Monday, January 9, 2012

Review Novel : Aku Pilih Dia Oleh Hezzy Azra



Dua hari berlalu tanpa update apeape. Sekarang aku nak update tentang Novel yg baru aku beli. dan aku dah selesai baca. dan baru terfikir nak review.Bajet bagus ja aku nak review novel kan ? rajin terlebih



 "Aku Pilih Dia" .Sebelum baca , tgk cover mcm tak best pon. Biasalah hidup aku ni mmg suke judge book by its cover. haha. Aku mulakan pengembaraan aku bersama tiga watak utama iaitu Raif , Johana dan Ian sehingga jam 2 pagi .*Kalau time tu kau buat solat sunat tak ke dapat pahala?heee .


Mak cik Mel pegang Novel =p



Memang kebiasaan aku , kalau beli je novel,aku akan baca ending atau part last atau bab terakhir.Ramai orang pelik dgn peel aku ni tapi bg aku kadangkadang jd pelik ni unik. :)
Bile aku tgk ending ,aku senyum ja. senyum sebab apa aku tak pasti maybe sbb happy ending. Biasalah manusia semua nak happy mana nak yang sadsad ending ni.

Aku share sikit je sbb kalau nak tau lebih mendalam dan kalau korang rase nak feel terlebih.pergi kedai buku,beli dan baca :) Honestly, aku suka bila part Ian pulang ke Malaysia . Oh sebelum terlupa,

- Johana ni pernah bertunang dan tunang dia meninggal dunia sbb sukan extreme.*kalau nak tau sukan ape, baca sendiri okie. 
- Raif pula kawan Johana .* tapi kawan yang bagaimana ? biasalah lelaki setakat kawan je lah. 
-Ian pula abang Raif dan mula syok dekat Johana * syok yang bagaimana?

Honestly , selepas aku baca novel ni , aku rasa mcm ade dua perbezaan tentang watak-watak utama. Dan aku suka penulisan kak hezzy azra dlm membezakan antara watak Raif dan Ian.
Tapi haruslah aku suka watak Ian.Nak describe pon tak tahu mcm mana. 



Yang pasti Ian dengan Johana sememangnya secocok. Bagus sbb penulis novel ni tak keterlaluan menjadikan Ian sbgi yg sgt digilai peminat , anak jutawan , kacak membunuh , dan bla bla bla. seperti yg kita selalu baca . semua nak gahgah. hakikatnya berapa kerat je kan? so jangan terbuai-buai. tu fantasi realiti belum tau lagi.


Watak Ian terkesan dihati aku tapi tak bermakna watak Raif tu jahat melampau-lampau. not bad . tapi dia lelaki yg kurang satu sisi  drpd Ian. Entahlah aku rasa post aku kali ni sgt tidak adil mcm lebih kepada IAN. bab kata kak hezzy azra mcm "athirah jatuh cinta dgn Ian". Haha. 

Nice to chat with u akak hezzy azra :)
baca novel tak semestinya lagha tapi sbnrnya novel ni byk sedarkan aku tentang realiti kehidupan didunia :) - semoga akak terus sukses 

2 comments:

  1. Salam Athirah,
    Terima kasih atas komen yg jujur ini...aku hargai sgt2. Dan rasa gembira bila apa yg akak coretkan, sampai ke hati Athirah (terkesan dgn watak Ian tu...hehe)
    Sudah baca karya akak yg sebelum ni? Melodi Kasih, Kenangan Terindah dan Cinta Tak Beralih? Hmm...dont judge a book by it's cover :D

    ReplyDelete
  2. wslm kak :)
    sbnrnye sy pon tak tahu apebenda yg sy tulis . haha . payah erk nak jd penulis? hihi
    MELODI KASIH dah baca . yg tu pon best jugak :)
    kenangan terindah , dah baca tp ade sikit kekurgn mungkn sbb sy x feel lbeyh. hehe
    cinta tak beralih belum. yeah ~ kena buang dah sikap judge book by its cover nii . haha . anyway thank you sbb sudi bc post ni :)

    ReplyDelete

Thank you!

Trip He's just not that into you