Thursday, December 27, 2012

B.A.L.I (Part 1)


Assalamualaikum w.b.t

Hye hye. Selamat ber'study week' yaww -.- Sangat tak cool okayy bila kau 'jenjalan cari pasal' masa study week.Memang tempah penyakit sawan * Nauzubillah* Bila masa nak study kalau  lagi liburan mbak?!! Bukunya kemana? Apanya ke mana?

Tapi apa boleh buat? Aku terpaksa pergi jugak -.- Hahaha.Penggunaan perkataan 'terpaksa' itu seakan tidak logik difikiran yaa.. hmmm.haha

Bali ,here i comeee.Hoyeah hoyeah.Alhamdulillah.Akhirnya sampei jugak  ke Bali,Indonesia.Well, aku nak cakap, trip kali in adalah trip last minute.Dan semuanya adalah last minute punya planning, last minute punya packing.dan semuanya last minute.hahaha. Btw thankss ayah dan ibu sebab tak lupa bawak anakmu yng jauh  diperantauan ini.kehkeh. Thanks ALLAH :')

Aku sampai Bali, jam 8malam (kalau taksilap) :p  di Ngurah Rai Airport,Denpasar.Ambil taksi ,terus ke hotel bakung sari * hotel murah :p save bajet okay.Janji boleh tidur untuk beberapa hari,so that's okay.


Malam itu, dsebabkan perut masing-masing lapar kebuluq, so p keluaq sat cari makan.Dekat Bali, untuk pengetahuan readers,ada dua pilihan sama ada nak telan nasi padang atau masakan Jawa ( yang confirm HALAL) yang lain tak dijamin. so sampai Bali.pleasee berhatihati dalam bab makan2 yaa.

( jangan tanya halal pd peniaga,sebab diorang akan cakap halal automatically dan sebenarnya tak halal pon.) Aku dgn family dah terkena hokehh.Dan lepas makan,tidur.


Next day, pak wayan lagi bawain kita semua ke bali coffe & spices  Dekat sini, ada pokok kopi dan koko dan luwak ( mula-mula aku tak tahu luwak itu apa,sebenarnya dia sejens bnatang yg mengeluarkan something*ehemm,) so orang minum kopi luwak.


Masa sampai tu hujan so that's why kena guna payung kan.Karang demam acane? enggak bisa liburan seenaknya.haha di bawah ni pulak teruja tgk pokok apa eh? Aku lupa kopi ke koko entahh.Koko rasanya..


Di bali,kopinya masih .. mcm mana nak cakap eh, masih di masak,di goreng pakai manual.Dalam kuali tu kopi..


Tarrraaa ! pastu tiba-tiba dah boleh minum,haha. yang jernih tu teh ginseng dgn teh limau, yg lain kopi ( byk jenis) aku tak ingat. Minuman ini free ja.ala-ala testing gitu kann.Nak tambah,sila beli sendiri.haha ;p

Dan tengah hari nya,kitaorang pergi candi kuning. Candi kuning, tak sure tempat apa,aku tengok macam lebih kepada scenery dia yg cantik, tp kebetulan ada perayaan agama atau budaya,aku tak sure so sempat la snap gambaq yg ............


Gambar bawah tu,nampak yg pakai baju putih-putih tu kan, kiranya uniform la untuk sambutan diorang.Macam kita baju melayu+ baju kurung.Diorang ada jugak pakaian tradisi.di Bali ni, mostly, 90% hindu,10% -islam,budha dan lain-lain.( sumber pak nyouman )

kat bawah ni jugak, tgh tunggu diorang punya acara la.tak tahu la acara apa.hewhew



Yang pakai baju pink kat bawha ni pulak, diorang punya band gamaknya.hahaha Mungkin sempena acara diorang tu sbb ada musik musik.

Gambar bawah ni lagi, kalau yg lelaki baju putih dan berkain batik ( pd pemerhatian aku la) yg perempuan pulak ,kebaya ketat yaww..ehem.. haha.dan ada talipinggang mcm korang nampak tu lah..

di candi kuning ni sempat juga aku dengan family naik bot yg dipanggil bot atap.Aku tak tau sebab apa nama mcm tu. so kelilinglah tasik Batan.So nak tahu lebih lanjut,just click dekat candi kuning yang aku warnakan kat atas.mana tahu aku punya cerita salah kann...

Seterusnya ,kami ke Tanah Lot Bali .Kalau dekat candi kuning tadi,aku ckp scenery dia cantik.Dekat tanah lot lagi awesomee.Sangat.Malangnya dekat sini gambar yang dcapture oleh aku dengan angah,tak jadi langsung.( mmg tak terror ponn) haha.Frust jugak lahh ;(

Bawah ni.Tanah Lot.




Hari Ahad, kitaorang kasik chance dekat ank bongsu dalam family kitaorang ,eby pergiBali Safari & Marine Park. Memang satu hari kitaorang jadi kanak-kanak ribena balik, perg tengok binatang la, main ape yg mcm nak roller coaster tu* aku tak tau sgt nama dia, aku naik je.haha


gambar bawah in,kalau perasan ada benda putih tu, seekor ayam yang dilesapkan oleh pirana dalam beberapa saat dan beberapa minit. Kalau letak tangan kita? apa jadi..hmm.

Gambar bawah ni tak berapa clear, pertunjukkan haiwan yg membawa mesej yang berguna.Ada ular,orang utan, burung, kucing, dan banyak lagi lahh..



Eby yang berlengaih, teruja sebab ni tempat dia.. hahaha.peace dlm keadaan malu-malu kucing,ciss. Seronok sampai tak nak balik..



Muka teruja lagikk.



Okay.Selepas dah berpeluh peluh dan berlengai lengaih dekat safari ... pak wayan bawain kami ke Jimbaran
tempat ini,pada pemerhatan aku la kan, lebih kepada tempat makan seafood. hmm kalau kat perlis,mcm area Kuala Perlis.Permandangan dia cantik. Dan tiba-tba aku terfikir ' inike tempat org selalu honeymoon ,bila lps kawen cakap nak honeymoon kat Bali' Tiba-tiba angah cakap dia nak honeymoon kat sini jugak.hahaha ;p 

Kalau inilah tempatnya,hmm not bad.Makanan dia okay lah tp harga dia agak kemahalan.Aku rasa kurang berbaloi-baloi.hahaKalau orang cop duit boleh la pi selalu.kahkah :p

Gambaq bawah ni ,ada bunga dkt telnga eby.Mmg setiap kali kita masuk restauran ni,pelayan dia akan selitkan bunga ntahapa namanya pun aku tak tahu dekat telinga,kalau yg pakai tudung selitkat tepi lipatan tuhh.haha




Keadaan ketika waktu maghrib...dan hadapan meja-meja itu adalah laut ke pantai ntah.Aku terfikir satu benda ja time nih..cuak kalau tetiba TSUNAMI datang. Seriuss. Alhamdulillah okay.tadak papa.Masa time makan,ni adalah pulak yg penyanyi jenis dtg dari meja ke meja nak dedikasikan lagu utk husband ke wife ke gelifriend ke buaya friend ke..


(Izat merenung masa depan,tahun depan aku nak masuk sekolah mana.Derma ke Agama Arau) haha :p


Satu benda yang aku belajar dari pak wayan ( supir time kitaorang stay kat bali)

Anak sulung = Wayan
Anak tengah = Madei ( kalau tak silap)
Anak ketiga = Nyouman
Anak keempat = ketut ( aku tahu apa yg korang fikir) kahkah :p

Kalau korang perempuan, kena tambah NI WAYAN fatin nurul athirah *bapak panjang nama.haha
kalau lelaki, E( e ni pon aku tak sure tp rasanya betul ) Wayan (nama korang lah )

Aku rasa ,buat masa ni cukup la nahh. Insya-AllahNanti aku update lagi untuk hari ketiga dan keempat.ni saje update buat hilang ngantuk time study*konon.hahaha :p Till then.Harap korang enjoy
thanks for reading ^^

p/s: Final -next week, wish me luck :) Allahumma Yassir rabbi yassir wala tua'ssir.


Friday, December 14, 2012

Pengucapan Dakwah -Applikasi



Assalamualaikum. 

Ustaz Roslan cakap suara aku *kasar*,maksud ustaz suara aku sedap lahh. haha.Boleh terima tak ? Tak? hokehh?!! haha.  Eh kejap,lupa nak greet anda anda semua. Hopefully korang sihat sejahtera dan sentiasa dilindungi-Nya.Amin.

Oh okay,sekarang sambung baca tulisan aku balik ya.Jangan ngelat.haha.
Hari Rabu yang lepas,maknanya dua hari yang lepas lah,aku telah berjaya melepasi praktikal 'pengucapan dakwah'.Ho yeah Ho yeah ~ Eh eh.Alhamdulillah :D

Bukanlah praktikal sangat.Tapi memang praktikal la.Adeh!
Sebab sebelum ini ada teori kan belajar ,ambil notes dari ustaz dan bla bla bla,
so tiba lah masa untuk aku meng'apply' apa yang sudah ku pelajari.

Hmm,, kiranya aku mangsa terakhir lah.Sebab  daripada 18 orang yang ada dalam kos aku tu,
aku adalah orang yang ke 16 dipanggil untuk praktikal ini.
ehem ehem....  * nampak tak yang aku ni memang tak femes dalam kelas?haha *kaitan?

Sorry to sayy tak ade hokehh!! 

Masa dapat task tu aku memang gelabah biawak la kan? *tibatiba biawak jadi mangsa pulak? :p

Mana nak cari something yang boleh bagi benefits pada orang lain.
Mana nak cover penyakit 'nebess' aku ni hah yang  tahap kritikal.
Mana nak relatekan tajuk aku dengan dalil naqli ( ayat Al-Quran dan al-hadith) 
Mana nak masukkan tone seorang pendakwah... *kononnye lahh.

Ohhh Mmg stress sangat sangat sangat.

Untuk task ini aku telah memilih tajuk : Sahabat Sejati 
Ahaa.bajet bagus je aku nak cerita pasal sahabat ,tapi aku bukannya sahabat yang baik sangat ponn
*jangan percaya statement ni hokeh?* Ni kes aku yang rendah diri. kahkahkah :p

Well,aku rasa tajuk aku ni tak berat sangat tak ringan sangat.Masa nak pilih tajuk ini,aku fikir banyak kali jugak,kalau aku pilih tajuk berat, kesahnya ilmu aku tak cukup banyak dan aku kurang menghafal dan memahami dalil-dalil kan.Karang ceramah-ceramah kang ,salah  faham,Lagi Niaya je.

So aku pilih tajuk yang dalam seharian aku apply la benda-benda yang sepatutnya * kenapa ayat aku macam tali yang simpul-simpul ni ha? haisy -.-

Alrite,so bila dah decide tajuk ,aku pon bagitau tajuk aku dekat ustaz.
"Nah ustaz ni tajuk yang saya pilih untuk pengucapan dakwah'
aku pon carilah rujukan.

rujukan dari internet,buku 101 rekreasi hati dan sumbang saran dari kawan-kawan kos ,video dan juga pengalaman sendiri.ehem...


Situasi sebenar * Ahh tutup muka* :p
so memang tak dek muka control ayu lah kannn..





Gambaq yang pertama tu  alahh  yang senyum sampai ketelinga tu,,aku tengah cover perasaan 'nebes' yang teramat sangat.Sampai sejuk beku tangan aku Tau?!!

Gambaq kedua dan ketigaqq*haha ;p,gambaq  yang muka selekeh gila tu,gambar terima kritikan membina dari ustaz Roslan.

Nak tau dak ustaz Roslan kritik apa?

-Muka aku dari awal ceria habiss la kan.
-suara aku kasaq sikit berbanding kawan-kawan aku yang lemah lembut *ehem -ehem*
maksud kasaq tu kiranya jelas dan terang la sesuai jadi pendakwah.haha *eh ni ustaz yang habaq hokehh,bukan saja puji diri :p *percayalah korang !
-Ustaz habaq lagi ,kalau dia kira perkataan "errr" "ehmm" itu ada kot dalam 60 kali...kahkahkah :p
Sorry ustaz,sy tak sedar masa cakap 'err' tu.
- lagi ?  sikit sikit dah kot.



Apa-apa pun,alhamdulillah.Kiranya aku telah settlekan apa yang sepatutnya dengan jayanya*jaya dari definisi aku lahh* haha :p Banyak perkara yang aku belajar dari Ustaz Roslan dan kawan-awan sekelas aku yang memang ohsemm sangat.Ada yang macam pendakwah betoi pon ada.Aku memang tabikk ahh. dekat bawah ni korang boleh tengok gambaq-gambaq coursemate aku.* Tapi ada yang tak dek.sorry aku lupa aku letak mana gambaq tu.huhu -.- lagi best kalau korang boleh tgk vid kan?
Tapi lambat la nak hapeloadd vid.so tak dek rezeki la. hahahaha. Till then.*tetiba omputih pulak.W.a'lam.K bye.




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Terima kasih Allah
Terima kasih ibu ayah 
Terima kasih ustaz Roslan
Terima kasih coursemate 
 dan terima kasih diri sendiri
* sebab kau tak pengsan masa present. :p



Sunday, November 18, 2012

Allah pilih aku sebenarnya !

                            
 Aku keberatan untuk kesana.
Atas sebab? Aku sendiri bagaikan ingin pecah kepala memikirkan sebab dan alasan yang munasabah.
Tak jumpa.Tapi yang pastinya ,jauh di sudut hatiku,aku merusuh dalam diam.
Aku tak nak sebenarnya.Tak nak.Faham tak? TAK NAK apa?!
TAK nak PERGI 
MANTAP!


Cuti midsem seminggu yang sepatutnya aku habiskan bersama keluarga,aku korbankan untuk ke mantap.Hati meronta-ronta tidak mahu tapi akal memujuk ku untuk pergi.
Mana satu nak ikut ni?Hati atau akal?
Entah.Yang pastinya,aku pergi dalam keterpaksaan.

First time,sampai ALIM aku rasa kosong. "Omg apa yang aku buat dekat sini?"
*sigh*Tanpa disedari oleh orang lain.
Aku hanya senyum pada luarannya tapi dalamannya aku menangis sendu.

Hari pertama sepatutnya,aku lalui dengan perasaan gembira.
Namun ia berlalu dengan perasaan hambar.

Lama aku terdiam sejenak.Buang masa.Sia sia kalau aku pergi tapi aku tak enjoy.
Apa nak buat? Nak berkongsi dengan siapa?Entah.
Dalam keadaan semua happy dengan Mantap,still ada ke yang nak dengar 
masalah aku yang 'nonsense' ni?

come on otak,aku nak buat mcm mana ni?
Ibu.

Nokia dicapai.Jari jemari mula menaip.
"Salam ibu.U tolong doakan i dekat kem  ni. I rasa tak ikhlas langsung nak pergi.
I tak tau kenapa i rasa kem ni tak best sgt.Tapi sebenarnya kem ini best jaa."

Tak sampai lima minit.Nokia bergetar.Sms masuk.
Inbox : 

" Ibu doakan untuk u sekarang.Adik adik semua tengah aminkan.Kenapa u rasa macam tu? 
Sabarlah dakwah memang memerlukan penorbanan.I love u.

Air mata mengalir tanpa ada yang menyedari.
seperti biasa,meluahkan apa yang terbuku dengan orang yang aku sayang.akan memberi kan ketenangan.

Dan selepas hari pertama...
Aku rasa lebih ' free' untuk  kem mantap ini.
Mantap is awesomeeee yaw !
Banyak benda yang aku dapat sebenarnya dan aku sangat bersyukur,
aku berpeluang untuk pergi ke kem ni. 
Sebenarnya ,Allah pilih aku !



Kem ini mendedahkan aku tentang cara-cara untuk menjadi daei yang fleksibel.

Walaupun aku rasa aku tak layak pegang tittle daie itu.Aku meletakan tempat aku sebagai seorang pelajar biasa yang masih memerlukan bimbingan dan didikan.

Tapi aku : 

Teruja dengan modul dakwah yang digunakan
Teruja dapat ketemu sama daie yang mantap dari pelbagai segi.
Teruja dapat ketemu geng2 daie yang stylo,lawakss,dan relax
Teruja jumpa dengan fasi-fasi yang luar biasa.
Teruja dapat melihat kehidupan orang lain.

Pengalaman luar biasa apabila bertemu mad'u di lapangan Kampung Delek.

Aku menghargai setiap detik yang berlalu di kem mantap ini ! :')

Semua yang aku dapat ini berkat doa Ibu dengan izin-Nya.
 I sayang u ibu.Sangat sangat.

___________________________________________________________________________________

Mantap ini program yang :
Bertempat di PULAPES,Jugra Banting
bertarikh 13-16 November 2012

Terima kasih untuk semua yang terlibat.Moga Allah membalas jasa kalian.

Sunday, November 4, 2012

Rindu mereka :")

Novemberku bermula dengan kesibukan dan kesakitan......
Ya Allah saat aku dilanda kesibukan duniawi.kau  uji aku dengan sebuah kesakitan 
yang sangat kecil.

Kesakitan buat penghapus dosa? 

"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya" 

(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)


Bukankah sepatutnya aku bersyukur? 
Allah beri peluang untuk membersihkan titik titik hitam?
Tapi aku 
tetap mengeluh ,mengeluh dan terus mengeluh !
Siapa aku ingin mengeluh dengan takdir -MU?
Ya Allah bantu aku untuk terus kuat ,tabah dalam mendepani ujian-ujian-MU.



Masa yang sibuk diuji dengan sebuah kesakitan...
Terdera minda !
Kena mengaku.Saat aku ditimpa kesakitan,hanya dua orang yang bermain di fikiran ku yang benar-benar memahami ku.

ibu
ayah 

Ibu cakap dah demam baru teringat.Tak ! Along ingat setiap hari.
Tipulah kalau seorang anak tak teringat langsung pada ibu bapanya walaupun sehari kan?Mesti terfikir eh diorang sihat ke tak?Sama macam aku.Setiap hari selepas solat dan sebelum tidur teringat ibu dengan ayah dan langsung terus berdoa.

"Ya Allah ampunilah bagiku segala dosaku dan dosa kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sepertimana mereka memelihara dan mendidiku di masa kecil."

Tanpa mereka siapa kita!

Ibu dan ayah  tempat aku berkongsi segalanya.

Allah bagi aku sakit sebab Allah nak aku rindu pada ibu dengan ayah .Supaya aku ingat selalu pada mereka.Supaya aku tak leka dengan peredaran yang berlaku dr semasa ke semasa dan Allah nak aku capai cita-cita dunia dan akhirat seperti yang mereka harap-harapkan.

Allah jadikan sesuatu dengan melimpahkan pelbagai hikmah disebaliknya !
Aku nampak disaat mata hampir terhalang dengan kabus-kabus duniawi.

Allah berikan kesakitan supaya aku selalu dekat dengan-Nya.Selalu mengadu kepada-Nya.
Ya Allah !

Selalunya bila sakit,aku akan heret kaki cari ibu dengan ayah.
Baring atas riba ayah sambil ayah tgk berita.
Hanya keempukan ribaan seorang ibu dan ayah saja yang dapat merawat kesakitan dengan izin-Nya.
Elusan lembut tangan ibu memicit kepala .Eslusan tangan ayah mengusap rambutku.
Saat kedua-dunya begitu mengambil berat tentang aku ! Nikmatnya hanya Allah yang tahu.
Alhamdulillah.Ini bahagian ku.
Salah satu hikmah-Nya aku lebih menghargai detik-detik bersama mereka.


Ya Allah,aku rindu ibu  dan ayah sangat sangat :")

Monday, October 29, 2012

Dia : Sahabat baik Di Um

Salam alaik ! 

Dua hari lagi Oktober bakal meninggalkan kita.November pulak bakal menjelma.
Apa yang aku harapkan semoga semua urusan diri aku,keluarga aku,adik adik aku ,sahabat baik aku ,sahabat2 yang lain dan roomate serta org yg mengenali aku akan berjalan dengan lancar.

'Semoga Allah permudahkan segala urusan kita.Amin.'

Mengenai aku,Alhamdulillah hampir dua bulan menjadi pelajar UM yang semuanya mcm 'free' tapi 'heaven' .aku masih boleh bernafas dan menjalani kehidupan baru disini.Thanks Allah kerana kuatkan semangat dan tabahkan hati dan jiwaku yang kadangkala rapuh bak bisut jacobs.

Menjadi Pelajar UM sudah tentu tidak sama seperti pelajar STPM ! 
Mana-mana pon tak akan sama !
 Itu satu fakta yang perlu diterima. Baik atau Buruk.Harus terima.

Bercerita mengenai kisah aku tiada yang menyeronokkan.Cuma setiap kata-kata yang dicoretkan disini sebagai salah satu wasilah untuk aku meluahkan perasaan,melemparkan pendapat dan ect :p



Masalah yang sukar  buat aku  ketika di um yang mungkin tiada penyelasaian ialah menemui SAHABAT.

Hmm,aku bukanlah manusia yang terlalu memilih.bagi aku,selagi orang itu boleh terima baik dan buruk aku,aku on je.

TAPI aku kosong tanpa dia.dia yang banyak berkongsi dengan aku suatu ketika dahulu.Dia yang selalu dengar masalah aku.dia yang selalu bergurau dengan aku.Dia yang selalu membantu aku.Dia yang jauh di Usim* Tuan punya badan sila terharu :p
Serius rindu giler kat hiang wehhh! 

Bila aku melangkah ke fac,aku mengharapkan dia disisi berjalan bersama sambil menyembang kosong!Bergelak sinis.
Aku mengharapkan  seperti suatu ketika dahulu.
di SMKAP.................. Tapi sudah tentu ia mustahil.

Jadinya,bagi merawat keadaan ini aku terpaksa menjadi seorang yang Neutral. Kawan dengan semua orang.
Pergi fac dengan orang lain.Pergi makan dengan orang lain.Pergi library dengan orang lain.
Pergi shopping dengan orang lain. Pokok dan dedaunnya serta kayu : aku berkawan dengan siapa sahaja.

dan KADANGKALA aku berjalan sendiri kemana-mana ! alone huh?! Who cares.
Itu lebih baik buat aku.
Berkawan dengan kepentingan tertentu itu bukan cara aku !

Sahabat baik aku cuma seorang ! Moga Allah panjangkan usia dan merahmati persahabatan kami .

Sunday, October 7, 2012

Hidup di Um bagaikan pelangi



Salam alaik ! :)

Fuh fuh Fuh ! *Menarik nafas dan lepaskan dengan perlahan-lahan.Duduknya aku dihadapan laptop kesayangan yang bakal dimamah usia,aku nak cerita sikit-sikit la perkembangan aku dekat Universitas Malaya ini.Eh Eh ? *bajet retisss la teww :p

Rindu rinduan. Serius !

Hampir sebulan aku duduk kat sini,aku dapat rasa banyak gila kot perbezaan.hewhewhew
Okay,Boleh tak aku nak terus kata ,aku rindu gila babas dekat ayah dengan ibu aku iaitu Inche Mohamad Amri dan fuan Rosmi Khairani :')

Rindu rindu rindu sesangat.*Ohh tolong~ Ayaq mata nak menitis dah ni :'(
Kenapa aku rindu? Of course ada sebab kan?Tapi kadang-kadang kita tak perlu sebab pon,rindu itu dah jadi fitrah kita sebagai manusia.

Pertama-tamanya aku rindu dekat ayah.Oh yaaa.Sebab masa ayah ibu hantar aku dekat kolej 8 - 2 September yang lepas, aku perasan ayah menangis.Bukan senang nak tengok ayah menangis.*Bila tanya ibu " ayah nangis ke?" ibu cakap tak " Tapi mata ayah merah tandanya mata masuk habuk? ohh common sangat tuuu.

Selama ini,hidup aku dengan ayah dan ibu.Apa-apa je benda aku mesti rujuk ayah dengan ibu.Selalunya kalau pasal benda-beda yang serius dan rasmi, aku prefer ayah lagi.Last-last ayah aku yang tolong buatkan semua untuk aku.*bukan bermakna aku anak manja okay.AKu nak sulung yaaa.Dan sekarang bila aku ada dkt Uni,most of the thing yang rasmi ,aku kena buat sendiri,aku kena decide sendiri.*Boleh dikatakan satu kejutan untuk aku.harghhhhh.

okay,kalau rindu dengan ibu.Sebabnya tak lain tak bukan.AKu tak dek gang nak bertekak.Serius! Duduk dengan roomate yang semuanya gila-gila belum cukup untuk aku bertekak dengan diorang.hahahha.I need my ibuuuuuu :') Kalau cakap satu-satu perkara,ibu mesti ada pendapat dia,dan kadang-kadang  aku dgn ibu akan gaduh-gaduh sampai benda itu berlalu begitu saja.hahahaha

Lagi,aku rindu sebab masakan ibu.Common lagi.Bukan la kata kat um ni kedai-kedai makan tak sedap langsung,ada je yang tekak aku boleh terima tapi still tak dapat ditandingi oleh air tangan ibu.*Demand gila kan? Apa tak bawak je ibu duk dalam bilik?haha ;p


Aku dan penglibatan kolej

Aku dan kolej? Macam biasa.Roomate aku yang gila-gila menghiasi kepiluan diri.Amalia dan Abbie.Sorang sarawakian.sorang lagi klian?kahkahkah.Dah macam alien pulak.*Amalia hobi dia,selalu balik rumah hujung minggu.kikiki.Setakat ini link kitaorang sangat mantoppp.Aku bersyukur sangat sebab semua satu kepala.

Satu lagi,coursemate aku Rasyidah dari  sarawak juga.Yang sorang ni pendiam dan juga blur tapi still ada part-part yang boleh aku terima.Aku jadikan dia 'contosss' sebab dalam kelas English dalam blur-blur dia,dia still boleh present dengan daebak laaa :) Kiranya diam-diam ubi berisi .Eh?Betul ke?hahahah.

Kolej macam biasa akan banyak projek dan aktiviti.So aku ambil peluang untuk tambah merit aku dengan join projek kebajikan dan kemasyarakatan.Salah satunya,projek Generasi Perintis.Hopefully, projek ini akan diluluskan.Allahumma amin.

Tapi macam biasa, dalam satu-satu organisasi agak payah untuk deal dengan semua orang.Phewww~ Letih bila terpaksa berhadapan dengan manusia yang nak argue tak tentu pasal.Kesian dekat pengarah projek juga sebab...Dah konfius "Aku yg pengarah atau 'dia' yang pengarah" Lebih kurang mcm tu la agaknya monolog dalaman pengarah projek aku.hahaha.Aku sebagai s/u kerja aku tulis tulis je.So Ada aku nak kesah? Aku kisah tapi aku cuba cool down supaya aku tak terus terjah manusia tersebut.

Malam ini ada netball selection untuk SUKMUM,so aku akan turun padang.wehoo.Aku berharap aku terpilih.kehkehkeh.pengharapan yang sangat tinggi.Macamlah terror sangat kan..Tapi kalau tak terpilih pon,its okay.AKu tak dek lah sampai nak terjun tingkat dua.
Wehh.Doakan aku ! :") 

Itu je kot.Aku ingat nak tulis dua perenggan je.Ni dah sampai 12 perenggan.kahkahkah ;p p/s: tgh mencari hari-hari yang terbaik untuk aku lawat this gurl dekat usim.Kiranya lawatan balasss lahh.Sebab last week,dia dtg ziarah aku.So sweet :")
Have a nice day yaw!  Take care.Salam.

Saturday, September 22, 2012

Review Novel Awek Buku & Cornflakes Madu By Annis Rizani


Assalamualaikum.Hye all ;)

Lama gila tak update blog.Atas sebab kekangan masa bila masuk um.ciss.haha *Sebenarnya duk uni mana pon mesti sibuk kann?

So disebabkan hari ni tak berapa nak busy sangat,dengan suka citanya aku nak update review novel kat atas nih dengan tidak semena-menanya.Ahakss ;p

*****

Kali ini ,aku pilih untuk mereview novel yang  tajuk dia comel je :

 " Awek Buku & cornflakes Madu" yang ditulis oleh Annis Rizani keluaran Buku Prima.


Justifikasi AB&CM


AB&CM ni cerita mengenai si Zaireen yang hidup sebagai siswi di uitm yang berjumpa dengan si zaffrul juga siswa di uitm,cuma bidang mereka sahaja yang berbeza.Berjumpa atas sebab kelalaian zaireen tertinggal bukunya di cafe.Dari situ ,melekatlah  gelaran awek buku itu pada Zaireen.


Mengenali Zaffrul yang baik budi pekerti,yang santai-santai,soft spoken,tidak merokok 
(itu paling penting)dia dapat merasakan sesuatu yang berlainan dari lelaki-lelaki lain yang pernah ditemuinya.Mengenali Zaffrul, zaireen belajar erti cinta dalam ruang lingkup yang sangat luas. . . . 

Tak kenal maka tak cinta 

Saya tak mahu dah culik awak.Hmmm.. kempunanlah saya nak bawak awak naik skuter saya.Manalah tahu.kut-kut saya dah tak berkesempatan lagi lepasni?Ataupun ini kali terakhir saya belanja awak?"


Saat mereka ingin mengecap bahagia sementara,kisah mereka terhenti seketika tatkala Zaffrul terpaksa menghadap Ilahi.Sesuatu yang berlaku diluar jangkaan dan jangkaun mereka.Siapa mereka ingin menidakkan sesuatu yang telah ditakdirkan buat mereka?

Zaireen terlantar kesepian dan kesunyian.Hidup dalam kenangan bersama Zaffrul.Merindui Zaffrul terus tanpa noktah.Tiada apa-apa yang mampu mengeluarkannya dari kotak kenangan yang dicipta oleh dirinya sendiri.

Kasih Ruzaizi datang bertamu dihati Zaireen.

"Saya melihat penderitaan umi atas kehilangan Zaff.Saya juga nampak kesedihan awak,Reen.Saya ingin menjadi yang terbaik dalam hidup dua orang perempuan yang saya sayang .Yang mampu menghilangkan kedukaan dan memberikan kebahagiaan"

Ruzaizi adakalanya seperti Zaffrul.Reaksi dan kata-kata Ruzaizi ibarat jelmaan Zaffrul.Siapa Ruzaizi ? Lelaki itu penuh dengan rahsia.

*****

Congrates : Annis Rizani. Cerita yang tak berat sangat dan tak terlalu ringan.Dan paling penting,setiap bab memainkan peranan tersendiri.

Siap yang belum beli,sila dapatkan segera.Don't worry.Happy ending ! kikiki  ;)


Tuesday, September 11, 2012

NIat dan Syarat-syarat seorang penuntut ilmu

Salam alaik !

Sufi Jalanan

Terasa teragak-agak untuk menulis semula setelah hampir dua minggu blog ini ditinggalkan tanpa belaian manja.haha. Untuk makluman korang yang still sudi baca blog aku, aku baru sahaja mulakan 'dunia baru' di Universiti Malaya.

Alhamdulillah,segala-galanya dipermudahkan oleh-Nya.Aku ada roomate yang sangat happy go lucky yang mesra dengan nama malia dan Abbie.Dalam bilik memang tak sunyi.Kiranya,ada topik untuk berbual-bual,ada  benda nak tanya,ada benda nak dihujahkan.Hopefully perkara ini akan berterusan sampai bila-bila.Insya-Allah.

Disebabkan hari ini kuliyah pertama aku,so dengan sesuka hati aku,aku nak berkongsi sedikit sebanyak apa yang aku petik dari Dr azmil dalam kelas Al- Aqaid Al -Islamiah pagi tadi.

Niat 

Dr Azmil sempat bertanya soalan ini dalam kelas tadi,so ape kata kalau korang jawab soalan ini. *Jawab sendiri-sendiri la*

"Apa yang kamu niatkan apabila masuk uni?" Lebih kurang target korang laa ~

For sure,ramai yang akan jawab sebab nak dapat degree dalam kos masing-masing,nak dapat kerja, bla bla bla and so on.

Okay,niat yang itu tak de salahnya.Ia digalakkan cuma jangan sampai kita tertinggat niat asas kita untuk dapatkan barakah ilmu itu sendiri.

Niat yang paling penting iaitu at-taqarub ila allah.Kos apa pun yang kita ceburi,jangan lupa setiap dapatan ilmu yang bermanfaat itu datang-nya dari Allah.Niat lillahitaala untuk keberkatan dalam menuntut ilmu.

Jum kita ramai-ramai ,tajdid niat ( perbaharui niat ) setiap hari sebelum kita buat apa-apa sahaja dalam kehidupan seharian kita,supaya apa yang kita lakukan dalam seharian  ada saham di akhirat kelak.


Syarat-syarat penuntut ilmu.

Bak kata Dr Azmil,kita yang memasuki 'dunia baru' di UM ini adalah insan yang terpilih.Tapi aku olah sikit,bukan UM sahaja,tapi siapa-siapa sahaja yang bergelar penuntut ilmu walau dimana anda berada, jum kita check diri kita semula. Ada tak ciri-ciri penuntut ilmu dalam diri kita.Kalau ada,alhamdulillah Allah permudahkan.Tapi kalau tak dek, kita adakan dengan cara-cara yang baik :)

Haiya haiya ! 

  1. Kecerdikan.
  2. Kesungguhan.Maksudnya,kita ambil peluang untuk belajar dan terus belajar.Orang cakap,kalau ada kesulitan yang sedikit ,dia buat tak kisahjanji ilmu yang dia nak itu,dia dapat.Tapi konfem-konfemlah dengan cara yang baik.
  3. Kalau dulu kita ada 'sesudu' kesabaran,right now kita kena ada 'selautan' kesabaran.KOrang mesti boleh bezakan sesudu dengan selautan kannn?
  4. Cukup kewangan.Dari segi kewangan ini, mesti ada yang dapt pinjaman kan,tak pun biasiswa FaMa ke,so gunakanlah kenikmatan itu kearah kebaikan.
  5. Perlu kepada bimbingan guru/pensyarah.
  6. Ilmu ini tak kan pernah habis.Kalau hidup tiga puluh tahun,tiga puluh tahun juga proses belajar itu perlu diteruskan.Ilmu itu dicari sehingga ke liang lahad.Sepanjang zaman.



Hey geng blog,sebelum melangkah dengan lebih jauh lagi,jum sama-sama muhasabah diri.Yang baik itu datang nya dari Allah s.w.t.Dan yang buruk itu sudah pasti datang dari diri aku yang hina ini

Thanks for reading.
Take care
Salam :)

Thursday, August 23, 2012

Mr & Ms Syawal : Kullu 'am wa antum bikhair !


Assalamualaikum w.b.t  

Mukadimah dan ucap raya

Ramadhan sudah pun meninggalkan kita dengan perasaan sayu tanpa menoleh pada kita berkali-kali.Syawal pula datang menjenguk kita dengan perasaan gembira sambil tersenyum manis.Apa-apa pun terus berdoa untuk kita sampai Ramadhan akan datang " Allahumma balighna fi Ramadhan " Bi iznillah.

Oh yaaaa! Terlupa sudah ! hey hey hey pembaca blog aku yang comel dan kacak,happy eid mubarak.Mohon maaf zahir dan batin . * Eh ! haha kalau ada salah silap masa aku menulis blog yang lepas-lepas,mana tahu ada yang terguris ,tergiris,dan tergilis hatinya.Berjuta-juta kupohon kemaafan,harap dapat dimaafkan.

Sesungguhnya memaafkan seseorang itu tidak menjadikan kita "kalah" atau  " hilang kemachoan atau kecunan " sebaliknya ia menjadi added value dalam diri kita ;) 

 * ada gaya seorang kaunselor cabuk kah? kahkahkah ;p Aku saje tulis camtu,supaya korang maafkan.haha ;p

Tahun ini,Teluk Intan.

Si kacak ,si comel,

Untuk pengetahuan korang dalam keluarga aku ada, buat 'turn' balik raya.Tujuan turn ini diadakan adalah untuk memahami tanggungjawab 'give and take' 'fair and squre' 'menjaga hati couple ayah dan ibu aku' dan  sejaman dengannya.haha. hahaha!*aku tipu je nih

Yang sebenarnya sejak aku faham erti eidfitri ,memang dah ada turn ini (bergilir-gilir).
Maknanya kalau tahun ini,kitaorang beraya di Teluk intan,perak (Ayah) .Next  year,turn temerloh,pahang (Ibu) pulak la... Balik kampung dari ahad ini hingga ke ahad minggu depan,adalah jarak masa yang standard sebelum balik semula ke kediaman tercinta.

okay jom menyelusuri detik-detik aku beraya di Teluk intan... *Temeloh next year punya cerita*


Kebiasaan eid fitri di Teluk Intan.


hari sebelum raya,aku dah balik kampung.Disebabkan aku dari perlis ke perak so ,apedehal dengan jammed?Memang tak la kan.Sebab duk bertentangan! Salah satu hikmah duk utagha yang aku suka.kikikiki

Harus berpuasa dan berbuka dengan sepupu-sepupu dan pakcik,makcik aku yang lain.Selalunya berkumpul dekat rumah embah(nenek) aku la.Time ni la nak kumpul sama-sama.jumpa dengan sepupu sepapat.kupu-kupu rama-rama.haha ! Kiranya acara wajib la...

 Takbir 

Malam raya itu,lepas habis terawikh,kitaorang takbir sama-sama.Part paling -paling aku suka bila paman(pak cik) aku  takbir " Allahu akbar..allahu akbar.. allahu akbar..laa ilaaha illallahu wallahu akbar.allahu akbar walillaahil hamd " Aku tak tahu sebab apa,tapi tiap kali takbir,aku dapatrasa penyatuan hati-hati untuk-Nya.Rasa sayu.Rasa sebak Ramadhan meninggalkan,
Rasa gembira kerana Syawal menjelma.

Tapi kannn... Aku rasa sesetengah  masyarakat kita,ada juga yang dah lupakan untuk mengimarah mahupun meraikan 'takbir' yang satu  ini ;(

Atas hal apa,aku tak naklah hentam terus.Yang pastinya takbir salah satu cara  kita memuliakan dan memuji-Nya ;) 

Meriam 

Bukti BOom !
Part meriam jangan dilupakan.Kalau tak kurang feel nak beraya.haha  Kalau raya kampung ayah aku memang tak akan miss main mercun dan bungan api.walaupun aku taklah seghairah dulu main mercun dengan bunga api pelbagai cap *tahun ini memang aku tak main pun.Malass. tapi aku memang teruja tiap kali bunyi meriam.Bunyi ni lah paling mahal sekali.hahaha ;p

Kalau dekat kampung ayah aku,selalunya diorang akan main balas meriam.Kiranya kg A boom ! tak sampai limat minit lepas itu kg B pulak buat sasaran Bang bang Boom ! Lagi syok kalau time pukul 5 pagi dah dengar BOOM boom boom! Bestt wooo.Rasa meriah lain macam.

Meriam meriam juga,jangan korang memeriamkan tubuh badan korang pulak ! 

Keselamatan wajib dijaga.ahaaa ~

Solat sunat eidfitri



Lepas subuh,mandi sunat,sarapan dan jum siap siap solat sunat pulak!

Solat sunat eidfitri di masjid yang baru reno memang style.haha Tapi jemaah muslimat tak penuh sangat.Tu yang macam hem hem hemm tu.haha Best ! Tiap tahun kalau tak "bercuti-cuti malaysia'memang aku akan solat sunat eidfitri.Setahun sekali je kan kan kan?! Kalau tak pergi memang rugi.

solat sunat eidfitri - sunat muakad

Maaf-maafan.

Bab maaf-maaf ini part paling lemah sekali.Haha.Sebab kena prepare eyemore banyak2.haha
Tapi aku eyemore semula jadi.Bila salam dan minta maaf tu tetiba je muncul la setiap salah dan silap yang kitabuat especialy pada parents.konon2nya terlayar di minda kannn.Ala-ala korang silde touch screen korang tu kenn?huahuahua.
Tu yang nangis menginsafi tu. Sobss sobss.

Well cakap pasal maaf-maafan ni.Aku pernah la dengar kan orang cakap buat apa lah nak bermaaf-maafan time raya .Bukan sunnah .Bukan itu.bukan ini. Hmm,pendapat aku senang je.Kalau pun dia bukan sunnah.Hanya semata-mata adat atau tradisi,selagi benda itu tak salah,selagi benda itu bawak kebaikan pada kita ,why not kita tak teruskan je? 

Mari kita bermaaf maafan ! 

Pic 1 : ayah aku dengan embah aku tengah bermaaf-maafan
pic 2 : ibu dengan ayah aku ;)
pic 3 : abg Idir dengan mak saudaranya.
pic 4 : aku dan ayah
pic 5 : Angah dan ayah 
Pic 6 : Ibu dengan kakak iparnya ( mbok dey aku )
ijat dengan embah



Yang bertudung biru itu embah aku ( nenek ) . My leplyy jiddah.aha ! Embah aku tak pandai membaca.Yang dia pandai hanya baca Quran semata-mata.Tak macam orang sekarang yang pandai serba serbi tapi bab quran culas ! Tapi satu perkara penting yang buat aku rasa bezanya orang dahulu dengan orang sekarang.

Walaupun orang dulu tak pandai belajar tapi mereka hidup dan belajar melalui 'pengalaman'.Gunakan akal yang dikurniakan-Nya dengan sebaik-baiknya.Mereka banyak memerhati dari bercakap kosong.Mereka penuh dengan kata-kata yang membina walaupun diorang tak amik kos kauseling untuk jadi pakar motivasi !

Tapi mereka Rasional !

 Tak macam orang sekarang yang belajar tinggi-tinggi tapi failed ! bab pikir memikir ini.
* Macam aku lah yang selalu failed bila cerita bab sebab dan akibat.haha

Satu fakta yang korang kena tahu tentang aku ! * Eh tiba-tiba pulak.Apedehal?! puii.haha

Tak -tak .Maksud aku kalau-kalau benda ni boleh dorong korang untuk jadi cucu lebih baik dari sebelum ini.Tapi tak bermakna aku ni cucu mithali.kehkehkeh ;p

Kalau korang still ada nenek.jiddah,opah,embah,atok,tok wan,tok  dan seangkatan dengannya ,sila lah hormati mereka selayaknya.telefon mereka sebulan beberapa kali mcm korang telefon parents korang. Lima minit pon jadilah.

"Hello embah sihat?Embah dah makan?"  For sure diorang rasa dihargai.

Selain itu ,korang minta doakan untuk korang dunia akhirat. Doakan untuk korang apa sahaja.

Sesungguhnya doa-doa yang cepat dimakbulkan-Nya salah satunya doa orang-orang tua ;) 

Insya-Allah kalau kita hormat mereka,sentiasa tanya khabar, bercerita dengan mereka Walaupun kadang-kadang mereka tak faham pon term-term yang kita gunakan tapi sebenarnya ada kesan yang kita tak nampak.Diorang ini sayang dengan cucu mereka !

Mari menjadi cucu yang terbaik ~ lalala

Baraan : Ziarah menziarahi

Kalau dulu ,aku tak baraan bersama parents sebab aku duk ghairah baraan bersama sepupu aku dengan merempit motor sepupu aku.Kiranya baraan mengikut jantina.Group lelaki,lelaki.Perempuan perempuan.Kalau nak usha pon takat usha bila selisih di jalan yang tak berapa nak besar kat kampung aku tu.hehehe ;p

tahun ini baraan bersama familia yang tersayang.Jalan kaki ke rumah-rumah yang dekat - dekat.Memang klasik ahh.

1 Syawal 


Kami beraya dulu la yek sementara nak tunggu 'dayuh' datang.hehehe ;p

pic 1 - sepupu aku melantak sambal goreng seperiuk besor!
pic 2 - sepupu den lagi.Balun kuih raye.
pic 3 & 4- kuih raya je yek.
pic 5- tu amah  di pagi raya.Stress weh pagi2 ,ayor pulak hidup segan mati tak mahu.

 2 Syawal - ziarah
pic 1 :bwh pokok manggis pon layan.
pic 2 : sepupu den yaw. kakak shima (ciss) ai  dan cikgu pj
pic 3 : sepupu dan paman gua ;D
pic 4 : kelapa sawit.
pic 5 : jumpa bangku rumah baraan.layan jugak.

Baraan dari sawah padi ke bendang.Eh ada beza ke?

Kali ini ,kena naik kereta weh.Peluh menitis kalau jalan kaki.hewhew.Kampung adik embah aku so,wajib pergi.Scenery dia cantik tau.Tau tau ! Sebenanrya keciwi sebab dapat gambar dekat dengan bendang2 yang menghijau tu.

Tapi frust juga tak dapat masuk dalam sawah tuuuu :(



Selamat hari raya,kuucapkan kepada semua setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia ini.jeng jeng jeng ~
Aku rasa raya aku dengan raya korang lebih kurang je.Mungkin raya korang lagi best la kan! Tapi kalau entry raya korang ada lagi yang best dan unik ,tinggalkan link blog korang ! AKu suka blogwalking ;)

Raya aku tetap sama seperti tahun-tahun sebelum ini.Sederhana saja ! Cuma tahun ini aku dapat merasai feel nikmat ziarah menziarahi tu lebih .Sebelum ini aku malas nak ziarah sangat.Teruk gile perangai kan? Ciss.Angguk sapa suruh?! haha *joke maa*

Syawal bulan penyambung

Akhir kata,jangan biarkan ISM di bulan ramadhan berakhir ,biarkan ia disambung dengan IS di bulan syawal dan bulan-bulan seterusnya.Apa yang kita dah jadikan amalan biar terus istiqamah hendaknya.Jauhkan diri kita dari menjadi hamba Ramadhan.Bila ramadhan ,kita buat.Bila habis ramadhan,kita tinggalkan segala-galanya.

happy eid mubarak yaw yaw sekalian !
kullu 'am waantum bikahir
take care.Salam.

Thanks for reading

Review Tentang ... Dhiya, Syud

" Andai waktu itu menunggu... mungkin dia boleh pulang tanpa perlu meredah hujan." - Syud  "Andai dia menunggu waktu...