Posts

Showing posts from 2012

B.A.L.I (Part 1)

Image
Assalamualaikum w.b.t
Hye hye. Selamat ber'study week' yaww -.- Sangat tak cool okayy bila kau 'jenjalan cari pasal' masa study week.Memang tempah penyakit sawan * Nauzubillah* Bila masa nak study kalau  lagi liburan mbak?!! Bukunya kemana? Apanya ke mana?
Tapi apa boleh buat? Aku terpaksa pergi jugak -.- Hahaha.Penggunaan perkataan 'terpaksa' itu seakan tidak logik difikiran yaa.. hmmm.haha

Bali ,here i comeee.Hoyeah hoyeah.Alhamdulillah.Akhirnya sampei jugak  ke Bali,Indonesia.Well, aku nak cakap, trip kali in adalah trip last minute.Dan semuanya adalah last minute punya planning, last minute punya packing.dan semuanya last minute.hahaha. Btw thankss ayah dan ibu sebab tak lupa bawak anakmu yng jauh  diperantauan ini.kehkeh. Thanks ALLAH :')

Aku sampai Bali, jam 8malam (kalau taksilap) :p  diNgurah Rai Airport,Denpasar.Ambil taksi ,terus ke hotel bakung sari * hotel murah :p save bajet okay.Janji boleh tidur untuk beberapa hari,so that's okay.

Malam itu,…

Pengucapan Dakwah -Applikasi

Image
Assalamualaikum. 
Ustaz Roslan cakap suara aku *kasar*,maksud ustaz suara aku sedap lahh. haha.Boleh terima tak ? Tak? hokehh?!! haha.  Eh kejap,lupa nak greet anda anda semua. Hopefully korang sihat sejahtera dan sentiasa dilindungi-Nya.Amin.
Oh okay,sekarang sambung baca tulisan aku balik ya.Jangan ngelat.haha. Hari Rabu yang lepas,maknanya dua hari yang lepas lah,aku telah berjaya melepasi praktikal 'pengucapan dakwah'.Ho yeah Ho yeah ~ Eh eh.Alhamdulillah :D
Bukanlah praktikal sangat.Tapi memang praktikal la.Adeh! Sebab sebelum ini ada teori kan belajar ,ambil notes dari ustaz dan bla bla bla, so tiba lah masa untuk aku meng'apply' apa yang sudah ku pelajari.
Hmm,, kiranya aku mangsa terakhir lah.Sebab  daripada 18 orang yang ada dalam kos aku tu, aku adalah orang yang ke 16 dipanggil untuk praktikal ini. ehem ehem....  * nampak tak yang aku ni memang tak femes dalam kelas?haha *kaitan?
Sorry to sayy tak ade hokehh!! 
Masa dapat task tu aku memang gelabah biawak l…

Allah pilih aku sebenarnya !

Image
Aku keberatan untuk kesana. Atas sebab? Aku sendiri bagaikan ingin pecah kepala memikirkan sebab dan alasan yang munasabah. Tak jumpa.Tapi yang pastinya ,jauh di sudut hatiku,aku merusuh dalam diam. Aku tak nak sebenarnya.Tak nak.Faham tak? TAK NAK apa?! TAK nak PERGI  MANTAP!

Cuti midsem seminggu yang sepatutnya aku habiskan bersama keluarga,aku korbankan untuk ke mantap.Hati meronta-ronta tidak mahu tapi akal memujuk ku untuk pergi. Mana satu nak ikut ni?Hati atau akal? Entah.Yang pastinya,aku pergi dalam keterpaksaan.
First time,sampai ALIM aku rasa kosong. "Omg apa yang aku buat dekat sini?" *sigh*Tanpa disedari oleh orang lain. Aku hanya senyum pada luarannya tapi dalamannya aku menangis sendu.
Hari pertama sepatutnya,aku lalui dengan perasaan gembira. Namun ia berlalu dengan perasaan hambar.
Lama aku terdiam sejenak.Buang masa.Sia sia kalau aku pergi tapi aku tak enjoy. Apa nak buat? Nak berkongsi dengan siapa?Entah. Dalam keadaan semua happy dengan Mantap,still ada …

Rindu mereka :")

Novemberku bermula dengan kesibukan dan kesakitan...... Ya Allah saat aku dilanda kesibukan duniawi.kau  uji aku dengan sebuah kesakitan  yang sangat kecil.
Kesakitan buat penghapus dosa? 
"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya"
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Bukankah sepatutnya aku bersyukur?  Allah beri peluang untuk membersihkan titik titik hitam? Tapi aku  tetap mengeluh ,mengeluh dan terus mengeluh ! Siapa aku ingin mengeluh dengan takdir -MU? Ya Allah bantu aku untuk terus kuat ,tabah dalam mendepani ujian-ujian-MU.


Masa yang sibuk diuji dengan sebuah kesakitan... Terdera minda ! Kena mengaku.Saat aku ditimpa kesakitan,hanya dua orang yang bermain di fikiran ku yang benar-benar memahami ku.
ibu ayah 
Ibu cakap dah demam baru teringat.Tak ! Along ingat setiap hari. Tipulah kalau seorang anak tak teringat langsung pada ibu bapanya walaupun sehari kan?Mest…

Dia : Sahabat baik Di Um

Image
Salam alaik ! 
Dua hari lagi Oktober bakal meninggalkan kita.November pulak bakal menjelma. Apa yang aku harapkan semoga semua urusan diri aku,keluarga aku,adik adik aku ,sahabat baik aku ,sahabat2 yang lain dan roomate serta org yg mengenali aku akan berjalan dengan lancar.
'Semoga Allah permudahkan segala urusan kita.Amin.'
Mengenai aku,Alhamdulillah hampir dua bulan menjadi pelajar UM yang semuanya mcm 'free' tapi 'heaven' .aku masih boleh bernafas dan menjalani kehidupan baru disini.Thanks Allah kerana kuatkan semangat dan tabahkan hati dan jiwaku yang kadangkala rapuh bak bisut jacobs.
Menjadi Pelajar UM sudah tentu tidak sama seperti pelajar STPM !  Mana-mana pon tak akan sama !  Itu satu fakta yang perlu diterima. Baik atau Buruk.Harus terima.
Bercerita mengenai kisah aku tiada yang menyeronokkan.Cuma setiap kata-kata yang dicoretkan disini sebagai salah satu wasilah untuk aku meluahkan perasaan,melemparkan pendapat dan ect :p


Masalah yang sukar  buat a…

Hidup di Um bagaikan pelangi

Image
Salam alaik ! :)
Fuh fuh Fuh ! *Menarik nafas dan lepaskan dengan perlahan-lahan.Duduknya aku dihadapan laptop kesayangan yang bakal dimamah usia,aku nak cerita sikit-sikit la perkembangan aku dekat Universitas Malaya ini.Eh Eh ? *bajet retisss la teww :p
Rindu rinduan. Serius !
Hampir sebulan aku duduk kat sini,aku dapat rasa banyak gila kot perbezaan.hewhewhew Okay,Boleh tak aku nak terus kata ,aku rindu gila babas dekat ayah dengan ibu aku iaitu Inche Mohamad Amri dan fuan Rosmi Khairani :')
Rindu rindu rindu sesangat.*Ohh tolong~ Ayaq mata nak menitis dah ni :'( Kenapa aku rindu? Of course ada sebab kan?Tapi kadang-kadang kita tak perlu sebab pon,rindu itu dah jadi fitrah kita sebagai manusia.
Pertama-tamanya aku rindu dekat ayah.Oh yaaa.Sebab masa ayah ibu hantar aku dekat kolej 8 - 2 September yang lepas, aku perasan ayah menangis.Bukan senang nak tengok ayah menangis.*Bila tanya ibu " ayah nangis ke?" ibu cakap tak " Tapi mata ayah merah tandanya mata masuk habu…

Review Novel Awek Buku & Cornflakes Madu By Annis Rizani

Image
Assalamualaikum.Hye all ;)
Lama gila tak update blog.Atas sebab kekangan masa bila masuk um.ciss.haha *Sebenarnya duk uni mana pon mesti sibuk kann?
So disebabkan hari ni tak berapa nak busy sangat,dengan suka citanya aku nak update review novel kat atas nih dengan tidak semena-menanya.Ahakss ;p
*****
Kali ini ,aku pilih untuk mereview novel yang  tajuk dia comel je :
 " Awek Buku & cornflakes Madu" yang ditulis oleh Annis Rizani keluaran Buku Prima.

Justifikasi AB&CM

AB&CM ni cerita mengenai si Zaireen yang hidup sebagai siswi di uitm yang berjumpa dengan si zaffrul juga siswa di uitm,cuma bidang mereka sahaja yang berbeza.Berjumpa atas sebab kelalaian zaireen tertinggal bukunya di cafe.Dari situ ,melekatlah  gelaran awek buku itu pada Zaireen.

Mengenali Zaffrul yang baik budi pekerti,yang santai-santai,soft spoken,tidak merokok  (itu paling penting)dia dapat merasakan sesuatu yang berlainan dari lelaki-lelaki lain yang pernah ditemuinya.Mengenali Zaffrul, zaireen belaja…

NIat dan Syarat-syarat seorang penuntut ilmu

Image
Salam alaik !

Terasa teragak-agak untuk menulis semula setelah hampir dua minggu blog ini ditinggalkan tanpa belaian manja.haha. Untuk makluman korang yang still sudi baca blog aku, aku baru sahaja mulakan 'dunia baru' di Universiti Malaya.
Alhamdulillah,segala-galanya dipermudahkan oleh-Nya.Aku ada roomate yang sangat happy go lucky yang mesra dengan nama malia dan Abbie.Dalam bilik memang tak sunyi.Kiranya,ada topik untuk berbual-bual,ada  benda nak tanya,ada benda nak dihujahkan.Hopefully perkara ini akan berterusan sampai bila-bila.Insya-Allah.
Disebabkan hari ini kuliyah pertama aku,so dengan sesuka hati aku,aku nak berkongsi sedikit sebanyak apa yang aku petik dari Dr azmil dalam kelas Al- Aqaid Al -Islamiah pagi tadi.
Niat 
Dr Azmil sempat bertanya soalan ini dalam kelas tadi,so ape kata kalau korang jawab soalan ini. *Jawab sendiri-sendiri la*
"Apa yang kamu niatkan apabila masuk uni?" Lebih kurang target korang laa ~
For sure,ramai yang akan jawab sebab nak dapat d…

Mr & Ms Syawal : Kullu 'am wa antum bikhair !

Image
Assalamualaikum w.b.t  
Mukadimah dan ucap raya
Ramadhan sudah pun meninggalkan kita dengan perasaan sayu tanpa menoleh pada kita berkali-kali.Syawal pula datang menjenguk kita dengan perasaan gembira sambil tersenyum manis.Apa-apa pun terus berdoa untuk kita sampai Ramadhan akan datang " Allahumma balighna fi Ramadhan " Bi iznillah.
Oh yaaaa! Terlupa sudah ! hey hey hey pembaca blog aku yang comel dan kacak,happy eid mubarak.Mohon maaf zahir dan batin . * Eh ! haha kalau ada salah silap masa aku menulis blog yang lepas-lepas,mana tahu ada yang terguris ,tergiris,dan tergilis hatinya.Berjuta-juta kupohon kemaafan,harap dapat dimaafkan.
Sesungguhnya memaafkan seseorang itu tidak menjadikan kita "kalah" atau  " hilang kemachoan atau kecunan " sebaliknya ia menjadi added value dalam diri kita ;) 
 * ada gaya seorang kaunselor cabuk kah? kahkahkah ;p Aku saje tulis camtu,supaya korang maafkan.haha ;p
Tahun ini,Teluk Intan.
Si kacak ,si comel,
Untuk pengetahuan korang…