke tepi tangga.

“Mummy keluar dengan papa Haidi.” Mak Eton menjawab.

Mak Eton sudah bekerja lama dengan majikannya .
Jadi dia sudah mengenali anak muda yang berusia hampir 26 tahun ini.
Anak bongsu daripada tida beradik.
Hubungannya juga rapat dengan mereka adik – beradik  kerana 
Datin Junita dan Dato’ Hazlan sentiasa menegaskan bahawa Mak Eton merupakan ahli keluarganya bukan hanya seorang pembantu rumah.

“Oh. Tak pe lah mak.Errr makkkk …” 
Panggilan yang sengaja di leretkan dan sengihan lebar mula menerpa di wajahnya.
Mak Eton hanya mengangguk. Tanda dia tahu keinginan anak muda itu.
Pasti ingin dihantar secawan Horlick ais.Air kegemaran Haidi.

“Pergi mandi dan solat dulu, kejap lagi mak hantarkan.” 
Mak Eton tersenyum mendengar panggilan ‘mak’ dari Haidi.
Sejak kecil anak itu sangat menghormati diri dan keluarganya.
Rajin menziarahnya di kampung ketika dia menjaga suaminya yang sedang sakit.
Sekarang dia menjadi penghuni tetap kerana suaminya sudah meninggalkannya.
Tambahan pula, perkahwinannya tidak dikurniakan zuriat.
Dia hanya menumpang kasih anak majikannya. 
Baginya itu sudah memadai.Lekas tangannya membancuh Horlick ais dan disediakan sekali dengan kek batik yang dibuat sebentar tadi.
Di hantar ke bilik Haidi Audahal.
***********
“ Abang Haidar nak Haidi yang jadi photographer masa wedding abang nanti tau.
Jangan nak bagi banyak alasan.”Haidar sudah memutuskan keputusannya.

Matanya merenung wajah adik bongsunya.Keningnya di angkat tanda tiada bantahan yang perlu diutarakan.Ketika itu, mereka sama-sama berkumpul di ruang rehat menonton berita sambil menikmati kek batik yang dihidangkan oleh Mak Eton.

“Apesal tiba-tiba??Haidi banyak keje la abang.Hire je orang yang lebih handal.
Haidi takat main-main boleh la.”
sanggah Haidi sambil  bermain mata dengan kakaknya,Jasmin.
Setiap kali dibuli abangnya,dia pasti akan mencari kakaknya,sejak dari dulu lagi.
Kak Min memang sayang kan dirinya dan memanjakannya.
Kak Min senyum sambil mengunyah perlahan kek batik yang disediakan Mak Eton.Enak.

“Betul.betul.betul.Masa tu Haidi banyak kerje la abang Haidar.
Hire la orang yang memang kerjanya photographer.Ni hire orang yang kerja pejabat memang tak menjadi la kan.”
Padahal Jasmin tahu sangat adiknya itu lebih dari handal tapi macam biasa alasannya malu kalau orang lain tengok hasil tangkapannya. Dah macam nak tangkap ikan pula.

“Entah .Haidi la kena buat tu ,buat ni ,semua Haidi buat tau. Sometimes, I wonder,sebenarnya siapa yang nak menikah,Haidi atau abang?” 
Ulas Haidi Audahal bernas. 

Mata abangnya sudah mencerlung.Memang betul.Semua perkara yang berkaitan dengan majlis abang Haidar dilakukan oleh Haidi.Haidi buat sama ada dengan mak atau mummy.Abangnya hanya menghulurkan duit.Katanya tak reti bab-bab macam ni.Eleh.Alasan.Kalau tak reti belajar la.Gumam Haidi Audahal.

mummy , Haidi tak ikhlas buat kerja untuk abang selama ni”
adu haidar sambil mengesotkan badannya ke arah Datin Junita.

Datin Junita dan Dato’ Hazlan yang sejak dari tadi menjadi pemerhati hanya berpandang-pandangan.Datin Junita mengusap badan sasa Haidar lembut.
Mata Haidar dikenyitkan kepada Haidi dan Jasmin yang duduk bertentangan.
Haidi dan Jasmin hanya menjeling.Abangnya memang suka minta perhatian.

Sejak kecil,setiap kali pulang dari mana-mana tempat mummynya akan menjadi sasaran mereka bertiga.Dipeluk cium tubuh mummynya sampai naik lemas mummynya.
Datin Junita dan Dato’  Hazlan bersyukur kerana hubungan anak-anaknya sangat erat.
Kalau seorang yang sakit,maka yang lagi dua orang turut merasa sakit.
Kalau yang sorang kena marah,dua orang lagi akan memujuk. 
Maklumlah umur hanya beza dua tahun setiap seorang.

Pleaseeee la abang, tak dek maknanye nak manja – manja okay.Ingat sikit sebulan dari sekarang  diri tu dah nak jadi suami orang dah tau” 
ujar Jazmin sambil tangannya lincah menghias bekas hantaran.
Jazmin yang merupakan wedding planner yang akan membantu abangnya dari semua aspek.Dia gembira kerana dapat menolong abangnya.Haidi menjelirkan lidahnya kepada Haidar.Tangan Haidar laju sahaja ingin membaling kusyen  yang disarung sutera thai berwarna pink ke arah Jazmin dan Haidi.Tapi tidak kesampaian apabila Datin Junita menarik telinga Haidar perlahan.

“Dah betul sangat cakap Min tu kan bang.Cepat sangat melatahnya.Macam mana nak menikah?” Datin Junita membalas.

“Papa lagi matang tau dari abang masa nak kawin dulu.Buat malu la abang ni” 
Dato’Hazlan mula membuka kisah lama. Yang lain sudah tergelak sakan.
Muka abangnya sudah merah.Malu la tu.Biar dia rasa.

“Padan muka”Jasmin dan Haidi menjawab serentak lalu bertepuk tangan bersama-sama.Haidar sudah mencapai kusyen lantas membaling ke arah mereka.Maka jadilah percetusan seketika dan selepas itu ,mereka kembali membincangkan perihal majlis Haidar yang bakal diadakan  pada bulan hadapan.

P/s: Banyak benda/ cerita yang aku tak masuk kan .heee.:D sepupuku
yang ni yang aku draft suka suka. haha. serius boring :p


Thursday, March 1, 2012

Debaran Stpm Kian Terasa


Assalamualaikum :)

Tajuk rasa mcm gempak.Tapi aku takut tahap gempak jugak.Haha.
Aku takut.Aku takut.
Nervous?Tak usah cerita.Memang dan harus  aku rasa macam tu.
Unless kalau korang rasa yang aku memang mengada-ngada buat ayat mcm tu.
Hikhik :D

Hari ni 1 mac 2012.Result akan keluar 7 Mac 2012.
Insya-Allah kalau tiada aral melintang.
Baru baca dekat BH online.
Kalau dah sampai keluar berita mmg cerita dia confirm la kan?
Hati dan jantung saling berlumba dalam menjayakan ritma dan muzik yg sangat erratic.
haha.Takut.Nervous.Takut.Nervous.Dup.Dap.Dup.Dap.

Semalam otw g pasar malam,sempat jugak meluahkan perasaan takut dengan ibu.
Ibu cakap dah buat yg terbaik.ok.Dan berdoa ok.Dan tawakal.ok.
Kalau result nanti keluar mcm mana rupa sekalipon.Itu namanya rezeki.
Kalau result seperti yg kita jangka.Alhamdulillah.
Kalau tidak,bukan rezeki kita skrg tapi Allah tentukan yg lebih baik akan datang.
Kita tak kan pernah tahu.Keputusan Stpm ni pon kerja Allah.

Faham.Lega sikit.Tapi still rasa macam tak lega sebab memikirkan dua tahun yang penuh duri dan ranjau.Kalau gagal.Aku dapat rasakan yang dua tahun tu macam berlalu seperti air yg keluar dari paip mengalir deras ke dalam sink.

Satu.Aku nervous

Dua.Aku Nervous

Tiga.Aku Nervous.

Ya Allah permudahkan urusanku dan kawan-kawan stpmku
Kau kurniakanlah kejayaan buat aku dan sahabat stpm yang lain dan jauhilah kami dari kegagalan.Allahuma Amin.Amin.

p/s: Tolong doakan untuk kita okie :)

Trip Penang 3Hari 2Malam 😎

Pi Penang ini sebenaqnya plan B. Plan A nya aku merancang nak  ke Bromo, tapi memandangkan tiket kus semangat kus kus. Aku rebel sendiri, la...