Friday, January 27, 2012

Review Novel : Tak Mungkin Dia Oleh Rania Firdaus

Assalamualaikum w.b.t


Tak mungkin dia kan ? Tapi aku rasa dia . tapi tak kan la pulak. Aku pon konfius. haha . Ayat memang tak boleh nak faham. okay siapa dah baca novel kat atas nuh ? kalau dah , senyum sorang sorang okay.Sebenarnya aku baca agak lama la novel ni . lama tak lama minggu lepas. Tapi baru nak buat review.what da kura kura betol kan. lambat sangat .Ni pon mujur ade , kalau tak dek korang jugak yg rugi. heh ~~

Macam entri aku sebelum sebelum ni bila pasal review novel kengkonon la nak review bagai kan. Aku akan cerita watak siapa yang paling aku suka. part mana yang best tak kira la kelakar/sedih/marah/ atau apa apa je lah . Janji part tu yang buat aku rasa penulis ni memang ada style tersendiri.

Watak yang paling aku suka, haruslah Izhar Halqi. Hero atau tak yek ? tak sure la. baca sendiri baru tau kan? =,=   First time baca , terdetik di hatiku * nama hukum tajwid  pon boleh buat nama watak. ---- lagikk . memang s tyle lah. Tapi aku pon tak berapa sure la mungkin di alam realiti dlm persekitaran kak rania firdaus memang ada nama mcm tu.Tak mustahil pon kan ? Nak cerita panjang panjang memang tak lah. Kesuntukan masa ni.haha 

Part yang aku suka memang lah banyak tak terkira tapi yang paling paling awesome bila Erina jumpa dengan Izhar dekat satu kem . kem ape tak sure *tau nama kem tu tapi buat buat tak tau *mcm sweet ja .haha. makna kata setiap kali part Izhar dengan Erina mmg aku suka. 

Dialog paling kelakar.
"Awak ni kenapa ? selalu saja pengsan kalau diperkenalkan dengan saya .Dulu kat UTM, sekarang kat sini pula.kalau bertemu kat tepi jalan tu tak ada pulak awak nak rebah tak sedarkan diri bila tengok muka saya ni "- Izhar halqi 
salah satu dialog yg buat aku tersenyum terbahak bahak.Ade ke? haha. Ayat tak puas hati tu.

Semua aku cerita sikit sikit mcm tak cerita ja pon. haha . memang buat sakit hati je kan kan kan ?
memang pon. Pergi beli , baca sendiri.Konfem tak rugi :)
tahniah Buat kak Rania Firdaus . terus sukses :)

p/s: nak tau empunya diri boleh lah rajinkan jari anda klik rania
Terima kasih kerana singgah dan baca !

Monday, January 16, 2012

Review Novel : Mahar setulus Hati Oleh Ayu Emelda


                                      
                                        Assalamualaikum dan selamat malam .. .. ..




  





Pagi-pagi buta mcm ni , aku nak luahkan perasaan aku terhadap karya kak ayu emelda yang ke-5.whoaaa ~~ dari aku lower form sampai aku upper form sampai aku tgh tanam buah anggur  ,akak penulis ni menulis karya-karya yg pelbagai tak dak la stereotaip ja. Dan aku perasan yang jalan cerita yang akak comel ni tulis sedikit berbeza drpd yang lain. Mungkin disebabkan tittle 'novel nur' menjadikan ia lebih islamik. walauapeapepun , aku paling paling paling suka karya yg kelima ni - MAHAR SETULUS HATI- tak sia-sia aku cari sampai alor staq weyhh , habaq mai kat hiangg ... memang buat aku touching dan sebak.


Aku dah lama nak baca novel ni , tapi disebabkan aku terpaksa berdepan dengan STPM ,aku slowkan la kegiatan mentelaah novel ni , Jadi bila habis ja exam ,aku terus jejak kaki kat kedai buku utk carik novel ni ,malangnya  tak ada.. hailah hailah.Lepas sebulan,baru aku dapat baca novel ni. tengok cover memang dah mantap seyhh. Buka plastik ,tgk ending ,haha memang meletop . 

Tadi , aku baca bab awal-awal time emir nak kahwin dengan harlina dan selepas diorang dikahwinkan , aku rasa mcm cool dan best ja la sbb ada term-term yg lawak . paling tak bleyh dilupakan. part 

'masakkan tomyam - tomyam maggi sekali harlina bg dekat emir.' part paling gelak besar la kan.entahentah aku sorang je gelak part ni . hehe 

Aku suka part emir sbb' he try to change harlina's attitude from a bad person  to be a good muslimah' , walaupun harlina ni memang ketegaq . ade ke perempuan ketegaq lagu harlina ni ? tak tau la . Tapi kire mencabar la kan akak penulis boleh buat watak heroin jadi ketegaq  gila sampai aku pon duk pening2 pikiaq ada ntah perempuan ketegaq lagu ni ? thumbs up kak ayu ;) EMir  pon yg mmg tenang n sabaq ja duk main psikologi dgn harlina . ade ntah mamat mcm emir ni , kalau ada aku pon mau . kehkeh ;)) memang payah la kan kalau nak ubah seseorang yg dah biasa dgn sifat 'liar', betul la kata orang nak melentur buluh biar dr rebungnya. Ni kalau dah besaq , ketegaq plak mmg kena tonyoh dgn clorox nih . haha nasib baik emir ni sabaq ..

Lagi yg bestnya, sbb di permulaan setiap bab ade hadith, tafsir ayat-ayat Al-Quran  dan kata-kata hikmah yg bekaitan dgn setiap chapter ni , so yg mengkagumkan aku mcm mn akak penulis ni bleyh relate hadith dan tafsir ayat Al-Quran tu dari satu chapter dgn chapter yg lain . bg aku mmg awesome ahh . msti lama akak penulis ni nak fhm satu2 dalil tu kan ? good job kak ayu ;)

part yang nak sampai ke klimaks tuuu buat aku sebak dan nak menitik ayaq mata ,byk dugaan . huhu . kesian pula dekat harlina bila dia dah berubah tp adik ipaq pulak tak mau caya. Lps tu  emir excident . uwaaaaaaaaaa .sedih kott .

honestly, byk pengajaran yg diselitkan dlm novel ni 
- kena hormatkan kedua ibu bapa kita tak kira lah dia just mak mertua ka pak mertua ka 
  dan lainlain ...
- kena hormat suami * aku tak dek suami lagi ... weee 
- jgn salah sangka , sbb salah sangka ni sgt memudaratkan
- kena ada tujuan hidup , sbb islam ajar kita utk sentiasa bermatlamat
- kena ada ilmu utk berdakwah tak cukup hanya mainan kata-kata
-kena bersyukur dgn setiap pemberian Allah sbb , setiap kurniaan yg Allah berikan itu milik Allah , once Dia nak tarik balik , Dia akan tarik .
- dan byk lagi . nak tau baca MSH okayy 

Lagi byk part yg hebat ahh  bg aku , time aku baca novel ni tak dak la terlintas kat otak aku  'awat cita ni lagu ni ntah , boringnya, bla , bla n bla ' tak dak okayy - so siapasiapa yg belum baca , baik mpa-mpa p beli n baca. =,=

Apapun, buat kak ayu emelda semoga terus sukses ;)
saya dah baca kelima-lima novel akak dan saya rasa yg ni paling awesomeeeeeeeeeee ;)
semoga ada lagi buah tgn dr kak ayu emelda +_+
T.A.H.N.I.A.H
kalau nak terjah blog kak ayu klik ( http://ayuemelda.blogspot.com/ ) 



Monday, January 9, 2012

Review Novel : Aku Pilih Dia Oleh Hezzy Azra



Dua hari berlalu tanpa update apeape. Sekarang aku nak update tentang Novel yg baru aku beli. dan aku dah selesai baca. dan baru terfikir nak review.Bajet bagus ja aku nak review novel kan ? rajin terlebih



 "Aku Pilih Dia" .Sebelum baca , tgk cover mcm tak best pon. Biasalah hidup aku ni mmg suke judge book by its cover. haha. Aku mulakan pengembaraan aku bersama tiga watak utama iaitu Raif , Johana dan Ian sehingga jam 2 pagi .*Kalau time tu kau buat solat sunat tak ke dapat pahala?heee .


Mak cik Mel pegang Novel =p



Memang kebiasaan aku , kalau beli je novel,aku akan baca ending atau part last atau bab terakhir.Ramai orang pelik dgn peel aku ni tapi bg aku kadangkadang jd pelik ni unik. :)
Bile aku tgk ending ,aku senyum ja. senyum sebab apa aku tak pasti maybe sbb happy ending. Biasalah manusia semua nak happy mana nak yang sadsad ending ni.

Aku share sikit je sbb kalau nak tau lebih mendalam dan kalau korang rase nak feel terlebih.pergi kedai buku,beli dan baca :) Honestly, aku suka bila part Ian pulang ke Malaysia . Oh sebelum terlupa,

- Johana ni pernah bertunang dan tunang dia meninggal dunia sbb sukan extreme.*kalau nak tau sukan ape, baca sendiri okie. 
- Raif pula kawan Johana .* tapi kawan yang bagaimana ? biasalah lelaki setakat kawan je lah. 
-Ian pula abang Raif dan mula syok dekat Johana * syok yang bagaimana?

Honestly , selepas aku baca novel ni , aku rasa mcm ade dua perbezaan tentang watak-watak utama. Dan aku suka penulisan kak hezzy azra dlm membezakan antara watak Raif dan Ian.
Tapi haruslah aku suka watak Ian.Nak describe pon tak tahu mcm mana. 



Yang pasti Ian dengan Johana sememangnya secocok. Bagus sbb penulis novel ni tak keterlaluan menjadikan Ian sbgi yg sgt digilai peminat , anak jutawan , kacak membunuh , dan bla bla bla. seperti yg kita selalu baca . semua nak gahgah. hakikatnya berapa kerat je kan? so jangan terbuai-buai. tu fantasi realiti belum tau lagi.


Watak Ian terkesan dihati aku tapi tak bermakna watak Raif tu jahat melampau-lampau. not bad . tapi dia lelaki yg kurang satu sisi  drpd Ian. Entahlah aku rasa post aku kali ni sgt tidak adil mcm lebih kepada IAN. bab kata kak hezzy azra mcm "athirah jatuh cinta dgn Ian". Haha. 

Nice to chat with u akak hezzy azra :)
baca novel tak semestinya lagha tapi sbnrnya novel ni byk sedarkan aku tentang realiti kehidupan didunia :) - semoga akak terus sukses 

Review Novel : Juita, Satu dalam Sejuta

Review Novel: Juita, Satu dalam Sejuta. Penulis: Kamalia Penerbitan: Jemari Seni M/s: 532 Genre: Malay Fiction Harga: RM 27.00 ...